35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

yasinşah

Öğrenci
Hocam bir araya toplanabileceğimiz grup topluluk oluşturmak yerinde olur.

Ben de eşiminden 1.5 yaşındaki kızımdan, ailemden uzakta yaşıyorum. Ve artık dayanamıyorum.

O kadar pişmanım ki ÖYP'li olmaya.

Haklısınız hocam, insanların ancak belli konularda başları ağırınca ilgilendikleri konular oluyor bu tür meseleler! İnsanları suçlamak istemem ama özeleştiri yaparak da belirtiyorum maalesef toplum olarak böyleyiz genellikle! Belki de dediğiniz gibi bizim meselemiz gibi spesifik konulardan daha öncelikli olarak zorunlu hizmet yükümlülüklerinin tüm akademisyenler için kaldırılması daha doğru olur. Çünkü akademiyi serbest bırakıp akademisyenlerin daha rahat ve verimli çalışacakları yerleri kendilerinin tercihine bırakmak gerekmez mi? Ama bunu anlamak bu kadar zor mu? Yetkililer neden bu tür şeyleri düzeltmek için çaba harcamazlar anlayamıyorum.

ÖYP' lilere akademide nedense üvey evlat muamelesi yapılıyor. Ciddi çalışmalar yapacakken mecburi hizmet ve senetlerle baskı altında çalışmaya mahkum ediliyorlar. Ayrıca normal Arş. gör azami süre ile ilgili aflardan yaralanıyor, fakat ÖYP olanların bazılarına bu aftan yararlandırılıp bazısına da bu aflardan yaralandırılmıyor. Kısaca bu usul esaslar Üniversitelerin yorumlamasına bırakılmuı

- - - Güncellendi - - -

Hocam bir araya toplanabileceğimiz grup topluluk oluşturmak yerinde olur.

Ben de eşiminden 1.5 yaşındaki kızımdan, ailemden uzakta yaşıyorum. Ve artık dayanamıyorum.

O kadar pişmanım ki ÖYP'li olmaya.

Hocam, özellikle Vahdet Bey ile iletişim kuralım isterseniz. Ancak bizim durumumuzda olan kaç kişi var? Bu konuda bir birlik sağlanabilir mi?

Muhtemelen bu durumda yüzlerce kişi vardır.
Fakat gündeme gelmiyor. yakında daha çok mağduriyetler yaşanırsa daha fazla kişi bu olayı gündeme taşır.mesele bu olayı gündeme getirip canlı tutmak. sadece mağdurlar değil, bu konuyla ilgilenen araştırma görevlileri de bu konuya dahil edilmeli.
 

erdek

Öğrenci
Daha önce bu sitede bir başlıkla akademik zammı başardık

Ben inanıyorum ki yine bu başlık kötü giden bir şeyleri değiştirecek.

Tek sorun şuan görmezden gelinecek kadar sayımız az.

Neredeyse tüm öyp'lilere bir seçenek sunuldu ya 50d (senetsiz) ya da 33a.

Biz zorla 33a ya geçirildik. Burada bir adalet çıkmazı var ve mağdur durumdayız.

Lütfen bu mesajları gören arkadaşlar, bir şekilde yazın. İletişim halinde olalım.

Üniversiteler bizlere diledikleri gibi davranamaz. Ortada bir hak varsa bu herkes için geçerli olmalı.

Akademik köle olmak istemiyoruz.
 

Mr December

Baş Editör
Daha önce bu sitede bir başlıkla akademik zammı başardık

Ben inanıyorum ki yine bu başlık kötü giden bir şeyleri değiştirecek.

Tek sorun şuan görmezden gelinecek kadar sayımız az.

Neredeyse tüm öyp'lilere bir seçenek sunuldu ya 50d (senetsiz) ya da 33a.

Biz zorla 33a ya geçirildik. Burada bir adalet çıkmazı var ve mağdur durumdayız.

Lütfen bu mesajları gören arkadaşlar, bir şekilde yazın. İletişim halinde olalım.

Üniversiteler bizlere diledikleri gibi davranamaz. Ortada bir hak varsa bu herkes için geçerli olmalı.

Akademik köle olmak istemiyoruz.

Sayımız az değil. Sadece insanlar başka insanlar onu halletsin diye bekliyorlar, kendileri uzaktan izliyorlar.
 

erdek

Öğrenci
Bunu hangi hoca yazdı ise eline sağlık.

“Öğretim elemanları senet kanun maddesi destek” hakkında...

“Sayın Vahdet Özkoçak ve ÖGESEN temsilcileri,

Bizler ailesi, eşi, çocukları için istifa etmek zorunda kalan, başarısızlık nedeniyle ilişiği kesilmiş ve zorunlu hizmetimiz nedeniyle alın terimizle kazandığımız maaşlarımızı faiziyle geri ödemek zorunda bırakılan araştırma görevlisi ve akademisyenleriz. Bizleri bu yüklü tazminattan kurtaran kanun maddesinin çıkması için desteğinize ihtiyacımız var. 2008, 2011 ve 2014 yılında çıkan ekte yer alan kanun maddesinin bu yasama döneminde çıkmasını canı gönülden bekliyoruz. Bizi ve ailelerimizi bu ağır yükten kurtarmak için atacağınız her adım için şimdiden çok teşekkür ederiz. 17.07.2018

Saygılarımızla,

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


GEREKÇE

​Amaçlanan tasarıya, 6552 sayılı Kanun’un geçici 1. Maddesi’ne ve 6111 sayılı kanunun geçici 4. maddesine benzer bir geçici madde eklenmesi ile mağduriyetlerin giderilmesidir. Bu geçici madde, maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile istifa etmiş olan araştırma görevlileri ya da akademisyenleri kapsayacak olup, yurt içi görevlendirilen araştırma görevlilerinin hizmetleri karşılığı almış oldukları maaşların iadesi değil sadece yapılan masrafların faizi ile iadesini ve yurtdışında burslu eğitim gören akademik personel için ise yapılan harcamalar için döviz cinsinden faizi değil sadece anaparanın döviz kuruna endeksli ödenmesini içermektedir. Anılan düzenlemelerde öngörülen zaman diliminde müracaat edememeleri nedeniyle bu hükümlerden yararlanamayanlar ile söz konusu tarihten bugüne kadar aynı durumda kalanlar için de benzer kolaylıkların sağlanması uygun görülmektedir.

​GEÇİCİ MADDE -
​(1) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 34 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamına girmesine rağmen anılan maddelerde belirtilen sürelerde borçlarının yeniden hesaplanması için müracaat etmeyenler ile söz konusu maddelerin yürürlüğe girdiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içerisinde anılan düzenlemelerde belirtilen nedenlerle haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin ve 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilmiş olanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masrafa ilişkin borç tutarları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üç ay içerisinde borçlu oldukları idarelere başvurmaları halinde, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doğurmaksızın aşağıdaki şekilde yeniden hesaplanır ve başvuru süresi içerisinde tahsilat işlemi durdurulur. Ancak bu hesaplama, 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca yurt dışında görevlendirilenler ile geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen durumda bulunanlardan, aynı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca yurtdışında görevlendirilenler bakımından yapılırken bu kişilerin hizmetleri karşılığında aldıkları yurtiçi maaşları ve buna yönelik cezai şart talep edilmez, bunlar haricinde Türk Lirası olarak yapılmış olan her türlü masraf tutarına, sarf tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilan edilen kanuni faiz işletilerek hesaplama yapılır.

a) 5/8/1996 tarihinden sonra yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınanlar hakkında, 657 sayılı Kanunun ek 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre bu Kanunun yayımlandığı tarihten önceki süreler için herhangi bir fer’i alacak hesaplanmaz.
(2) Bunların daha önce ödemiş oldukları tutar ile mecburi hizmetlerinde değerlendirilen sürelere isabet eden tutar, yukarıdaki şekilde belirlenecek tutardan düşülür. Bu madde uyarınca vazgeçilen borç tutarına isabet eden vekâlet ücreti de dâhil yargılama giderleri tahsil edilmez. Hesaplanan borç tutarı, ilgilinin durumu ve ödenmesi gereken meblağ dikkate alınarak azamî beş yıla kadar taksitlendirilebilir.

(3) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, 2547 sayılı Kanunun geçici 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen durumda olup, aynı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca yurtiçinde görevlendirilenlerden geçici 53 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen sürede borçlarını ödemek için başvurmayanlar ile söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içerisinde anılan düzenlemede belirtilen nedenlerle haklarında borç takibi yapılanların veya yapılması gerekenlerin, kendilerine Türk Lirası olarak yapılmış olan her türlü masrafa ilişkin borç tutarları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üç ay içerisinde borçlu oldukları idarelere başvurmaları halinde, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doğurmaksızın yeniden hesaplanır ve başvuru süresi içerisinde tahsilat işlemi durdurulur. Yapılacak hesaplamada, bu kişilerin hizmetleri karşılığında aldıkları yurt içi maaşları ve buna yönelik cezai şart talep edilmez, bunlar haricinde Türk Lirası olarak yapılmış olan her türlü masraf tutarına, sarf tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilan edilen kanuni faiz işletilerek hesaplama yapılır. Bu kişiler hakkında da bu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

(4) Bu madde kapsamında bulunanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce borcunun tamamını ödemeden veya mecburi hizmetini tamamlamadan vefat edenlerin borç yükümlülükleri ortadan kalkar. Buna bağlı olarak, borçlunun kendisi, mirasçıları ve kefilleri hakkında her türlü borç yükümlülükleri ortadan kaldırılır ve her türlü borç takibi işlemlerine son verilir.”
 

sam-@

Öğrenci
Değerli hocalarım, eş durumu mağduriyetinden dolayı ÖYP'den istifa etmek üzere olan bir araştırma görevlisiyim. 50/d olduktan sonra 33/a'ya geçmeme talebime rağmen 33/a kadrosuna tekrar atamam yapıldı. Buradan hareketle;

1-35. madde ile görevlendirildiğim 10 ay hizmet borcum olarak bulunmakta. İstifa etsem sadece 10 aylık maaş+ yarısı+ yasal işlemleri mi öderim yoksa senedin üstündeki rakamı mı öderim?

2- Bizler tekrar 33/a kadrosuna atandığımız andan itibaren artık normal araştırma görevlisi miyiz yoksa ÖYP'li araştırma görevlisi miyiz? Normal araştırma görevlisi isek mecburi hizmetin doktora sonrasına kalmadan ödenebilmesi gerekir.

Teşekkürler...
 

Mr December

Baş Editör
Değerli hocalarım, eş durumu mağduriyetinden dolayı ÖYP'den istifa etmek üzere olan bir araştırma görevlisiyim. 50/d olduktan sonra 33/a'ya geçmeme talebime rağmen 33/a kadrosuna tekrar atamam yapıldı. Buradan hareketle;

1-35. madde ile görevlendirildiğim 10 ay hizmet borcum olarak bulunmakta. İstifa etsem sadece 10 aylık maaş+ yarısı+ yasal işlemleri mi öderim yoksa senedin üstündeki rakamı mı öderim?

2- Bizler tekrar 33/a kadrosuna atandığımız andan itibaren artık normal araştırma görevlisi miyiz yoksa ÖYP'li araştırma görevlisi miyiz? Normal araştırma görevlisi isek mecburi hizmetin doktora sonrasına kalmadan ödenebilmesi gerekir.

Teşekkürler...


1. 10 aylık kısmı yazdığınız şekilde ödersiniz.
2. Sonsuza kadar ÖYP'liyiz hocam. Usul ve esaslardan kurtulamıyoruz:S
 

erdek

Öğrenci
normal araştırma görevlileri tez aşamasında döndüklerinde zorunlu hizmeti düşmeye mi başlıyor?

eğer öyleyse öyp ve normal araştırma görevlisi arasında neden fark var? bir haksızlık daha ortaya çıkar bu durumda.

yök ün atama yetkisi de kaldırıldı. işler iyice bulandı. bakalım neler olacak. 6 aya bir dalga geliyor.
 

altyazi

Öğrenci
merhaba arkadaşlar, şimdi biz yaklaşık bir sene nerdeyse 50dli olarak çalıştık. şimdi bu 50dli olarak çalıştığımız süre zorunlu hizmete dahil oluyor mu? sadece 35.madde kapsamında görev yaptığımız süre mi geçerli olacak cevaplarsanız memnun olurum teşekkürler.

zorunlu hizmetin ve senetlerin kalkması dileğiyle.
 

erdek

Öğrenci
Bahsettiğiniz zaman dilimi eylül 2016 ile aralık 2017 arası. yani yaklaşık 1,5 yıllık süreç.
Normalde dahil olmaması gerekir. Ama tüm işleyiş aleyhimize işlediği için kesin zorunlu hizmetten sayarlar..
Kölesiyiz ya üniversitelerin. Eğer sesimizi çıkarmazsak bu düzen böyle devam edecek.
 

Mr December

Baş Editör
merhaba arkadaşlar, şimdi biz yaklaşık bir sene nerdeyse 50dli olarak çalıştık. şimdi bu 50dli olarak çalıştığımız süre zorunlu hizmete dahil oluyor mu? sadece 35.madde kapsamında görev yaptığımız süre mi geçerli olacak cevaplarsanız memnun olurum teşekkürler.

zorunlu hizmetin ve senetlerin kalkması dileğiyle.

Dahil oluyor. 33a'ya geri geçenlere zorunlu hizmet yüklenir maddesiyle.
 

erdek

Öğrenci
Hocam her şeye olur diyip elimizi kolumuzu bağlayıp oturmayalım lütfen

Bu sistem içinde birçok haksızlık barındırıyor. 50d'li kaldığım süreçte neden zorunlu hizmet yükleniyorum. Doktoramın yarısında döndüğümde niçin zorunlu hizmet saymıyor? Yüksek lisansımın 1.yılında öyp'den vazgeçtim, pişman oldum diyelim. Bu 1 yıllık zorunlu hizmeti ödemek için önce yl sonra doktorayı bitirip öğretim üyesi olarak mı ödeyeceğim? yani 1 yıl için 7 yıl esir mi tutulacağım...

Neresinden tutarsanız kopuyor. Tek argümanları "madem istemiyordun neden başladın..."

İdam mahkumu adam bile PİŞMANIM diyince cezası iniyor.

Pişmanım ÖYP'li olduğuma. O zaman evli değildim, çocuğum yoktu. Şimdi aileyim ve hayatımda önemli değişiklikler oldu.

Kendimle birlikte ailemi de yokluğa mahkum etmek zorunda mıyım?

Bir yerde dilediklerini 33a ya geçirenler bir yerde zorla 33aya geçirenler bir yerde 50d kalma serbestesi yaşayanlar.

Ne diyeyim daha.

Ama inanıyorum hak adalet yerini bulacak yakın zamanda.
 

666

Öğrenci
Değerli hocalarım, eş durumu mağduriyetinden dolayı ÖYP'den istifa etmek üzere olan bir araştırma görevlisiyim. 50/d olduktan sonra 33/a'ya geçmeme talebime rağmen 33/a kadrosuna tekrar atamam yapıldı. Buradan hareketle;

1-35. madde ile görevlendirildiğim 10 ay hizmet borcum olarak bulunmakta. İstifa etsem sadece 10 aylık maaş+ yarısı+ yasal işlemleri mi öderim yoksa senedin üstündeki rakamı mı öderim?

2- Bizler tekrar 33/a kadrosuna atandığımız andan itibaren artık normal araştırma görevlisi miyiz yoksa ÖYP'li araştırma görevlisi miyiz? Normal araştırma görevlisi isek mecburi hizmetin doktora sonrasına kalmadan ödenebilmesi gerekir.

Teşekkürler...

Hocam merhaba bende sizinle ayni durumdayım şuan dava açacağım emsal dava kazanılmış 33a dan tekrar 50d geçiş olmuş. Bu kazanılırsa senet ödemeye gerek kalmayabilir. Bende parayı ödememek icin davayi kazandiktan sonra istifa edeceğim. Bana geri dönüş sağlarsanız çok sevinirm.
 

666

Öğrenci
Merhaba hocam evet isteği olmadan geçirilip mahkemeye kararı ile 50d geri atanmislar. Ancak yök kişi isimlerini vermedi. Emsalleri bulmaya çalışıyorum. Bende haftaya dava açacağım. Durumum su 3 ay önce 35 istemiştim. Simdi 35. Madde çıktı ve yeni senet imzala diye baskı yapıyorlar. Ancak geçmiş senedi de vermiyolar. Şuan mobing dolayısıyla mecburen 35 alıp gitcem. Dava kazanılırsa zaten 50d olacağım için senet olmamış olacak. İletişim halinde olursak birbirimize destek olabiliriz.
 

666

Öğrenci
Hocam yökten öğrendik doğru ama isim verilmedi. Bu forumda bulabiliriz belki. Açıkçası benim dava açmaktan başka bir yolum kalmadı zaten. Şuan istifa edersek yök ve avukatlar senet tahsili yapılacağını söylüyor.
 

0yatay0

Öğrenci
Evet hocam ben de aynı durumdayım. İstememe rağmen üniversite zoraki 33a’ya geçirmişti. Şimdi başka bir üniversiteye geçiş yapmak istesem de istifa da edemiyorum senet yüzünden. Eğer bu durumda olanlara ulaşma şansımız olursa buraya yazalım.
 

666

Öğrenci
Evet hocam bunun tek yolu şuan 50d geri geçmekte ondan sonra ister başka kuruma geçin isterseniz istifa edin. Siz peki geçirildikten sonra yeni senet imzalayarak veya senedimin geçerliliğini kabul ediyorum şeklinde bir dilekçe vererek 35 aldınız mi?
 
Üst