35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

goldfalcon

Öğrenci
hocam zorunlu geçirilmeyenlerede verilen sözler tutulmadı ki?adamlara hiç zorluk çıkarmayacaz diyip geçirdikten sonra her türlü zorluğu çıkardılar.

0yatay0

Öğrenci
Merhaba tekrardan, davayı kazanarak 33a’dan tekrar 50d’ye geçiş olduğu söylemişti. Davayı kazananın kim olduğunu öğrenebildiniz mi?

erdek

Öğrenci
Hocam her şeyi göze alıp istifa durumunda başka bir üniversitede görev yapma hakkımız oluyor mu?

Daha önce zorunlu hizmeti yerine getirmeden istifa edenler hiç bir üniversitede görev alamaz gibi bir şeyler okumuştum.

Son durum nedir acaba?

Mr December

Baş Editör
Hocam her şeyi göze alıp istifa durumunda başka bir üniversitede görev yapma hakkımız oluyor mu?

Daha önce zorunlu hizmeti yerine getirmeden istifa edenler hiç bir üniversitede görev alamaz gibi bir şeyler okumuştum.

Son durum nedir acaba?

YÖK engelliyordu görev almayı. Senedi ödeme durumunda başka bir ünide görev yapılabiliyordu.

erdek

Öğrenci
Hocam eş durumunu sağladığımızda da geçiş yapamıyoruz? Çünkü doktora bitmedi zorunlu hizmet başlamadı.

Öyle mi?

Ee idam gelsin, idam etsinler bizi. Hepimiz kurtulalım.

Pişmanım, bir şekilde özgürlüğümüzü istiyorum. En temel hakkım.

Bunun için neden hiç birimiz bir şey yapmıyor? Yapamıyoruz.

Mr December

Baş Editör
Hocam eş durumunu sağladığımızda da geçiş yapamıyoruz? Çünkü doktora bitmedi zorunlu hizmet başlamadı.

Öyle mi?

Ee idam gelsin, idam etsinler bizi. Hepimiz kurtulalım.

Pişmanım, bir şekilde özgürlüğümüzü istiyorum. En temel hakkım.

Bunun için neden hiç birimiz bir şey yapmıyor? Yapamıyoruz.

Akademide eş durumu da yok şu anlık :/.

Özgürlüğün en değerli şey olduğunu acı acı öğreniyoruz. Sizinle aynı duyguları paylaşıyorum. Genel olarak birşey yapılmamasının nedeni insanların hazıra konma istekleri ve nasılsa biri yapacaktır beklentileri.

Sadece istifa durumlarında değil tüm zorunlu hizmetin kaldırılması için birşeyler yapılmalı. Eminim o durumda da seve seve kadro üniversitelerine dönecek olan insanlar mutlu mutlu döneceklerdir.

erdek

Öğrenci
Bir kutuda sıkışmış gibiyim. Sesleniyorum, geriye sadece kendi yankımı duyuyorum.

Hocam bir imza kampanyası mı başlatsak. Akademide zorunlu hizmetin, 300-400binlik senetlerin kaldırılması için.

Hep demiyor muyduk "akademisyenlik özgürlüktür". İşin felsefesinde, özünde özgür olmak varken bu baskı zorbalık neden?

10bin ÖYP'li var, bunların mutlaka bir kısmı öngörülemeyen değişiklikler yaşayacak hayatında (evlenen, işini sevmeyen, hastası olan..vs). Bu insanlara istemediği işi, istemediği şehirde, istemediği insanlarla 10 yıl zorla çalıştırarak mahkum edemezsiniz.

Kim 20'li yaşlarında planladığı hayatı planladığı gibi yaşıyor?

ÖYP'e girdiğiniz anda min. 12 yıl ayrılamıyorsunuz. Örneğin YL'ın ortasında pişman oldunuz gitmek istiyorsunuz GİDEMİYORSUNUZ. Çünkü zorunlu hizmetinizi yerine getirmeniz gerekir. Zorunlu hizmeti yerine getirmek için de önce YL sonra Doktora'yı bitirmeniz gerekir. Bunları yaparken de zorunlu hizmet süreniz artar. Ya başlama ya da 12 yılını heba et. 12 yıl hocam yani bir ömür. Kaç 12 yıl yaşıyoruz şu hayatı.

Yahu bu sistem kimine ödül fakat kimine de bir felaket. Zor durumda kalan bir insanın hakkını hürriyetini her şeyi yakıyor yıkıyor. Bu bir bela. Bunu kim tasarladı kim planladı.

Boquye

Öğrenci
Dönülmek istenmeyen kadro üniversiteleri zaten öğretim üye ve elemanlarını çekmekte ve elinde tutmakta zorlandığı için zorunlu hizmet var. Benzer bir durum 90'larda yurt dışında eğitim alanlar için de yaşanmıştı. Onların zorunlu hizmeti X2 olduğundan doktoradan döndükten sonra profesör olmuş ancak halen zorunlu hizmetini yapmakta olan insanlar tanıyorum. Kişisel olarak da bu işte bir adaletsizlik olduğunu düşünmüyorum. Çünkü zorunlu hizmet en baştan sistemin bir parçasıydı. Zorunlu hizmetlerin yekten kaldırılması kurumları zor duruma sokacaktır. Görevlendirme ile gönderdikleri elemanlarının kadrolarını da sonuçta bu üniversiteler tahsis etmiş planlamalarını bu elemanlara göre yapmışlardı. İki üniversitenin anlaşmasıyla zorunlu hizmet aktarımı zaten mümkün bu arada.

Özgürlümüzü ise elimizden alan bu uygulamalar değil, refahın tabana yayılmamasından kaynaklı olarak yaşanan geçim sıkıntısı ne yazık ki. Hemen hemen her birimiz geçinmek için (tam gün bir işte) çalışmak zorundayız. Tam gününüzü akademiden başka bir işe vakfettiğinizde ise lisansüstü eğitiminizi süresinde ve hakkıyla tamamlamak son derece güç. (Denedim.) Örneğin bir Avrupa ülkesinde dünyaya gelmiş olsaydınız haftada 12 saat çalıştığınız bir işle eğitiminiz boyunca kendinizi geçindirmeniz hiç de zor olmazdı.

Bu konudan muzdarip herkese kolaylıklar ve sabır diliyorum.

erdek

Öğrenci
Hocam söyledikleriniz her durum, her zaman için geçerli değil. Bunun en acı örneğini yaşıyorum.

Aslında haklısınız sistem geçmişte çokça istismar edilmiş. Daha ÖYP'de göreve başlamadan, doğuda x okul kazanıp batıya şu ya da bu yöntemle geçebilir miyim diye sorular sorulmuş bu forumda. Bu tür durumları engellemek için de şartlarda sürekli güncellemeler gelmiş.

Ancak bu yeni uygulamalar sistemi o kadar katılaştırmış ki. Örnek veriyorum YL 1. sınıfın sonunda istifa etmek istersen aldığın maaşlar + %50 fazlası + faiz ödemek durumunda kalıyorsun. Ya da zorunlu hizmetini yapmak zorundasın. Zorunlu hizmet yapmak için de önce YL sonra Doktoranı bitirmek zorundasın. Bunları bitirirken zorunlu hizmetin de katlanarak artıyor. Yani ÖYP'e girdiğin andan itibaren tüm hayatını poker masasında "şimdi kalkma, çok kaybettin şimdi kalkma" diye diye kaybediyorsun. Ya da kimileri için kazanma durumu var (kadro garantisi).

Kaldı ki aynı dönemde ÖYP ye başladığım birçok araştırma görevlisi 50d kalmak istedi ve onlara dokunulmadı. Yani zorunlu hizmetleri silindi (doğrusu oldu kıskanmıyorum). Ancak benim gibi bir kesim ise istemeden 33a ya geçirildi ve tekrar zorunlu hizmet yükletildi. Her iki örnek de eşit şartlarda başlatılmıştı? Nese yanlış anlaşılmak istemem bu konuya fazla değinmeyeceğim.

Şahsen benim okuduğum okul için onlarca insan araştırma görevlisi olmak için sırada bekliyor. Çünkü ülkenin en batısında, deniz kenarı, sevimli bir ilde. Benim gitmek istediğim yer ise daha doğuda. Çünkü küçük bir kızım, eşim, annem, babam, kardeşim ve geriye kalan tüm akraba ve arkadaşlarım orada. Şuan yaşadığım zulümü buraya yazsam sayfalar dolar ama sizi ikna etmek için bu kadarı yeterli olur umarım. Söyledikleriniz her durum, her zaman için geçerli değil hocam.

Eğitim konusunda hiçbir şeyin doğru gitmediği bu ülkede, birilerinin üniversitelerde zorunlu hizmet uydurması yüzünden umarım kimse ailesinden yıllarca ve km'lerce uzakta yaşamak zorunda kalmaz. Çünkü bu özgürlüğün de ötesinde çok acı bir psikoloji.

Son düzenleme:

erdek

Öğrenci
Kıskanmıyorum hatta imreniyorum;

Üniversiteler hocaların eşleri ve çocuklarından geçilmiyor.

Kimisi okulda tanıştıkları için eşiyle aynı okulda çalışıyor ya da gerçekden akademik başarısı çok yüksek olan oğlu kızı olanlar olabiliyor. Ki bunlara çok imreniyorum, keşke eşimin de akademik bir başarısı olsa da şuanki üniversitemde çalışması mümkün olsa. Ama bırakın üniversiteyi, bu şehirde eşime iş yok.

Ancak bazı kurumlarda bazı hocalar bazı kayırmalarla eşini çocuğunu üniversitelere aktarabiliyor. Kanunlar yönetmelikler buna izin veriyor.

Diğer taraftan bizim gibi ÖYP zorunlu hizmet yükümlülerin eşinin ne iş yaptığı, çocuğundan şehirler ötesi uzakta olması durumuyla ilgilenmiyor. Kanunlar buna izin vermiyor. Hatta birden bire çok mühim bir mesele oluyor. Zorla çalışman lazım deniliyor.

Ben eşimi kurumuma aldırma hevesinde değilim, eşimin ve çocuğumun yanında yaşamak istiyorum.

Lütfen dengeyi sağlayın.

Son düzenleme:

Handeuzun

Öğrenci
Şu an 35. maddeyle istanbul üniversitesine görevlendirilmiş bulunuyorum. Doktoramın bitmesine yaklaşık 2 yıl kaldı. Öyp' li değilim ve eski üni. kurulum aşamasında olduğu için 2 yıl boyunca ne hasta baktım ne de alanımda eğitim aldım. Ben de bu arada istanbul üni. de doktora mülakatına girdim ve kazandım. Eski üniversitem de beni görevlendirmek zorunda kaldı. Tabi ki senedi imzaladım ve şu an doktorayı bitirme dönemim yaklaştı. Ben hem iki sene belirsizlik içinde bekledim hem doktora eğitimimden bu süre düşmedi hem de tazminat ödemek mi zorunda kalacağım dönmek istemezsem. Hadi diyelim ki istifa edip ödedim yök' ün herhangi bir kurumunda akademik kariyer yapamayacak mıyım? o zaman neden doktora yaptım? Aydınlatırsanız sevinirim

Gamze

Administrator
Şu an 35. maddeyle istanbul üniversitesine görevlendirilmiş bulunuyorum. Doktoramın bitmesine yaklaşık 2 yıl kaldı. Öyp' li değilim ve eski üni. kurulum aşamasında olduğu için 2 yıl boyunca ne hasta baktım ne de alanımda eğitim aldım. Ben de bu arada istanbul üni. de doktora mülakatına girdim ve kazandım. Eski üniversitem de beni görevlendirmek zorunda kaldı. Tabi ki senedi imzaladım ve şu an doktorayı bitirme dönemim yaklaştı. Ben hem iki sene belirsizlik içinde bekledim hem doktora eğitimimden bu süre düşmedi hem de tazminat ödemek mi zorunda kalacağım dönmek istemezsem. Hadi diyelim ki istifa edip ödedim yök' ün herhangi bir kurumunda akademik kariyer yapamayacak mıyım? o zaman neden doktora yaptım? Aydınlatırsanız sevinirim

İstifa ederseniz 35. madde ile görevlendirildiğiniz süre boyunca oluşacak tazminatı ödemeniz gerekir. Eğer zorunlu hizmet borcunuz varsa akademik kadroya atamanız olmaz. Ancak tazminatı ödediğinizde zorunlu hizmet borcunuz ödenmiş sayılacağından kadro almada bu anlamda bir sorun yaşamazsınız.

T

tas46

Guest
Arkadaslar Merhaba
Ben Ankara da bir üniversite de görevliyim. Doktora sirasinda 1 yillik maasli gorevlendirme aldim ve dolayisiyla kefalet senedi imzaladim. Simdi donmek istemiyorum. Mahkeme acsam kazanir miyim? Eskiden idari dava olarak geciyordu, sonrasinda adli dava olarak görülmeye baslandi. Knu hakkinda bilgisi olan veya böyle bir dava acmis olan arkadaslarimiz var mi acaba?

erdek

Öğrenci
Zaten böyle keyfi isteklerden dolayı istifa yolları engellendi.

Lütfen zaruri (aile, sağlık vs) durumlarınız yoksa, istemiyorum diyip istifa için mahkeme yoluna gitmeyin.

Siz o mahkeme ile günü kurtarıyorsunuz ama geride kalanlar için yeni yasalarla çıkışlar kapatılıyor.

Sonrada bugünkü durumu yaşıyoruz.

S

Selimi5

Guest
35. Madde ile yeniden görevlendirilme

Merhaba arkadaşlar
Bende 50 d mağduriyetinin kaldırılmasından sonra üniversitenin 33a kadrosuna geçiş için dilekçe verdim fakat şu an farklı bir üniversite de 35. Madde ile doktorami devam ettirmekteyim. Ben dilekçe vermeden önce kadromun bulunduğu kurumda doktora yoktu fakat ben dilekçe verdikten sonra doktora açıldı. Alanım gereği laboratuvar çalışmaları yürütmem gerekiyor ve ayrıca da kadromun bulunduğu üniversitede tezim için gerekli olan en temel cihaz eksik bu durumda beni tekrar 35. Madde ile görevlendirirler mi, bunu istememeleri durumunda ne yapabilirim

S

Selimi55

Guest
35.Madde ile yeniden görevlendirilme

Merhaba arkadaşlar
Bende 50 d mağduriyetinin kaldırılmasından sonra üniversitenin 33a kadrosuna geçiş için dilekçe verdim fakat şu an farklı bir üniversite de 35. Madde ile doktorami devam ettirmekteyim. Ben dilekçe vermeden önce kadromun bulunduğu kurumda doktora yoktu fakat ben dilekçe verdikten sonra doktora açıldı. Alanım gereği laboratuvar çalışmaları yürütmem gerekiyor ve ayrıca da kadromun bulunduğu üniversitede tezim için gerekli olan en temel cihaz eksik bu durumda beni tekrar 35. Madde ile görevlendirirler mi, bunu istememeleri durumunda ne yapabilirim

Mr December

Baş Editör
Merhaba arkadaşlar

Sorunuzu ilgili başlık altında sormaya özen gösteriniz. Sorunuzun cevap bulabileceği konu burası değil maalesef.

sonnik

Öğrenci
Merhaba,

Mayıs 2018 tarihinde çıkan meclis kararı ile dilekçe verip 33 e geçenlerin zorunlu hizmet durumları ile ilgili Dicle ve Çankırı Karatekin Üniversiteleri bu araştırma görevlilerine zorunlu hizmetiniz yoktur demiş. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Mr December

Baş Editör
Merhaba,

Mayıs 2018 tarihinde çıkan meclis kararı ile dilekçe verip 33 e geçenlerin zorunlu hizmet durumları ile ilgili Dicle ve Çankırı Karatekin Üniversiteleri bu araştırma görevlilerine zorunlu hizmetiniz yoktur demiş. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Hocam yazılı cevapta bu dediğiniz yazıyor muymuş yoksa sözlü bir cevap mıymış?

sonnik

Öğrenci
Hocam yazılı cevapta bu dediğiniz yazıyor muymuş yoksa sözlü bir cevap mıymış?

Sözlü cevap hocam ama Çankırı Karatekin eski senetleri geri vermiş. İki üniversitedeki araştırma görevlilerinden öğrenebildiğim yeniden 35. madde ile görevlendirilmeyenlerin zorunlu hizmetlerinin olmayacağı yönünde bir bilgi. Bunu hem buradan teyit etmek istedim hem de bu doğruysa zorunlu hizmet şartı koyan üniversitelere sunabileceğimiz bir emsal olmasını istedim.