35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

finduilas

Profesör
Merhaba degerli arkadaslar. Benım için cok buyuk bı sorun var ve soyleyecegınız tek bilgi bile benım için çok ama cok onemli. Cok arastırdım ama net bi bılgı bulamadım. Durumu özetlemem gerekırse
2005 yılında hacettepede doktorayı basladım. Yeterlilik asamasına kadar geldim.
2006 yılında yurt dışında doktora programına kabul edıldım. Burdaki doktorayı bırakıp yök bursuyla 35. Maddeye gore senet imzalayarak doktorayı yapmak üzere amerikaya gıttım.
2011 yılında üniversitenin bana doktora için tanıdığı normal süre doldu. Uzatma ıstedım. 2012 temmuza kadar verdıler.
2012 yılında uzatma doldu ama hala tezımı verememıstım. Bende basladığım doktorayı bıtırmek ıstedığımden dolayı bende mecburen istifa ettim. Bana 80.000 dolar aylık verilen burs,harç borcu ve bana verilen arş. gor. maaşının 2 misli yani 125.000 tl borc cıkartıldı. Bende mecburen ödedım.
2013 ve 2017 yıllarında yurtdışında kalıp hem doktoramı bıtırmeye calıstım hemde işte calıstım. Ama ozel sıkıntılardan dolayı doktorayı bıtıremedım ve türkiyeye donmek zorunda kaldım.
2018de yurt dışına çıkmak için yarım bıraktığım hacettepedeki doktorama afla geri dondum. Şu an yeterliliği vermeye calısıyorum.

Sorum ise şudur;
Diyelimki doktorayı bıtırdım ve aynı üniversitede calısmaya devam etmek istedim.
1. Hacettepe tekrar akademık personel olarak beni kabul edermi?

2.Diyelim kabul etti. Ben daha once yapmadığım zorunlu hızmetı yapacağım için verdığım parayı gerı alabılırmıyım.

Şimdiden aydınlatıcı mesajlarınız için cok ama cok tesekurler.
Hacettepe'deki kadronuzla artik hicbir ilginiz yok. Hacettepe'de tekrar kadro acilirsa, siz de basvuru yaparsaniz, belki tekrar girersiniz. Ama bunun onceki kadronuzla bir ilgisi olmaz, dolayisiyla paranizi da geri alamazsiniz.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

yyyssf

Öğrenci
Merhaba degerli arkadaslar. Benım için cok buyuk bı sorun var ve soyleyecegınız tek bilgi bile benım için çok ama cok onemli. Cok arastırdım ama net bi bılgı bulamadım. Durumu özetlemem gerekırse
2005 yılında hacettepede doktorayı basladım. Yeterlilik asamasına kadar geldim.
2006 yılında yurt dışında doktora programına kabul edıldım. Burdaki doktorayı bırakıp yök bursuyla 35. Maddeye gore senet imzalayarak doktorayı yapmak üzere amerikaya gıttım.
2011 yılında üniversitenin bana doktora için tanıdığı normal süre doldu. Uzatma ıstedım. 2012 temmuza kadar verdıler.
2012 yılında uzatma doldu ama hala tezımı verememıstım. Bende basladığım doktorayı bıtırmek ıstedığımden dolayı bende mecburen istifa ettim. Bana 80.000 dolar aylık verilen burs,harç borcu ve bana verilen arş. gor. maaşının 2 misli yani 125.000 tl borc cıkartıldı. Bende mecburen ödedım.
2013 ve 2017 yıllarında yurtdışında kalıp hem doktoramı bıtırmeye calıstım hemde işte calıstım. Ama ozel sıkıntılardan dolayı doktorayı bıtıremedım ve türkiyeye donmek zorunda kaldım.
2018de yurt dışına çıkmak için yarım bıraktığım hacettepedeki doktorama afla geri dondum. Şu an yeterliliği vermeye calısıyorum.

Sorum ise şudur;
Diyelimki doktorayı bıtırdım ve aynı üniversitede calısmaya devam etmek istedim.
1. Hacettepe tekrar akademık personel olarak beni kabul edermi?

2.Diyelim kabul etti. Ben daha once yapmadığım zorunlu hızmetı yapacağım için verdığım parayı gerı alabılırmıyım.

Şimdiden aydınlatıcı mesajlarınız için cok ama cok tesekurler.

Hocam, Sizden zorunlu hizmetiniz karşılığında para istendi ve paranın tamamını ödediyseniz. başka zorunlu hizmetiniz yok ise Türkiyede çalışabilirsiniz. Paranın tamamını ödemediyseniz başka bir üniversitede çalışamıyorsunuz. parayı ödediğiniz için zorunlu hizmetinizi yaptınız sayıyorlar ve iş bitiyor tekrar aynı kurumda iişe başlamanız geriye dönük hizmetinizle ilgili değildir.

Njord

Öğrenci
Merhabalar,

35. madde ile görevlendirme mağdurlarından biriyim arkadaşlar. Sizlere bir sorum olacaktı, forumu biraz inceledim fakat tam olarak bu durumun yanıtını bulamadım.

2012 Temmuz ayında doktora yaparken araştırma görevlisi kadrosu almak için başka bir üniversite kadrosuna başvurumu yaptım ve kabul edildim. Gruptaki arkadaşlarım gibi senet imzaladım ve 2015 ayında tez yazım aşamasında görevlendirildiğim üniversiteye döndüm ve 8 ay sonra doktoramı bitirdim.

Sorum şu görev sürem doktorayı bitirdiğim gün mü başlar yoksa kadromun olduğu üniversiteye gelince mi? Bu durum ile ilgili mevzuat veya herhangi bir yazı var mı? Var ise nasıl ulaşabilirim?

Saygılarımla

Üniversitedeki görevli memur arkadaşlar bu durumu ÖYP ile ilişkilendirip cevap verdiler. Bende bu ay istifa ediyorum ve dava açmaya hazırlanıyorum. Durumu Bimer e de Cimer yazmıştım ve her ikisinden de cevap gelmedi maalesef. Dava açmadan önce önerinizleriniz benim için önemli, dikkat etmem gereken hususlar konusunda yardımcı olur musunuz?

Saygılarımla

oyp_zorunlu

Öğrenci
benim şahsi görüşüm öyp'li de olsanız dönüş yaptığınızda zorunlu hizmetiniz düşmesi yönünde.

2012 yılında senetleri imzalarken bu tür bir uyarı yapılmamıştı, sonradan bir kararla yaptırım uygulanıyor.

diyelimki yüksek lisansta 1,5 yıl sonra bu mesleğin size uygun olmadığını düşündünüz ve istifa edeceksiniz ama istifa edebilmeniz için doktorayı bitirip zorunlu hizmeti ödeme şartı var. ee bu durumda ne olacak?

önce yl sonra doktorayı bitirip mi istifa edebileceğim? ee o zaman zorunlu hizmet artar. 10 yıldan fazla tutulacağım.

ya da geri dönüp 6 yıl esas okulumda bekleyip, bir şekilde doktoramı bitirip sonra 1,5 yıl zorunlu hizmetimi mi yapacağım. bu durumda 1,5 yıl için 7,5 yıl tutuluyorum ?

giriş var çıkış yok gibi. saçma. hukuksuz.

Son düzenleme:

0yatay0

Öğrenci
Merhabalar, daha öncesinden dava açarak istemeden geçirildiği 33a’dan tekrar 50d’ye geçiş yapanların olduğu söylemişti. Davayı kazananların kimler olduğunu öğrenebildiniz mi? Veya bu konuda bir duyum alan var mı?

kahveci

Öğrenci
İsteği dışında 33/a ya geçirilip dava açan ve davadı sonuçlanan kişiler var mı? Ben Şubat 2018 de dava açtım ve hala sonuçlanmadı. Bu durumda tanıdığı davası sonuçlanan varsa cevap yazabilir mi?

6

6734

Guest
Arkadaşlar merhaba,

33a da 50 dye geçmek için dava açanlar sonuçlarını bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. YÖK'de tekrar 33aya atanan ancak 35. madde ile görevlendirilmeyen ÖYP Arş. Gör.lilerinin zorunlu hizmetleri hakkında bir türlü net açıklama yapmıyor. Senet yükümlülüklerimiziin kaldırılması için kazanılan davalar örnek oluşturacaktır. Herkese iyi çalışmalar

İ

İçinizden biri

Guest
Senet hkk.

Ben benzer durumdayım. Cok geç anladım ki bizim oyp den dogan bi maddi yaptırımımız zaten yok. Senet 35. Madde ile gorevlendirme alanlar icin gecerli. Yani gorevlendirmeyi kesip okula dondukten sonraki kısım mecburi hizmete girmese de senet odemesi hesaplanırken gorevlendirme ile gittiğiniz okulda aldıgınız maaslar ve faizleri hesaplanır. Cok gec anladım. Doktoramın basında okula donme imkanım vardı, gerek okulun ta o zamanki dışlayıcı tutumu gerekse mecburi hizmete sayılmayacagını bilmek beni vazgecirdi. Aslında donmus olsam sadece 6 aylık mecburi hizmetim olacaktı ve o da coktan geri odenmiş olurdu hizmet olarak. (Doktora sonrası okula donmek bile 6 ay surdu zaten)

Oyp ye girerken keşke daha tecrubeli birilerinden destek almış olsaydım. Oyp icin okulların bilgi eksikliği bi tarafa forumda da bu fikri alabilecegim bi entri gormemiştim. Doktora bitip 2 sene gectikten sonra bunu anca anlayabilmiş olmak beni cok yıpratıyor. Simdi bırakırsam devasa bir borc bekliyor...

Bu arada seneti dayandırdıkları kanunlardan birinde (suan tam hangisi hatırlamıyorum ama) ek maddede diyor ki yurt içi gorevlendirmede senette aylıklar talep edilemez. İşine yarayan olur belki. Senet iptal ettirmek yerine maaşları saydırmama yoluna gidilse daha hukuki olabilir. Maaş dısındaki harcamalar zaten cok kısıtlı oluyor odenir gider.

Oyp ye bulasan herkes icin Allahtan sabır diliyorum.

Mr December

Baş Editör
Ben benzer durumdayım. Cok geç anladım ki bizim oyp den dogan bi maddi yaptırımımız zaten yok. Senet 35. Madde ile gorevlendirme alanlar icin gecerli. Yani gorevlendirmeyi kesip okula dondukten sonraki kısım mecburi hizmete girmese de senet odemesi hesaplanırken gorevlendirme ile gittiğiniz okulda aldıgınız maaslar ve faizleri hesaplanır. Cok gec anladım. Doktoramın basında okula donme imkanım vardı, gerek okulun ta o zamanki dışlayıcı tutumu gerekse mecburi hizmete sayılmayacagını bilmek beni vazgecirdi. Aslında donmus olsam sadece 6 aylık mecburi hizmetim olacaktı ve o da coktan geri odenmiş olurdu hizmet olarak. (Doktora sonrası okula donmek bile 6 ay surdu zaten)

Oyp ye girerken keşke daha tecrubeli birilerinden destek almış olsaydım. Oyp icin okulların bilgi eksikliği bi tarafa forumda da bu fikri alabilecegim bi entri gormemiştim. Doktora bitip 2 sene gectikten sonra bunu anca anlayabilmiş olmak beni cok yıpratıyor. Simdi bırakırsam devasa bir borc bekliyor...

Bu arada seneti dayandırdıkları kanunlardan birinde (suan tam hangisi hatırlamıyorum ama) ek maddede diyor ki yurt içi gorevlendirmede senette aylıklar talep edilemez. İşine yarayan olur belki. Senet iptal ettirmek yerine maaşları saydırmama yoluna gidilse daha hukuki olabilir. Maaş dısındaki harcamalar zaten cok kısıtlı oluyor odenir gider.

Oyp ye bulasan herkes icin Allahtan sabır diliyorum.

Eskiden 35. madde ile görevlendirme almak zorunluydu ve tez dönemine geçilmeden geri gitme hakkı yoktu. Her yerden bir zorlayıcı kural vardı yanı; bu yüzden pişmanlık duymayın. ÖYP hepımizin hayatını bir şekilde mahvetti. Ben de şu anda programa girerkenki olan artıları düşünüyorum ve bir de şimdiki halini ve yaşadığım şeyleri düşünüyorum. Korku filmi gibi.

Son zamanlarda açılan senet davalarının hiç biri kazanılmadı. Daha önce birkaç kere af çıktı. Bunun için uğraşılması gerekiyor. Senet maddeleri çok ağır olduğundan ve mahkemeler tarafından farklı yorumlandığından senetlere dava açma yolu mantıklı görünmüyor artık. Halbuki hepimiz senet imzalamak zorunda bırakılmamıza rağmen mahkemeler kendi isteğimiz ile imzaladığımızı söylüyorlar. Yıl olmuş 2019, akademide hala senetle işler yürüyor.

Son düzenleme:

oyp_zorunlu

Öğrenci
Hocam birlik olmak gerek. ÖYP hepimizi mahvetti. Ailemizi dağıttı. Rastgele yorumlamalar güncellemeler yapılıyor. 33a'ya geçirilip kadro garantisi alıp şartları iyi olanlar için durum avantajlı görünüyor ama mağduriyetler de çok fazla. şuanki birçok uygulama başladığımız şartlarda değil.

XOXOX

Öğrenci
Eskiden 35. madde ile görevlendirme almak zorunluydu ve tez dönemine geçilmeden geri gitme hakkı yoktu. Her yerden bir zorlayıcı kural vardı yanı; bu yüzden pişmanlık duymayın. ÖYP hepımizin hayatını bir şekilde mahvetti. Ben de şu anda programa girerkenki olan artıları düşünüyorum ve bir de şimdiki halini ve yaşadığım şeyleri düşünüyorum. Korku filmi gibi.

Son zamanlarda açılan senet davalarının hiç biri kazanılmadı. Daha önce birkaç kere af çıktı. Bunun için uğraşılması gerekiyor. Senet maddeleri çok ağır olduğundan ve mahkemeler tarafından farklı yorumlandığından senetlere dava açma yolu mantıklı görünmüyor artık. Halbuki hepimiz senet imzalamak zorunda bırakılmamıza rağmen mahkemeler kendi isteğimiz ile imzaladığımızı söylüyorlar. Yıl olmuş 2019, akademide hala senetle işler yürüyor.

hocam daha önce çıkan afla ilgili bilgi nereden bulabiliriz? googleda pek çok şekilde arattım ancak bulamadım. hangi koşullar altında çıktı acaba? yine böyle bir şey olabilir mi...

oyp_zorunlu

Öğrenci
Af en son meclisteydi. Heran çıkabilir/çıkmaya da bilir ama kesin olan mevcut senetleri etkilemeyecek. Daha önce istifa edip senet ödeyenlerin senetlerine yönelik.

Bana kalsa 50d' olayından sonra o senetlerin alayı geçersiz de.. İspatlaması zaman alıyor mevcut hukuk sisteminde.

Son düzenleme:

Mr December

Baş Editör
Af en son meclisteydi. Heran çıkabilir/çıkmaya da bilir ama kesin olan mevcut senetleri etkilemeyecek. Daha önce istifa edip senet ödeyenlerin senetlerine yönelik.

Bana kalsa 50d' olayından sonra o senetlerin alayı geçersiz de.. İspatlaması zaman alıyor mevcut hukuk sisteminde.

Affın çıktığı güne kadar istifa edenler faydalandı bu aflardan. Affın çıkacağını kesin olarak anlayıp istifa etmek gerekiyor onda da.

Son düzenleme:

Mr December

Baş Editör
hocam daha önce çıkan afla ilgili bilgi nereden bulabiliriz? googleda pek çok şekilde arattım ancak bulamadım. hangi koşullar altında çıktı acaba? yine böyle bir şey olabilir mi...

Ben en son çıkan af için uğraşanların bir kısmını çevrim içi ortamlarda tanıdım. Bu arkadaşlar yahoo 35. madde grubundan insanlardı. Şu an o mail grubu aktif değil artık haliyle. Sabah akşam mecliste yattılar neredeyse ve cidden uğraştılar. Sonra bir sendika çıkıp biz yaptık diye bunu sahiplendi çok az şey yapmalarına rağmen. Aflar torba yasa olarak çıktı. O şekilde aratabilirsiniz.