csaltundag
Öğrenci
ÖYP Facebook sayfasında gördüm mesajı ama sanırım başlıktan kaybediyoruz hocalarım. "35. Madde Senetlerini Düzenleyen Yönetmeliğin İptali İçin Dava Açıyoruz" gibi bir başlık daha motive edici olabilir belki diye düşünüyorum.
Beni de yazın +1
35. madde senedi iptalinden sonra yerine nasıl bir sistem getirilip te zorunlu hizmetler tamamlatılacak açıklığa kavuşmadan, bunun ile ilgili bir çalışma yapılmadan kuru kuruya 35. madde senedi iptal edilmez diye düşünüyorum.
Bence geri dönüşün sağlanması için bir kaç önlem:
1) 35. madde ile YL-DR yapanların zorunlu hizmetlerini yerine getirmedikçe diplomalarını alamaması, (Doktorlar gibi)
2)35. madde ile görevlendirilip istifa edenlerin, istifa ettikten sonra 5 sene hiç bir akademik kadroya ve yüksek lisans-doktora ilanlarına başvuramaması,
3)35. madde ile görevlendirilenlerin kadrolarının bulunduğu alan dışında fazladan YL-DR yapmasının yasaklanması,
Kısaca 35. maddeyi suistimal edenin akademik hayatının 5 seneliğine veya daha uzun süre ile bitmesi. Bu tarz ciddi önlemler alınmadan 35. madde kaldırılırsa yüzlerce kişi istifa eder. Resmen kaos olur.
Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez. Özel kanunlarla getirilen mecburi hizmet çalışmaları bu hüküm dışındadır.
Zorunlu hizmeti paşa paşa yerine getircen yoksa çalışamazsın birdaha diyerek sağlam bir önlem almışlar. Ben bilmiyordum bu maddeyi. Kişileri bağlayan tek şeyin senet olduğunu sanıyordum. Pardon cahilliğime verin
Bu şekilde senet iptal edilirse akademik kariyeri bırakmak isteyenlerin önündeki engel kalkar. Akademisyen olmak isteyen zaten senet olsa da olmasa da çalışmak zorunda. Kimse de istemediği halde zorla çalıştırılamayacağı için fikrimi değiştiriyorum bence kesinlikle kazanırsınız davayı.
Hocam peki senet kaldırıldı diyelim. Şu durumda olanlar ne yapacak;
Mesela YL+DR'yi 35.madde ile yaptık. 6 sene zorunlu hizmet var ama hemen yapmak istemiyoruz. 3-5 sene sonra zorunlu hizmetin bulunduğu okula başvurup direk işe başlayabilecek miyiz? Yoksa DR biter bitmez dönüp zorunlu hizmete başlamak zorunda mıyız? Hemen başlamazsak zorunlu hizmete bir daha yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak mıyız?
bu süreçte en çok kanıma dokunan da bu söylem zaten... zamanında çalışmalar bitmezse ben aldığım maaşları faiziyle iade etmem gerekecek...
şu rezilliğe bakın..bu maddeyi hangi vicdanla kaleme aldılar bilemiyorum... dier asistanlardan zerre kadar farkımız olmadıklarını bildikleri halde böyle bir uygulama var... mutlak başarı, bu stresin altında beklenıyor bızden..mobbingin gunumuzde suç oldugunu bılenler, üniversitlerin kapılarını mobinge ardına kadar açılıyor boylece...
kımsenın zorunlu gorevını ifa etmekle sıkıntısı olamaz... olacaksa en basından berı bu programa gırmemesı gerekır... burada aslolan, haksız senet uygulamasının akıldışı maddelerinin vicdana davet edilmesi sürecidir...
bir arkadaşımız bahsetmişti.... ya biz ylsy dekiler gibi burslu öğrenci muamelesi görelim ve öyle senet imzalayalım ya da zorunlu görevini yerine getirmeyenlere "yükseköğretim kurumlarında çalıştırılamaz" gibi bir madde getirilsin...
ayrıca 35 yas altında olup da yuksek lısans ya da doktorada basarısız olanlara tekrar egıtım alma hakkı verılebılır... ztn ılk giris için gerekli olan yaş da 35... kişiler devam etmek ıstıyorsa bırakın etsinler... demekki kendine güveniyor...
getırılecek bu düzenlemelerin, aşırı meblağlardan zerre kadar farkı olmaz... gönül rahatlığıyla çalışma yapabilmesi dışında.. cunku adam 10 yıl boyunca (rahat kafayla) akademıye alısmısken doktora sonrasında bırakıp gıtmesı zor ıhtımal.. emın olun kı mevcut fıre oranı % 5 ı gecmez..geçemez..hele ki günümüz şartlarında...
başarısızlık durumunda devam etmicekse ya da edemeyecekse o kişiyi başka bir devlet kurumuna atayın... burada da sosyal devlet ilkeleri devreye girmiş olsun.. o yaşa gelmiş birininin ztn başarısızlık durumunda manen çöküşünü düşünün; bir de bunun üzerine maddi çöküş yaşarsa o insanın hali nice olur...
evlenmemiz için bir sürü teşvik veriliyor...geleceğini göremeyen adamlar nasıl evlenip yuva kursun yau... hatta diyorlarki evlılık yetmez bir de üzerine üç çocuk yapın... sen bırak benı evlendırıp üç çocuuk yaptırmayı, dayattığınız mevcut hükümlerle içimizdeki çocuğu bile öldürüyorsunuz...
akıl ve vicdan yolculuğuna çıkıyoruz arkadaşlar... allah yardımcımız olsun ^.^
arkadaşlar bende destek vermek istiyorum. Listeye beni de yazın.
bu süreçte en çok kanıma dokunan da bu söylem zaten... zamanında çalışmalar bitmezse ben aldığım maaşları faiziyle iade etmem gerekecek...
şu rezilliğe bakın..bu maddeyi hangi vicdanla kaleme aldılar bilemiyorum... dier asistanlardan zerre kadar farkımız olmadıklarını bildikleri halde böyle bir uygulama var... mutlak başarı, bu stresin altında beklenıyor bızden..mobbingin gunumuzde suç oldugunu bılenler, üniversitlerin kapılarını mobinge ardına kadar açılıyor boylece...
kımsenın zorunlu gorevını ifa etmekle sıkıntısı olamaz... olacaksa en basından berı bu programa gırmemesı gerekır... burada aslolan, haksız senet uygulamasının akıldışı maddelerinin vicdana davet edilmesi sürecidir...
bir arkadaşımız bahsetmişti.... ya biz ylsy dekiler gibi burslu öğrenci muamelesi görelim ve öyle senet imzalayalım ya da zorunlu görevini yerine getirmeyenlere "yükseköğretim kurumlarında çalıştırılamaz" gibi bir madde getirilsin...
ayrıca 35 yas altında olup da yuksek lısans ya da doktorada basarısız olanlara tekrar egıtım alma hakkı verılebılır... ztn ılk giris için gerekli olan yaş da 35... kişiler devam etmek ıstıyorsa bırakın etsinler... demekki kendine güveniyor...
getırılecek bu düzenlemelerin, aşırı meblağlardan zerre kadar farkı olmaz... gönül rahatlığıyla çalışma yapabilmesi dışında.. cunku adam 10 yıl boyunca (rahat kafayla) akademıye alısmısken doktora sonrasında bırakıp gıtmesı zor ıhtımal.. emın olun kı mevcut fıre oranı % 5 ı gecmez..geçemez..hele ki günümüz şartlarında...
başarısızlık durumunda devam etmicekse ya da edemeyecekse o kişiyi başka bir devlet kurumuna atayın... burada da sosyal devlet ilkeleri devreye girmiş olsun.. o yaşa gelmiş birininin ztn başarısızlık durumunda manen çöküşünü düşünün; bir de bunun üzerine maddi çöküş yaşarsa o insanın hali nice olur...
evlenmemiz için bir sürü teşvik veriliyor...geleceğini göremeyen adamlar nasıl evlenip yuva kursun yau... hatta diyorlarki evlılık yetmez bir de üzerine üç çocuk yapın... sen bırak benı evlendırıp üç çocuuk yaptırmayı, dayattığınız mevcut hükümlerle içimizdeki çocuğu bile öldürüyorsunuz...
akıl ve vicdan yolculuğuna çıkıyoruz arkadaşlar... allah yardımcımız olsun ^.^
Selamlar. Bu konuyla ilgili emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Benim şöyle bir önerim var. Acaba 35lilerin yoğun çalıştığı İstanbul Üni, Ankara Üni, ODTÜ gibi üniversitelerdeki araştırma görevlilerinin bu süreçten haberi var mı? Bence oralardan çok yoğun bir katılım olacaktır. Dolayısıyla dava ücretiyle ilgili sorunlar çok kısa sürede çözülür gibi geliyor bana. Böylelikle değil 100 tl 50 hatta 20 tl ile bile sorun çözülebilir sanki.
Ben de kendimi ekledim listeye
Hocam hem konu güncel olsun hem de ben birşey sorayım. Merak ettiğim şu hocam. Yuksek lisansda dondurulan dönem azami bitirme suresine eklenebilir mi? Ben bir donem dondurdum bunu sonrasında ekleyebilir miyim azami bitirme sureme. Şimdiden teşekkürler...
Hocam hem konu güncel olsun hem de ben birşey sorayım. Merak ettiğim şu hocam. Yuksek lisansda dondurulan dönem azami bitirme suresine eklenebilir mi? Ben bir donem dondurdum bunu sonrasında ekleyebilir miyim azami bitirme sureme. Şimdiden teşekkürler...