Soru cevap halinde sınav deneyimlerim:
1) Yanımıza neler almalıyız, aldığımız almadığımız şeyler için mağdur olur muyuz?
Yanına istediğiniz her şey alabilirsiniz fakat sınav salonuna sokamazsınız. Telefon, mont hatta dosya gibi şeyleri vestiyere bırakmanız isteniyor. Herkesin eşyası ayrı ayrı poşetlenip vestiyer usulü numara veriliyor. Her kadar IELTS kaybolan eşyadan sorumlu değiliz dese de o kadar güzel bir sistem kurmuşlar ki herhangi bir eşyanızın kaybolma ya da zarar görme olasılığı yok gibi. Tükenmez kalem kurşun kalem, silgi, uç ya da kalemtraşınızı unutmayınız istenen belgelerin yanı sıra. Saat ile girilebiliyor. Hatta her sınav salonunda saat olmadığı için kolunuzda saat olmasını öneririm.
2) 45 dakika önce gelin diyorlar erken değil mi ya? Ben ÖSYm sınavlarına 15 dakika kala giriyorum sorun olmuyor da.
Efendim önce hangi masaya başvuracağınızı yani hangi sınıfta olduğunuzu öğreniyorsunuz, sıraya girip formlarınızı teslim ediyorsunuz, oradan fotoğraf çektirme kuyruğuna giriyorsunuz, daha sonra sınav salonuna geçebiliyorsuz ki bu benim için 35 dakika falan sürdü. Yani işlemler biraz uzun sürüyor geç kalmayın.
3) Sınav nasıl?
Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki "çok kolay" demek için native speaker olmaya gerek yok. Ben ingilizce biliyorum okuduğumu/dinlediğimi anlıyorum diyen herkesin rahatlıkla 6,5 hatta 7 alabileceği bir sınav.
Speaking bölümünde bir tek cevabı "xyw566kl627" gibi bir şey olan soru yuh dedirtti
Onun haricinde konsantre olduğunuz sürece 40 sorunun 30u çok rahat yapılır. Baskın İngiliz aksanından çekiniyordum, öyle olmadı. Konuşmalar akıcı ve rahat anlaşılır.
Reading'de ise paragraflar çok uzun ama kesinlikle gözünüzü korkutmasın, çok akıcı ve rahat anlaşılır bir ingilizce ile yazılmıştı. Öyle süslü 2500 bağlaç ile uzatılmış cümleler yok
Önce sorulara bakıp sonra okursanız daha rahat ediyorsunuz. Sorular ile metin arasında birkaç kez mekik dokuyabilirsiniz ama bu da endişe edilecek bir durum değil çünkü hangi sorunu cevabının nerede geçtiğini kestirmek kolay, neredeyse sırayla ilerliyor. Bu durum zaman kaybetmeyi önlüyor. Reading'de süre sıkıntım olur diye düşünmüştüm, olmadı.
Writing ise süreyi dikkatli kullanmanız gereken bir bölüm hemen hemen bütün sınıf son 2 dakikada bitirdi yazmayı. Kendi adıma bende süreyle yarışacağım diye düşünmeden, tartmadan aklıma geldiği gibi yazmaya başladım yarım saatin ardından. Buna rağmen kötü geleceğini düşünmüyorum.
Tavsiye eder misiniz?
Kesinlikle. Eğer İngilizce okuduğumu dinlediğimi anlıyorum ve kendimi ifade edebiliyorum diyorsanız -ki dil bilmek de budur zaten- bu sınavdan hak ettiğiniz notu alırsınız. Çeldiricilerle, mantıksal çıkarımlarla, bir kelimenin 12. eş anlamlısı ile uğraşmanıza gerek yok YDS'deki gibi.
Hangi bölüm için bu çıkarımlar?
Ben general modüleden girdim o yüzden bu söylediklerim general için geçerlidir, academic nasıl bilemiyorum malesef.
Şimdillik aklıma gelen sorular ve cevaplar bunlar. Sidneh hocam içeriğini yazmış zaten bu yüzden ben içeriğe değinmedim. Aklınıza gelen her türlü soruyu da cevaplamaya hazırım efenim