IELTS Sınavı Hakkında Sorular

Ratin Titan Toz

Öğrenci
Başvuru sırası nedir?
Önce para yatırıp daha sonra internetten online başvuru mu yapıyoruz?
Ya da tam tersi midir?
Ve yahut herhangi bir düzen yok mudur? :)

sidneh

Profesör
Parayı yatırıyorsunuz, sonra internetten başvuru yapıyorsunuz. Başvuru sırasında ödeme tarihinizi de yazıyorsunuz. Bu kadar.

Podof

Araştırma Görevlisi
Yüklenen fotoğrafta herhangi bir kıstas var mı peki?

Var hocam "pasaport tipi" fotoğraf diyor yani düz fonda, gölgesiz, gözlüksüz, saç gibi yüzü kapatan bir şey olmayacak, photoshopsuz olacak. Bir de o fotoğraf tipinin ebatı vesikalıktan biraz farklı.
Yalnız forumda daha önce normal vesikalıkla başvurup kabul gördüğünü de de söyleyen oldu, orada benim fotoğrafımı kendileri çektiler diyen de.
Özetle kural var ama çok önemsenmiyor gibi. Ben yine de işimi şansa bırakmadım, size de istenen tipte fotoğraf çektirmenizi öneririm.

sidneh

Profesör
Ben de normal vesikalık yükledim, sorun olmadı ama işi şansa bırakmamak lazım tabii. Yanıltmayayım şimdi. Zaten sınava giderken de iki fotoğraf getirmenizi istiyorlar.

Ratin Titan Toz

Öğrenci
Var hocam "pasaport tipi" fotoğraf diyor yani düz fonda, gölgesiz, gözlüksüz, saç gibi yüzü kapatan bir şey olmayacak, photoshopsuz olacak. Bir de o fotoğraf tipinin ebatı vesikalıktan biraz farklı.
Yalnız forumda daha önce normal vesikalıkla başvurup kabul gördüğünü de de söyleyen oldu, orada benim fotoğrafımı kendileri çektiler diyen de.
Özetle kural var ama çok önemsenmiyor gibi. Ben yine de işimi şansa bırakmadım, size de istenen tipte fotoğraf çektirmenizi öneririm.
pasaport tipi fotoğraf çektirip yükledim az önce. ne olur, ne olmaz :)

brainwashere

Öğrenci
Arkadaşlar Merhabalar,
Yüksek lisans yapiyorum, IELTS hazırlanmaya başladım; ancak kafamda bir kaç soru var yardımcı olacağınızı umuyorum
Şimdi, öyp atanması için dil puanım olması gerekiyor puanın yükselmesi için, ancak daha sonra y.lisans bittikten sonra doktoraya başvuracağım (öyp ile atansamda atanmasam da ve bu başvurum türkiye'de olacak) bu şartlarda IELTS'nin general puanı geçerli olmuyor mu? Akademik de ısrar mı edelim? ÖYP için genel yetiyormuş anladım, ancak daha sonraki süreçte bize faydası olacak akademik puan. Yanlış anladığım bir nokta var mıdır acabA?

jovenleon

Öğrenci
Speaking sınavından geldim şuanda.İlk defa girişimden olsa gerek çok heyecan yaptım çok basit sorulara yine de konuşmaya çalıştım basit cümleler kurarak da olsa hedefim 7 idi ama inş en azından bi 6,5 alırım :( Türk hocaya denk geldim gerçi pek bi farkı yok native gibiydi :)

İlk bölümde apartmanda mı yaşıyosun müstakil evde mi diye sordu sonrasında ileride nerede yaşamayı düşünüyosun vs daha sonra relaxing hakkında sorular sordu insanlar relax mı sence vs sonrasında yazmayı seviyo musun diye sordu 2. bölümde ise okudugun bi kitap ya da izlediğin bi film hakkında konuşma vardı son olarakta teknolojiye geçiş yaptık.Çok tıkandım heyecan yaptım açıkçası çünkü konuşurken devamlı insanın gözünün içine bakıyolar ne diyeceğini de unutuyorsun ya da tam konuşurken misal i dont like writing dedim birden why sorusu gelince apışıp kaldım yani sevmiyorum işte sebebi yok dedim içimden :) genel olarak i think, killing time, for example gibi kalıpları aşırı fazla kullandım kelime haznemde bi sürü alternatifim olmasına rağmen.sonuçlar gelince ve de yarından sonra daha detaylı olarak yazacağım şimdilik bu kadar pek anlamadım açıkçası ne konuştum ne yapabildim kaç alırım bu kadar konuşmaya.

sidneh

Profesör
Şu an sinavdan ciktim ben de, sicak sicak yazayim dedim.

Listeningde ilk parca sikayet hattini arayan bi hanimla ilgiliydi, camasir makinesi su sizdirmis, tahta parkeler mahvolmus. :) bol bol numara vardi, sayinin rakam halini hatirlamazsaniz yazi halini yazin derim, cevap kagidina gecirirken hatirlarsiniz nasilsa.

Ikinci parca lunaparkla ilgiliydi, acilis saati, bir oyuncagin ozelligi ve anlatan adamin tavsiyeleri sorulmus.

Ucuncu parca bi ogrencinin odeviyle ilgili, matematik, yabanci dil ve kisisel ogrenme ogretmenlerini arastiriyor, kullandigi yontemler, karsilastigi zorluklar ve ogrendikleri hakkinda bosluk doldurm seklinde.

Dorduncu parca da yunuslarin zekasi ile ilgili soylenenler ve gercekler diye karsilastirmaydi. Bu kisim pek iyi gecmedi ama bakalim.

Reading cok uzundu, kendinizi hazirlayin. Ilk parca toplu tasima araclari, ikincisi antartikteki kesifler, ucuncu de resimlerin kisinin ruh halini gosterip gostermeyecegi ile ilgiliydi.

Writingte ise task-1de uc kere plani degismis bir bina vardi, onu anlatmamiz istenmis, task-2de de okuma yazma bilmeyen yetiskinlerin egitilmesi de cocuklarin egitilmesi kadar onemlidir, katiliyor musunuz diye sorulmus. Ilkinden 160, ikinciden 295 kelime yazdim, bakalim artik.

Yarin da speaking var, bakalim nasil olacak? Jovenleon hocamin yazdiklarina dikkat edecegim, paylastiginiz icin sagolun hocam.

jovenleon

Öğrenci
Ben de az önce geldim sınavdan Sidneh hocamın söyleyeceklerine ekleyebileceğim pek bişey yok Reading kısmı çok şaşırttı beni ve çok zorlandım bilmiyorum bana mı öyle geldi ama yds'yi hazırlayanlar buna da mı el atmış dedim :) Listeningde 2 tane spelling sorusu vardı ben kaçırdım maalesef.spellinge iyice bakmanızı tavsiye ederim 1-2 soruyla bi not oynayabiliyo malum :(

Podof

Araştırma Görevlisi
Soru cevap halinde sınav deneyimlerim:

1) Yanımıza neler almalıyız, aldığımız almadığımız şeyler için mağdur olur muyuz?

Yanına istediğiniz her şey alabilirsiniz fakat sınav salonuna sokamazsınız. Telefon, mont hatta dosya gibi şeyleri vestiyere bırakmanız isteniyor. Herkesin eşyası ayrı ayrı poşetlenip vestiyer usulü numara veriliyor. Her kadar IELTS kaybolan eşyadan sorumlu değiliz dese de o kadar güzel bir sistem kurmuşlar ki herhangi bir eşyanızın kaybolma ya da zarar görme olasılığı yok gibi. Tükenmez kalem kurşun kalem, silgi, uç ya da kalemtraşınızı unutmayınız istenen belgelerin yanı sıra. Saat ile girilebiliyor. Hatta her sınav salonunda saat olmadığı için kolunuzda saat olmasını öneririm.

2) 45 dakika önce gelin diyorlar erken değil mi ya? Ben ÖSYm sınavlarına 15 dakika kala giriyorum sorun olmuyor da.

Efendim önce hangi masaya başvuracağınızı yani hangi sınıfta olduğunuzu öğreniyorsunuz, sıraya girip formlarınızı teslim ediyorsunuz, oradan fotoğraf çektirme kuyruğuna giriyorsunuz, daha sonra sınav salonuna geçebiliyorsuz ki bu benim için 35 dakika falan sürdü. Yani işlemler biraz uzun sürüyor geç kalmayın.

3) Sınav nasıl?

Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki "çok kolay" demek için native speaker olmaya gerek yok. Ben ingilizce biliyorum okuduğumu/dinlediğimi anlıyorum diyen herkesin rahatlıkla 6,5 hatta 7 alabileceği bir sınav. Speaking bölümünde bir tek cevabı "xyw566kl627" gibi bir şey olan soru yuh dedirtti :) Onun haricinde konsantre olduğunuz sürece 40 sorunun 30u çok rahat yapılır. Baskın İngiliz aksanından çekiniyordum, öyle olmadı. Konuşmalar akıcı ve rahat anlaşılır. Reading'de ise paragraflar çok uzun ama kesinlikle gözünüzü korkutmasın, çok akıcı ve rahat anlaşılır bir ingilizce ile yazılmıştı. Öyle süslü 2500 bağlaç ile uzatılmış cümleler yok :) Önce sorulara bakıp sonra okursanız daha rahat ediyorsunuz. Sorular ile metin arasında birkaç kez mekik dokuyabilirsiniz ama bu da endişe edilecek bir durum değil çünkü hangi sorunu cevabının nerede geçtiğini kestirmek kolay, neredeyse sırayla ilerliyor. Bu durum zaman kaybetmeyi önlüyor. Reading'de süre sıkıntım olur diye düşünmüştüm, olmadı. Writing ise süreyi dikkatli kullanmanız gereken bir bölüm hemen hemen bütün sınıf son 2 dakikada bitirdi yazmayı. Kendi adıma bende süreyle yarışacağım diye düşünmeden, tartmadan aklıma geldiği gibi yazmaya başladım yarım saatin ardından. Buna rağmen kötü geleceğini düşünmüyorum.

Tavsiye eder misiniz?

Kesinlikle. Eğer İngilizce okuduğumu dinlediğimi anlıyorum ve kendimi ifade edebiliyorum diyorsanız -ki dil bilmek de budur zaten- bu sınavdan hak ettiğiniz notu alırsınız. Çeldiricilerle, mantıksal çıkarımlarla, bir kelimenin 12. eş anlamlısı ile uğraşmanıza gerek yok YDS'deki gibi.

Hangi bölüm için bu çıkarımlar?

Ben general modüleden girdim o yüzden bu söylediklerim general için geçerlidir, academic nasıl bilemiyorum malesef.

Şimdillik aklıma gelen sorular ve cevaplar bunlar. Sidneh hocam içeriğini yazmış zaten bu yüzden ben içeriğe değinmedim. Aklınıza gelen her türlü soruyu da cevaplamaya hazırım efenim :)

Podof

Araştırma Görevlisi
Podof ben içeriği anlattım da ben akademikten girdim, genelin reading ve writingi farklı ya, neler çıktı orda?

Bir reading parçası x kütüphanesinin yeni uygulaması olan kartının nasıl kullanılacağı ile ilgiliydi. Kartı okutarak çıktı alabiliyor, bilgisayarları kullanabiliyor, dijital arşivlerden çıktı falan alabiliyormuşsunuz. Karta en az şu kadar para yüklenir, kaybolma halinde para iadesi yapılmaz gibi ayrıntılar. Bu soruda üçer şıklı klasik test soruları vardı.

Bir başka soruda bir işyerinin sağlık ve güvenlik kuralları vardır. Biz sizi eğiteceğiz ama sizin de üzerinize düşen bazı sorumluluklar var siz de onları yerine getirmelisiniz mesela ağır eşya kaldırmak için şu şu kurallara uymalısınız, bir sağlık sorununuz varsa önceden bldirmelisiniz gibi şeyler. Bu sorunun cevapları boşluk doldurma şeklindeydi.

Diğer soruda bilmemne kamp alanları tanıtılmştı. Kimisinde tuvalet duş varmış kimi sadece alan sağlıyormuş, Yıllık üyelik şöymeymiş online rezervasyon yapılabiliyormuş kepsine kara yolu ile ulaşım varmış falan. Bu soruda true false soruları vardı.

Son olarak kalemin tarihi anlatılıyordu ki sanırım daha önce okumuş olduğum için şanslıyım hepsini gözümde canlandırabildim :) Birkaç tip soru vardı hem klasik test tipi, hem kalem tipleri ile verilen özellikleri eşleştiriniz hem de verilen yargılar ile kamelmtiplerini eşleştiriniz diye.

Writing de de academicten farklı çıkan ilk bölümde bir arkadaşımıza mektup yazıyorduk. Türkiye'ye ziyarete gelecekmiş de tavsiyeler istiyormuş. Hangi sezon uygundur, ulaşım imkanları neler, nereleri gezmesini tavsiye edersiniz bunları belirtin diyerek zaten mektubu kendisi organize etmişti :)