6 Haziran'da Ielts sınavına girdim. Hazırlık eğitimi ya da kurs geçmişim yok. Kendi çabalarımla bir şeyler yapmaya çalıştım ve yds'den 52,5 almıştım. Sınav seviyeye göre zor ya da kolay gelebilir. Ben ilk defa girdiğim için biraz dumur oldum ama ikinci girişte geçilemeyecek kadar zor değil. Listening en çok dikkatli olunması gereken bölüm. İpin ucu kaçtımı telaş yapıyor insan ancak konsantre olup bir yerden yakalamak gerekiyor. Reading, üds ya da yds'ye hazırlanmış kişiler için kolay gelebilir. Writing için zamanı çok iyi kullanmak ve özellikle Task 1 için cümle kalıplarını bilmek gerekiyor. Speaking zor gibi gözüküyor ama en kolay bölüm. Ben daha önce tek bir cümle bile kurmadığım için çok zorlandım ama biraz konuşabilen rahat geçer diye düşünüyorum. Tabi rahat geçer dediğim 4 - 5,5 puan hedefleyenler için. Yüksek puan almak için herhalde duyu organlarını çok iyi upgrade etmek gerekir. Dile hakim olmadığım için süre çok sıkıntı oldu. O yüzden stratejileri öğrenmek gerekiyor. Özellikle sınavda dikkat ettim; reading bölümünde kimse metini okumuyor. Herkes sorulara göre tarama yapıyor.
Ayrıca saçma sapan bir tane bile soru yok. Eğer sınavınız kötü geçer ise en fazla kendinize küfür edersiniz. Bu sınava hazırlanarak hiç bir şey kaybetmezsiniz. Aksine okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileriniz tamamı gelişiyor ve eminim bir sonraki yds için de çok faydası olur. Yds gibi göstermelik ve çalışırken sıkılası bir sınav değil, günlük hayatta kullanılabilirliği en yüksek seviyede olduğu için, sadece Türkçe ile sınırlı kalmayıp bütün dünya'yı takip edebilirsiniz.
Öneri: Elbette her türlü zorunluluk ve stres bir süre sonra travma yaratabilir. Ama yılmayın sakın. En çok ilginizi çeken konuları okumaya çalışın. Ben mesela İpad'i çok aktif kullandım bu noktada. Özellikle kelime hazneniz zayıf ise, bir takım uygulamalar indirip anlık kelime translate'leri yapabilirsiniz. Okurken vakit kaybı olmadığı için sıkılmazsınız. Bir çok makale ve yabancı haber sitelerini bu şekilde okuya okuya artık sözlük ve anlık translate kullanmamaya başladım.
- - - Güncellendi - - -
Bir de sınavımın kötü geçmesinin sebebi; Taksim olayları sebebiyle son 6 gün hiç çalışamayıp uyuyamamamdır. Sınav günü 2-3 saatlik uykuyla gittim ve rüyada gibi sınava girdim.