Kapatılan üniversiteler??Ne olacağız?

Elif Ersoy

Öğrenci
Deneyimli ve masum akademisyenler bu ülkenin servetidir. Bu serveti hep beraber çöpe atmak da bir tercih tabi.

Değerli hocalarım, mağduriyetinizi anlamakla beraber tüm akademisyenlerin devlet üniversitelerine kabulünün büyük bir haksızlık olacağı kanısındayım. Binlerce akademisyen adayı vakıf üniversitelerinde görev yapmaktansa işsiz kalıp ales dil ve alan bilgisini düzeltmeye çalışıyor. 90 üzeri ales, dil puanı ve yüksek düzeyde alan bilgisine sahip adayların yerine çok daha düşük puanlarla vakıf üniversitelerinde çalışan kişilerin alınması hakkaniyete uygun mudur?

- - - Güncellendi - - -

facebook sayfası kurabildim. Grup kurabilmek için bana isim sordu facebook; kimsenin ismini bilemediğimden de bir şey yazamadım :)

Bence öncelikle bir facebook grubu kurulmalı arkadaşlar

mert-ie

Öğrenci
Değerli hocalarım, mağduriyetinizi anlamakla beraber tüm akademisyenlerin devlet üniversitelerine kabulünün büyük bir haksızlık olacağı kanısındayım. Binlerce akademisyen adayı vakıf üniversitelerinde görev yapmaktansa işsiz kalıp ales dil ve alan bilgisini düzeltmeye çalışıyor. 90 üzeri ales, dil puanı ve yüksek düzeyde alan bilgisine sahip adayların yerine çok daha düşük puanlarla vakıf üniversitelerinde çalışan kişilerin alınması hakkaniyete uygun mudur?

İyi aksamlar hocam,
Niyetim polemik yaratmak degil, ancak vakif universitelerine girenlerin ALES, YDS, GNO/Alan bilgisi detaylarina haiz olmadiginizi veya sahit oldugunuz birkac orneklemden genelleme yaptinizi dusunuyorum. Zira, vakif universitesi dahi olsa, kimi akademisyenler/akademisyen adaylari işe bir noktadan baslamak gerektigini dusunup yuksek notlarla/ortalamalarla oralara basvurmakta. Durumun sandiginiz gibi olmadigini belirtmek isterim, ki genelleme yapip yanlis dusuncelere sahip olmayiniz.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A

Akademik Forum

Guest
Vatana dönmek mi suç

Yurt dışında çok iyi maaşli pozisyonlarda çalışan öğretim üyeleri sırf vatana dönmek için bu vakıf üniversitelerin tekliflerini kabul etmişlerdi. Devlete göre 7 yıl önce daha iyi imkanları olduğu için ve o zamanlar bu üniversiteler ülkenin gururu diye lanse ettirildikleri icin. Yazık değil mi bu insanlara sahip cikmayip tekrar yurt dışına gitmelerine göz yummak

A

Akademik Forum

Guest
Ben de geçen dönem bir vakıf ünivesitesinde çalışmaya başlamıştım. Darbe olduğunu Twitter'dan öğrendik. Darbeden sonra ünivesite kapandı ve işsiz kaldık. Devletin vatandaşlarına bir baba şevkatiyle yaklaşması gerekir. Şu anda kapatılan üniversitelerin çalışanları değil bu şevkat, adaletten bile mahrum durumdalar. Hepsi işsiz ve fişlenmi durumdalar. Tam bir belirsizlik durumu hakim. Adaletin çarkları yavaş döner derler fakat geç gelen adalet de bir nevi zulüm sayılır. Eğer ilgili kurum ve kişiler gerçekten adaletin tahakkuku için çalışıyorlarsa, ivedilikle bu belirsizlik durumuna bir son vermeliler. Fakat inkitam ve yağma peşindelerse, cellattan merhamet beklemeye gerek yok. Sonuç olarak malesef Türkiye'nin yatırımları ve yetişmiş insan gücü heba oluyor.

A

Akademik Forum

Guest
Biraz İnsaf

Kesinlikle katılıyorum, yıllardır kadro bekleyen bizim ne suçumuz var sorarım. 3000 tane akademisyenden bahsediliyor bu üniversitelerde çalışan. Ben bir tane kadro için tam iki yıldır kadrosuz doktora yapıyorum. Benim ne suçum var?

Arkadaşım bu vakıf üniversitesindeki insanlar mevcut binalarında çalışıyorlardı ve bir gün devlet el koydu, sen diyorsun ben X devlet üniversitesinde yıllardır kadro bekliyorum, bu insanlar devlete nasıl kolay geçer, devlete geçmeyi bu masum insanlar seçmedi ki, yıllardır çalıştıkları okulları bir günde devletleşti, okullar diyelim ki devletleşmez başka bir vakıfa da devredilebilir bir süre sonra, ama kim bu binaları yönetirse yönetsin burada çalışan masumların da çalışmaya devam etmesi adaletin gereğidir. Suçu ne bu insanların, vakıf üniversitesinde bulmuştur kadroyu, şartları daha iyi diye tercih etmiş olabilir, vakıf üniversitesinde çalışmak suç mu, ayrıca birçok vakıf üniversitesine girmek için örneğin yds barajı daha yüksek, devlete düşük yds puanlarıyla girip vakıfa başvuru yapmak isteyip yapamayanlar bile biliyorum. Ben tüm hayatını 3 tane farklı hem de büyükşehirlerdeki devlet üniversitesinde okumuş biri olarak öğretim elemanlarının birçoğunun daha yüksek kritelerle vakıfa geldiğini bizzat tanığım, devlette birçok hoca salla başı al maaşı yaparken (hepsi değil tabi) buradakiler kendilerini daha çok geliştirmek zorunda hissediyorlardı ve geliştiriyorlardı ve bu insanlar suçsuz yere bir günde işsiz kalacak, kendi binasında devletse devlet başka bir vakıfsa vakıf çatısı altında en tabi isteği olan işine devam etmeyi isteyecek sen de ben X devlet üniversitesine yıllardır giremiyorum bana ne bana ne, onlar da onları çatısı altına alan devlet üniversitesine giremesin diyeceksin. Biri de sanır sanki senin kadronu kapıyorlar, insanlar kendi binalarında devam ediyorlar-etmek istiyorlar, durumun senle alakası yok, biraz insaf.

A

Akademik Forum

Guest
Ben anlamıyorum. Şimdi bu örgüt devletin içine sızmış, her yerini kanser hücreleri gibi ele geçirmiş, Anayasa Mahkemesi dahil çok önemli kurumlara kendi insanlarını doldurmuş da, kendi üniversitesinde çalışanların hepsini dışarıdan mı seçmiş? Bilmiyorum. Ben olaya dışarıdan bakan birisi olarak boşa uğraştığınızı düşünüyorum. Mantık olarak kendi üniversitesindeki akademisyenlerin en az %90'ı kendi örgütünden oluşur. Nasıl medyasında 10 yazardan bir tanesi dışarıdan ise, üniversitede de 10 akademisyenden 9'u kendi adamlarından olacaktır.
Devlet geri kalan %10'luk kesim için tamamını kurumuna yerleştirme riskine girer mi? Halen mitinglere katılan, nöbetlere giden, sosyal medya hesaplarında örgütü kötüleyip hükümeti destekleyen, kısacası kendini kamufle etmeye çalışan örgüt üyeleri olduğu halde, örgütün kurumunda çalışan akademisyenleri niye korusun? Mantıklı bir düşünün. Çok riskli olur.
Ayrıca çalışmasaydınız diyen kişiler biraz haksızlık yapıyor. Örgüt içinde de iş bulma amaçlı örgütçü görünen, gerçekte alakası olmayan insanlar vardı. Evet iş bulmak için bu yollara başvurmak onursuz bir yaşam biçimidir. Ancak kapitalist sistem dolayısıyla buna mecbur kalan insanlar var. Anne babasının gelir durumu düşük insanlar, evli çocuklu insanlar buna mecburlar. Diğer bekâr ve ailesi orta halli insanlar için ben de acınmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben de yıllardır akademiye girmeye çalışıyorum. Ancak okurken birçok farklı iş sahasında çalışıyorum. Doktora yapan bulaşıkçı gördünüz mü? Evet ben yaptım. Onurlu yaşamak için yaptım. Ancak evli ve çocuklu olsam ben de onursuz yaşamak zorunda kalabilirdim...

Çok saçma değil mi şimdi bu dediğiniz, ne demek yüzde 90 kendi elemanı olurmuş. 16 Üniversite'de yüzlerce profesyonel ve akademik uzman çalışıyor. Sadece bizim üniversitede yüzde 70 cemaatle bağlantısız insan vardı. Uzaktan konuşmak veya yazmak kolay.

A

Akademik Forum

Guest
Kesinlikle katılıyorum, yıllardır kadro bekleyen bizim ne suçumuz var sorarım. 3000 tane akademisyenden bahsediliyor bu üniversitelerde çalışan. Ben bir tane kadro için tam iki yıldır kadrosuz doktora yapıyorum. Benim ne suçum var?

devlet kadrosu falan da istemiyoruz. AKLANMAK istiyoruz. biz ömür boyu işsiz kalmaktan, damgalanmaktan bahsederken şu konuşulan konuya bak.

A

Akademik Forum

Guest
Bu kamulaştırma aynı özelleştirmeye benzedi kamuda çalışan işçiler zamanında özel sektör işyerlerini satın alınca işiz kalmıştı, şimdi de kamulaştırma sonucunda buralarda çalışanlar işsiz kalmış...

Elif Ersoy

Öğrenci
Farklı tipte uygulamalar da var. Geçmişte de oldu. Özel sektör bir yeri satın aldığında beğendiklerini tutar; beğenmediklerini atar. Devlet de aynı şeyi yapabilir; bir engel yoktur.

Ayrıca bizi işçilerle kıyaslamışsınız. Ortada çok ciddi bir fark var. Bir işçi işten çıkarıldığında başka bir yerde iş bulabilir ve fakat biz aklanmadan hangi akademide iş bulabileceğiz sizce?

Bunca deneyimli ve masum akademisyenin işsiz kalmasının devlete ne faydası var? Bu insanların işi ders vermek ve ilmi çalışmalar yapmak. Bunlardan masum olanların ellerinden bu haklarını almanın gerekçesi nedir?

Çalıştığımız kurumlar yasal mıydı? Yasaldı. YÖK denetlemiyor muydu? Denetliyordu. Buralarda her tipten fetö ile bağlantılı ve bağlantısız her tipten insan çalışmıyordu? çalışıyordu. Bizim fetö ile bağımız var mı? Yok. Peki o zaman biz neden hem de tazminatsız olarak işten çıkartılıyoruz. Bu adil mi? Yasal mı?

Ama bunun ohal'den sonrası var. Anayasa mahkemesi var, AİHM var.

Bu kamulaştırma aynı özelleştirmeye benzedi kamuda çalışan işçiler zamanında özel sektör işyerlerini satın alınca işiz kalmıştı, şimdi de kamulaştırma sonucunda buralarda çalışanlar işsiz kalmış...

A

Akademik Forum

Guest
Farklı tipte uygulamalar da var. Geçmişte de oldu. Özel sektör bir yeri satın aldığında beğendiklerini tutar; beğenmediklerini atar. Devlet de aynı şeyi yapabilir; bir engel yoktur.

Ayrıca bizi işçilerle kıyaslamışsınız. Ortada çok ciddi bir fark var. Bir işçi işten çıkarıldığında başka bir yerde iş bulabilir ve fakat biz aklanmadan hangi akademide iş bulabileceğiz sizce?

Bunca deneyimli ve masum akademisyenin işsiz kalmasının devlete ne faydası var? Bu insanların işi ders vermek ve ilmi çalışmalar yapmak. Bunlardan masum olanların ellerinden bu haklarını almanın gerekçesi nedir?

Çalıştığımız kurumlar yasal mıydı? Yasaldı. YÖK denetlemiyor muydu? Denetliyordu. Buralarda her tipten fetö ile bağlantılı ve bağlantısız her tipten insan çalışmıyordu? çalışıyordu. Bizim fetö ile bağımız var mı? Yok. Peki o zaman biz neden hem de tazminatsız olarak işten çıkartılıyoruz. Bu adil mi? Yasal mı?

Ama bunun ohal'den sonrası var. Anayasa mahkemesi var, AİHM var.

Valla o işçiler kitler özelleştikten sonra pekte iş bulamadılar hanımefendi. Bir tanesi de babamdı oradan biliyorum. Ayrıca işçilerle sizi kıyaslayamam tabi siz hocasınız eyvallah, ama durum benzer durum bunu belirtmek istedim. Sonuçta herkes bir şekilde ekmek parası derdinde. Sizin sadece hak edenler için aklanma durumunuz söz konusu olmalı, fakat herhangi bir kamulaştırmanın olacağına inanmıyorum (En azından OHAL bitinceye kadar). Fakat bu güruhtan o söz konusu himmetleri veren veya o köpeklerin serpilmesine bir şekilde yardımcı olan hocalarda varsa ki ben olduğuna inanıyorum; kendisi de, çoluğu da çocuğu da aç kalsın, yiyecek ekmeğe muhtaç olsunlar.

Berill

Öğrenci
Arkadaşlar sinirinizi böyle saçma sapan yorumlarla bozmayın. Yapılacak şey yök başkanına mail atmak. Bizim üniversite hocaları olarak atıyoruz bizler. CHP milletvekilleri de yök Başkan'ı ile görüşmeler yapıyorlar. Bu aralar herkese yazmalıyız çözüm için.

şans

Öğrenci
Arkadaşlar umarım bir çözüm bulunur. Ancak ben bizlerin İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi gibi devlet üniversitelerine geçireleceğimize ihtimal vermiyorum. Bu üniversiteler kökleşmiş, iki yabancı dil isteyen yerler ve çok yüksek puanlarla kapattığını hepimiz biliyoruz. Öğrencileri bile istemeyen yöke sürekli yazan dekanlar, öğrencilerin puanlara göre bir yerlere yerleşmesini sağladı. Doktorası bitmiş bir araştırma görevlisinin 5 6 yıl kadro beklediği bu yerlerde bize kucak açılacağını düşünmüyorum. Öyplilere bile kucak açılmadı, benim en yakın arkadaşım o baba üniversitelerden birinden başka yere geçmek zorunda kaldı baskı sonucu. Bence öyp sistemi gibi, kadro ihtiyacı olan üniversiteler ve bölümler belirlenip onlar içerisinden yerleştirme yapılması hem kadro ihtiyacını hem de bizim ihtiyacımızı karşılayabilir. En iyi ihtimal bu olabilir... Ama hakkımızda hayırlısı olsun. Devlet üniversitesinden vakıf üniversitesine geçmiş biri olarak da şunu söyleyeyim vakıfa geçmek için eş durumu, il değişikliği gibi bir sürü özel sebepler olabiliyor. Bu insanların hepsinin puanları kötü olduğu için vakıflarda değiller. Ben türkiye derecesi ile kazandım, iyi derece ile mezun oldum... Ama ben de buradayım, çünkü hayatımın düzeni, eş durumu vs. böyle gerektirdi. Umarım kimseye haksızlık olmayacak şekilde makul bir çözüm bulunur. Gözü yükseklerde olan biri değilim, sadece işimi çok seviyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Fatih ünv. binalarının Fenerbahçe'nin yeni kuracağı ünv. için tahsis edileceği konuşuluyor. Eğer sadece rant içinse bu yapılanlar yazıklar olsun. Herkes bas bas bağırıyor: akademisyenleri temizle, öğrenciler eski binalarında yeni tabela veya garantör ünv altında devam etsin diye ama iktdardan tek ses yok.

rebirthsuper

Öğrenci
Arkadaşlarım.. Hiç tanımadan birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.. Neden? Çünkü şu anda bizi bizden başka anlayacak kimse yok.. Lütfen bunu düşünerek dış seslere kulağımızı tıkayalım ve hayat boyu vazgeçemeyeceğimiz tek şey olan ONURUMUZU geri alma amacımızı unutmayıp odaklanalım. Bende son 2 günün gelişmeleri şunlar; 1. işkur a gidip işsizlik maaşı için başvuru (çıkışlar yapılmamış olsa bile yapıldığında otomatik olarak onay verilirmiş) 2.valilikteki ohal masasına özel eşyalar için dilekçe verilmesi
3. Yine valiliğe içeride kalan maaş ve tazminat talebini bildiren dilekçe yazılması..
4. ULAŞABİLDİĞİNİZ HERKESE yazın.. Resmi ve gayriresmi.. Faks.. Mesaj.. Her şey! Her yol..
Yukarıdakilerle ilgili detay sorarsanız yardımcı olamayabilirim henüz ben yapmadım hiçbirini ancak yaptığımda paylaşırım mutlaka.
Şimdilik sevgi,saygı ve selamlar tekrar.

A

Akademik Forum

Guest
Iskura ben başvuru yaptım. Hala çalışıyor gorunuyormusum sistemde o yüzden kabul olmadı.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar merhaba dün gece bir gelişme duydum. Dogruluk payi yuksek diyorlar ama bilmiyorum. Yök yeni karar vermiş öğrenciler puanlarına göre unv. Seçip yerlesecekmis ama eğitimlerine kaldığı yerden bulundukları ildeki garantör unv.de misafir öğrenci olarak devam edeceklermis, tabi aklanmış akademik ve idari kadro ile. Bugün veya yarın bu haberin doğruluğu çıkar.

Bu arada kalan maaşını almak için valiliğe dilekçe veren var mi? Ben iskura başvuru yaptım sgk aktif diye reddedildim.

Berill

Öğrenci
Bizim üni hocaları ile her yere mail attık herkes atsın arkadaşlar. Üni öğrencileri hakkında kaçıncı açıklama yapılıyor bizim hakkımızda hala bir açıklama yapılmadı.

Berill

Öğrenci
Çıkışlarımız ayın 23 veya 28 ne kadar yapılacakmış diye duyum aldım. Ondan sonra işsizlik maaşına başvurabilirsiniz denilmiş. Maaşlar konusunda valiliğe dilekçe verelim. Valilikte ne mühürü basacaklarını bilemiyorlar ve dilekçeyi işleme sokamıyorlar ben araştırma soruşturma ve aklanma için dilekçe yazmıştım. Ordada OHAL birimi açılmış maaş konusu kıdem tazminatı yıllık izin kullanmama ücreti vb yüksek ihtimal valilik OHAL birimine yazmamız gerekir. Lütfen yazalım ve yazanlar sonuçlarını burda bildirsin.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar farklı farklı şehirlerden birbirimize yardım ediyoruz ne kadar güzel bir sinerjimiz oldu, inşallah alnımızın akıyla su surecı de bıtırırız, dostluğumuz yardımlaşmamız baki kalsın.

şans

Öğrenci
Arkadaşlar ohal bürosuna gittim dilekçeleri verdim. İşsizlik maaşı başvurum internetten reddedildiği için ise elden dilekçe verdim işkura. İşsizlik maaşı için 23 Ağustos'a kadar başvurmanız gerekmektedir. İnternetten başvurusu reddedilenler hala aktif göründüğü için reddedilseler de, işkura gidip elden bir form doldursunlar. Böylece süre açısından da bir sıkıntı doğmamış olur. Bir nüshasını mutlaka tarafınıza isteyin.

Son düzenleme: