Yukarıda birçok arkadaş yazmış TEZSİZ YÜKSEK LİSANS yapanlar da Öğretim Görevlisi olabilir mi? diye. Şimdi arkadaşlar öğretim görevlisi olmak için LİSANS mezunu olmanız bile yeterlidir. Yüksek Lisansın Tezli'si belki kişiyi bir adım öne geçirebilir ama bu Tezsiz Yüksek Lisans yapmış birinin öğretim görevlisi olamayacağı anlamına gelmez. Hiçbir ilanda TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ OLANLAR KABUL EDİLMEZ diye bir madde yoktur ve Tezsiz yüksek lisans yapmış biride akademi olarak tabir edilen 2 yıllık meslek yüksekokulunda öğretim görevlisi olabilir dersler verebilir.
Ancak Tezsiz ile herhangi bir akademik kariyer yapmanız zor yani öğretim görevlisi olabilirsiniz bunda bir sıkıntı olmaz ama yardımcı doçent, doçent, profesör gibi akademik unvanlar almak isterseniz tezsiz pek işe yaramaz. Şimdi 2 yıllık üniversitelere bakın orada çalışan öğretim görevlilerinin tamamı tezli yüksek lisans yapmış yada doktora yapmış kişiler değildir büyük çoğunluğunda tezsiz yüksek lisans yapmış ve öğretim görevlisi olmuş kişileri bulabilirsiniz. Ülkemizde 81 ilde üniversite var yüzlerce ilçede ise 2 yıllık okullar var hepsi tezli yapmış kişiyi aramaz. Tezsiz yapanları da kabul ederler sıkıntı yapmayın, olur.
Üçüncü olarak Tezsiz Yüksek Lisans konusuna birde şu pencereden bakalım: Şimdi tezsiz yüksek lisans var tezli'den farksız, tezsiz yüksek lisans var lisanstan farksız. Formasyon alınsın diye çıkarılan çalışma alanı pekte geniş olmayan dönem ödevinden farksız uyduruk bir proje ile mezun olunan yada uzaktan eğitim ile alınan yüksek lisansın pek faydası olmaz. Ama tezsiz yüksek lisans vardır 10 ders alırsınız iyi bir ortalama ile mezun olup 50 sayfalık içi dolu dolu olan bir proje verirsiniz bu sizi tezli'den daha iyi yerlere getirir. Mesela MBA (İşletme), İktisat, Pazarlama, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi alanlarda yapacağınız tezsiz yüksek lisans size çok iyi kapılar açabilir. Bilhassa MBA dediğimiz işletme alanında yapacağınız tezli yada tezsiz yüksek lisans size hem iş hayatında hemde akademik hayatta çok fazla artı katacaktır bu yüzden kimin ne dediğine bakmayın ben bizzat YÖK'ü arayıp tezsiz yüksek lisans ile öğretim görevlisi olunabilir mi? diye sordum bana evet olunabilir dendi yani olmaz demeyin. Kaldı ki illa tezli isterim diyorsanız da tezsiz'de notlarınızı yüksek tutup iyi bir yabancı dil puanı da alarak tezli'ye yatay geçiş yapabilirsiniz ama bu öyle kolay bir şey değildir biraz efor gerektirir. Tezsiz yüksek lisans diplomanızla özel şartlar (sadece tezli yapmış olmak gibi), ve tecrübe istemeyen her ilana başvuru yapabilir ve olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Tecrübe dediğimiz maddeyi de çoğu zaman yaptığınız yükseklisans karşılamaktadır. Sevgiyle kalın.
3) öğretim görevlisi kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
A) lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,
yapılan değişiklikle tezsiz tarihe karıstı..biz öğr.görevlisi olamadan tezliyi getirdiler.
3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,
yapılan değişiklikle tezsiz tarihe karıstı..biz öğr.görevlisi olamadan tezliyi getirdiler.
Ogretim Gorevlisi Akademisyen demek degildir derken? Akademisyen ne demek oluyor peki?Hocam zaten Lisans dediğiniz İİBF veya diğer fakülteler oluyor yani buralarda öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olabilmek için Tezli YL veya Doktora yapmış olmak şartı aranır. MYO dediğiniz Lisans düzeyi değil Ön Lisans düzeyi bir eğitimdir. Tezsiz Yükseklisans yaparak 2 Yıllık Meslek Yüksek Okullarında öğretim görevlisi olabilirsiniz. Sakıncası yoktur ama Tezli yapmak Akademisyen olmak için şarttır. Öğretim görevlisi Akademisyen demek değildir hatırlatırım.
Yeni gelen yönetmelikle beraber öğretim görevlisi olarak atanmak için TEZLİ yüksek lisans yapmak gerekiyor. Ya da 2 yıl tecrübe gerekiyor (bu konuda değişiklik yok)Hocam zaten Lisans dediğiniz İİBF veya diğer fakülteler oluyor yani buralarda öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olabilmek için Tezli YL veya Doktora yapmış olmak şartı aranır. MYO dediğiniz Lisans düzeyi değil Ön Lisans düzeyi bir eğitimdir. Tezsiz Yükseklisans yaparak 2 Yıllık Meslek Yüksek Okullarında öğretim görevlisi olabilirsiniz. Sakıncası yoktur ama Tezli yapmak Akademisyen olmak için şarttır. Öğretim görevlisi Akademisyen demek değildir hatırlatırım.
MERHABA
Geçen gün bir üniversitenin meslek yüksekokulunda öğretim görevlisi kadrosu için bilim sınavına girdim.Benimle beraber sınava iki kişi daha girdi. Sonuç olarak üniversite internet sitesinde hiçbir detay belirtmeden sadece başarılı olan kişinin ismini vererek sonucu açıklamış. Benim merak ettiğim, kazanan kişiyle aramızdaki kriter farklarını (Yani ales ve lisans not ortalaması gibi) , bilim sınavından kaç puan aldığımı ve hatta kazanan kişinin puanının kaç olduğunu öğrenme hakkına sahip miyim?. Çünkü daha önce girdiğim başka bir üniversitenin sonucu tüm bu bilgiler verilerek, hem başarılı olanlar hem de başarısızların puanları açık olarak verilmişti.Teşekkürler