Meslek Yüksek Okullarında Öğretim Görevlisi Olmak

fizikci_01

Öğrenci
Merhabalar Doğru yere yazdım mı bilmiyorum ama lütfen konu hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.

Ben 2011 lisans mezunuyum bu yıl ise tezsiz yüksek lisansı bitirdim meslek yüksek okulunda çalışmak istiyordum fakat son çıkan yök görüşünde tezsiz yüksek lisans tecrübeye sayılmıyor diye birşey çıktı herşey alt üst oldu şimdi tecrübe şartını nasıl sağlayacağım lisanstan sonra 520 gün sgk var ve 270 Sig.) var bunlar tecrübe şartını sağlarmı lütfen yardım

“Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 14/03/2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

“Öğretim Görevlisi, Uzman ve Çevirici” kadrolarında aranan asgari iki yıl deneyim yerine sayılan Yüksek Lisans yapma şartı söz konusu yönetmelikte değiştirilerek, bu kadrolara başvuracak adaylarda “Tezli Yüksek Lisans” yapma şartı aranmıştır.

Bilindiği üzere, 06/02/2013 tarihinde “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği“nde yapılan değişiklikle doktora programlarına kayıt olabilmek için “Tezli Yüksek Lisans” diplomasına sahip olmak şartı getirilmiştir.

Aynı yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde “Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler hakkında uygulanmaz.” hükmü yer almakta olup, anılan tarihten önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt olan öğrencilerin doktora programlarına devam edebilmeleri sağlanmıştır.

“Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmadan önce (14/03/2016 tarihi öncesi) Tezsiz Yüksek Lisans öğrenimlerini tamamlayanların veya devam edenlerin ilgili kadrolara başvurabilmelerine yönelik bir geçiş hükmü ilgili yönetmelikte düzenlenmemiştir.

Bu nedenle, yönetmelik değişikliğinden önce mezun olan veya daha sonraki süreçte “Tezsiz Yüksek Lisans” diplomasına sahip olacak adayların üniversitelerce ilan edilecek ve asgari 2 yıl deneyim aranan öğretim görevlisi, uzman ve çevirici kadrolarına başvurmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

DİYE YAZI VAR ŞİMDİ BEN 2012 TEZSİZ YÜKSEK LİSANS GİRİŞLİYİM BENİMKİ TECRÜBE SAYILIRMI

Son düzenleme:

heyhaa

Öğrenci
Herkese merhabalar,
Öncelikle benim bir kaç sorum olacaktı:
1- Ben 2009 örgün iktisat lisans mezunuyum,
2- 2013 te aöf sosyal hizmet bitirdim ve örgün lisans mezuniyetim düşük olduğu için aöf den 3.sınıftan iktisat okumaya karar verdim ve bunu 2015 te iyi bir derece ile bitirdim.
3- 2014 te ise 2009 diploması ile iktisat yüksek lisans mezunu oldum.
4- 2011 den beri de deneyimim var.

Gelelim nihayete kadrolara başvururken benim diploma notum yüksek olan ile başvurursam Öğretim Görevlisi kadrosuna girme şansım nedir?
Not: İlanlar da şöyle çıkıyor genel de iktisat mezunu olmak ve yüksek lisans yapmış olmak veya 2 yıl deneyim.

Bence bir sorun oluşturmaz ve ilanlara başvurabilirsin.

ertayemre

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,

Forumda epey bi okudum fakat aklım hala cok karısık oldugu için sorma gereği duydum. Cevaplandırırsanız gerçekten çok çok sevineceğim.

Durumum şöyle; yüksek lisans mezunuyum. 8 aylık araştırma görevliliği ( 7/1) ve 6 aylık özel sektör deneyimim mevcut. Kadro derecesi 4/1 olan bir öğretim görevliliği kadrosuna müracaat ettim. Şimdi ben kadroyu kazanmam durumunda bi sorun çıkar mı? Yoksa tecrübemden dolayı bir sorun mu olur?

Çok teşekkür ederim.

Ben aynı sizin durumunuzda olan bir kadroya başvuru yapmıştım. ilan lisans ve alanında en az 3yıllık tecrübe istiyordu. fakat 1. dereceden açılmıştı. başvuru sonucunda '' kadro derecesine atanmak için gerekli süreyi sağlamadığından başvuru geçersizdir'' denildi. kabul edilmedim. Maalesef bu da ayrı bir eleme yöntemidir. İtirazlarım sonucu değiştirmedi. İlanlar genelde 6. ve 5. dereceden açılır sonrası için hizmet süresi yoksa elenme sebebidir. bunu ilanda açıkça belirtmez. Eleme yöntemi olduğu için sonuçta görürsün. Size de sıkıntı olabilir.

Son düzenleme:

ertayemre

Öğrenci
Merhabalar Doğru yere yazdım mı bilmiyorum ama lütfen konu hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.

Ben 2011 lisans mezunuyum bu yıl ise tezsiz yüksek lisansı bitirdim meslek yüksek okulunda çalışmak istiyordum fakat son çıkan yök görüşünde tezsiz yüksek lisans tecrübeye sayılmıyor diye birşey çıktı herşey alt üst oldu şimdi tecrübe şartını nasıl sağlayacağım lisanstan sonra 520 gün sgk var ve 270 (2926-Zorunlu Sig.) var bunlar tecrübe şartını sağlarmı lütfen yardım

“Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 14/03/2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

“Öğretim Görevlisi, Uzman ve Çevirici” kadrolarında aranan asgari iki yıl deneyim yerine sayılan Yüksek Lisans yapma şartı söz konusu yönetmelikte değiştirilerek, bu kadrolara başvuracak adaylarda “Tezli Yüksek Lisans” yapma şartı aranmıştır.

Bilindiği üzere, 06/02/2013 tarihinde “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği“nde yapılan değişiklikle doktora programlarına kayıt olabilmek için “Tezli Yüksek Lisans” diplomasına sahip olmak şartı getirilmiştir.

Aynı yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde “Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler hakkında uygulanmaz.” hükmü yer almakta olup, anılan tarihten önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt olan öğrencilerin doktora programlarına devam edebilmeleri sağlanmıştır.

“Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmadan önce (14/03/2016 tarihi öncesi) Tezsiz Yüksek Lisans öğrenimlerini tamamlayanların veya devam edenlerin ilgili kadrolara başvurabilmelerine yönelik bir geçiş hükmü ilgili yönetmelikte düzenlenmemiştir.

Bu nedenle, yönetmelik değişikliğinden önce mezun olan veya daha sonraki süreçte “Tezsiz Yüksek Lisans” diplomasına sahip olacak adayların üniversitelerce ilan edilecek ve asgari 2 yıl deneyim aranan öğretim görevlisi, uzman ve çevirici kadrolarına başvurmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

DİYE YAZI VAR ŞİMDİ BEN 2012 TEZSİZ YÜKSEK LİSANS GİRİŞLİYİM BENİMKİ TECRÜBE SAYILIRMI

Son yapılan yönetmelik değişikliği tüm tezsiz yüksek lisanslıları ters köşe yapmıştır. Tezsiz YL maalesef tecrübe yerine artık geçmemektedir. Tecrübe sürenizi 720gün sgk primli olarak ispat etmeniz gerekmektedir. ayrıca çalışılan işyerlerinden alanınızda çalıştığınıza dair ilgili yazı da almanız gerekmektedir. Artık isteniyor. Kişi matematik mezunu ama özel sektörde sekreterlik yapıyor. 2yıllık primi tamamlamış ama alanında tecrübeyi nasıl ispat edecek? Çalıştığı yerden yazı da alması gerekiyor. Birim sekreterlik yapmıştır diye yazı verecek ama işte bunu tecrübeden saymayacaklar. Çünkü matematik mezunu ama sekreterlik yapmış. Alanında tecrübeyle alakası yok.
Eğer alanınızda en az 2yıl tecrübeniz varsa Tezsiz yüksek lisans tecrübeyle birlikte yazılabilir. Çünkü Lisans mezunusun ve zaten tecrüben de var.
yüksek lisans şartında tezli ifadesi belirtilmeden ikisi birlikte yazılabilir.

Önceden myo şartında sadece 2yıl tecrübe şartı vardı. tezli-tezsiz ayrım yapılmadan yüksek lisanslar tecrübe yerine kabul ediliyordu. Baktılar tezsiz 1,5yıl ama tezli 2yıl. olmaz böyle dediler. tezsizler 2yıllık süreyi kapsamadığından tecrübeden çıkartıldı. tezli ifadesi getirildi. ama tezsizleri tamamen de şutlamadılar. En az 2yıllık tecrübeniz tamamsa sadece yüksek lisans ifadesiyle tezsiz de kullanılabilir. ''iktisat lisans mezunu olmak , alanında en az 2yıl tecrübeli olmak ve alanında yüksek lisans yapmış olmak'' şeklindeki ilanda yüksek lisansın niteliği belirtilmemiş ve tecrübeyle birlikte istenildiği için tezsiz de olabilir. hem tecrübe hem y.lisans isteniyor ve tezli tecrübe yerine geçtiğinden ikisi birlikte istenildiğinde y.lisans tezsiz de olabilir. Sonuçta tezsiz de sana yüksek lisans derecesi veriyor. Şimdi siz ya süreyi tamamlayacaksınız ya da tezliye çevireceksiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Son düzenleme:

fizikci_01

Öğrenci
Cevap için çok teşekkür ederim.
Fakat şöyle özetlemek gerekirse benim tezsiz yüksek lisansım 2 yıllık yani okulda 4 dönem ders gördük sonra tez gibi bir bitirme projesi verdik. tezsiz yüksek lisans programı örneğin " ... mezunu olmak, ............... alanında yüksek lisans yapmış olmak, alanında iki yıl tecrübeli olmak" şeklinde olurmu

Son düzenleme:

ertayemre

Öğrenci
Fakat şöyle özetlemek gerekirse benim tezsiz yüksek lisansım 2 yıllık sağlık fiziği tezsiz yüksek lisans programı örneğin " fizik mezunu olmak, sağlık fiziği alanında yüksek lisans yapmış olmak, alanında iki yıl tecrübeli olmak" şeklinde olurmu

- - - Güncellendi - - -

Fakat şöyle özetlemek gerekirse benim tezsiz yüksek lisansım 2 yıllık sağlık fiziği tezsiz yüksek lisans programı örneğin " fizik mezunu olmak, sağlık fiziği alanında yüksek lisans yapmış olmak, alanında iki yıl tecrübeli olmak" şeklinde olurmu

Lisans sonrası tecrübe süreleriniz 720 günü tamamlıyor tecrübeniz fizik alanındaysa bunu belgelendirebiliyorsanız şartları sağlıyorsunuz demektir. ''fizik lisans mezunu olmak ve alanında en az 2yıl tecrübeli olmak'' şekliyle sıkıntı olmadığına göre buna ''alanında yüksek lisans yapmış olmak '' ifadesinin koyulmasında da bir engel görünmüyor.

Tezsizlere öcü gözüyle bakılıyor tezli olmazsa olmaz gibisinden düşünceler hakim olmuş. Bu çok yanlış. Halbuki ikisi de sana yüksek lisans derecesi veriyor. yönetmelik çok açık. Sadece 2yıllık tecrübeyle oluyorsa, tecrübeyle birlikte tezsiz YL ile neden olmasın??

fizikci_01

Öğrenci
bencede peki yüksek lisansın hangi alanda yapıldığı yazıla bilirmi?
biz yüksek lisansı 4 dönem ders gördük staj yaptık uygulama yaptık tez gibi bir dönem projesi hazırladık bence böle kapsamlar çok yanlış ve haksız

isgci özge

Öğrenci
Arkadaşlar bende iş sağlığı ve güvenliği bölümünde tezsiz yüksek lisans yaptım meslek yüksek okullarında öğretim görevliliği istiyorum ales 70 zorunluluğu varmı kesin

A

Akademik Forum

Guest
Bir devlet üniversitesi Myo'da öğretim görevlisi sınavını kazandım. Su an istedikleri belgeleri tamamladım ve atama yazısını bekliyorum.

Askerlik tecilim 2017 şubatta bitiyor ama ben tekrar y.l.(tezli ya da tezsiz) ile tecil ettirmeyi düşünüyorum. Yeni tecil ile 2020 lere kadar uzayacak tecilim.

Şimdiye kadar özel sektörde olduğumdan akademik hayat benim için yeni ve aklımda bu tecilin benim için sorun olup olmayacağı var. Sözleşme yenileme durumunu etkiler mi bu durum?

E

Elf1648

Guest
Myo atanma kriterleri değişti mi?

Merhaba. Benim bir sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok Mutlu olurum. Hemşireyim ve 5 yıldır çalışıyorum. Birkaç ay öncesine kadar sağlık meslek yüksekokulu ilanlarını incelediğimde çalışma deneyimi ve ales 70 şartı aranıyordu fakat şimdi baktığımda çalışma deneyimi istenmemiş ve tezli yüksek lisans mezunu olma zorunluluğu getirilmiş. Acaba bu madde üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir mi yoksa artık alınma kriterleri bütün üniversiteler için degiştirildi mi? Teşekkür ederim.

kurtaran22

Öğrenci
Merhaba.
Meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi olmak için tezli yüksek lisans veya 2 yıl tecrübe şartı aranmaktadır. Bazı üniversiteler tezli yüksek lisans şartı koyarken, bazıları ise 2 yıl tecrübe şartı koyarak ilana çıkarlar. Sorunuzun cevabı üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir.

fecri_ati

Öğrenci
Merhaba. Benim bir sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok Mutlu olurum. Hemşireyim ve 5 yıldır çalışıyorum. Birkaç ay öncesine kadar sağlık meslek yüksekokulu ilanlarını incelediğimde çalışma deneyimi ve ales 70 şartı aranıyordu fakat şimdi baktığımda çalışma deneyimi istenmemiş ve tezli yüksek lisans mezunu olma zorunluluğu getirilmiş. Acaba bu madde üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir mi yoksa artık alınma kriterleri bütün üniversiteler için degiştirildi mi? Teşekkür ederim.

Hocam merhaba, öğretim görevliliği için en az 2 yıllık tecrübe veya bunun yerine yüksek lisans mezunuyeti istenir. Bu kesin kuraldır. Fakat bunlar haricinde üniversiteler kendi belirledikleri elemanları almak için özel maddeler koyabilir. Mesela "5 sene alanında tecrübeli" gibi.

alibalmat

Öğrenci
merhaba arkadaşlar benimde acil bir sorum olacak sorum şu; ben matematik bölümünden mezun olduktan sonra formasyon başvurum kabul edildi formasyonumu aldığım süre zarfında 1 yıl stajyer olarak özel bir kurumda derslere girdim.formasyonumu aldıktan sonra ise aynı özel kurumda 1.5 yıl sözleşmeli olarak matematik derslerine girdim. yani normal şartlar altında 2,5 yıl tecrübem var.Öğretim görevlisi olarak başvuru yapmam için hizmet dökümümde 1,5 yıl görünüyor. stajyer olarak çalıştığım 1 yıl için çalıştığım kurumdan çalıştığıma dair belge alırsam şartları sağlamış olur muyum?. sınav komisyonu bunu kabul eder mi yada sınav komisyonunun çalıştığım kurumu araması koşulu ile bu belgeyi kabul eder mi?
teşekkürler şimdiden

fecri_ati

Öğrenci
merhaba arkadaşlar benimde acil bir sorum olacak sorum şu; ben matematik bölümünden mezun olduktan sonra formasyon başvurum kabul edildi formasyonumu aldığım süre zarfında 1 yıl stajyer olarak özel bir kurumda derslere girdim.formasyonumu aldıktan sonra ise aynı özel kurumda 1.5 yıl sözleşmeli olarak matematik derslerine girdim. yani normal şartlar altında 2,5 yıl tecrübem var.Öğretim görevlisi olarak başvuru yapmam için hizmet dökümümde 1,5 yıl görünüyor. stajyer olarak çalıştığım 1 yıl için çalıştığım kurumdan çalıştığıma dair belge alırsam şartları sağlamış olur muyum?. sınav komisyonu bunu kabul eder mi yada sınav komisyonunun çalıştığım kurumu araması koşulu ile bu belgeyi kabul eder mi?
teşekkürler şimdiden

Bu soruyu muhataplarına sorarsanız daha kesin cevap alırsınız hocam :)

A

Akademik Forum

Guest
Merhabalar arkadaşlar.
2 yıl tecrübe yl yerine geçer mi? Yani mesela lisans mezuniyeti+ yl yazan bir ilana lisans mezuniyeti+tecrübe ile başvuru yapılır mı? Çok ucu açık bir konu gibi duruyor personel daire başkanlıkları her ünide kafasına göre değerlendiriyor??

A

Akademik Forum

Guest
arkadaşım ben çok fazla ilana başvurdum bildiğim kadarıyla ilanda açıkça tezli yüksek lisans mezunu veya 2 yıl deneyim yazması gerekiyo mesela benimde 2 yıl deneyimim yok deneyim olan ilanlara başvuranıyorum

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba. Bir sorum olacaktı yardımcı olabilecekler varsa çok sevinirim. Meslek yüksekokulu ilanında " yüksek öğretim kurumlarında en az 3 yıl eğitim öğretim tecrübesine sahip olmak" maddesi yer alıyor. Tezsiz yüksek lisansımın proje aşamasındayım ve uzatmalıyım. Bu ilandan yararlanabilir miyim sizce? Yada ne demek istemişler. Şimdiden teşekkürler.

A

Akademik Forum

Guest
Dikkatlinizi çekti mi bilmiyorum ama son Zamanlarda ilanlar hep 5 yıl ders verme şartı ile geliyor.bu da demek oluyor ki hali hazırda görevde olan öğr görevlilerinin yer değişikliği için açılmış.birkaçının sonucuna baktım gerçekten de Ardahan'dan Balıkesir'e giden var.Bu nedir arkadaş? Bırakın da gençler yerleşsin bir yerlere.Kamuda evi olup da lojmanda kalan memurlara benzedi bu iş iyice!

A

Akademik Forum

Guest
Hocam bu yüksek öğretim kurumlarında ders verme olayı eş dost için uydurulmuş bir olay. Önce kişi ek ders karşılığı derse sokulur beli zaman sonra ilan yapıştırılır kişi 70 li ales puanıyla tek başına sınav girer ve kadroyu alır.