YLSY Sıkça Sorulan Sorular

sidneh

Profesör
Merhaba,
Ben yüksek lisans mezunuyum. Doktora için başvurdum, öncesinde yurtdışında bir sene dil kursuna gideceğim.
Kefaletname senedi doldurulurken kefalet miktarı yazılacak kısma doktora için belirlenen miktarı yazıyoruz değil mi? Dil kursu için ayrı, doktora için ayrı senetler yapılmayacak?

Teşekkürler.

Şu an elimizde olan bilgiye göre ayrı senet yapılmayacak. Sadece dil kursu ve doktorayı farklı ülkelerde yaparsanız doktoraya başlarken senet yenilenecek.

sidneh

Profesör

Stell@

Öğrenci
Geçen sene iki kere belge teslimi ve incelemesi olmuş hocam, bu sene tek, o yüzden o kadar sarkmaz diye düşünüyorum. Zaten OGM'de de dil kursu ayrıntıları 7 Şubat'ta açıklanacak demişler, en fazla 1 ay atar gibi geliyor bana.

anladım dediğiniz gibi olacaktır büyük ihtimalle bende 1 ay özel kursa yazılmayı düşünüyorum ne kadar gec o kadar iyi olacak teşekkürler

DemirGio

Öğrenci
yurtiçi bursunu almayı düşünmüyorum.

üniversitelere başvurularda veya ielts sınavı için yaptığım ödemeleri kendi cebimden mi ödeyeceğim?

hkare

Öğrenci
Hocam bir sorum var, kazandığımız kadroda bizlere seçenek olarak sunulan ülkelerin dışında farklı bir ülkeye gidebilmemiz mümkün mü? meb' i aradığım da net bir şey söyleyemediler. Sçebileceğim ülkeler abd, ingiltere, çin, japonya ama ben kanadaya gitmek istiyorum. Baya araştırdım bu konu hakkında soru soran olmamış. Hepimize tekrar hayırlı uğurlu olsun.

m.mert

Öğrenci
1- Direkt yurtdışına gidebiliyorsunuz.

2- Tam olarak cevabı bilmiyorum, MEB'e sormakta fayda var.

3- Zaten senetler ayrı ayrı düzenleniyormuş. Yüksek ayrı, doktora ayrı olarak.

4- 5 yılda, her yıl bir öncekinin %20'si fazla olacak şekilde ödeme planı varmış diye duydum Facebook'tan.

Hocam sıkıntım 3. soru için; ben üniversite adına kazandım. Yönetmelikte asıl eğitim bittikten sonra kurum uygun görürse doktorayı da yapar diyor. Yani doktora yapacağımız kesin değil diye anlıyorum bunu. Ona rağmen doktora senedini de vermemiz gerekiyor mu 17'sine kadar?

Stell@

Öğrenci
Hocam bir sorum var, kazandığımız kadroda bizlere seçenek olarak sunulan ülkelerin dışında farklı bir ülkeye gidebilmemiz mümkün mü? meb' i aradığım da net bir şey söyleyemediler. Sçebileceğim ülkeler abd, ingiltere, çin, japonya ama ben kanadaya gitmek istiyorum. Baya araştırdım bu konu hakkında soru soran olmamış. Hepimize tekrar hayırlı uğurlu olsun.

Hocam kuruma gidip ordakilerden izin almak lazımmıs yani meb dilekçe veriyorsun onlarda kuruma yolluyorlarmıs ona görede kurum cevap verşyormus bende düşünüyorum ancak kuruma gidip ne diyecem onu bulamadım adamlar yazarken niye düşünmedin derler :(

mekatron21

Öğrenci
Merhaba. Diyelim ki yurtdışında yüksek lisansı bitirdik ama doktoraya başladıktan bir-iki yıl sonra yarıda bıraktık. Bu durumda yükümlülük ne olur acaba? Yüksek lisans için mecburi hizmet yapılır, yarım kalmış doktora için ise ceza tutarı mı ödenir yoksa toplam yıl için zorunlu hizmet mi yapılır? Konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim...

mehsaidmet

Öğrenci
Merhaba. Diyelim ki yurtdışında yüksek lisansı bitirdik ama doktoraya başladıktan bir-iki yıl sonra yarıda bıraktık. Bu durumda yükümlülük ne olur acaba? Yüksek lisans için mecburi hizmet yapılır, yarım kalmış doktora için ise ceza tutarı mı ödenir yoksa toplam yıl için zorunlu hizmet mi yapılır? Konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim...

geçen gün meb'e uğrayan bir arkadaş bunu sormuş, anladığım kadarıyla böyle bir durumda tazminat ödenmiyor dönüp zorunlu hizmet olarak tamamlamanız gerekiyor. ama kesin budur diyemem işinizi garantiye almak için siz de bir sorun derim

mekatron21

Öğrenci
Nasip olsa haziran gibi yüksek lisansım Türkiye'de bitmiş olacak. Ancak YLSY den doktora yapan bir arkadaşım Amerika'da yüksek lisans+ doktora yapmanın daha mantıklı olacağını söyledi. Çünkü doktoraya direkt başlayanlara zaten yüskesekte verilen derslerin çoğunu veriyorlarmış. Bir de direkt doktoraya başlayıp yarıda kalırsa affı yok direkt cezası istenir ancak yukarada sorduğum soruya göre yüksek bittikten sonra doktora yarıda bırakılsa ve bu durumda sadece zorunlu hizmet olursa bu yol daha mantıklı geliyor. Olmazsa arayacağız MEB i artık.. teşekkürler cevap için :)
geçen gün meb'e uğrayan bir arkadaş bunu sormuş, anladığım kadarıyla böyle bir durumda tazminat ödenmiyor dönüp zorunlu hizmet olarak tamamlamanız gerekiyor. ama kesin budur diyemem işinizi garantiye almak için siz de bir sorun derim

mehsaidmet

Öğrenci
Arkadaşlar ilk senedimizi sadece master için yapıyoruz. Doktoraya devam edeceğimiz zaman yapacağız doktora senedini.

sidneh hocam bir tek yüksek lisans için senet yapıyoruz ama şu an doktorada kararsız isek vereceğimiz belgede doktora kısmını da işaretleyelim mi? sadece yüksek lisans kısmını işaretlesek daha sonra doktora yapmak isteyince problem yapmazlar herhalde değil mi?

bir sorum da askerlik durum belgesiyle ilgili olacak. 2 ay önce askerlik tecilimi yaparken fazladan almıştım durum belgesi. ayın kaçına kadar tecilli olduğum gözüküyor sonuçta. şimdi onu götürsem problem oluşturur mu? (verilecek belgele listelerinde sadece birinde "yeni tarihli" gibi bir ifade vardı, onun için bir sorayım dedim)

abahadiry

Öğrenci
Merhabalar,
İlk iki aylık bursu peşin alacağımız yazıyor. Peki biz bu bursu yurtdışına çıkmadan önce alabiliyor muyuz? Yoksa biraz birikim yapmakta fayda mı var? Malum gitmeden önce ve gittikten hemen sonra baya masraf yapmamız gerekecek.

fullofpeace

Öğrenci
bir şey soracam, kadro ilanlarında kimi bölümlerin yanında parantezle doktora yazıyordu. diğerleri sadece yüksek lisans mı o zaman. ben odtüde master yapıyorum. bitince doktora için yurt dışını düşünüyorum ama böyle olursa hiç ihtimalim olmaz. ama bursun adı lisansüstü eğitim diyor..aslında hepsini içermesi lazım. kafam karıştı. nasıl?

hkare

Öğrenci
Hocam kuruma gidip ordakilerden izin almak lazımmıs yani meb dilekçe veriyorsun onlarda kuruma yolluyorlarmıs ona görede kurum cevap verşyormus bende düşünüyorum ancak kuruma gidip ne diyecem onu bulamadım adamlar yazarken niye düşünmedin derler :(

haklısın hocam, ben de kurumla iletişime geçip adamlara ne diyeceğimi bilemiyorum. meb e sordum kesin bir dille olmaz dedi bana ama hiç güvenmiyorum doğrusu, başkasına da yapabilirsin diyebilirler.