YLSY Sıkça Sorulan Sorular

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hocam benim sorularını cevaplar misiniz
1) şu an yl yapiyorum onu iptal etmeden başvurup yeniden yurtdisinda yl' te başvurabilir miyim?
2) zorunlu hizmet süresi bittikten sonra kadro verilmezse arş.görvlisi olarak mı kalıyorum yoksa ona bile almiyolarmı yani bu sorum MEB kadroları içinde geçerli
İptal etmenize gerek yok zaten o devam eder. Zorunlu hizmet zamanı kadronuz veriliyor kadro dr. araştırma görevliliği kadrosudur. MEB ise kendi bünyesinde uzman veya memur olarak alıyor dönünce.

kokturk

Öğrenci
Merhaba lütfen cevap verebilir misiniz?
Bu yıl ki atamalar için geçen yılların puanları ile bir karşılaştırma yaptığımızda net olarak bir varsayımda bulunmak daha zor gibi geliyor. Çünkü mülakat için öncelikle "ales" puanları geçerli olacak deniyor. Bu nedenle başvuru yapıp yapmamakta kararsız kaldım, açıkçası boş yere para da yatırmak istemiyorum. Ales puanım 84, ortalamam 82 ve dilim 63.75. Tarih alanından bu şekilde bir fırsatım olabilir mi?

BusrhaK

Öğrenci
Merhaba, benim bir sorum daha var. Şimdi 2 yıllık yurt dışı yüksek lisansı sonrası döndüğümüzü varsayarsak 4 yıllık zorunlu hizmet yapacağız. Merak ettiğim zorunlu göreve başlayıp devam ettikten bir süre sonra elde olmayan problemlerden dolayı bırakmak zorunda kalırsak çalıştığımız zorunlu hizmet süresi borcumuzdan düşmekte midir?(Geri kalan yıl için senet tutarı ne kadarsa ödenecek) Yoksa ister 1 yıl ister 3.5 yıl çalışalım 4 yıl olmadıktan sonra görevimizi yapmamış görünüp borcun tamamı bizden istenmekte midir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Galipbey

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacak. Lisans programını tamamlama süresine hazırlık dahil mi? Hazırlığı tekrar etmek zorunda kaldım ama 4 yılı hiç bir dersten kalmadan tamamladım. Bu durumda 1 yıl uzatmış mı oluyorum yoksa zamanında tamamlamış mı?

edius

Araştırma Görevlisi
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacak. Lisans programını tamamlama süresine hazırlık dahil mi? Hazırlığı tekrar etmek zorunda kaldım ama 4 yılı hiç bir dersten kalmadan tamamladım. Bu durumda 1 yıl uzatmış mı oluyorum yoksa zamanında tamamlamış mı?

Hazırlık lisans programına dahil değil. 4 yıllık lisansınızı zamananında bitirmediyseniz. Uzatmalı oluyorsunuz.

blacksmoke

Öğrenci
Oncelikle herkese merhaba;

Arkadaslar, konu basliklarinda yazilan her mesaji okumama ragmen; merak ettigim soruya cevap bulamadim.

Bazi tablolarda, mezun olunan alan ile, yurt disinda egitim gorulecek alan bilgileri farkli. Ornek vermek gerekirse;

muhendislik mezunu kisi icin Egitim Teknolojilerinde egitim gorecek demis. Simdi ben yurt disinda universite arastirirken,

Bilgisayar Muhendisligi yuksek lisansi yapmak icin mi basvuracagim yoksa; Egitim Teknolojileri icin mi okul arastirip bulacagim.

Sirf bu soruma cevap bulamadigimdan tercihimi hala gerceklestiremedim. Bilgisayar Muhendisi olarak yine ayni dalda yuksek lisans yapmak istiyorum.

Zaten Egitim Teknolojileri diye bi alan yuksek lisans icin kolay bulunacak bir bolume de benzemiyor.

Bu konuda yardimci olabilirseniz sevinirim.

meakdogan

Öğrenci
yurda geri dönmesek tazminat kefilere kalıyor.onlar ödüyor, masteri veremedım yurda döndüm senetleri ödeyemedım o zamanda kefillerin başı yanıyor mu?

mavipati

Öğrenci
İptal etmenize gerek yok zaten o devam eder. Zorunlu hizmet zamanı kadronuz veriliyor kadro dr. araştırma görevliliği kadrosudur. MEB ise kendi bünyesinde uzman veya memur olarak alıyor dönünce.

Hocam 6 yıl yl ve doktora bitti döndük diyelim, geldiğimizde ilgili ünvde dr arş gör oluyoruz anladığım kadarı ile. ilgili 2 sorum var:

1)Peki yrd doç olmak için ne yapmamız gerkiyor? kendi üniversitemizde yrd doç kardosu açılana kadar dr arş gör olarak çalışmaya devam mı edeceğiz? Yoksa başka ünvlerde açılan yrd doç kadrolarına başvuru yapabilir miyiz?

2) 12 yılın tamamını döndüğümz üniv.de mi tamamlamak zorundayız?

İki tane de ayrı sorum var:
1) Senet ne zaman imzalanıyor? ylsy ye kabul edildik ve dil puanı için eğitim alma sürecine girdik diyelim. bu süreçte ylsy den vazgeçip ayrılmak istersek ne olur?

2)dil süreci sonrasında direk mi yurt dışına gidiliyor; yoksa ilgili bir üniversiteden kabul aldıktan sonra mı? kabul alınamazsa ne oluyor?

Teşekkür ederim.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hocam 6 yıl yl ve doktora bitti döndük diyelim, geldiğimizde ilgili ünvde dr arş gör oluyoruz anladığım kadarı ile. ilgili 2 sorum var:

1)Peki yrd doç olmak için ne yapmamız gerkiyor? kendi üniversitemizde yrd doç kardosu açılana kadar dr arş gör olarak çalışmaya devam mı edeceğiz? Yoksa başka ünvlerde açılan yrd doç kadrolarına başvuru yapabilir miyiz?

2) 12 yılın tamamını döndüğümz üniv.de mi tamamlamak zorundayız?

İki tane de ayrı sorum var:
1) Senet ne zaman imzalanıyor? ylsy ye kabul edildik ve dil puanı için eğitim alma sürecine girdik diyelim. bu süreçte ylsy den vazgeçip ayrılmak istersek ne olur?

2)dil süreci sonrasında direk mi yurt dışına gidiliyor; yoksa ilgili bir üniversiteden kabul aldıktan sonra mı? kabul alınamazsa ne oluyor?

Teşekkür ederim.
Evet 12 yıl atandığınız yerde tamamlanacak. Diğer sorular için tecrübeli bir arkadaş daha rahat cevap verir :)

mavipati

Öğrenci
Arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz?BAzı sorularım var:

2) Dil süreci sonrasında direk mi yurt dışına gidiliyor; yoksa ilgili bir üniversiteden kabul aldıktan sonra mı? kabul alınamazsa ne oluyor?

3) Yurt dışından döndüğümüzde yrd doç olmak için ne yapmamız gerkiyor? kendi üniversitemizde yrd doç kardosu açılana kadar dr arş gör olarak çalışmaya devam mı edeceğiz? Yoksa başka ünvlerde açılan yrd doç kadrolarına başvuru yapabilir miyiz?

Şimdiden teşekkür ederim.

- - - Güncellendi - - -

Nazmi Hocam bir de, ALES yerine GRE kabul ediliyor mu?

mavi-

Öğrenci
Arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz?BAzı sorularım var:

2) Dil süreci sonrasında direk mi yurt dışına gidiliyor; yoksa ilgili bir üniversiteden kabul aldıktan sonra mı? kabul alınamazsa ne oluyor?

3) Yurt dışından döndüğümüzde yrd doç olmak için ne yapmamız gerkiyor? kendi üniversitemizde yrd doç kardosu açılana kadar dr arş gör olarak çalışmaya devam mı edeceğiz? Yoksa başka ünvlerde açılan yrd doç kadrolarına başvuru yapabilir miyiz?

Şimdiden teşekkür ederim.

- - - Güncellendi - - -

Nazmi Hocam bir de, ALES yerine GRE kabul ediliyor mu?

GRE geçmiyor diye biliyorum ama yanıltmayım.

1. Burstan kabul aldığınız zaman senet imzalıyorsunuz. dil kursu başlamadan tabii ki. Sonra kurs başlıyor ya da kabul süreci. Eğer vazgeçecekseniz başkasının hakkını engellemek hiç hoş bir durum değil sizin yerinize başkası gidebilecekken o kontenjan boş kalmış oluyor çünkü.

2. Dil kursu kuralını değiştirmişler bu sene kılavuzda direkt gidilebileceği yazıyor isteyenler için. İsterseniz türkiyedeki kursa da katılabiliyorsunuz. Toefl ya da IELTS puanınızı kendiniz alıp başvuru yapabiliyorsunuz. Kabul alamamak diye bir şey olmaz o sizin nereye başvurduğunuzla alakalı parasını verdikten sonra sizi kabul edecek bir sürü üniversite bulunur. İyi bir üniversiteden kabul almak istiyorsanız eğer o sizin donanımınızla alakalı; ortalamanız hocalardan alacağınız referanslar (hocalarınızın yurtdışı yayınları yoksa hiçbir işe yaramaz tabii ki) yaptığınız projeler, dil puanınız vs..

3. Döndükten sonra kadro beklemek zorundasınız tabii ki. Kadro almak her zaman üniversitedeki en sıkıntılı durumlardan biridir. Kadro açılana kadar arş. görevlisi kadrosunda çalışmaya devam ediyorsunuz. Türkiyede asistan olsanız da bu durum değişmeyecek aynı süreç işliyor farklı bir prosedür yok yani. Eğer karşılıklı üniversiteler kabul ederse istediğiniz başka bir üniversiteye geçip mecburi hizmeti orda tamamlayabiliyorsunuz.

mavipati

Öğrenci
GRE geçmiyor diye biliyorum ama yanıltmayım.

1. Burstan kabul aldığınız zaman senet imzalıyorsunuz. dil kursu başlamadan tabii ki. Sonra kurs başlıyor ya da kabul süreci. Eğer vazgeçecekseniz başkasının hakkını engellemek hiç hoş bir durum değil sizin yerinize başkası gidebilecekken o kontenjan boş kalmış oluyor çünkü.

2. Dil kursu kuralını değiştirmişler bu sene kılavuzda direkt gidilebileceği yazıyor isteyenler için. İsterseniz türkiyedeki kursa da katılabiliyorsunuz. Toefl ya da IELTS puanınızı kendiniz alıp başvuru yapabiliyorsunuz. Kabul alamamak diye bir şey olmaz o sizin nereye başvurduğunuzla alakalı parasını verdikten sonra sizi kabul edecek bir sürü üniversite bulunur. İyi bir üniversiteden kabul almak istiyorsanız eğer o sizin donanımınızla alakalı; ortalamanız hocalardan alacağınız referanslar (hocalarınızın yurtdışı yayınları yoksa hiçbir işe yaramaz tabii ki) yaptığınız projeler, dil puanınız vs..

3. Döndükten sonra kadro beklemek zorundasınız tabii ki. Kadro almak her zaman üniversitedeki en sıkıntılı durumlardan biridir. Kadro açılana kadar arş. görevlisi kadrosunda çalışmaya devam ediyorsunuz. Türkiyede asistan olsanız da bu durum değişmeyecek aynı süreç işliyor farklı bir prosedür yok yani. Eğer karşılıklı üniversiteler kabul ederse istediğiniz başka bir üniversiteye geçip mecburi hizmeti orda tamamlayabiliyorsunuz.

Çok teşekkür ederim. Peki, döndüğümde başka bir ünv.e geçmek istedim diyelim, bu bir vakıf üniversitesi de olabilir mi? bir vakıf üniversitesinde yrd doç kadrosu açılsa oraya geçip orada devam edebilir miyim? yoksa devlet ünv mi olmak zorunda?

mavi-

Öğrenci
Çok teşekkür ederim. Peki, döndüğümde başka bir ünv.e geçmek istedim diyelim, bu bir vakıf üniversitesi de olabilir mi? bir vakıf üniversitesinde yrd doç kadrosu açılsa oraya geçip orada devam edebilir miyim? yoksa devlet ünv mi olmak zorunda?

Devlet üniversitesi olmak zorunda çünkü bursun parasını devlet veriyor. Devlete borçlanmış oluyorsunuz bir nevi. Ama dediğim gibi 2 üniversitenin de karşılıklı değişikliğinizi kabul etmesi gerekiyor. Kadronuzun olduğu yer sıkıntı çıkartırsa gidemezsiniz.

Mezopotamya

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar bir iki sorum olacaktı. Ylsy, formasyon derken bugün beynim fena sulandı sorularım tuhaf olabilir :)

- Önce bir iki tercihinde üniversiteleri tercih edip, sonra mesela son tercihe de bir tane Meb tercihi koyabiliyor muyuz? Aynı anda hem üniversite hem Meb tercihi yapabiliyor muyuz yani?

- Öyp'de biliyorsunuz bir bölüme girince o bölümde yüksek lisans esas. Ylsy'de de aynı şey geçerli mi. Yani biri İngiliz Dili Eğitimi seçip yüksek lisansını Dil-Edebiyattan yapabilir mi mesela?

- Mülakatlar Türkçe mi İngilizce mi olacak acaba?

Dediğim gibi bu soruların cevabını görmüş olabilirim belki biliyor bile olabilirim ama şu an kafa gidik bende :)

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba arkadaşlar bir iki sorum olacaktı. Ylsy, formasyon derken bugün beynim fena sulandı sorularım tuhaf olabilir :)

- Önce bir iki tercihinde üniversiteleri tercih edip, sonra mesela son tercihe de bir tane Meb tercihi koyabiliyor muyuz? Aynı anda hem üniversite hem Meb tercihi yapabiliyor muyuz yani?

- Öyp'de biliyorsunuz bir bölüme girince o bölümde yüksek lisans esas. Ylsy'de de aynı şey geçerli mi. Yani biri İngiliz Dili Eğitimi seçip yüksek lisansını Dil-Edebiyattan yapabilir mi mesela?

- Mülakatlar Türkçe mi İngilizce mi olacak acaba?

Dediğim gibi bu soruların cevabını görmüş olabilirim belki biliyor bile olabilirim ama şu an kafa gidik bende :)

Bölümünüze izin verilen tüm kadroları tercih edebilirsiniz, mülakatlar Türkçe olacaktır. Bölüm değiştiremezsiniz.

xkare

Araştırma Görevlisi
Lisans öğrenimini normal süresinde tamamlamayanlar doktoraya gidemiyor, 2. sık sorulan soruya göre, doğru mu anlıyorum ?

cihanhoca

Öğrenci
meb'de kadrolu stajyer öğretmenim. stajımın bitmesine 1 sene var. bu durum ylsy'e başvurmama engel olur mu?

bir de istifa etmek gerekiyormuş burs kazanma durumunda,tam emin değilim doğrulama gerekiyor

teşekkürler