YLSY Sıkça Sorulan Sorular

alabanda

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,

Doktoradan dönüşte göreve başladığımız üniversitede pozisyonumuz ne oluyor? Yrd. Doç. olarak mı kadro alıyoruz, yoksa araştırma görevlisi olarak mı? Gördüğüm kadarıyla dökümanlarda tam olarak belirtilmemiş.

Eğer araştırma görevlisi olaraksa, başka bir sorum olacak. Yüksek lisansımı Türkiye'de yaptım. Mülakata çağrıldığım üniversitede şu an 1 prof. 1 yrd. doç ve 2 ar-gör var. Sizce doktoradan dönüşte (4 yıl diyelim) kadro için ne kadar beklerim?

Teşekkürler.

Araştırma görevlisi oluyorsunuz. Uygulamada hatta bu durum çok sorun yaratmakta size bir anlamda ar. gör.lerin yaptığı ayak işlerini yaptıraya çalışıyorlar. Okulun düşünce tarzı şu; burada benim ar. gör.üm yıllarını verdi ne dediysek yaptı dışarıdan gelen bilmem kaç yıl okulda olmayan bu adama niçin kadro konusunda öncelik vereyim de yar. doç. ünvanını vereyim. Onun yerine kendi asistanıma veririm önceliği demekte o yüzden uzunca bir süre doktoralı araştırma görevlisi olarak çalışıyorsunuz.

foxitcoder

Öğrenci
Araştırma görevlisi oluyorsunuz. Uygulamada hatta bu durum çok sorun yaratmakta size bir anlamda ar. gör.lerin yaptığı ayak işlerini yaptıraya çalışıyorlar. Okulun düşünce tarzı şu; burada benim ar. gör.üm yıllarını verdi ne dediysek yaptı dışarıdan gelen bilmem kaç yıl okulda olmayan bu adama niçin kadro konusunda öncelik vereyim de yar. doç. ünvanını vereyim. Onun yerine kendi asistanıma veririm önceliği demekte o yüzden uzunca bir süre doktoralı araştırma görevlisi olarak çalışıyorsunuz.
benim okuduğum üniversiteye böyle bir hoca gelmişti ve yaklaşık yarım dönem araştırma görevlisi olarak kaldı sonra yrd. doç oldu. çok uzun bekletebileceklerini sanmıyorum ben.

alabanda

Öğrenci
benim okuduğum üniversiteye böyle bir hoca gelmişti ve yaklaşık yarım dönem araştırma görevlisi olarak kaldı sonra yrd. doç oldu. çok uzun bekletebileceklerini sanmıyorum ben.

Benim mezun olduğum okulda da böyle gelen birisini 2 yıl beklettiler. Ben de gördüklerimden ve duyduklarımdan yola çıkarak bunları yazdım.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar merhaba,

Doktoradan dönüşte göreve başladığımız üniversitede pozisyonumuz ne oluyor? Yrd. Doç. olarak mı kadro alıyoruz, yoksa araştırma görevlisi olarak mı? Gördüğüm kadarıyla dökümanlarda tam olarak belirtilmemiş.

Eğer araştırma görevlisi olaraksa, başka bir sorum olacak. Yüksek lisansımı Türkiye'de yaptım. Mülakata çağrıldığım üniversitede şu an 1 prof. 1 yrd. doç ve 2 ar-gör var. Sizce doktoradan dönüşte (4 yıl diyelim) kadro için ne kadar beklerim?

Teşekkürler.

Bakın burada sibel demir nickli kişi doğrudan uygulamanın içerisinde biri olarak olanları anlatmış.

http://www.akademikpersonel.org/ylsy-2013-yurtdisinda-lisansustu-ogrenim-sinavi/33875-ylsy-bakanlik-kadrosuna-atananlar-buraya.html#

adaydayı

Öğrenci
Benim mezun olduğum okulda da böyle gelen birisini 2 yıl beklettiler. Ben de gördüklerimden ve duyduklarımdan yola çıkarak bunları yazdım.

- - - Güncellendi - - -

Bakın burada sibel demir nickli kişi doğrudan uygulamanın içerisinde biri olarak olanları anlatmış.

http://www.akademikpersonel.org/yls...lsy-bakanlik-kadrosuna-atananlar-buraya.html#

Peki, sizce daha sağlıklı bir bilgi nereden bulunabilir? Bu konuda MEB'i mi aramak lazım, yoksa üniversiteyi mi?

hcy

Öğrenci
MERHABALAR

BEN Y.LİSANS ÖĞRENCİSİYİM. BU PROGRAMA BAŞVURDUM VE İLK TERCİHİM GELDİ. MÜLAKAT İÇİN BAŞVURU YAPARKEN Y.LİSANS YAPIYOR OLMAM SORUN OLUŞTURUR MU? Y.LİSANSI DONDURMAM MI GEREKİYOR..GERÇİ MÜLAKATIN OLUMLU OLACAĞI KESİN DEĞİL O YÜZDEN DONDURMAK DA İSTEMİYORUM.

İKİNCİ OLARAK DA SİSTEMDE KİMLİK BİLGİLERİNDE "Yerleştiği Kurum:Başvuru Formu Bilgilerinde Eksiklik Tespit Edilmiştir..." DİYE BİR İBARE MEVCUTTUR. BU Y.LİSANS YAPIYOR OLMAMDAN MI KAYNAKLANIYOR..

BİR DE İNGİLİZCE PUAN OLARAK IELTS NOTUNU KOYDUM FAKAT GİDECEĞİM YER AMERİKA VE ORDA TOEFL GEÇERLİ İNGİLİZCE PUANINI KOYMASAM DAHA MI İYİ OLUR?

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

Taner

Öğrenci
Hocam burs karşılıklı derken, Meb'in bizim için yaptığı tüm harcamaları taksitlendirerek geri aldığını mı kastediyorsunuz, yoksa Meb'in harcadığı para karşılığında kazanılan üniversitede, yurtdışında eğitim gördüğümüz sürenin 2 katı süre hizmet zorunluluğunu mu kastediyorsunuz?

Kısaca, bu bursu alıp, eğitimi tamamlayıp geldikten sonra, maaşımız da bir kesinti olacak mı?

Ayrıca sigortamız yatar mı ve Arş. gör olarak geldiğimizde aylık ortalama ne kadar maaş alırız?

shy

Öğrenci
Hocam burs karşılıklı derken, Meb'in bizim için yaptığı tüm harcamaları taksitlendirerek geri aldığını mı kastediyorsunuz, yoksa Meb'in harcadığı para karşılığında kazanılan üniversitede, yurtdışında eğitim gördüğümüz sürenin 2 katı süre hizmet zorunluluğunu mu kastediyorsunuz?

Kısaca, bu bursu alıp, eğitimi tamamlayıp geldikten sonra, maaşımız da bir kesinti olacak mı?

Ayrıca sigortamız yatar mı ve Arş. gör olarak geldiğimizde aylık ortalama ne kadar maaş alırız?

Maaşınızda hiç bir kesinti olmaz. Döndüğünüzde normal bir araştırma görevlisi ne kadar alıyorsa o kadar alırsınız ve memur olduğunuz için sigortanız da olur. Karşılıklı dediği sizin 2. söylediğiniz yani zorunlu hizmet meselesi. İki katı kadar zorunlu hizmetiniz var üniversiteye karşı.

Taner

Öğrenci
Maaşınızda hiç bir kesinti olmaz. Döndüğünüzde normal bir araştırma görevlisi ne kadar alıyorsa o kadar alırsınız ve memur olduğunuz için sigortanız da olur. Karşılıklı dediği sizin 2. söylediğiniz yani zorunlu hizmet meselesi. İki katı kadar zorunlu hizmetiniz var üniversiteye karşı.

Hocam öncelikle cevap için çok teşekkür ederim, birkaç sorum daha olucak, yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Şu anda hali hazırda bir işim var, eğer mülakatta başarılı olup gitmeye hak kazanırsam, işten ne zaman ayrılmalıyım? Yani süreç ne zaman başlayacak?
Seneti imzaladıktan sonra yurtiçinde hali hazırda olan işimde çalışmaya devam ederek, yabancı dil sınavına kendi imkanlarımla hazırlanabilir miyim?
Herhangi bir Ielts, Toefl sınav puanım yok, KPDS ve ÜDS haricinde hiçbir yabancı dil sınavına girmedim. Sınav formatlarının nasıl olduğu hakkında da pek bilgim yok. ABD'ye girmek istiyorum, Toefl için Yurtiçinde kendi imkanlarımla hazırlanmamı mı yoksa da Yurtdışında mı sınava hazırlanmamı önerirsiniz? Olur da y.dışında hazırlanırsam, uçak bileti, kurs ücreti karşılanıyor mu, aylık ne kadar burs veriliyor?

shy

Öğrenci
Hocam öncelikle cevap için çok teşekkür ederim, birkaç sorum daha olucak, yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Şu anda hali hazırda bir işim var, eğer mülakatta başarılı olup gitmeye hak kazanırsam, işten ne zaman ayrılmalıyım? Yani süreç ne zaman başlayacak?
Seneti imzaladıktan sonra yurtiçinde hali hazırda olan işimde çalışmaya devam ederek, yabancı dil sınavına kendi imkanlarımla hazırlanabilir miyim?
Herhangi bir Ielts, Toefl sınav puanım yok, KPDS ve ÜDS haricinde hiçbir yabancı dil sınavına girmedim. Sınav formatlarının nasıl olduğu hakkında da pek bilgim yok. ABD'ye girmek istiyorum, Toefl için Yurtiçinde kendi imkanlarımla hazırlanmamı mı yoksa da Yurtdışında mı sınava hazırlanmamı önerirsiniz? Olur da y.dışında hazırlanırsam, uçak bileti, kurs ücreti karşılanıyor mu, aylık ne kadar burs veriliyor?
Hocam işten çıkmayla ilgili tam bir zaman verilmemiş, bursiyer olmanız yani eğitime başlamanız için işten ayrılmanız gerekiyor. Eğer yurt içinde dil eğitimi almak isterseniz size ayda 600 tl gibi bir harçlık verilecek (türkiyede) bu sebeple işten ayrılmanız gerekir. Dil konusunda kendime çok çok güveniyorum toefldan yeterli puanı alırım diyorsanız dil eğitimini reddedersiniz gidene kadar çalışırsınız ancak dili verilen sürede halledemeyip kabul alamazsanız (2 dönem) burs hakkınız da kaybolur. Dil kursu ücretiniz karşılanıyor, ben kendi kendinize hazırlanmanızı tavsiye etmem riske atmayın derim eğer niyetliyseniz, kendinizi.
Yurt dışında okurken size verilecek harçlık Abd için 1250 $ civarı, harçlık olarak yettiğini söylüyorlar.
Ayrıca YLSY Uzmanı ve https://twitter.com/ylsyuzmani burayı inceleyin ve sizden gelenler kısmında sorularınızı da sorup cevap alabilirsiniz.

seraaan

Öğrenci
arkadaşlar bir sorum olcak eğer sözlü sınav sonucu bursiyer olarak seçilemezsek birdahaki ylsy ye başvurabilirmiyiz? yani başvuru sayısı gibi bir koşul varmı?

Taner

Öğrenci
Yurtiçi dil kursunu kabul etmeyip, ABD'de kursa gitmek istersem, kurs süresince eşim için oturma ve çalışma vizesi alabilir miyiz?

Toefl sınavı istediğimiz zaman girebileceğimiz, online olarak yapılan bir sınav mıdır?

Toefl sınav ücretini bursumuz kaç kez karşılar?

Yaptığımız her masrafın (sınav ücreti, uçak bileti, konsoloslukta harcanacak vize ücreti vs.) geri ödemesini nasıl alacağız?

seraaan

Öğrenci
arkadaşlar bir sorum olacak 2013 ylsy 2013 sonbahar alesten sonra oldu, eğer 2014 te yine yapılırsa sizce ilkbahar alesten sonra mı yoksa sonbahar alesten sonra mı olur?

vefa.

Öğrenci
Ülke Değişikliği

Merhabalar,
Benim de şöyle bir sorum olacaktı:

Aşağıdaki maddede ülke değiştirilebileceği belirtiliyor. Gidilmek istenen yeni ülke tercih kataloğunda belirtilen ülkelerle sınırlı mı olacak, yoksa başka herhangi bir ülkeye de gidilebilecek mi? Mesela gidilen alanda Almanya ve Fransa belirlenmiş. Daha sonra bu maddeye dayanılarak İngiltere'ye veya başka bir ülkeye gidilebilir mi?

MADDE 13 − Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Alan, Okul ve Ülke Değişikliği

MADDE 20 − Resmi-burslu öğrencilerin öğrenim planları, öğrenim gördükleri ülkeler, öğrenim kurumları ve öğrenim alanlarının değiştirilmesi konularında Bakanlığın ve ilgili kurumların izni alınır. Bu değişikliklerde dönem kaybı olmaması esastır. Ancak, değişikliğin zorunlu görüldüğü hallerde, en fazla iki dönemlik kayba izin verilebilir.”

Teşekkürler.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhabalar,
Benim de şöyle bir sorum olacaktı:

Aşağıdaki maddede ülke değiştirilebileceği belirtiliyor. Gidilmek istenen yeni ülke tercih kataloğunda belirtilen ülkelerle sınırlı mı olacak, yoksa başka herhangi bir ülkeye de gidilebilecek mi? Mesela gidilen alanda Almanya ve Fransa belirlenmiş. Daha sonra bu maddeye dayanılarak İngiltere'ye veya başka bir ülkeye gidilebilir mi?

Teşekkürler.

Geçen yıllarda değiştirmek isteyen arkadaşlarımızı sadece katalogtakiler ile sınırladılar.

mervisem

Öğrenci
hocam merhaba... imzalayacağımız senetleri mülakatta yerleştikten sonra mı imzalıyoruz? yoksa her aşamada ayrı bir senet mi imzalıyoruz?
( dil sınavını geçene kadar bir senet, okul kabulunden sonra başka birtane gibi mi )

ayresmencix

Öğrenci
endişelerim var!
memurum,tatmin edici bir ücret alıyorum yaptığım işin karşılığında.çokta çalıştığım söylenemez.rahatım işte. ama kalp devreye giriyor ,git diyor dene . korkma. şimdi korkarsan hayatın boyunca korkacaksın denemediğin için. senet korkutuyor gözümü. kefili bulmak. bulduk diyelim. zamanında bitirebilmek. bitirdik diyelim.yurtdışında eğitim aldıktan sonra 3.sınıf bir üniversitede yıllarca çalışmak zorunda kalmak... ,
dil için 4 il diyorlar arkadaşlar. ve sanırım kurs için sadece kurs ücreti karşılanıyor. kalma yeri vs harcamalar hepsi bize ait . o süreçte herhangi bir burs vs yok değil mi?

boluk09

Öğrenci
endişelerim var!
memurum,tatmin edici bir ücret alıyorum yaptığım işin karşılığında.çokta çalıştığım söylenemez.rahatım işte. ama kalp devreye giriyor ,git diyor dene . korkma. şimdi korkarsan hayatın boyunca korkacaksın denemediğin için. senet korkutuyor gözümü. kefili bulmak. bulduk diyelim. zamanında bitirebilmek. bitirdik diyelim.yurtdışında eğitim aldıktan sonra 3.sınıf bir üniversitede yıllarca çalışmak zorunda kalmak... ,
dil için 4 il diyorlar arkadaşlar. ve sanırım kurs için sadece kurs ücreti karşılanıyor. kalma yeri vs harcamalar hepsi bize ait . o süreçte herhangi bir burs vs yok değil mi?

forumda defalarca söylendi bu burs ideali olan ve yaşamdan ekonomik olarak endişesi olmayanlar için cazip. yoksa özlük hakkın yok. dil + en iyi 2 yılda yükseği bitir 3 yıl yapar. arada kabul alamadın diyelim 4 yılı bulur filan. sonra doktorası var 4 yılda bitirenler azınlıkta doktorayıda. bu zorlukların yanında burs miktarları büyük şehirlerde ucu ucuna kıt kanaat yetiyor. çoğu ünlü şehirlerde yetmediği feryatlarını birazcık araştırmayla bulabilirsin. baştada dediğim gibi ideallerin işi bu iyi düşünmek gerek yüzbinlerce doların altına imza atılacak...

ayresmencix

Öğrenci
yaş 26. bundan 3 yıl önce olmuş olsaydı bu kadar düşünmezdim hemen atlardım olaya ama şimdi işler farklı. tarihler uyar da müsait olursak mülakata gideriz. herkes için hayırlısı