Arkadaşlar hayırlı olsun yönetmelik 2 Kasım 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Beklediğimz şey yine küçücük bir şey tahmin ettiğimiz üzere.Sayfalarca bir yönetmelik değil
Anladığım kadarıyla ve daha önce de tahmin ettiğimiz gibi MEB'deki norm yapıya oldukça uzak bir yapı mevcut. İstenildiği ve gerek duyulduğu takdirde norm kadronun 2 katı ve hatta bazı durumlarda 4 katı fazla öğretim üyesi kadrosu çıkarılabiliyormuş. Ancak ben burada araştırma görevlisi ya da öğretim görevlileriyle ilgili bir değişiklik bulamadım hep öğretim üyesi demişler :/
Araştırma görevlilerine dair:
Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.
Öğretim görevlilerine dair:
Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ders verecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlar ile sağlık programlarındaki klinik ve laboratuvar uygulamaları veya mühendislik laboratuvar uygulamalarında ihtiyaç duyulanlar hariç olmak üzere, fakültelerde öğretim görevlisi kadro planlaması yapılamaz. Yukarda belirtilen özellikli ve uygulamalı alanlara ilişkin kadro talepleri, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile Yükseköğretim Kuruluna iletilir ve Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanır. Bu şekilde fakültelere ders vermek üzere tahsis edilen öğretim görevlisi kadroları ilgili birimin norm kadrosundan sayılır.
Bu ne demek anlamadım fakülteler öğretim görevlisi alamıyorlar mı artık sadece enstitüler mi alacak yoksa öğretim görevlisi kadro planlaması yapılamaz derken öğretim görevlileri alınabilir ama norm kadro planlamasının dışında mı demek istiyor. Bu madde çok çok önemli.
Norm kadro planlamalarının üniversitelerce duyurulmasıyla ilgili:
Yükseköğretim kurumları, bu maddenin ikinci, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları çerçevesinde yapacakları norm kadro planlamalarını Senato kararıyla birlikte her yıl
Aralık ayı içinde Yükseköğretim Kuruluna gönderir ve kendi internet sitesinde yayınlar.
Burada kadroların Aralık'ta toplu çıkacağı mı söyleniyor?