YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

tumua

Araştırma Görevlisi
Öyle mi? Ben onu gelecek yılın kadro talebi olarak anladım.

Su sekilde bir sey yazilmis. Ben memurlar’in bu haberini okumadan once gelecek yil icin kadro planlamasi diye dusunmustum onu ancak bu paragraf kafami karistirdi suan. Kasim’da duzenleme yapilip Aralik’ta ilana cikilacak diyor acikca. Anlamadim pek cok garip

Son düzenleme:

Merve

Baş Editör
“Bu doğrultuda, mezkur yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 8 inci fıkrasında yer alan hüküm çerçevesinde, üniversiteler tarafından Kasım ayı içerisinde norm kadro çalışmaları yapılarak Yükseköğretim Kuruluna Aralık ayında bildirilecektir.

“Bu çalışmalardan sonra, yükseköğretim kurulu tarafından aktarılacak kadrolara üniversiteler norm kadro sayılarına uygun olarak ilana çıkabileceklerdir.”
Su sekilde bir sey yazilmis. Ben memurlar’in bu haberini okumadan once gelecek yil icin kadro planlamasi diye dusunmustum onu ancak bu paragraf kafami karistirdi suan. Kasim’da duzenleme yapilip Aralik’ta ilana cikilacak diyor acikca. Anlamadim pek cok garip

Şu an kadroları yöke gönderen üniversiteler var. Yani bu ilanlar aralıkta mı çıkacak o halde?
Öyle düşünürsek eğer sadece aralıkta ilan çıkacak anlamına geliyor. Sanmıyorum öyle olduğunu.

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
Şu an kadroları yöke gönderen üniversiteler var. Yani bu ilanlar aralıkta mı çıkacak o halde?
Öyle düşünürsek eğer sadece aralıkta ilan çıkacak anlamına geliyor. Sanmıyorum öyle olduğunu.

Bana da cok mantiksiz geldi. Memurlar’in yorumu olabilir bu tabi ki. Yoksa istanbul universitesi yayinlamazdi kadro ilanlarini. Cunku rektorluklere daha once gitmis yonetmeliklerin ikisi. Ama kafa karistirmadi degil. Yonetmelikte kesin olarak gelecek yil icin hazirlanacak kadrolar Aralik’ta belirlenecektir diyor. Memurlar bunu farkli yorumlayip 2018 alimlarinin da kasimda duzenlenip aralikta yayinlanacagini dusunmus olabilir. Boyle bir sey yazmamakta yonetmelikte yoksa.

Merve

Baş Editör
Bana da cok mantiksiz geldi. Memurlar’in yorumu olabilir bu tabi ki. Yoksa istanbul universitesi yayinlamazdi kadro ilanlarini. Cunku rektorluklere daha once gitmis yonetmeliklerin ikisi. Ama kafa karistirmadi degil. Yonetmelikte kesin olarak gelecek yil icin hazirlanacak kadrolar Aralik’ta belirlenecektir diyor. Memurlar bunu farkli yorumlayip 2018 alimlarinin da kasimda duzenlenip aralikta yayinlanacagini dusunmus olabilir. Boyle bir sey yazmamakta yonetmelikte yoksa.

10- Üniversiteler belirlenen esaslar dahilinde fakülte düzeyinde eğitim veriliyorsa fakülte düzeyinde (tıp, hukuk, ilahiyat vb.) bölüm düzeyinde eğitim veriliyorsa bölüm düzeyinde, anabilim dalı bazında eğitim veriliyorsa anabilim dalı bazında "ASGARİ KADRO SAYISI" esas alınarak norm kadro planlamalarını Senato kararıyla birlikte her yıl Aralık ayı içinde Yükseköğretim Kuruluna göndereceklerdir. Ayrıca, üniversiteler planlamalarını web sayfalarında da ilan edeceklerdir.

Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, üniversitenin hangi alanda kadro ihtiyacının olduğunu, hangi alanlarda artık öğretim elemanı alamayacağını da kamuoyuyla paylaşmasını da beraberinde getirmiştir.

Memurlarnet'in üstteki ifadesi de zaten bir sonraki yılın kadro planlamasından bahsetmiyor mu? Sizin alıntıladığınız kısım siteden değil de yönetmelikten sanırım ya da ben göremedim.

tumua

Araştırma Görevlisi
10- Üniversiteler belirlenen esaslar dahilinde fakülte düzeyinde eğitim veriliyorsa fakülte düzeyinde (tıp, hukuk, ilahiyat vb.) bölüm düzeyinde eğitim veriliyorsa bölüm düzeyinde, anabilim dalı bazında eğitim veriliyorsa anabilim dalı bazında "ASGARİ KADRO SAYISI" esas alınarak norm kadro planlamalarını Senato kararıyla birlikte her yıl Aralık ayı içinde Yükseköğretim Kuruluna göndereceklerdir. Ayrıca, üniversiteler planlamalarını web sayfalarında da ilan edeceklerdir.

Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, üniversitenin hangi alanda kadro ihtiyacının olduğunu, hangi alanlarda artık öğretim elemanı alamayacağını da kamuoyuyla paylaşmasını da beraberinde getirmiştir.

Memurlarnet'in üstteki ifadesi de zaten bir sonraki yılın kadro planlamasından bahsetmiyor mu? Sizin alıntıladığınız kısım siteden değil de yönetmelikten sanırım ya da ben göremedim.

Alintiladigim kisim siteden. Yonetmelikte simdiki ilanlar simdi cikacak gelecek yillar icin her yil Aralik’ta duzenleme yapilacak yaziyor acik ve net. Zaten aklimi karistiran memurlarnetteki alintiladigim yorum. Onlar sizin alintiladiginiz by yonetmelik maddesini herhalde genele yaydilar oyle dusunduler ve simdiki yayinlanacak kadrolarin da Aralik’ta cikacagi yorumunu yaptilar. Oysa ki yonetmelik sonraki yilin norm kadro duzenlemesi aralikta olur diyor aralikta ilana cikilir demiyor. Bana kalirsa bu memurlarnetin yanlis bir degerlendirmesi

eekoparan

Öğrenci
Herkese hayırlı olsun arkadaşlar. Görünen o ki çok belirsiz bir yönetmelikle karşı karşıyayız. Yaşar hocam ya da diğer kıymetli hocaların yorumunu merakla beklemekteyim zira hepimiz farklı algılamışız daha da karışıklık olmasın :) ya da daha önceden kurumların personel daireleriyle görüşen arkadaşlar olmuştu aramızda, mümkünse personel daire ya da fakülte sekreterliklerine ulaşmaya çalışalım derim ben. Uygulayıcı olarak belki bizden daha fazla fikir sahibi olabilmişlerdir.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sevgili arkadaşlar yoldayım o yüzden uzun uzun yazamıyorum ama şunu söyleyeyim geçen yıldan kalan kadroların kullanılmasını engelleyen bir durum söz konusu değil detayını akşam yazarım ama müsterih olun usul ve esaslarla ilgili yönetmelik yayınlandıktan sonra ilanlar çıkacaktır.

kamajikaciya

Öğrenci
Yönetmelik oldukça net aslında. Diyor ki:

1) Bir bölümde, araştırma üniversitesi ise 12, öncelikli alansa 9, normal üniversite ise 6'dan fazla öğretim üyesi var ise bu bölümde norm kadro planlaması yapılamaz.
2) Bir anabilimdalında 1 ya da fakülte kararıyla 2'den fazla öğretim üyesi varsa o anabilimdalında norm kadro planlaması yapılamaz.
3) Norm dışı kadrolar için YÖK'ten izin alınır.

Türkiye'den hangi üniversitenin, hangi bölümünde 6'dan az öğretim üyesi vardır; bilemiyorum? Bu yönetmelik ile tamamen kanunun etrafından dolanılmış. Kadrolar hala daha YÖK izni ile çıkacak.

Burada kritik olan konu ise YÖK'ün norm dışı kadro tutumu olacaktır. Yani "norm dışı kadro vermiyoruz" gibi bir yaklaşım olursa bu ülkede kimse kolay kolay ne yükselme yapabilir ne de öğretim üyesi olarak atanabilir.

Son düzenleme:
Arş. Gör. kadrosu bekleyen arkadaşlar için fazla bir değişiklik görülmüyor. Her yıl belirlenen arş.gör. kadroları YÖK tarafından üniversitelere dağıtılacak. Rektörlükler de anabilim dalı ve bölümlerin talebine ve ihtiyaca göre dağıtacak.
Bu yıl 4000 bin kadro vardı ve bu üniversitelere dağıtılmıştı zaten. Bunların 800ü eskiden olduğu gibi yönetmelikte de ifade edildiği üzere öncelikli alanlara verilecek ki her yıl kasım sonu aralık başı ilanı veriliyor yine öyle olacaktır.
Asıl kısıtlama görüldüğü üzere öğretim üyesi kadrolarında. Asgari sayı belirlenmiş. Bir de aynı kadroların 2/3 ü aynı unvan olmayacak.

kamajikaciya

Öğrenci
Asıl kısıtlama görüldüğü üzere öğretim üyesi kadrolarında. Asgari sayı belirlenmiş. Bir de aynı kadroların 2/3 ü aynı unvan olmayacak.

Bu kısıtlama norm kadro uygulaması için geçerli. Norm dışı kadrolar için yine YÖK'e gidilecek. Bu norm kadroya zaten Türkiye'de 5-6 üniversite ya uyar ya da uymaz. Bir bölümünde 6'dan az öğretim üyesi olan üniversite bir elin parmaklarını geçmez.

Yani değişen hiçbir şey yok.

ottoman25

Öğrenci
Değerli hocalarım
Anladığım kadarıyla rektörlüklerin kısmi olarak eli bağlanmış, norm kadro yönetmeliğindeki kriterler sağlanamadıkca akademik personeli kafasına göre alamayacak. Ancak alım usulu yine aynı görünüyor. Torpil az da olsa yine işlemeye devam edecek. Bunun hakkında bir düzenleme yapılmamış mı yani mülakat vb. sistemler devam mı edecek? Ve bu sınavları kadro ilanı açan kurumların yine bölüm başkanlıklarına mı bırakılacak?

A

Akademika1

Guest
Arş. Gör. kadrosu bekleyen arkadaşlar için fazla bir değişiklik görülmüyor. Her yıl belirlenen arş.gör. kadroları YÖK tarafından üniversitelere dağıtılacak. Rektörlükler de anabilim dalı ve bölümlerin talebine ve ihtiyaca göre dağıtacak.
Bu yıl 4000 bin kadro vardı ve bu üniversitelere dağıtılmıştı zaten. Bunların 800ü eskiden olduğu gibi yönetmelikte de ifade edildiği üzere öncelikli alanlara verilecek ki her yıl kasım sonu aralık başı ilanı veriliyor yine öyle olacaktır.

Ar gör kadrosu için yök onayı gerekiyor mu yine hocam?

NJNJ

Öğrenci
[MENTION=104209]kamajikaciya[/MENTION] Size katılıyorum. Benim bölümümde bir okulda 20 tane profesör biliyorum ben, bir o kadar da doçent ve dr. öğr. üyeleri toplamı. Norm dışına çıkmak zorundalar izin alıp YÖK'ten bundan sonraki kadrolar için. Eğer YÖK bu konuda katı olursa da, araştırma görevlililerinin alımlarına bir kısıtlama getirilmediğine göre doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri daha da zor duruma düşebilir. Özellikle eski üniversitelerde kadrolar çok şişkin olduğundan devam etmeleri zaten zorken imkansıza doğru gider. Yeni üniversitelere yönelmek durumunda kalacaklar. Onlar da bir süre sonra norm kadro sınırına ulaşacaktır. Kısacası sürdürülebilir değil, YÖK norm dışı kadrolarda esneklik sağlamak zorunda. Yoksa bir süre sonra sadece doktora yapıp akademiden ayrılan ve bir daha devlet üniversitesinde çalışamayacak olan kişi sayısı artar, ki çok saçma.

Öte yandan Kasım/Aralık meselesi özellikle araştırma görevlileri için dert edilecek bir şey değil bana kalırsa. Zira araştırma görevlileri norm kadro açısından serbest gözüküyor, ilanlar çıkacaktır hemen, bir engel görülmüyor (esaslarla ilgili yönetmelik de çıktıktan sonra tabii, ki birkaç güne çıkacaktır diye düşünüyorum). Verilen tarih daha ziyade öğretim üyeleri ile alakalı. Öğretim üyelerinin norm kadro hesaplaması da her gün yeni bir ilan olduğundan biraz kafa karıştırabilir sadece. Zira norm kadro planlamasının YÖK'e bildirildiği gün kadrolu gözükenler arasından 2 Kasım 2018'den sonra atananlar norm kadro yönetmeliğine tabi olacakken, 2 Kasım 2018 öncesi atanmış olanlar tabi olmayacaklar.

Son düzenleme:

mollose0

Öğrenci
Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Ben yönetmeliğin belirsizliğini biraz da henüz yayımlanmamış olan “ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK“ doğuruyor diye düşünüyorum. Esasen en önemli sorularımızın cevapları o yönetmeliğe kaldı. Kriterler yahut yüzdeler değişti mi.. ancak o zaman görebileceğiz. Belki de bahsedilen “küçük değişiklik” için geri gönderilen kısım bu ikinci yönetmeliğe aitti ve bu sebeple bugünün Resmî Gazetesi’nde yayımlanamadı, bilemiyorum ama çok bekleyeceğimizi düşünmüyorum.

maliyeci_58

Öğrenci
Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Ben yönetmeliğin belirsizliğini biraz da henüz yayımlanmamış olan “ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK“ doğuruyor diye düşünüyorum. Esasen en önemli sorularımızın cevapları o yönetmeliğe kaldı. Kriterler yahut yüzdeler değişti mi.. ancak o zaman görebileceğiz. Belki de bahsedilen “küçük değişiklik” için geri gönderilen kısım bu ikinci yönetmeliğe aitti ve bu sebeple bugünün Resmî Gazetesi’nde yayımlanamadı, bilemiyorum ama çok bekleyeceğimizi düşünmüyorum.

katılıyorum hocam o yönetmelik daha önemli hale geldi... en kısa sürede yayınlanır inşaallah...

kamajikaciya

Öğrenci
[MENTION=104209]kamajikaciya[/MENTION] Size katılıyorum. Benim bölümümde bir okulda 20 tane profesör biliyorum ben, bir o kadar da doçent ve dr. öğr. üyeleri toplamı. Norm dışına çıkmak zorundalar izin alıp YÖK'ten bundan sonraki kadrolar için. Eğer YÖK bu konuda katı olursa da, araştırma görevlililerinin alımlarına bir kısıtlama getirilmediğine göre doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri daha da zor duruma düşebilir. Özellikle eski üniversitelerde kadrolar çok şişkin olduğundan devam etmeleri zaten zorken imkansıza doğru gidiyor. Yeni üniversitelere yönelmek durumunda kalacaklar. Onlar da bir süre sonra norm kadro sınırına ulaşacaktır. Kısacası sürdürülebilir değil, YÖK nom dışı kadrolarda esneklik sağlamak zorunda. Yoksa bir süre sonra sadece doktora yapıp akademiden ayrılan ve bir daha devlet üniversitesinde çalışamayacak olan kişi sayısı artar, ki çok saçma.

Yeni üniversitelerde de bölümler dolu artık. Olmasa bile sayı 6 zaten. Her anabilimdalına sadece 1, bilemediniz en fazla 2 kişi norm kadro ile atanabiliyor. 6 kişiyle yeni açılan üniversite yürür. Ama hali hazırda lisans, yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programları olan bir bölümü 6 kişiyle götüremezsiniz. Gitmez.

Kaldı ki bu yönetmelik, araştırma üniversitesi dışındaki üniversitelerin araştırma yapma vasfını yok sayıyor. Üniversiteleri yüksek lise sınıfına sokarak sadece verilen ders ve öğrenci sayısı üzerinden akademik personel çalıştırılmasına müsaade ediyor. Ancak akademik personelin birincil vasfının yani araştırma yapması gerekliliğini bir yana bırakıyor.

Dostlar alışverişte görsün denilerek bir yönetmelik hazırlanmış. Değişen bir şey yok. Yetki devri filan yok. En fazla yeni açılan üniversite rektörlerine "her bölüme tanıdığınız 6 kişiyi alın, fazla da ses çıkarmayın" denmiş. Gerisi aynı tas, aynı hamam.

Açıkçası çok da kızamıyorum. Zira sınırsız bir yetki verilirse bunu fütursuzca kullanabilecek üniversiteler hali hazırda oldukça fazla.

Ar-Gör

Öğrenci
Arkadaşlar şu an her şey toz duman bence ve daha çok doğrudan Öğretim Üyelerini, dolaylı olarak da Öğretim Elemanlarını (Araştırma Görevlilerini, Öğretim Görevlilerinden daha çok) etkileyecek bir durum görünüyor.. O yüzden bütün sorularımızın cevaplarını "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" çıkınca alacaz diye düşünüyorum.. Bir de bu iki yönetmeliğe göre aralık ayında alımlar başladığı zaman neler olacağı tabi!!

erdal34

Araştırma Görevlisi
Yarım yamalak iş.
Doğru anladım değil mi?
Henüz norm çıktı
Bizi ilgilendiren öğretim elemanı yönetmeliği çıkmadı.
O ne zaman ?