02 Kasım 2018 itibariyle uzun süreden beri beklediğimiz "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" yayınlanmıştır. Hayırlı olsun.
Daha tecrübeli ve etkin olanların yorumları elbette ki daha kıymetlidir. Lakin ilk okumamda anladığım kadarıyla;
Araştırma görevlileri için, norm kadro belirleme işini üniversite, bölüme sorarak yapacak, YÖK tamam diyecek (onay verecek).
Daha sonra belirlenen norm kadroya alınacak olan kişinin kim olacağına, nasıl olacağına ise üniversitenin kendisi (ilgili bölüme sorarak vs) karar verecek. Yani, YÖK sadece atanacak arş. gör. kişi sayısına karar verecek. İlan, kim olacağı üniversitenin inisiyatifinde (ALES, YDS, mülakât gibi şartlarla alakalı bu yönetmelikte bir bilgi yok).
Pek tabii bunun dışında, asgari kadro ve bunun x2, x3 x4 katı belirlemek gibi ayrıntılar da var.
Özetle; arş. gör. için iş, norm kadronun sayısının belirlenip, YÖK'ten onayını almasına kalmış vaziyette, sonrasında ilan, atama, kimin alınacağı ise üniversiteye bırakılmış.
YÖK'ün basın açıklamaları ve yönetmelikten, sosyal bilimlerde arş. gör. olma adayı olan benim için durum bu şekilde anlaşılmıştır.
*** Bu metin yönetmelikle ilgili herhangi bir yorumdur arkadaşlar, lütfen uzman görüşü telakki etmeyiniz, zira bazı yerlerde ucu açık bırakılan ifadeler olduğu kanaatindeyim. Fikrime katılın, yahut katılmayın. Teşekkür ederim.