YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

DOKTORALI

Öğrenci
Ben hayatımda böyle saçma bir yönetmelik görmedim. Nereden tutsan elinde kalır. Nereye çeksen oraya gelir. Kesin net yargı yok yönetmelikte. O olabilir bu olabilir. Ne bu ya. Ben size bişey söyleyim mi bu yönetmelik hikaye. Bide şu mevzuat çıksın bakalım ne görecez.

tumua

Araştırma Görevlisi
yani bu yılı es mi geçecekler anlayan arkadaşlarımız yorumlasın sadece bilgi kirliliği yaşamayalım mümkün olduğunca inşallah hayırlı olur

Yok hocam gelecek yila kalma durumu yok her yilin sonunda sonraki yil icin universiteler zaten kadro talebi olusturuyordu onun gibi bir sey saniyorum.
Rektorlere gercek anlamda fazlaca gorev vermisler atanma islerinde. Ancak su fakultelere ogretim gorevlisi kadro planlamasi yapilamaz kismi cok onemli. [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocamdan ve diger katki saglayan hocalarimdan bu konuda bilgisi dahilinde bir yorum beklemekteyim.

wxyz_06

Öğrenci
Arkadaşlar benim anladığım, norm kadro olayı sadece öğretim üyesi bazında yapılacak, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadroları norm kadro düzenlemesinin dışında tutulacak. kadrolar anabilim dalı bazında dağıtılacak ve her anabilim dalı için en az 1 öğretim üyesi olması gerekiyormuş. Üniversiteler isterlerse bunu 2, bölgesel odaklı misyon üniversiteleri 3, araştırma üniversiteleri de 4 katına çıkarabilecekmiş. Bu sayılardan daha fazla atama yapılmak istenirse YÖK ten izin almak gerekecek.

Öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadroları da eskiden olduğu gibi YÖK ten izin alındıktan sonra kullanılacakmış.

Özetle, ben bu yönetmelik ile mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik olmadığını düşünüyorum. Kadrolar için zaten YÖK ten izin alınıyordu, bundan sonra da izin alınmaya devam edilecek şeklinde algıladım.

A

Asd123123123

Guest
Asdasd123

Benim anladığım kadarıyla da 2018 bütçesi kapatıldı, Aralık ayında yönetmeliğe göre hazırlanan ilanlar çıkacak. Yanlışım ya da atladığım bir nokta varsa düzeltilmekten o kadar mutlu olurum ki.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Temmuz’dan berı yapılan calısmada cıka cıka bu yonetmelık mı cıktı demeden kendımı alamadım :)
Koklu revızyon olacak denıldı, ben bır yenılık goremıyorum.

htaysi

Öğrenci
Yalnız 5 ayda, 3 sayfalık yönetmelik hazırlamak.. Bir de yönetmelik çıkana kadar 2018 içi alımlarını yap, bir yandan da yönetmelik hazırlansın. 2019’da yeni yönetmelikle alımlar başlasın. Sandığımız kadar basit değil mi bu işler, yoksa onlar mı böyle basit düşünemiyor? 🙄

M

MYCE

Guest
02 Kasım 2018 itibariyle uzun süreden beri beklediğimiz "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" yayınlanmıştır. Hayırlı olsun.
Daha tecrübeli ve etkin olanların yorumları elbette ki daha kıymetlidir. Lakin ilk okumamda anladığım kadarıyla;
Araştırma görevlileri için, norm kadro belirleme işini üniversite, bölüme sorarak yapacak, YÖK tamam diyecek (onay verecek).
Daha sonra belirlenen norm kadroya alınacak olan kişinin kim olacağına, nasıl olacağına ise üniversitenin kendisi (ilgili bölüme sorarak vs) karar verecek. Yani, YÖK sadece atanacak arş. gör. kişi sayısına karar verecek. İlan, kim olacağı üniversitenin inisiyatifinde (ALES, YDS, mülakât gibi şartlarla alakalı bu yönetmelikte bir bilgi yok).
Pek tabii bunun dışında, asgari kadro ve bunun x2, x3 x4 katı belirlemek gibi ayrıntılar da var.

Özetle; arş. gör. için iş, norm kadronun sayısının belirlenip, YÖK'ten onayını almasına kalmış vaziyette, sonrasında ilan, atama, kimin alınacağı ise üniversiteye bırakılmış.

YÖK'ün basın açıklamaları ve yönetmelikten, sosyal bilimlerde arş. gör. olma adayı olan benim için durum bu şekilde anlaşılmıştır.
*** Bu metin yönetmelikle ilgili herhangi bir yorumdur arkadaşlar, lütfen uzman görüşü telakki etmeyiniz, zira bazı yerlerde ucu açık bırakılan ifadeler olduğu kanaatindeyim. Fikrime katılın, yahut katılmayın. Teşekkür ederim.

tumua

Araştırma Görevlisi
En merak edilen konulardan birisi yonetmeligin altinda bu yonetmelik yayinlandigi tarihten itibaren gecerlidir denilmekte. Yani 2019’da gecerli olacak gibi bir cikarim nasil yaptiniz anlayamadim? Ustelik maddelerden birisi de yonetmelikten once cikan kadro ilanlari eski yonetmelige gore degerlendirilecektir bu tarihten itibaren cikanlar yeni yonetmelige gore degerlendirilecektir derken? Yani hala 2018 kadrolarini kullanacaklar ancak yeni yonetmelige gore kullanacaklar. 2018 araliktan itibaren universiteler gelecek yil icin norm kadro planlamalarini yayinlar derken zaten onceden de yapilan yillik kadro miktari dagitim semasindan bahsetmekte. Yanlis miyim?

htaysi

Öğrenci
En merak edilen konulardan birisi yonetmeligin altinda bu yonetmelik yayinlandigi tarihten itibaren gecerlidir denilmekte. Yani 2019’da gecerli olacak gibi bir cikarim nasil yaptiniz anlayamadim? Ustelik maddelerden birisi de yonetmelikten once cikan kadro ilanlari eski yonetmelige gore degerlendirilecektir bu tarihten itibaren cikanlar yeni yonetmelige gore degerlendirilecektir derken? Yani hala 2018 kadrolarini kullanacaklar ancak yeni yonetmelige gore kullanacaklar. 2018 araliktan itibaren universiteler gelecek yil icin norm kadro planlamalarini yayinlar derken zaten onceden de yapilan yillik kadro miktari dagitim semasindan bahsetmekte. Yanlis miyim?

Ben de aynı şekilde yorumladım.

Xxxabze

Öğrenci
Ayrıca bir de öğretim görevlisi alım şartları ile ilgili yönetmelik yayımlanacak mı yoksa benim anladığım şartları üniversitelere mi bırakmışlar?? Anlayan var mı?

sosyum

Öğrenci
Konuyu en başından beri takip ediyorum.
Anlaşılan Norm kadro yönetmeliği tek başına bir şey ifade etmiyor "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" resmi gazetede yayınlanmadan da hiçbir şey belli olmayacak.
Ek olarak yönetmelik yayınlandığı tarihten itibaren geçerlidir deniliyor.
aksi bir durum olduğunda takip eden ayın ilk gününden itibaren veya 1 ocak 2019 tarihinden itibaren diye belirtilir.
Dolayısıyla yönetmelik bu günden itibaren geçerli. Fakat yine de her halükarda diğer yönetmeliği de beklemek zorunda kalacağız gibi duruyor. Zira hala flu bir kısım var. Diğer yönetmelik de bugün yarın yayınlacaktır. http://www.yok.gov.tr/web/guest/arastirma-gorevlileri-atamalari-hakkinda-aciklama çünkü bunun için de yayınlanmak üzere yetkili makama sunulmuştur deniyor.

Son düzenleme:

erdal34

Araştırma Görevlisi
Yekta hoca Twitterda her iki yönetmeliğin yayınlanması yazmıştı.Ama bu tek bir yönetmelik çıktı.Norm kadro bu.Ogretim elemanı alımı yönetmeliği ayrı diye düşünüyorum.O nerde ?