Arkadaslar tüm kadrolar rektörlüklere düştü, norm kadrolar, sayılar belirlenecek, aralık ayında yök ten dağıtım yapılacak, aralık sonu veya ocak başı ilanlar çıkacak. Arş gör kadroları da yök ün ünivlere dagıtacağı sayı kapsamında norm kadrodan etkilenmeyecek şekilde çıkar. Örneğin x ünivin y fakültesine 4 kontenjan verecek, yönetim kurulu birimlere dağıtacak, rektör ilana çıkaracak. Öğretim gör. ve öğr üyeleri norm kadroya göre alınacak, ocakta çıksa ilanlar mart tan önce kimse atanamaz, ayrıca personel sayısı zaten fazla, norm kadro işi akademik kariyer planlayanları işsiz bırakır. Bu seneden sonra bekleyeceksiniz ki hocalar ölsün
Norm kadro dışında kadro verilmeyecek denmiyor. Norm dışı kadro için YÖK, bölümün ders, öğrenci, program gibi verilerine bakarak norm dışı kadro verip verilmeyeceğine karar verecek.
Norm kadro, üniversitelerin tamamen kendi insiyatifleri dahilinde, YÖK'ten izin almadan çıkabilecekleri kadroları ifade ediyor.
- - - Güncellendi - - -
Yayımlanacak olan mevzuatta değişiklik gerceklestirilecek üç konu olacak gibi görünüyor. İlki, uzman, çevirici vb kadroların "öğretim görevlisi" olarak değiştirilmesi, ikincisi bazı alanlarda merkezi sınav ve dil şartı aranmamasi, üçüncüsü de yayım yerinin resmi gazete olması ( bu madde dün YÖK un yayımladığı belgede yazıyor zaten). Bunlar dışında benim de bir sorum var asgari norm kadro 3 öğretim üyesi olan bir anabilim dalinda norm kadro sayısı iki katı olarak 6 olacaksa, buradaki 6 sayısına araştırma görevlileri de dahil olacak mı? ( Yönetmelikte "öğretim elamanı" ifadesi yer alıyor) yoksa 6 öğretim üyesinin sayısi mı olacak?
Anabilimdalında 3 değil, bölümde 3. Yani bir bölümde, kaç anabilimdalı olursa olsun, norm kadro sayısı 6 olacak. 6'dan fazlası için YÖK'ten izin istenecek. Çünkü "asgari kadro" sadece "program" üzerinden belirlenmiş. Ancak "norm kadro" bölüm, anabilimdalı ve ile eğitim, öğretim ve araştırma gibi değişkenleri de kapsıyor.
Buradaki esas muğlaklık şurada:
a) Asgari kadro sayısı: Yükseköğretim kurumlarında bir programda eğitim ve öğretime başlamak için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari öğretim elemanı sayısını,
b) Norm dışı kadro: Bu Yönetmelik çerçevesinde belirlenen norm kadro sayısı dışında kalan ve ilgili yükseköğretim kurumunun ihtiyacı olduğunu gerekçeli olarak belirttiği öğretim elemanı kadrosunu,
c) Norm kadro: Yükseköğretim kurumlarında bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu Yönetmelik çerçevesinde sayısı belirlenen öğretim elemanı kadrosunu,
Asgari kadro "program" olarak belirlenmiş. Peki program nedir? Lisans mı? Yüksek Lisans mı? Tezsiz Yüksek Lisans mı? Doktora mı? Hepsi mi?
Lisans üzerinden hesaplanıyorsa, ki görünen o, diğer programlar yükseköğretim kurumlarının programları değil mi? Burada akademisyenler ders verip, danışmanlık yapmıyor mu?
Yani asgari kadro sayısı hangi programa göre belirleniyor? Lisans ise diğer programlar neden yükseköğretim programından sayılmıyor?
Örnek üzerinden gidelim. Bir bölümde lisans, yüksek lisans, doktora ve tezsiz yüksek lisans olsun. Her anabilimdalından ben diyelim ki her program için 3'er tane seçmeli ders koymak istiyorum. Bu da normaldir. 5'er de ana ders olsa program başına en az 8 dersim var. Bu da 32 ders ediyor. 5 tane anabilimdalım olsa 160 dersten bahsediyoruz. Haydi diyelim ki havuzu geniş tutmadık, 100 ders olsun.
Bu bağlamda baktığımızda eğer ki asgari kadro sayısı belirlerken ifade edilen "program" sadece lisans programını kapsıyorsa ve en fazla 6 tane öğretim üyesini norm kadro ile alma şansımız varsa ve kadronuzda da halihazırda 3 tane öğretim üyesi var ise sizin toplam 9 öğretim üyeniz oluyor. bu da 9 öğretim üyesine 100 dersin dağıtılması yani öğretim üyesi başına 11 civarı ders düşmesi demek. Bakın danışmanlıkları filan saymadım daha.
Bunun elle tutulur yanı yok.