YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Bekleyiş

Öğrenci
Diğer yönetmeliği bekleyeceğiz hocalarım galiba, az önce (otorite değil ama) Vahdet hoca “yarın itibariyle kadro ilanlarını görebileceğiz, 2018 kadroları daha önceden belirlendiği için bekleme olmayacaktır” yazmış. Buna yorumunuz nedir?

mollose0

Öğrenci
Diğer yönetmeliği bekleyeceğiz hocalarım galiba, az önce (otorite değil ama) Vahdet hoca “yarın itibariyle kadro ilanlarını görebileceğiz, 2018 kadroları daha önceden belirlendiği için bekleme olmayacaktır” yazmış. Buna yorumunuz nedir?

Bu kadroların atıfta bulunacağı yönetmelik ne olacak? Bugün yayımlanan norm kadro yönetmeliği alım kriterleri hakkında hiçbir şey söylemiyor. Alım eski usule göre ama alınanlara muamele norm kadro’ya göre olursa biraz komik olur. Kriterler değişmeyecek olsa bile bu yönetmeliğin yayımlanması elzem.

Son düzenleme:
A

AkademikBezgin1

Guest
Arkadaslar tüm kadrolar rektörlüklere düştü, norm kadrolar, sayılar belirlenecek, aralık ayında yök ten dağıtım yapılacak, aralık sonu veya ocak başı ilanlar çıkacak. Arş gör kadroları da yök ün ünivlere dagıtacağı sayı kapsamında norm kadrodan etkilenmeyecek şekilde çıkar. Örneğin x ünivin y fakültesine 4 kontenjan verecek, yönetim kurulu birimlere dağıtacak, rektör ilana çıkaracak. Öğretim gör. ve öğr üyeleri norm kadroya göre alınacak, ocakta çıksa ilanlar mart tan önce kimse atanamaz, ayrıca personel sayısı zaten fazla, norm kadro işi akademik kariyer planlayanları işsiz bırakır. Bu seneden sonra bekleyeceksiniz ki hocalar ölsün :)

Bekleyiş

Öğrenci
Bu kadroların atıfta bulunacağı yönetmelik ne olacak? Bugün yayımlanan norm kadro yönetmeliği alım kriterleri hakkında hiçbir şey söylemiyor. Alım eski usule göre ama alınanlara muamele norm kadro’ya göre olursa biraz komik olur. Kriterler değişmeyecek olsa bile bu yönetmeliğin yayımlanması elzem.

Teşekkürler Hocam, Bende aynı kanaatteyim zaten yorumlarınızı merak ettiğim için sordum, kriterlerde eski yönetmelik uygulanır, kadro da norm uygulaması olursa saçma olur.
Yökün yayımladığı yönetmelikte şöyle bir ifade var “(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilan edilen öğretim elemanı kadrolarına atama işlemleri bu Yönetmelik hükümleri dikkate alınmadan yürürlükteki mevzuat hükümleri uyarınca sonuçlandırılır. Bu kadrolara atananlar norm kadro fazlası oluşturması durumunda dahi bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam ederler.” sanırım hoca buna istinaden bu yorumu yaptı, lakin bu da ilan edilmiş kadrolar için.
Her ne şartta olursa olsun kriterlerle ilgili yönetmeliği bekleyeceklerdir öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanları için.

A

Akademi197

Guest
Yayımlanacak olan mevzuatta değişiklik gerceklestirilecek üç konu olacak gibi görünüyor. İlki, uzman, çevirici vb kadroların "öğretim görevlisi" olarak değiştirilmesi, ikincisi bazı alanlarda merkezi sınav ve dil şartı aranmamasi, üçüncüsü de yayım yerinin resmi gazete olması ( bu madde dün YÖK un yayımladığı belgede yazıyor zaten). Bunlar dışında benim de bir sorum var asgari norm kadro 3 öğretim üyesi olan bir anabilim dalinda norm kadro sayısı iki katı olarak 6 olacaksa, buradaki 6 sayısına araştırma görevlileri de dahil olacak mı? ( Yönetmelikte "öğretim elamanı" ifadesi yer alıyor) yoksa 6 öğretim üyesinin sayısi mı olacak?

kamajikaciya

Öğrenci
Arkadaslar tüm kadrolar rektörlüklere düştü, norm kadrolar, sayılar belirlenecek, aralık ayında yök ten dağıtım yapılacak, aralık sonu veya ocak başı ilanlar çıkacak. Arş gör kadroları da yök ün ünivlere dagıtacağı sayı kapsamında norm kadrodan etkilenmeyecek şekilde çıkar. Örneğin x ünivin y fakültesine 4 kontenjan verecek, yönetim kurulu birimlere dağıtacak, rektör ilana çıkaracak. Öğretim gör. ve öğr üyeleri norm kadroya göre alınacak, ocakta çıksa ilanlar mart tan önce kimse atanamaz, ayrıca personel sayısı zaten fazla, norm kadro işi akademik kariyer planlayanları işsiz bırakır. Bu seneden sonra bekleyeceksiniz ki hocalar ölsün :)

Norm kadro dışında kadro verilmeyecek denmiyor. Norm dışı kadro için YÖK, bölümün ders, öğrenci, program gibi verilerine bakarak norm dışı kadro verip verilmeyeceğine karar verecek.

Norm kadro, üniversitelerin tamamen kendi insiyatifleri dahilinde, YÖK'ten izin almadan çıkabilecekleri kadroları ifade ediyor.

- - - Güncellendi - - -

Yayımlanacak olan mevzuatta değişiklik gerceklestirilecek üç konu olacak gibi görünüyor. İlki, uzman, çevirici vb kadroların "öğretim görevlisi" olarak değiştirilmesi, ikincisi bazı alanlarda merkezi sınav ve dil şartı aranmamasi, üçüncüsü de yayım yerinin resmi gazete olması ( bu madde dün YÖK un yayımladığı belgede yazıyor zaten). Bunlar dışında benim de bir sorum var asgari norm kadro 3 öğretim üyesi olan bir anabilim dalinda norm kadro sayısı iki katı olarak 6 olacaksa, buradaki 6 sayısına araştırma görevlileri de dahil olacak mı? ( Yönetmelikte "öğretim elamanı" ifadesi yer alıyor) yoksa 6 öğretim üyesinin sayısi mı olacak?

Anabilimdalında 3 değil, bölümde 3. Yani bir bölümde, kaç anabilimdalı olursa olsun, norm kadro sayısı 6 olacak. 6'dan fazlası için YÖK'ten izin istenecek. Çünkü "asgari kadro" sadece "program" üzerinden belirlenmiş. Ancak "norm kadro" bölüm, anabilimdalı ve ile eğitim, öğretim ve araştırma gibi değişkenleri de kapsıyor.

Buradaki esas muğlaklık şurada:

a) Asgari kadro sayısı: Yükseköğretim kurumlarında bir programda eğitim ve öğretime başlamak için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari öğretim elemanı sayısını,

b) Norm dışı kadro: Bu Yönetmelik çerçevesinde belirlenen norm kadro sayısı dışında kalan ve ilgili yükseköğretim kurumunun ihtiyacı olduğunu gerekçeli olarak belirttiği öğretim elemanı kadrosunu,

c) Norm kadro: Yükseköğretim kurumlarında bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu Yönetmelik çerçevesinde sayısı belirlenen öğretim elemanı kadrosunu,

Asgari kadro "program" olarak belirlenmiş. Peki program nedir? Lisans mı? Yüksek Lisans mı? Tezsiz Yüksek Lisans mı? Doktora mı? Hepsi mi?

Lisans üzerinden hesaplanıyorsa, ki görünen o, diğer programlar yükseköğretim kurumlarının programları değil mi? Burada akademisyenler ders verip, danışmanlık yapmıyor mu?

Yani asgari kadro sayısı hangi programa göre belirleniyor? Lisans ise diğer programlar neden yükseköğretim programından sayılmıyor?

Örnek üzerinden gidelim. Bir bölümde lisans, yüksek lisans, doktora ve tezsiz yüksek lisans olsun. Her anabilimdalından ben diyelim ki her program için 3'er tane seçmeli ders koymak istiyorum. Bu da normaldir. 5'er de ana ders olsa program başına en az 8 dersim var. Bu da 32 ders ediyor. 5 tane anabilimdalım olsa 160 dersten bahsediyoruz. Haydi diyelim ki havuzu geniş tutmadık, 100 ders olsun.

Bu bağlamda baktığımızda eğer ki asgari kadro sayısı belirlerken ifade edilen "program" sadece lisans programını kapsıyorsa ve en fazla 6 tane öğretim üyesini norm kadro ile alma şansımız varsa ve kadronuzda da halihazırda 3 tane öğretim üyesi var ise sizin toplam 9 öğretim üyeniz oluyor. bu da 9 öğretim üyesine 100 dersin dağıtılması yani öğretim üyesi başına 11 civarı ders düşmesi demek. Bakın danışmanlıkları filan saymadım daha.

Bunun elle tutulur yanı yok.

Son düzenleme:
A

Akademi197

Guest
O halde norm kadro sayısına araştırma görevlileri de dahil olacak değil mi? 6 kişi varsa ( araştırma görevlisi ya da üye farketmeksizin) 7. Kişi için izin gerekecek.

K

Kuyu3233

Guest
123

2018'de onaylanan ve yayınlanmayan kadrolar ne olacak? Yetkili bir yerden haber alan arkadaşlar bu konuya kesin cevap verebilirlerse çok seviniriz.

Mutlu Ege

Öğrenci
Hocalarım benim anlamadığım belli bir sayı, belirteç yok yönetmelikte, örneğin araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi alım sayısı neye gore belirlenecek?öğretim görevlisi alımı için bir program 3 öğretim görevlisiyle açılıyorsa en fazla 6 kişi olabilir gibi bişey çıkıyor ortaya peki ya araştırma görevlisi sayisi neye gore belirlenecek?

kamajikaciya

Öğrenci
2018'de onaylanan ve yayınlanmayan kadrolar ne olacak? Yetkili bir yerden haber alan arkadaşlar bu konuya kesin cevap verebilirlerse çok seviniriz.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder. Boş ve saklı öğretim elemanı kadroları ise rektörlüğe aktarılır.

Kısaca o kadrolar rektörlüğe aktarıldı ve norm kadro kapsamında değerlendirilecek.

Son düzenleme:

Ar-Gör

Öğrenci
Yarım yamalak iş.
Doğru anladım değil mi?
Henüz norm çıktı
Bizi ilgilendiren öğretim elemanı yönetmeliği çıkmadı.
O ne zaman ?

Kişilerin hangi şartlara göre atanacağı.. Mesela Ales ve Dil şartı kaç olacak ya da tecrübe gibi durumları netleştirecek olan yönetmelik.. Onun çıkması her şeyi çok daha fazla belirginleştirecek.. Bu geceki resmi gazete ya da Pazartesi çıkar herhalde.. Daha fazla bekletmezler bence

kamajikaciya

Öğrenci
İşin daha trajikomik yanıysa şu iki açıklama:

31 Ekim 2018

. Devlet Üniversitelerini kapsayan "Norm Kadro Yönetmeliği", YÖK'ün son dönemde başlatmış olduğu yetki devri sürecine uygun şekilde hazırlanmış olup katı bir norm kadro düzenlemesi değil, daha ziyade konuya ilişkin bir çerçeve mahiyetindedir.

2 Kasım 2018

Yükseköğretim kurumları, asgari kadro sayısının iki katına kadar norm kadro planlaması yapabilir. Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma kapsamında belirlenen yükseköğretim kurumları, ihtisas alanlarıyla doğrudan ilgili birimleri için asgari kadro sayısının üç katına kadar; Araştırma Üniversitesi olarak belirlenen yükseköğretim kurumları ise dört katına kadar norm kadro planlaması yapabilir

Yükseköğretim kurumlarında norm kadroların yeterli olmaması halinde norm dışı kadro talebi, ilgili anabilim/anasanat dalı ve/veya bölüm kurulunun uygun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile Yükseköğretim Kuruluna iletilir. Bu talep, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, ileri düzey araştırma ve geliştirme faaliyetleri, doktora programlarından mezun sayısı, üniversitenin eğitim ve öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanır.

Gerçekten hiç katı olmamış ve yetki devrini tamamlamış.

:applause::applause::applause::applause:

Son düzenleme:
M

Misafiir

Guest
Şartlar.

Sayın hocalarım tecrübeleriniz ve duyumlarınız ışığında alım şartlarında ne gibi değişiklik olabilir? Yeni merkezi sınav mı? Yüzdelik değişim mi? Ya da ilk etap için ALES ve dil puanının yanına yeni bir puan mı?(lisans not ortalaması gibi var olan)

Ar gör kadrosu için yök onayı gerekiyor mu yine hocam?

Yönetmelikte YÖKten izin alınacağına dair bir şey yok en azından benim gözüme takılmadı.

- - - Güncellendi - - -

Kişilerin hangi şartlara göre atanacağı.. Mesela Ales ve Dil şartı kaç olacak ya da tecrübe gibi durumları netleştirecek olan yönetmelik.. Onun çıkması her şeyi çok daha fazla belirginleştirecek.. Bu geceki resmi gazete ya da Pazartesi çıkar herhalde.. Daha fazla bekletmezler bence
Benim kişisel görüşüm yönetmelikte büyük değişiklikler olmayacağı oranlar bazında. Zannedersem öğretim görevlileri ile ilgili fakültelerde öğretim görevlisi alımına getirilen kısıtlama ve temininde güçlük çekilen yerlerle ilgili değişiklik dışında fazla bir değişiklik olmaz. Bir de yönetmeliğin atıf yaptığı KHK ve kararname veya kanuna ilişkin maddede değişiklik yapılır.

DOKTORALI

Öğrenci
hocalarım bu çıkan yönetmelik çok bizi ilgilendiren bir yönetmelik değil. daha çok idari bir yönetmelik. zaten uygulanan bir yönetmelik. sadece yazıya dökmüşler. daha öncede bu uygulama vardı zaten. bir kaç değişiklik var sadece. özerklik falan dediler de öyle bişey gene yok. herşey için gene yök ten izin alınıyor. nasıl özerk olunduysa. neyse sonuç olarak bizi ilgilendiren mevzuat değişikliği yani alım kriterleri yönetmeliği. oda bugün yarın cıkar. bu yönetmeliğe gelirsek daha öncede yorumladım hep ucu acık. üniversiler de anlamıcak ne oldugunu zaten. yök kafasına göre yorumlucak izin verecek yada vermicek. aralık ayı meselesine gelince. üniversitelerden daha önce ocak ile mart arası istiyorlardı. onu aralık ayı yapmıslar bişey değişmedi yani. aynı usul devam. bu senenin ihtiyaçları zaten belirlendi. aralık artık 2019 kadroları için.

aresavas

Öğrenci
Eksik bilgimi toparlayabilmek adina; eski Uzman kadrolari Ogretim Gorevlisi haline getirildi ve ders verme zorunlulugu yok.
Peki Uzman karsiligi alinacak personel yeni duzenleme ile Ogretim Gorevlisi ( Uygulamali Birim) olarak cikacak artik dogru mudur?
Misalen Rektorluge bagli bir daire baskanligina alinacak Uzman artik Ogretim Gorevlisi ( Uygulamali Birim) olarak belirlenecek?
Buna dair bir norm uygulamasi da olmayacak mi? Kriterler yayinlandiginda aciga cikacak sanirim ama yazdiklarimda hatali bir bilgi mevcut mudur hocalarim?

DOKTORALI

Öğrenci
Sayın hocalarım tecrübeleriniz ve duyumlarınız ışığında alım şartlarında ne gibi değişiklik olabilir? Yeni merkezi sınav mı? Yüzdelik değişim mi? Ya da ilk etap için ALES ve dil puanının yanına yeni bir puan mı?(lisans not ortalaması gibi var olan)

hocam ben bu konuyu bir hocamla konuştum. daha önceki yorularımada bakarsanız tahimnlerimi görebilirsiniz. ben daha önce mevzuat değişecek dediğimde cok fazla tepki aldım ama sonuc ortada. bu konuda. hocamın dediği ve benim yorumuma göre. yök eğer bazı alanlarrda dili kaldıracaz alesi kaldıracaz diyorsa diğer kadrolar için daha vahim şartlar geliyor demektir. bu hocamın yorumu. banada kalırsa vahimmi olur bilmem ama diğer asistan ve öğretim görevlisi kriterlerinde bir değişiklik olacaktır kanısındayım. çünkü yök ilk başta alesi dil kaldırcaz diyip yönetmelik için kalite gelecek demesi endişe verici.

Umut Can

Öğrenci
Arkadaşlar 2 kasım tarihin vermiştim dün akşamki yorumumuda okumuşunuzdur vahdet hocanın bilgilerin çok tutmadığınıda yazmıştım. Gelelim şu anki duruma, durum hiç iç açıcı değil bizim boş yere 4 ay bekledik, kafanızı çok yormayın hiç bir şey değişmemiş boşunü okumayın anlayacak bir yanıda yok. Diğer yönğbetmeliğinde bu gece yayınlanmasını bekliyorum. Ama bizim üniversitelerin korkarak bu yılı.bağlamamısına rağmen aralık ayının sonuna anca ilana çıkacaklarını düşünüyorum. Yönetmelikte açıklık getirilmediği için bu konu bizi yine mağdur edecek yine bekletecekler boş.yere

A

Akademi197

Guest
Bu sene içinde belirlenen ihtiyaçlar üzerinde bu yönetmelik çerçevesinde bir kisitlama ongormuyorsunuz öyleyse? Yönetmelik çıkarsa kaldığı yerden devam.