YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

M

Misafiir

Guest
ALES ve dil şartının olmaması zaten myo kısmında vardı ki okuduğum bir kaç şeye göre mesleğe yönelik bölümlerde şart aranmayacak. Ayrıca 4 aylık bir sürede bu kadar ucu açık bir yönetmelik çıktıysa yeni bir sınav şart vb. Getirmeleri yılları bulur diye düşünüyorum.

Bekleyiş

Öğrenci
MYO larda ALES şartı vardı Hocam sadece dil şartı yoktu, özellik belirten sadece belli başlı bölümlerde ALES şartı olmadan da alım yapılabilir ifadesi vardı ama en azından benim bulunduğum ildeki MYO ların hepsi ALES puanıyla öğretim görevlisi aldı.

M

Misafiir

Guest
MYO larda ALES şartı vardı Hocam sadece dil şartı yoktu, özellik belirten sadece belli başlı bölümlerde ALES şartı olmadan da alım yapılabilir ifadesi vardı ama en azından benim bulunduğum ildeki MYO ların hepsi ALES puanıyla öğretim görevlisi aldı.

tabi ki hocam hiç şart yok demedim yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. demek istediğim mesleğe dayalı bölümlere ithafen bir madde olabilir zorluk çekilen yerlerde sadece mesleki deneyim istenebilir diye düşündüm. Dil şartı olan kadrolardaki o şartı kaldıracaklarını sanmıyorum. Gerçi neler neler gördük. şartları içeren yönetmeliğinde bir an önce yayınlanması için dua etmeli bence :)

Bekleyiş

Öğrenci
tabi ki hocam hiç şart yok demedim yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. demek istediğim mesleğe dayalı bölümlere ithafen bir madde olabilir zorluk çekilen yerlerde sadece mesleki deneyim istenebilir diye düşündüm. Dil şartı olan kadrolardaki o şartı kaldıracaklarını sanmıyorum. Gerçi neler neler gördük. şartları içeren yönetmeliğinde bir an önce yayınlanması için dua etmeli bence :)

Estgfrrlh Hocam, ben yanlış algıladım o halde. En kısa zamanda güzel haberler almak dileği ile..

Genç Aday

Öğrenci

Bence norm kadro yönetmeliğine baktığımızda araştırma görevlisi kadrolarına çok dokunulmamış bu yüzden benim düşüncem şartlarda da bu kadroya dokunulmayıp (Yüzde etkisini dahil etmiyorum) doçentlik gibi kadrolara geçişlerdeki şartlara müdahele edilecek. Zaten yeni bir elaman alımını zorlaştırmak için uğraşmalarına gerek yok kadroyu vermez olur biter diye düşünüyorum şartlara bu yüzden karışacaklarını çok düşünmüyorum ama hali hazırda görev yapanların norm kadroyla ünvan almaları zorlaştı gibi bunu şartlarla destekleyecekler diye düşünüyorum.

2018 kadrolarının hiçe sayılarak 2019'da yeni kadro istenmesi gibi bir durum oldukça saçma olur. Türkiye genelinde 200 üniversitede elzem ihtiyaçları olanlar var. Bu üniversitelerde yeni açılan bölümler, öğrenci sayılarının artması akademik personel ihtiyacını doğurmaktadır. Bu durumu yönetmenliğin yayınlanmasını dahi bekleyemeyen İstanbul üniversitesinde de gördük. Kaldı ki yayınlanan yönetmelikte böyle bir söyleme de rastlanılmamaktadır. 2018 kadrolarını kullanmaya yönelik hiçbir engel yokken 2019'da yeni kadro istenmesinin ne gibi bir sebebi olabilir ? Ucu açık, yoruma gayet müsait bir yönetmelik olsa da hepimize hayırlı olmasını dilerim.

Ferahnuma

Öğrenci
Sayın hocalarım öğretim görevlisi olma şartı gelecek felan demiş bazı sitelerde arkadaşlar yani doktora bitirmiş yada başlama şartı demişler bu gerçek mi? Bilgisi olan yazarsa sevinirim. Eğer böyleyse bi tezatlik var hem bazı bölümlerde ( myo, güzel sanatlar, konservatuvar) diye dusunuyorum ???mesleğinde temayüz etmiş kişiler ve beceri gerektiren iBaresi var,Hemde bazı bölümlerde dil sarti kalkacak demiş. Kafam karmakarışık oldu :((((

Genç Aday

Öğrenci
2018 kadrolarının hiçe sayılarak 2019'da yeni kadro istenmesi gibi bir durum oldukça saçma olur. Türkiye genelinde 200 üniversitede elzem ihtiyaçları olanlar var. Bu üniversitelerde yeni açılan bölümler, öğrenci sayılarının artması akademik personel ihtiyacını doğurmaktadır. Bu durumu yönetmenliğin yayınlanmasını dahi bekleyemeyen İstanbul üniversitesinde de gördük. Kaldı ki yayınlanan yönetmelikte böyle bir söyleme de rastlanılmamaktadır. 2018 kadrolarını kullanmaya yönelik hiçbir engel yokken 2019'da yeni kadro istenmesinin ne gibi bir sebebi olabilir ? Ucu açık, yoruma gayet müsait bir yönetmelik olsa da hepimize hayırlı olmasını dilerim.

Vahdet ve yaşar hocanın da dediği gibi bence 2018 kadrolarının önünde bir engel yok. Şartlar belli olduktan sonra ilana çıkılacaktır diye düşünüyorum ki 1 yıl önce araştırma görevlisi talep eden üniversiteler biliyorum keyfi değil cidden ihtiyaç olduğu için sarkacağını düşünmüyorum.

- - - Güncellendi - - -

Sayın hocalarım öğretim görevlisi olma şartı gelecek felan demiş bazı sitelerde arkadaşlar yani doktora bitirmiş yada başlama şartı demişler bu gerçek mi? Bilgisi olan yazarsa sevinirim. Eğer böyleyse bi tezatlik var hem bazı bölümlerde ( myo, güzel sanatlar, konservatuvar) diye dusunuyorum ???mesleğinde temayüz etmiş kişiler ve beceri gerektiren iBaresi var,Hemde bazı bölümlerde dil sarti kalkacak demiş. Kafam karmakarışık oldu :((((

Ben öyle genel bir şart geleceğini sanmıyorum mesleki tecrübe, mesleki tecrübeyle birlikte ales ya da yüksek lisans doktora gibi şartlar yine ilana çıkacak üniversite tarafından belirlenecektir bence

Genç Aday

Öğrenci
İşte asıl açıklanması gereken şeylerden birisi bu. Önceden istenmiş kadrolar bu norm kadrodan etkilenecek mi etkilenmeyecek mi bunun cevabı önemli. Çünkü bir hocam bana eğer yök yayınlamadığı kadrolar için tekrar bir başvuru isterse bu belirttiği norm kadroya göre planlanmasını isteyebilir dedi.

eekoparan

Öğrenci
Anladığım kadarıyla açıklanan norm kadro yönetmeliği ve beklediğimiz mevzuat belirten yönetmelik Arş Gör kadrolarına ve sayılarına bir sınırlama getirmiyor öyle mi arkadaşlar? Yanlış yorumladıysam kusuruma bakmayın lütfen.

erdal34

Araştırma Görevlisi
Güçlük çekilen özellikli alanlar sizce hangileri ?
Güzel sanatlar, Konservatuvar, Spor Bilimleri mı ?
Çünkü beceriye dayalı alanlar deniyor

Ph.D.

Öğrenci
Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Başkanı Vahdet Özkoçak, 2 Kasım itibariyle yayınlanan norm kadro yönetmeliğiyle aylardır süren kadro ilan edememe belirsizliğinin, üniversitelerin yapması gerekenler hariç olmak üzere bittiğini ve artık yeni bir düzenin ortaya çıktığını belirterek, “Ancak tüm uyarılarımıza rağmen üniversiteleri, norm kadro statüsü uygulayan Milli Eğitim Bakanlığı gibi gören, niteliğe değil niceliğe bakan, bilim üretme misyonunu ise neredeyse hiç hesaba katmayan bir yönetmelik olarak yayınlanmış, ‘Yeni YÖK' yine sınıfta kalmıştır” dedi.

Özkoçak, şöyle devam etti: “Defalarca tekrar ettiğimiz gibi, yine söylemek istiyoruz: Üniversiteler sadece ders veren kurumlar değildir. En önemli misyonları bilim ve teknoloji üretmektedir. Eğer asgari kadro şartları önemli şekilde arttırılmazsa, birçok bölüm norm fazlası kadroya sahip konuma düşecek, emeklilik yaşı 75'e çıkarılan profesörler emekli olmadıkça alttan gelen kimseye kadro verilemez hale gelecektir. Bu noktada 2/3 kadro şartının hiçbir şeyi değiştirmeyeceği, insanların yükselmesini baltalayacak bir başka şart olmaktan öteye gidemeyeceği aşikardır.

Bilim, çırağın ustayı geçmesi ile ancak ilerleyebilir. Norm kadro yönetmeliğimiz ise çıraklara kadro vermeme üzerine kurulmuş durumdadır. Norm dışı kadro ilanları ise YÖK onayına bağlanmış ve sözde devredilen yetkinin aslında devredilmediği aşikar hale gelmiştir. Üstelik bu norm dışı ilanların kadro yükselmelerinde kullanılmaları gerekli hale gelmiştir. Bu yönetmeliğe göre bir insan ne kadar hak ederse etsin, norm kadro dolu olduğu için hak ettiği yerde kadro alamayabilir. Rektörlere de kadro vermek istemedikleri kişilere üretilebilecekleri bir bahane daha mevcut hale gelmiştir.”

CİDDİ SORUNLARA YOL AÇACAK
Yönetmeliğin ilerleyen süreçte çok ciddi sorunlara yol açacağını vurgulayan Özkoçak, “Norm katsayıları çok düşüktür, bu durum en parlak gençlerin akademisyenliği tercih etmesini engelleyecek, tüm akademisyenlerin hayatları boyu gelecek kaygısı ile yaşamasına sebep olacak ve hali hazırda hiçbir şey üretmeden norm kadro kaplayan herkesin ekmeğine yağ sürecektir. Umuyoruz en azından bölüm açılması için gerekli asgari öğretim elemanı sayıları ciddi şekilde arttırılır ve kadro alma problemlerinin önüne geçilmeye çalışılır. Ancak mevcut durumda bu yönetmelik, YÖK'ün alt kadro düşmanlığını bir üst seviyeye taşımış ve adeta ‘altta kalanın canı çıksın' noktasına kadar gelmiştir. ‘Dama çıkanın merdiveni attığı' sistem iyice körüklenmiştir. Üzülerek ifade etmek istiyoruz ki norm kadro yönetmeliği tüm umutları boşa çıkarmış, bu haliyle insanları üretmeye değil, üretmemeye teşvik eder hale gelmiştir” diye konuştu.

Vahdet Bey'in ifadelerine %100 manada katılıyorum. YÖK hazırlamış olduğu bu normal kadro yönetmeliği ile atanmayı bekleyen insanların önüne yine çok sağlam duvarlar örmüş durumda. Bugüne kadar hangi işi doğru düzgün yaptılar ki bugün aylardır beklenen bu kadro düzenlemesini adam akıllı yapsınlar. Şu durumda her ne kadar çok zor görünse de, tek temennim ve dileğim; kadro alımlarında umarım adaletli ve bilimsel etiğe uygun atamalar yapılır ve torpilin önüne geçilmesi için çaba sarfedilir. Ancak dediğim gibi maalesef ki mevcut durum bunun tam aksini gösteriyor.

erdal34

Araştırma Görevlisi
Güçlük çekilen özellikli alanlar sizce hangileri ?
Güzel sanatlar, Konservatuvar, Spor Bilimleri mı ?
Çünkü beceriye dayalı alanlar deniyor

Asgari kadroyu yönetim kurulu belirler diyor bu sebeple norm kadro sayısı bölümden bölüme değişir. Örneğin Hukuk fak. Hukuk bölümü için 20 asgari kadro belirlenebilir. yönetmelikte var. Ancak MYO bölümleri için genelde 3 dür asgari kadro... Öteyandan, norm dışı kadro için Yök ten izin alma süreci çok sancılı iş, çoğu rektörün umurunda olmayacağını düşünüyorum. Özellikle öğretim üyesi alımları aşırıı azalacaktır...

K

Kuyu3233

Guest
Bir soru sorayım size. 2018 yılında onaylanan ve yayımlanmayan kadrolar "boş" veya "saklı" kadro olarak mı geçmekte? Sanki bunun cevabını verebilirsek işin içinden çıkacağız gibime geliyor.

Kişilerin hangi şartlara göre atanacağı.. Mesela Ales ve Dil şartı kaç olacak ya da tecrübe gibi durumları netleştirecek olan yönetmelik.. Onun çıkması her şeyi çok daha fazla belirginleştirecek.. Bu geceki resmi gazete ya da Pazartesi çıkar herhalde.. Daha fazla bekletmezler bence

Arkadaşlar benim anlamadığım bir algı var... Neden alım şartlarının değişeceği bir yönetmeliğin çıkacağı düşüncesine sahipsiniz? Benim hiç bir duyumum yok bu konuyla ilgili, eskiden nasılsa öyle devam edecek bildiğim kadarıyla... Aralık sonu ocak başı tüm ilanlar çıkacak ve eskiden nasıl alınıyorsa öyle alınacak. Fakültelere öğr gör alınamayacak sadece... Bu algı nasıl oluştu anlamadım, ben mi kaçırdım bir şey?

M

MYCE

Guest
Buradaki herkesin fikrini merak ettiğim bir husus var, okuyup cevaplarsanız sevinirim. Şöyle ki:
a) Öncelikle bazı üniversitelere norm kadro yönetmeliğinde bahsedildiği gibi "araştırma üniversitesi" gibi kapsamlar verildi.
b) Devamında Gazi üniversitesi gibi büyük bazı üniversiteler ve Anadolu'daki bazı üniversiteler bölündü, böylece misalen: Gazi üni araştırma ünisi olmuşken, ondan ayrılan İİBF, Hacı Bayram Veli Üniversitesine bağlı oldu.
c) Malumunuz bir de araştırma görevlisi alımında ÖYP kalktı, 33/a alımı geçici madde ile durdu, 50/d'ye göre alım getirildi.
ç) Bir de araştırma görevliliği için yalnızca yüksek öğrenimde bulunanların alınması şartı getirildi. Yani mezun olanlar arş gör olamamasına dair düzenlemesi yapılmış oldu.
e) Sonrasında Cumhurbaşkanlığı ünilere yetki devrini istediğini kararnameyle de göstererek YÖK e bildirmiş oldu ve hepimizin yaşadığı şu 4 aylık süreci yaşadık.

Acaba YÖK'ün bir anda kaldırılmasının yapacağı teknik aksaklıklar dolayısıyla kaldırılmasındansa yetkisini azaltma çabası için bu düzenlemeyi yapması istenmiş olabilir mi?
Dolayısıyla:
1) YÖK bu noktada bir varlık ve tahakkümünü muhafaza mücadelesine girerek acaba yetkiyi devrettim adı altında aynı hegemonyasını korumaya mı çalışıyor?
2) Yoksa, ileri ki günlerde de yukarıda saydığım sürece bir "f" maddesi eklenerek, bir bölümün açılması için gerekli sayı arttırılacak ve böylece üni kaliteleri arttırılmaya/düzenlenmeye ve üniversitelerin inisiyatifinde olan norm kadro sayıları mı arttırılmış olacak çalışılacak?

Çünkü yönetmelikte belli bir sayı değil, bölüm açılması için gerekli hoca sayısından bahsediliyor. O sayı gerektiğince artarsa YÖK eski tahakkümünü kaybetmiş olur. Yani acaba bu yaşadığımız büyük bir sürecin bir adımı mı, yoksa yalnızca yök'ün cumhurbaşkanlığı ile ya da kendi vazgeçemediği gücünü kaybetmeme isteğiyle yaşadığı bir kavga mı?
Konuya bir de geniş bir açıyla bakmak lazım bence..

sierra_tango

Öğrenci
Merhaba,

Şu forumu ilk günden beri takip ediyorum. Nihayet beklenen norm kadro yönetmeliği açıklandı. Ancak görüyorum ki bu yönetmeliğin ne demek olduğu büyük resime bakılmadan yorumlanıyor.

Arkadaşlar hala araştırma görevliliği öyle mi oldu böyle mi oldunun derdinde misiniz?

Yahu, araştırma görevlisi olarak mı emekli olmayı düşünüyorsunuz?

Adamlar norm kadroyu 6 (yazıyla "altı") ile sınırlandırdılar farkında mısınız?

Lisansüstü eğitimini aldığınız bölümün Türkiye'deki herhangi bir üniversitedeki akademisyen sayısı 6'nın altında mı?

Öyleyse bile siz bitirene kadar hala altında mı kalacak sanıyorsunuz?

Yahut her yıl alanınızda kaç öğretim üyesi akademiden ayrılıyor (ölüm, emeklilik) ve kaç lisansüstü mezunu veriliyor hiç düşündünüz mü?

Bunlar size bişe ifade etmiyorsa, akademinin artık bittiğini göremiyorsanız devam edin sevinmeye!

Bitirince doktoralı işsiz olmaya hazır olun ama...

Bir yıldır ben de öyleyim ve artık mucizelere kaldı dr.öğr.üyeliği!

Yazık oldu hepimize...

B

Birileriii

Guest
Bir de şöyle bir durum var örneğin bir üniversitenin A bölümünün x y z ana bilim dalı var x y dallarında 3 er araştırma görevlisi var z dalında 1 adet var ve ısrarla bu dalın öğretim üyeleri araştırma görevlisine ihtiyaç var diyor yök nasıl bir sorun çıkaracak bu konuda ve elzem bi şekilde ihtiyaç varken üniversiteler ne yapacak?