YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Ar-Gör

Öğrenci
abi ales kalkacaksa neden alesi düzenlediler ne bilim soru sayısı geçerlilik süresi vs... belli ki alesin olayı devam ediyor

Arkadaşlar ALES'in kalktığı falan yok (Birkaç bölüm dışında) Sanayi 4.0 hamlesine paralel olarak endüstri alanında akademik çalışmaları hızlandırmak adına bazı bölümlerde muaf tutuldu diye düşünüyorum ki zaten o bölümlere öğretim görevlisi alınırken okul kendisi bir bilim sınavı yapacak.. (Güvenilirliği ayrı bir tartışma konusu) Ama diğer bütün Öğretim ve Araştırma Görevliliği kadroları için ALES devam eder ve yeni bir sınav çok çok büyük bir ihtimalle gelmez!!

Son düzenleme:
Şahsi düşüncem; YÖK kim oluyor da Cumhur başkanına ayak diretecek, unutmayalım ki YÖK CB tarafından atananlar tarafından yönetilir. RTE istediği anda bir kararnameyle yök ü kapatabilir. Bu süreç milli eğitim i nasıl oyuncak ettiler ise, akademiyi de düzeltelim çabasıyla yapılan saçma sapan işler.. İnsanlar çalışmaktan bilimden akademiden memeleketten soğudu. .. Bilim adamının işsizlik kaygısı olursa ondan üretim bekleyemezsin... Rektörlerin profili de ortada, şahsi düşüncem şudur ki; atanma işleri bakan tanıdık düzeyine gelecek. Bu yönetmelik 2 sayfa, 50 günde çıktı, 28 günde ünivlerden norm kadro sayı listesi istiyorlar, sonra ilana çıkacaklar, bu iş uzar da uzar arkadaşlar... Maalesef, liyakat diye diye tüy bitiyor dilimizde ancak önce idareciler liyakat sahibi olmalı, sonra işte doktoralı işsizler ordusu olacak bu ülkede...

kamajikaciya

Öğrenci
Merhaba,

Şu forumu ilk günden beri takip ediyorum. Nihayet beklenen norm kadro yönetmeliği açıklandı. Ancak görüyorum ki bu yönetmeliğin ne demek olduğu büyük resime bakılmadan yorumlanıyor.

Arkadaşlar hala araştırma görevliliği öyle mi oldu böyle mi oldunun derdinde misiniz?

Yahu, araştırma görevlisi olarak mı emekli olmayı düşünüyorsunuz?

Adamlar norm kadroyu 6 (yazıyla "altı") ile sınırlandırdılar farkında mısınız?

Lisansüstü eğitimini aldığınız bölümün Türkiye'deki herhangi bir üniversitedeki akademisyen sayısı 6'nın altında mı?

Öyleyse bile siz bitirene kadar hala altında mı kalacak sanıyorsunuz?

Yahut her yıl alanınızda kaç öğretim üyesi akademiden ayrılıyor (ölüm, emeklilik) ve kaç lisansüstü mezunu veriliyor hiç düşündünüz mü?

Bunlar size bişe ifade etmiyorsa, akademinin artık bittiğini göremiyorsanız devam edin sevinmeye!

Bitirince doktoralı işsiz olmaya hazır olun ama...

Bir yıldır ben de öyleyim ve artık mucizelere kaldı dr.öğr.üyeliği!

Yazık oldu hepimize...

Söz konusu yönetmelik sadece Norm Kadro Yönetmeliğine konu teşkil eden yani YÖK'ten izin alınmadan kullanılacak kadrolar için geçerli. Norm kadronun üstündeki kadrolar için YÖK'ten izin almak gerekecek. Şu an norm kadro sayısının altında öğretim üyesi bulunan iki elin parmakları kadar bölüm olduğu düşünülürse geri kalan kadrolar için YÖK'ten izin istenecek. Yani herkes yine YÖK'ten izin isteyecek. Kanunun etrafından dolaşıyorlar işte.

Ar-Gör

Öğrenci
Kadrolar yöke gönderilmiş, ilana çıkılması için neden aralık ayı beklensin ki. Yeterince gecikti zaten.

Hocam yeni yönetmelik yayınlandığı tarihten itibaren geçerlidir diyor o nedenle 2018 ve 2019 kadroları yine yönetmelikte belirtidiği şekliyle Aralık ayında açıklanacak diye düşünüyorum çünkü YÖK başka bi aydan bahsetmemiş.. Ama 2018'in son kadroları için (eğer atamalara ilişkin yönetmelik de hemen yayımlanırsa) Kasım ayı içerisinde ilana çıkılabilir.. O zaman da yeni yönetmeliğe bi tezat oluşturur ama belki bir kerelik de olsa bu opsiyon devreye sokulabilir.. İstanbul Üniversitesi örneğine bakacak olursak 2018'in kalan kadroları atama usul ve esasları yöentmeliği çıkar çıkmaz Aralığa kalmadan çıkabilir.. Her şey ikinci yönetmeliğe kaldı gibi.. Bakalım hayırlısı

sierra_tango

Öğrenci
Söz konusu yönetmelik sadece Norm Kadro Yönetmeliğine konu teşkil eden yani YÖK'ten izin alınmadan kullanılacak kadrolar için geçerli. Norm kadronun üstündeki kadrolar için YÖK'ten izin almak gerekecek. Şu an norm kadro sayısının altında öğretim üyesi bulunan iki elin parmakları kadar bölüm olduğu düşünülürse geri kalan kadrolar için YÖK'ten izin istenecek. Yani herkes yine YÖK'ten izin isteyecek. Kanunun etrafından dolaşıyorlar işte.

YÖK bunun için temelde öğrenci sayısını kriter koyuyor. Dolayısıyla eğer norm dışı kadro talep eden bölümün öğrencisi bolsa sorun olmayabilir ki bu durum da oldukça değişkendir. İİBFlerin mesela 2 yılda öğrenci sayısı resmen eridi. Burada lisansüstü yapanlara acıyorum...

Ph.D.

Öğrenci
YÖK bunun için temelde öğrenci sayısını kriter koyuyor. Dolayısıyla eğer norm dışı kadro talep eden bölümün öğrencisi bolsa sorun olmayabilir ki bu durum da oldukça değişkendir. İİBFlerin mesela 2 yılda öğrenci sayısı resmen eridi. Burada lisansüstü yapanlara acıyorum...

Aynı durum Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik bölümleri için de geçerli. Bu bölümlerde inanılmaz derecede büyük bir yığılma var. Yıllardır Öğretim Üyesi kadrosu bekleyen Arş. Gör. Dr.'ler ve onun paralelinde kadro bekleyen Doktora öğrencileri var.

DOKTORALI

Öğrenci
Arkadaşlar size birşey anlatmak istiyorum norm falan hikaye. bakın ben doktora öğrencisi tez aşamasındyım. yüksek lisansımıda aynı yerde yaptım. 5 yıl laboratuvarlarda afedersiniz it gibi çalıştım. projeler, yayın çalışmaları, tez çalışmam, hocaların özel işleri ne derseniz. kadro istediğim zamanda ya bize kadro çıkmıyor çok öğrenci yok bilmem ne dediler. sonra kadrolar açıldı ben yüksek lisans yapıyorsam doktora kosulu doktora yaparken yüksek lisans kosuluyla kadro açtılar. sonra baktım ki gelen biri bizim bölüm mezunu bile değil ama annesi babası bizim ünide öğretim üyesiymiş. diğeri ise 15 temmuzdan önce izmirde malum şahsın dersanesinde çalışıyormuş. bu arada bi tanede 50 d de çalışan biri vardı onada 33 a kadrosu açacaklar beni kenara çekip dediler ki kadro açılacak ama seni alamayız. çünkü hemen 33 a kadrosu alamazsın önce 50 d de olanlar 33 a kadrosu olur dediler. bende öyle şeymi olur dediğimde. laboratuvarı bana kapattılar mal gibi ortada kaldım. hiç bir çalışma vermediler. bende memleketime döndüm. o kişiyide kadro açmadan 33 a ya aldılar. nasıl derseniz bir ara rektörlere yetki verilmişti 33 a ya geçirebilirsiniz diye o şekilde. 50 d kalktıgı zamanlar. şimdi bana kimse adalet liyakatten bahsetmesin. bu arada döndüğümden beri işsizim. 1 yıl falan oldu. kpss ye falan hazırlanmayı düşünüyorum artık.

Son düzenleme:

Ph.D.

Öğrenci
Arkadaşlar size birşey anlatmak istiyorum norm falan hikaye. bakın ben doktora öğrencisi tez aşamasındyım. yüksek lisansımıda aynı yerde yaptım. 5 yıl laboratuvarlarda afedersiniz it gibi çalıştım. projeler, yayın çalışmaları, tez çalışmam, hocaların özel işleri ne derseniz. kadro istediğim zamanda ya bize kadro çıkmıyor çok öğrenci yok bilmem ne dediler. sonra kadrolar açıldı ben yüksek lisans yapıyorsam doktora kosulu doktora yaparken yüksek lisans kosuluyla kadro açtılar. sonra baktım ki gelen biri bizim bölüm mezunu bile değil ama annesi babası bizim ünide öğretim üyesiymiş. diğeri ise 15 temmuzdan önce izmirde malum şahsın dersanesinde çalışıyormuş. bu arada bi tanede 50 d de çalışan biri vardı onada 33 a kadrosu açacaklar beni kenara çekip dediler ki kadro açılacak ama seni alamayız. çünkü hemen 33 a kadrosu alamazsın önce 50 d de olanlar 33 a kadrosu olur dediler. bende öyle şeymi olur dediğimde. laboratuvarı bana kapattılar mal gibi ortada kaldım. hiç bir çalışma vermediler. bende memleketime döndüm. o kişiyide kadro açmadan 33 a ya aldılar. nasıl derseniz bir ara rektörlere yetki verilmişti 33 a ya geçirebilirsiniz diye o şekilde. 50 d kalktıgı zamanlar. şimdi bana kimse adalet liyakatten bahsetmesin. bu arada döndüğümden beri işsizim. 1 yıl falan oldu. kpss ye falan hazırlanmayı düşünüyorum artık.

Sizi çok iyi anlıyorum. Maalesef ki çok haklısınız. Mevcut şartlarda akademiye atanmanın yolu maalesef ki kibar ifade ile referans, daha açık bir şekli ile "torpilden" geçiyor. Bunu yaşayarak öğrendik.

Son düzenleme:

DOKTORALI

Öğrenci
aynen o şekilde yaklaşık 15 öğretim görevlisi sınavına gittim. diyerbakır dan tutun afyon, yozgat gezmediğim il kalmıcak yakında yüksek lisansı bile olmayan adamlar girdi. genelde ne tesadüfse oralı oluyorlar. şimdi yök demiş ki ales dil olmasın. ya hangi bölüme hoca bulamıyorsunda alesi di kaldırıyorsun. biz myo larına dil gelsin diye beklerken olana bak. işi bilmek ayrı şey onu öğrenciye aktarmak çok ayrı şey.

kamajikaciya

Öğrenci

Ben İİBF'deyim. Bizim fakültenin her sene kontenjanını artırıyorlar. Hep de doluyor.

Norm dışı kadro için YÖK bakacak lisans öğrenci sayısına, ders sayısına, lisansüstü öğrenci sayısına vb. Buna göre kadro izni verecek ya da vermeyecek.

Yani kadrolar yine YÖK'ten izinle açılacak. Türkiye'de sadece 6 öğretim elemanı olan bölüm yoktur. Dikkatinizi çekerim: öğretim elemanı. Yani araştırma görevlileri de dahil buna.

erdal34

Araştırma Görevlisi
aynen o şekilde yaklaşık 15 öğretim görevlisi sınavına gittim. diyerbakır dan tutun afyon, yozgat gezmediğim il kalmıcak yakında yüksek lisansı bile olmayan adamlar girdi. genelde ne tesadüfse oralı oluyorlar. şimdi yök demiş ki ales dil olmasın. ya hangi bölüme hoca bulamıyorsunda alesi di kaldırıyorsun. biz myo larına dil gelsin diye beklerken olana bak. işi bilmek ayrı şey onu öğrenciye aktarmak çok ayrı şey.

Hocam ales ve yabancı dil istenmeyecek dediği branşlar , beceriye dayalı sanırım.
Güzel sanatlar, konservatuvarlar,spor bilimleri gibi.
Myo zaten bazı alanlarda ales yoktu.
Ben böyle anladım.O branşlar için.

DOKTORALI

Öğrenci
Hocam ales ve yabancı dil istenmeyecek dediği branşlar , beceriye dayalı sanırım.
Güzel sanatlar, konservatuvarlar,spor bilimleri gibi.
Myo zaten bazı alanlarda ales yoktu.
Ben böyle anladım.O branşlar için.

hocam myo birkaç bölümdü oda at antranötlüğü gibi. şimdi bunu dile getirdiyse bilmiyorum kaç bölüm olacak. myo yada diğer güzel sanatlar vb. kimseyi bulamıyorlar mı kalkıyor bu alesi dili. bende iç mekan tasarımı bölümü başvurusunda bulunuyorum myo için. kalkacak mı şimdi. bir yerden dil ales kaldıracaksan lisans bölümü yoktur. o zaman kimse bişey demez ama eğer yetişen akademisyen adayı varsa kusura bakmayında bu tam bir saçmalık.

chefugur

Öğrenci
hocam myo birkaç bölümdü oda at antranötlüğü gibi. şimdi bunu dile getirdiyse bilmiyorum kaç bölüm olacak. myo yada diğer güzel sanatlar vb. kimseyi bulamıyorlar mı kalkıyor bu alesi dili. bende iç mekan tasarımı bölümü başvurusunda bulunuyorum myo için. kalkacak mı şimdi. bir yerden dil ales kaldıracaksan lisans bölümü yoktur. o zaman kimse bişey demez ama eğer yetişen akademisyen adayı varsa kusura bakmayında bu tam bir saçmalık.
Bazı bölümler için ALES de dil de gereksiz. Örnek olarak aşçılık bölümünde hayatında mutfağa girmemiş bir insan ALES den 100 alsa ne olur öğrenciye sözel mantık mı anlatacak bıçak tutmayı mı

DOKTORALI

Öğrenci
Bazı bölümler için ALES de dil de gereksiz. Örnek olarak aşçılık bölümünde hayatında mutfağa girmemiş bir insan ALES den 100 alsa ne olur öğrenciye sözel mantık mı anlatacak bıçak tutmayı mı

hocam o bölümler var zaten hayatında mutfağa girmeden nasıl mezun olacak. nasıl yüksek lisansını yapacak yada doktorasını. bilmem duydunuz mu Gastronomi diye bir bölüm var. ve uygulamalı eğitim alıyorlar. stajları var. yüksek lisans doktora eğitimleri var. bu adamlar varken ne yani lise mezunu adammı akademisyen olacak. ben hayatımda böyle birşey duymadım. bunu savunmanızıda anlayabilmiş değilim. herşey o işte çalışanlara verilcekse mühendisliklerde kalksın o zaman o işi yapan insanlar varken mühendis kim ki.

asliyehukuk

Öğrenci
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Şimdi bu yönetmelik bir ana bilim dalında bir hoca norm olacak, gerekirse iki hoca mı olacak diyor? Bu mu yani? Cevabınız evetse vay halimize, doktorayı boşuna bitirdik desenize. Tüm hayaller çöp mü oldu şimdi?

Mutlu Ege

Öğrenci
Ya hocalarım benim anlamadığım; şimdi öğretim görevlisi için 3 asgari şart belirtilmiş. Yanı üniversite en 6 tane mi alabilecek bir bölüme öğretim görevlisi? Eğer öyleyse araştırma görevlisi alt sınırı yok onu neye gore belirleyecekler anlayan var mı?

sierra_tango

Öğrenci
Ben İİBF'deyim. Bizim fakültenin her sene kontenjanını artırıyorlar. Hep de doluyor.

Norm dışı kadro için YÖK bakacak lisans öğrenci sayısına, ders sayısına, lisansüstü öğrenci sayısına vb. Buna göre kadro izni verecek ya da vermeyecek.

Yani kadrolar yine YÖK'ten izinle açılacak. Türkiye'de sadece 6 öğretim elemanı olan bölüm yoktur. Dikkatinizi çekerim: öğretim elemanı. Yani araştırma görevlileri de dahil buna.

Ankara'nın batısında bir yerdesiniz heralde hocam. Doğusundan pek haberiniz yok anlaşılan. Buralarda bir çok üniversitenin İİBF'sindeki birçok bölümüne 3-4 kişi kayıt yaptırdı. Hatta benim bulunduğum üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin tamamına 3 kişi kayıt yaptırdı. 4 bölüm var içinde ve her bölümde en az 5 tane de arş. gör. var. Bunları içinde çok köklü üniversiteler de var tabi yanlış anlaşılmasın.

Buradakiler lisansüstü eğitimlerini bitirip üniversitelerinde öğrenci olmadığı için norm dışı kadro alamayarak kontenjanını dolduran üniversitelerin İİBF'lerinin kapılarını zorlamaya başlayınca ne olacak dersiniz?

Aşağıya bu seneki kontenjanları ve kayıt yaptıran öğrenci sayılarını gösteren linki atıyorum.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/YER/Tablo4MinMax_31082018.pdf

mr.galata

Öğrenci
Hocam zaten bazı bölümlerde ALES muaf tutuluyordu mülkiyet koruma ve güvenlik bölümlerinde bazı üniversiteler ALES istemiyordu, bunlara niye takiliyorsunuz ki derdimiz bu değil ki...
Üniversiteler kadro alımına ne zaman çıkabilir yada çıkacak hala bilgi sahibi degiliz, ne kadar daha bekleyeceğiz

chefugur

Öğrenci
Ben lise mezununu alsın demiyorum ki!! Ama mesleğinde tecrübe sahibi olanı bölümü gastronomi olmasa bile alabilirler, işin ehli olmak ayrı bir olay

DOKTORALI

Öğrenci
Hocam zaten bazı bölümlerde ALES muaf tutuluyordu mülkiyet koruma ve güvenlik bölümlerinde bazı üniversiteler ALES istemiyordu, bunlara niye takiliyorsunuz ki derdimiz bu değil ki...
Üniversiteler kadro alımına ne zaman çıkabilir yada çıkacak hala bilgi sahibi degiliz, ne kadar daha bekleyeceğiz

yönetmelik çıkınca çıkar hocam. bizde o yönetmeliği tartışıyoruz zaten.

- - - Güncellendi - - -

Ben lise mezununu alsın demiyorum ki!! Ama mesleğinde tecrübe sahibi olanı bölümü gastronomi olmasa bile alabilirler, işin ehli olmak ayrı bir olay

o zaman ben grafik tasarımda biliyorum beni alsınlar grafik tasarım bölümünde hocalık yapayım. öyle seymi olur ya. bide benim işin ehli oldugumu kim bilecek nasıl sınıcak beni. yaptıkları 1 saatlik sınavlamı sınıcak. bunlar boş şeyler sadece torpilin liyakatsizliğin önünü açar başkada hiç bir işe yaramaz.