YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

GİZBAYGİZ

Öğrenci
Ankara'nın batısında bir yerdesiniz heralde hocam. Doğusundan pek haberiniz yok anlaşılan. Buralarda bir çok üniversitenin İİBF'sindeki birçok bölümüne 3-4 kişi kayıt yaptırdı. Hatta benim bulunduğum üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin tamamına 3 kişi kayıt yaptırdı. 4 bölüm var içinde ve her bölümde en az 5 tane de arş. gör. var. Bunları içinde çok köklü üniversiteler de var tabi yanlış anlaşılmasın.

Buradakiler lisansüstü eğitimlerini bitirip üniversitelerinde öğrenci olmadığı için norm dışı kadro alamayarak kontenjanını dolduran üniversitelerin İİBF'lerinin kapılarını zorlamaya başlayınca ne olacak dersiniz?

Aşağıya bu seneki kontenjanları ve kayıt yaptıran öğrenci sayılarını gösteren linki atıyorum.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/YER/Tablo4MinMax_31082018.pdf

Hocam ben de iibf deyim. Bu sene öğrenci sayısı çok az ama bölümde araştırma görevlisi de kalmadı. Almazlarsa bölümü mü kapatacaklar anlamadım ki ben.

chefugur

Öğrenci
yönetmelik çıkınca çıkar hocam. bizde o yönetmeliği tartışıyoruz zaten.

- - - Güncellendi - - -

o zaman ben grafik tasarımda biliyorum beni alsınlar grafik tasarım bölümünde hocalık yapayım. öyle seymi olur ya. bide benim işin ehli oldugumu kim bilecek nasıl sınıcak beni. yaptıkları 1 saatlik sınavlamı sınıcak. bunlar boş şeyler sadece torpilin liyakatsizliğin önünü açar başkada hiç bir işe yaramaz.
Hocam anlamak çok kolay çalıştığı yerlere süreye bakarak çok rahat anlarsınız. Gerekli referansları da varsa sıkıntı olmaz torpil demiyorum referans derken yanlış anlaşılmasın özel sektörde aynı yolu izler.grafik tasarım bilmek ayrı o alanda 10-15 yıl çalışmak apayrı şeyler

DOKTORALI

Öğrenci
Hocam ben de iibf deyim. Bu sene öğrenci sayısı çok az ama bölümde araştırma görevlisi de kalmadı. Almazlarsa bölümü mü kapatacaklar anlamadım ki ben.

bölüm kapanmaz hocam. bir süre öğrenci alımını durduryorlar kontenjan vermiyorlar. o süreçte öğretim elemanı alımıda duruyor haliyle. bu uygulama vardı zaten yeni değil. o süreçte 2 yıldı zannedersem. sonra tekrardan duruma göre kontenjan veriliyor ama 30 ise 2 yıl önce 10 15 veriyor gene dolmazsa gene kapatıyor. böyle gidiyor. bölüm kapatma işi kolay olmuyor yani.

Bekleyiş

Öğrenci
Arkadaşlar benim anlamadığım bir algı var... Neden alım şartlarının değişeceği bir yönetmeliğin çıkacağı düşüncesine sahipsiniz? Benim hiç bir duyumum yok bu konuyla ilgili, eskiden nasılsa öyle devam edecek bildiğim kadarıyla... Aralık sonu ocak başı tüm ilanlar çıkacak ve eskiden nasıl alınıyorsa öyle alınacak. Fakültelere öğr gör alınamayacak sadece... Bu algı nasıl oluştu anlamadım, ben mi kaçırdım bir şey?
YÖK değişeceğiyle ilgili yazı yayımladı çünkü Hocam.

DOKTORALI

Öğrenci
Hocam anlamak çok kolay çalıştığı yerlere süreye bakarak çok rahat anlarsınız. Gerekli referansları da varsa sıkıntı olmaz torpil demiyorum referans derken yanlış anlaşılmasın özel sektörde aynı yolu izler.grafik tasarım bilmek ayrı o alanda 10-15 yıl çalışmak apayrı şeyler

ne var bende 2 yıl bir firmanın arge departmanında çalıştım sigortamda öyle yattı ama arge ile alaklı hiç bir iş yapmadım. iş yeri sahibiylede aram iyiydi raferans ol desem olur. 2 yıl değilde 10 yıl çalışsam olurmu yani. yada söyle örnek vereyim. bizim arkadas babasının şirketinde çalııyor gözüküyor ama işe gittiği yok o adamda referanssız kalmaz heralde. neyse bunlarıda geçelim. isterse 50 yıl çalışsın. lise değil hocam buralar. bugün meb bile öğretmenler yüksek lisans yapmalı derken siz kalkımış akademiye sırf tecrübesi çok diye o işi çok yapmış diye birini alamazsınız. çok gerekli derslere zaten ücretli alınıyor. 1 2 ders için. yani kador vermek çok ayrı bir mesele. gene söylüyorum. bir şeyi bilmek ayrı sey aktarmak çok ayrı şey. yanınızda çalıştırdığınız kalfaya bile ustalıgını vermek istediğinizde usta öğretici belgesi sorulurken siz kalkmış 10 yıl bir yerde çalıştı diye akademide kadro verilsin diyorsunuz. hayret ediyorum.

GİZBAYGİZ

Öğrenci
bölüm kapanmaz hocam. bir süre öğrenci alımını durduryorlar kontenjan vermiyorlar. o süreçte öğretim elemanı alımıda duruyor haliyle. bu uygulama vardı zaten yeni değil. o süreçte 2 yıldı zannedersem. sonra tekrardan duruma göre kontenjan veriliyor ama 30 ise 2 yıl önce 10 15 veriyor gene dolmazsa gene kapatıyor. böyle gidiyor. bölüm kapatma işi kolay olmuyor yani.

Hocam peki 1 veya 2 yıl böyle bir düşüş yaşandığı için bölüm istese dahi engel olur mu alıma ?

chefugur

Öğrenci
ne var bende 2 yıl bir firmanın arge departmanında çalıştım sigortamda öyle yattı ama arge ile alaklı hiç bir iş yapmadım. iş yeri sahibiylede aram iyiydi raferans ol desem olur. 2 yıl değilde 10 yıl çalışsam olurmu yani. yada söyle örnek vereyim. bizim arkadas babasının şirketinde çalııyor gözüküyor ama işe gittiği yok o adamda referanssız kalmaz heralde. neyse bunlarıda geçelim. isterse 50 yıl çalışsın. lise değil hocam buralar. bugün meb bile öğretmenler yüksek lisans yapmalı derken siz kalkımış akademiye sırf tecrübesi çok diye o işi çok yapmış diye birini alamazsınız. çok gerekli derslere zaten ücretli alınıyor. 1 2 ders için. yani kador vermek çok ayrı bir mesele. gene söylüyorum. bir şeyi bilmek ayrı sey aktarmak çok ayrı şey. yanınızda çalıştırdığınız kalfaya bile ustalıgını vermek istediğinizde usta öğretici belgesi sorulurken siz kalkmış 10 yıl bir yerde çalıştı diye akademide kadro verilsin diyorsunuz. hayret ediyorum.
Haklısınız ama memlekette kaç tane gastronomi bölümü doktorasını yapmış tecrübe sahibi akademisyen bulabilirsiniz?

DOKTORALI

Öğrenci
Haklısınız ama memlekette kaç tane gastronomi bölümü doktorasını yapmış tecrübe sahibi akademisyen bulabilirsiniz?

doktora şart değil hocam yüksek lisans öğretim görevlisi için yeterlidir. sadece gastronomi değil hocam turizm fakültelerinde de yanlış hatırlamıyorsam buna benzer bölümler var. yani akademisyen sıkıntısı olmuyor emin olun.

kamajikaciya

Öğrenci
Ankara'nın batısında bir yerdesiniz heralde hocam. Doğusundan pek haberiniz yok anlaşılan. Buralarda bir çok üniversitenin İİBF'sindeki birçok bölümüne 3-4 kişi kayıt yaptırdı. Hatta benim bulunduğum üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin tamamına 3 kişi kayıt yaptırdı. 4 bölüm var içinde ve her bölümde en az 5 tane de arş. gör. var. Bunları içinde çok köklü üniversiteler de var tabi yanlış anlaşılmasın.

Buradakiler lisansüstü eğitimlerini bitirip üniversitelerinde öğrenci olmadığı için norm dışı kadro alamayarak kontenjanını dolduran üniversitelerin İİBF'lerinin kapılarını zorlamaya başlayınca ne olacak dersiniz?

Aşağıya bu seneki kontenjanları ve kayıt yaptıran öğrenci sayılarını gösteren linki atıyorum.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/YER/Tablo4MinMax_31082018.pdf

Valla o zaman da sorunlar iyice büyüyecek. Katılıyorum. Çok muallak bir durumdayız.

agoodperson

Öğrenci
Ben pek bir şey anlamadım yönetmelikten.

Ben yıllardır güneyde bir İİBF bölümünde öğrenciyim. Bizim anabilim dalında lisans (örgün ve iö), yüksek lisans (tezli ve tezsiz (sanırım 3 tezsiz program var)), doktora (iki program) olmak üzere 1000'in üzerinde öğrenci var. 22 öğretim üyesi var. Bunların yaklaşık yüzde 80'i doçent ve prof. Bölüm çok aktif. Baya bir üretim var. Hocalar ayrıca üniversitenin çeşitli birimlerinde de görev alıyorlar. Bölümde 2 araştırma görevlisi var biri doktorasını bitirmek üzere. Bölümde ciddi eleman eksikliği var, hocalar da yetişemiyor, arş. gör. ler de. Ben yıllar önce girdiğimde 10 arş. gör. vardı mesela bölümde.

Şimdi bu bölüm İİBF bölümü. Asgariden hesaplasak 6'dan fazla hocası olduğu için artık kadro verilmeyecek mi?

Yoksa her yıl 6 kadro mu verilecek?

Bu 6 rakamının içine araş. gör. kadroları dahil mi?

Ben hiçbir şey anlamadım.

Ayrıca İİBF alanında lisansüstü eğitimin bizim ülkede hiçbir zaman değersiz olacağını düşünmüyorum. Bir fakülte veya myo açar açmaz ilk olarak iibf bölümleri açılıyor. Kontenjan olsun olmasın şu anda da ciddi hoca eksiği var. Ayrıca iibf bölümlerini sadece lisans olarak düşünmeyin. son yıllarda bu alanlarda lisansüstü eğitim almak isteyen çok kişi var. ciddi bir talep var özel sektörden. hocalar buna yetişemiyor. alımlar liyakatle yapılsa yetkin iibf uzmanlarına, doktorlarına (özellikle işletme ve iktisat) ihtiyaç var diye düşünüyorum.

Aceleden ötürü birçok yazım yanlışı yaptım, bağışlayın.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu hocam, yönetmelikle ilgili yorumlariniz ve cikarimlarinizi bekliyoruz..

Bir çok yorum yapılmış maalesef hepsini okuyacak zamanım yok ama madde 4 (1)'den itibaren özetini ve ne düşündüğümü açıklamaya çalışayım.

YÖK öncelikle norm planlamasını üniversitelerin uhdesine bırakmış herhangi bir kısıtlama koşul kural öngörmemiş..
Bazı kıstaslar üzerinden asgari kadro sayısı dışındaki norm kadro planlamalarında ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm başkanı ile ilgili meslek yüksekokulu, konservatuvar, yüksekokul, fakülte ve enstitü kurulunun uygun görüşünün aranmasını öngörmüş..
Norm kadro yeterli olmadığında norm dışı kadro da verilebileceğini ancak burada YÖK'ün onayının aranacağını belirtmiş..
Her anabilim/anasanat dalında en az 1 öğretim üyesi öngörmüş (2 katına da çıkarılabileceğini ifade etmiş)..
Fakültelerde belli uzmanlıklar dışında öğretim görevlisi istihdamına son vermiş. Fakültelerde öğretim görevlisi için kadro açılmasını yine kendi iznine tabi kılmış..

7. fıkra buradaki herkesi en çok ilgilendiren konulardan birisi eskiden YÖK tarafından üniversitelere dağıtılan Ar.Gör. kadroları bildiğiniz gibi artık CB tarafından dağıtılacak buna atıf yapmış ve %20sinin YÖK tarafından ülkenin kalkınmasında ve bilim hayatının gelişmesinde öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere tahsis edileceğini açıklamış.
Fıkra 8'de de Aralık ayı meselesi var bu bir sonraki yılın planlaması ile ilgili bu yılı bağlayan bir durum değil sabahta açıklamıştım zaten.

Buraya kadar tırıvırı kısımlardı amiyane tabirle asıl sorun şu madde;

Madde 5 (4) Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3’ü aynı unvan için kullanılabilir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz.

Bu madde dışında bugüne kadar yapılan uygulamayı çok değiştiren bir durum yok. Daha detaylı yazmak isterdim ama dün geceden beri veterinerde idik kızımla o rahatlayıp uyuyana kadar detaylı bakamıyorum karmaşık olduysa da lütfen kusuruma bakmayın onunla birlikte benimde canım acıyor çünkü..

mollose0

Öğrenci
Bu madde dışında bugüne kadar yapılan uygulamayı çok değiştiren bir durum yok. Daha detaylı yazmak isterdim ama dün geceden beri veterinerde idik kızımla o rahatlayıp uyuyana kadar detaylı bakamıyorum karmaşık olduysa da lütfen kusuruma bakmayın onunla birlikte benimde canım acıyor çünkü..

Yaşar Hocam geçmiş olsun, acil şifalar dilerim. Bilgilendirme için teşekkür ederiz.

Mutlu Ege

Öğrenci
[MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION]; estagfurullah hocam uzuldum geçmiş olsun diliyorum.. Hocam ayrıca yönetmelikte öğretim görevliligi alımında en az 3 öğretim görevlisiyle başlayıp en fazla 2 katına kadar alınabilir diye birşey çıkarıyorum ben yönetmelikten, doğru mudur? Fakat araştırma görevliligi için bir alt sınır yok, araştırma görevliligi için neye gore üst sınır olacak bir çıkarımınız var mıdır?

GİZBAYGİZ

Öğrenci
Ben pek bir şey anlamadım yönetmelikten.

Ben yıllardır güneyde bir İİBF bölümünde öğrenciyim. Bizim anabilim dalında lisans (örgün ve iö), yüksek lisans (tezli ve tezsiz (sanırım 3 tezsiz program var)), doktora (iki program) olmak üzere 1000'in üzerinde öğrenci var. 22 öğretim üyesi var. Bunların yaklaşık yüzde 80'i doçent ve prof. Bölüm çok aktif. Baya bir üretim var. Hocalar ayrıca üniversitenin çeşitli birimlerinde de görev alıyorlar. Bölümde 2 araştırma görevlisi var biri doktorasını bitirmek üzere. Bölümde ciddi eleman eksikliği var, hocalar da yetişemiyor, arş. gör. ler de. Ben yıllar önce girdiğimde 10 arş. gör. vardı mesela bölümde.

Şimdi bu bölüm İİBF bölümü. Asgariden hesaplasak 6'dan fazla hocası olduğu için artık kadro verilmeyecek mi?

Yoksa her yıl 6 kadro mu verilecek?

Bu 6 rakamının içine araş. gör. kadroları dahil mi?

Ben hiçbir şey anlamadım.

Ayrıca İİBF alanında lisansüstü eğitimin bizim ülkede hiçbir zaman değersiz olacağını düşünmüyorum. Bir fakülte veya myo açar açmaz ilk olarak iibf bölümleri açılıyor. Kontenjan olsun olmasın şu anda da ciddi hoca eksiği var. Ayrıca iibf bölümlerini sadece lisans olarak düşünmeyin. son yıllarda bu alanlarda lisansüstü eğitim almak isteyen çok kişi var. ciddi bir talep var özel sektörden. hocalar buna yetişemiyor. alımlar liyakatle yapılsa yetkin iibf uzmanlarına, doktorlarına (özellikle işletme ve iktisat) ihtiyaç var diye düşünüyorum.

Aceleden ötürü birçok yazım yanlışı yaptım, bağışlayın.

Hocam çok haklısınız. Benim de bölümümde araştırma görevlisi yok, bölümü talep eden öğrenci sayısı az diye alım yapılmayacağını sanmıyorum

Akademi11

Öğrenci
Herkese merhaba. Bir sorum olacaktı. Rektörler bugünkü yönetmelikten sonra öğretim üyesi ilanına çıkabilirler mi? Bu ay içersinde mesela. Yoksa norm kadro maddesine mi uymak zorundalar. 2018 icin veriler kadroları kullanabiliyorlar mi?

M

Master851

Guest
Daha detaylı yazmak isterdim ama dün geceden beri veterinerde idik kızımla o rahatlayıp uyuyana kadar detaylı bakamıyorum karmaşık olduysa da lütfen kusuruma bakmayın onunla birlikte benimde canım acıyor çünkü..
Bekleyenler için umarım önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olur zira bekleyenlerden biri de benim. Bir bilgim olsa hemen yazacağım. Rektör danışmanı bir hocam bayramdan hemen sonra kadroları çıkacağız demişti. Bu durum üniversitelerin de çok fazla bir bilgisi olmadığını gösteriyor. Yaşar hocam bütün açıklamalarınız için kendi adıma teşekkür ediyorum. Kızınız umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Geçmiş olsun.