@
yasarayanoglu hocam, yönetmelikle ilgili yorumlariniz ve cikarimlarinizi bekliyoruz..
Bir çok yorum yapılmış maalesef hepsini okuyacak zamanım yok ama madde 4 (1)'den itibaren özetini ve ne düşündüğümü açıklamaya çalışayım.
YÖK öncelikle norm planlamasını üniversitelerin uhdesine bırakmış herhangi bir kısıtlama koşul kural öngörmemiş..
Bazı kıstaslar üzerinden asgari kadro sayısı dışındaki norm kadro planlamalarında ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm başkanı ile ilgili meslek yüksekokulu, konservatuvar, yüksekokul, fakülte ve enstitü kurulunun uygun görüşünün aranmasını öngörmüş..
Norm kadro yeterli olmadığında norm dışı kadro da verilebileceğini ancak burada YÖK'ün onayının aranacağını belirtmiş..
Her anabilim/anasanat dalında en az 1 öğretim üyesi öngörmüş (2 katına da çıkarılabileceğini ifade etmiş)..
Fakültelerde belli uzmanlıklar dışında öğretim görevlisi istihdamına son vermiş. Fakültelerde öğretim görevlisi için kadro açılmasını yine kendi iznine tabi kılmış..
7. fıkra buradaki herkesi en çok ilgilendiren konulardan birisi eskiden YÖK tarafından üniversitelere dağıtılan Ar.Gör. kadroları bildiğiniz gibi artık CB tarafından dağıtılacak buna atıf yapmış ve %20sinin YÖK tarafından ülkenin kalkınmasında ve bilim hayatının gelişmesinde öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere tahsis edileceğini açıklamış.
Fıkra 8'de de Aralık ayı meselesi var bu bir sonraki yılın planlaması ile ilgili bu yılı bağlayan bir durum değil sabahta açıklamıştım zaten.
Buraya kadar tırıvırı kısımlardı amiyane tabirle asıl sorun şu madde;
Madde 5 (4) Öğretim elemanı
asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3ü aynı unvan için kullanılabilir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz.
Bu madde dışında bugüne kadar yapılan uygulamayı çok değiştiren bir durum yok. Daha detaylı yazmak isterdim ama dün geceden beri veterinerde idik kızımla o rahatlayıp uyuyana kadar detaylı bakamıyorum karmaşık olduysa da lütfen kusuruma bakmayın onunla birlikte benimde canım acıyor çünkü..