YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

agoodperson

Öğrenci
Evet hocam bilgisi yorumu olan varsa lütfen yazsın, ben de bu durumun sıkıntısındayım.

Örnek vereyim, belki yardımı dokunur.

Güneyde bir üniversitede İİBF bölümünde öğrenciyim. Öyle ahım şahım bir üniversite değil. Lisansta ne kontenjan açılıyorsa 3 fazlası öğrenci alıyor. Talep hala çok yüksek. Yüksek lisans ve doktoraya olan taleplerden hiç bahsetmiyorum bile. Fakat inanılmaz bir "öğretim elemanı" ihtiyacı var bölümün. Yetişemiyorlar.

A

Akadorum

Guest
Beceri eğitimleri bire bir ilgi ile olur. "Beceri eğitimine dayalı mesleki eğitim için bu rakamları oldukça yüksek görmekteyiz." diyerek Saraç, 58 sayısını yüksek görmüştür. Daha fazla hocaya ihtiyaç var diye anlıyorum, siz tam tersini anlamışsınız.

ogulhero06

Öğrenci
sevgili hocalarım antep ve tokat üniversitelerinin akademik ilanı var 3 kasım olarak. sağ taraftaki akademik ilanlar kısmında ama bu ilanlar 3 kasım tarihli resmi gazetede yok. nasıl oluyor anlayamadım. resmi gazetede yayınlamadan da ilana çıkılabiliyormu? genelde oradan takip ediyoruz. birde norm kadro yönetmeliğinden sonra ilana çıkılamaz gibi bir öngörü vardı ama ertesi gün en az 10 üniversite ilan yayınladı bu nasıl oldu?

erdal34

Araştırma Görevlisi
İlk yönetmelik çıkınca hemen biri üniversitelere yazı gelmiş diye yazmıştı.Nerde ?
Bilmediğinizi yazmayın şuraya !
Umut tüccarları!

Sinirim bozuldu arkadaşlar.
Günler geçiyor,yaş geçiyor, bir yanda tez bir yanda ales süresi .
Bu gece bir şey olur mu?

Umut Can

Öğrenci
sevgili hocalarım antep ve tokat üniversitelerinin akademik ilanı var 3 kasım olarak. sağ taraftaki akademik ilanlar kısmında ama bu ilanlar 3 kasım tarihli resmi gazetede yok. nasıl oluyor anlayamadım. resmi gazetede yayınlamadan da ilana çıkılabiliyormu? genelde oradan takip ediyoruz. birde norm kadro yönetmeliğinden sonra ilana çıkılamaz gibi bir öngörü vardı ama ertesi gün en az 10 üniversite ilan yayınladı bu nasıl oldu?

Dostum onlar doçent doktor öğretim üyesi ve prof ilanları onlarda zatin sıkıntı yok veriliyor onlar araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi ilanları verilmiyor

onuronur

Öğrenci
arkadaşlar boşu boşuna günlük beklentilere girmemenizi tavsiye ederim. Aralık ayında üniversiteler kendi norm kadrolarını YÖK'e gönderecekler; YÖK ne zaman onaylarsa (tahminin bu yoğunlukta Ocak olur) sistem yerine oturmaya başlar. Yani şimdiden yönetmelik çıkacak ve alımlar yapılacak diye düşünmeyin. Artık her yıl 4 bin kişi alınacak falan o defter kapandı. MEB gibi öğrenci ve akademisyen sayılarına bağlı norm kadro geldi. Fakat bu rakamlar Aralık ayında netleşecek. O zaman Türkiye genelinde standart uygulamalar görmeye başlarız.

Vahdet Özkoçak:
"tüm uyarılarımıza rağmen üniversiteleri Milli Eğitim Bakanlığı gibi gören bir yönetmelik"
"emeklilik yaşı 75'e çıkarılan profesörler emekli olmadıkça alttan gelen kimseye kadro verilemez hale gelecektir"
"Bu yönetmeliğe göre bir insan ne kadar hak ederse etsin, norm kadro dolu olduğu için hak ettiği yerde kadro alamayabilir."
"Norm katsayıları çok düşüktür, bu durum en parlak gençlerin akademisyenliği tercih etmesini engelleyecek"
https://www.sozcu.com.tr/2018/egiti...raklara-kadro-vermeme-uzerine-kurulu-2716491/

zamanında benim buradan dediklerimin hepsini bir bir Vahdet Hoca da teyit etmiş. ben de burada yediğim laflarla kaldım :)

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
arkadaşlar boşu boşuna günlük beklentilere girmemenizi tavsiye ederim. Aralık ayında üniversiteler kendi norm kadrolarını YÖK'e gönderecekler; YÖK ne zaman onaylarsa (tahminin bu yoğunlukta Ocak olur) sistem yerine oturmaya başlar. Yani şimdiden yönetmelik çıkacak ve alımlar yapılacak diye düşünmeyin. Artık her yıl 4 bin kişi alınacak falan o defter kapandı. MEB gibi öğrenci ve akademisyen sayılarına bağlı norm kadro geldi. Fakat bu rakamlar Aralık ayında netleşecek. O zaman Türkiye genelinde standart uygulamalar görmeye başlarız.

Vahdet Özkoçak:
"tüm uyarılarımıza rağmen üniversiteleri Milli Eğitim Bakanlığı gibi gören bir yönetmelik"
"emeklilik yaşı 75'e çıkarılan profesörler emekli olmadıkça alttan gelen kimseye kadro verilemez hale gelecektir"
"Bu yönetmeliğe göre bir insan ne kadar hak ederse etsin, norm kadro dolu olduğu için hak ettiği yerde kadro alamayabilir."
"Norm katsayıları çok düşüktür, bu durum en parlak gençlerin akademisyenliği tercih etmesini engelleyecek"
https://www.sozcu.com.tr/2018/egiti...raklara-kadro-vermeme-uzerine-kurulu-2716491/

zamanında benim buradan dediklerimin hepsini bir bir Vahdet Hoca da teyit etmiş. ben de burada yediğim laflarla kaldım :)

Birincisi norm kadro planlamasını üniversiteler yapacaklar YÖK onayı diye bir durum söz konusu değil maddeleri okumadınız sanırım sizin için buraya alt alta tekrar yazayım anlamaz iseniz lütfen sorarak öğrenip burada kimsenin kafasının karışmasına sebebiyet vermeyiniz;

* MADDE 4 – (1) Yükseköğretim kurumları, norm kadro planlamalarını bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde yapar.
** (8) Yükseköğretim kurumları, bu maddenin ikinci, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları çerçevesinde yapacakları norm kadro planlamalarını Senato kararıyla birlikte her yıl Aralık ayı içinde Yükseköğretim Kuruluna gönderir ve kendi internet sitesinde yayınlar.

Şimdi bu maddelerin neresinde YÖK'ün onayının aranacağı ile ilgili bir kanıya kapıldınız da burada kesin yargı ile yorum yazıyorsunuz?

İkincisi " Artık her yıl 4 bin kişi alınacak falan o defter kapandı." demişsiniz bu iddianız ile ilgili yönetmelik maddesini de yazıyorum;

*** (7) Cumhurbaşkanı kararıyla öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmisi, Yükseköğretim Kurulu tarafından ülkenin kalkınmasında ve bilim hayatının gelişmesinde öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına tahsis edilir. Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.

Lütfen okumadan anlamadan yanlış bilgilerle burada aylardır umut ile bekleyen insanların moralini bozmayın..

D

doktorraa

Guest
benim anlamadığım 31 ekimde tamamlanan ilk iki yönetmelikten en önemlisi olanının yayınlanması için ne bekleniyor???

wxyz_06

Öğrenci
Birincisi norm kadro planlamasını üniversiteler yapacaklar YÖK onayı diye bir durum söz konusu değil maddeleri okumadınız sanırım sizin için buraya alt alta tekrar yazayım anlamaz iseniz lütfen sorarak öğrenip burada kimsenin kafasının karışmasına sebebiyet vermeyiniz;

* MADDE 4 – (1) Yükseköğretim kurumları, norm kadro planlamalarını bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde yapar.
** (8) Yükseköğretim kurumları, bu maddenin ikinci, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları çerçevesinde yapacakları norm kadro planlamalarını Senato kararıyla birlikte her yıl Aralık ayı içinde Yükseköğretim Kuruluna gönderir ve kendi internet sitesinde yayınlar.

Şimdi bu maddelerin neresinde YÖK'ün onayının aranacağı ile ilgili bir kanıya kapıldınız da burada kesin yargı ile yorum yazıyorsunuz?

İkincisi " Artık her yıl 4 bin kişi alınacak falan o defter kapandı." demişsiniz bu iddianız ile ilgili yönetmelik maddesini de yazıyorum;

*** (7) Cumhurbaşkanı kararıyla öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmisi, Yükseköğretim Kurulu tarafından ülkenin kalkınmasında ve bilim hayatının gelişmesinde öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına tahsis edilir. Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.

Lütfen okumadan anlamadan yanlış bilgilerle burada aylardır umut ile bekleyen insanların moralini bozmayın..

Hocam öğretim görevlisi kadroları için norm kadro uygulaması olacak mı?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam öğretim görevlisi kadroları için norm kadro uygulaması olacak mı?

Elbette uygulanacak hocam ilgili madde açık;

MADDE 4 – (1) Yükseköğretim kurumları, norm kadro planlamalarını bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde yapar. Norm kadrolar, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenci alan birimler ile bünyesinde lisans eğitimi olmamakla birlikte servis dersi veren birimlere ve bünyesinde anabilim/anasanat dalı bulunan enstitülere tahsis edilir. Fakülte veya bölüme öğrenci alan lisans programlarında toplam öğretim üyesi kadrosu, asgari kadro sayısından az olamaz.

tumua

Araştırma Görevlisi
Bu onuronur denilen elemanin mesajlarindaki provokatif etkiyi kimse gormuyor mu haftalardir? Dalga gecer gibi yazmasini? Bu da bir sebep degil midir Merve hocam bir baksa.

onuronur

Öğrenci
Örneğin bir üniversite Aralık 12'de norm kadro yönetmeliğini YÖK'e gönderdikten bir gün sonra Aralık 13'ünde ilana çıkacağını varsaymak çok cesurca bir varsayım. YÖK'ün kendisine iletilen bütün norm kadrolara "nasıl uygun görmüşseniz paşam" diyeceğini varsaymak... Üniversitelerin de "banane YÖK'den, ben yönetmeliğe göre norm kadro yaptım, şimdi de YÖK'den bir cevap beklemeden ilana çıkıyorum" diyeceğini düşünmek... Bence asıl umut tacirliği bu...

Neyse, en fazla 2 ay daha bekleriz sonucu görmek için.

Son düzenleme:

eskidilci

Öğrenci
Merhaba hocalarim ben şunu öğrenmek istiyorum servis dersler dedigimiz dersler örneğin ıngilizce türk dili gibi hoca başına düşen öğrenci sayısı en fazla ne kadar olmalıdır bir hoca başına düşen öğrenci sayısı 900-1000 arasi ise bu rakam fazla midir yoksa normal midir bu derslerde ölçüt nedir
yaşar hocam bu konuda görüşünüz nedir acaba

kamajikaciya

Öğrenci
Örneğin bir üniversite Aralık 12'de norm kadro yönetmeliğini YÖK'e gönderdikten bir gün sonra Aralık 13'ünde ilana çıkacağını varsaymak çok cesurca bir varsayım. YÖK'ün kendisine iletilen bütün norm kadrolara "nasıl uygun görmüşseniz paşam" diyeceğini varsaymak... Üniversitelerin de "banane YÖK'den, ben yönetmeliğe göre norm kadro yaptım, şimdi de YÖK'den bir cevap beklemeden ilana çıkıyorum" diyeceğini düşünmek... Bence asıl umut tacirliği bu...

Neyse, en fazla 2 ay daha bekleriz sonucu görmek için.

Norm kadroların YÖK ile ilgisi yok. Zaten YÖK, kanunun etrafından bu şekilde dolanıyor. Aralık ayında üniversiteler norm kadro ilanına çıkacaklar. Ama norm kadro, asgari kadro üzerinden belirleniyor. Zaten Türkiye'de muhtemelen bütün bölümlerin norm kadroya çıkma imkanı olmayacak. Olanlar da çok sınırlı sayıda olacak. Norm kadrolar YÖK'ün iznine bağlı olmadan yayınlanacak.

YÖK, kadro vermez. Kadro kullanım izni verir. Kadroyu veren Maliye Bakanlığı'dır. Maliye Bakanlığı üniversitelere kadro verir ve YÖK'ten izin alınarak bu kadrolar kullanılırdı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu yetki YÖK'ten alındı. Ancak YÖK'ün norm kadro yönetmeliğine göre yapılmasına karar verildi. YÖK'te bu kararnamenin etrafından dolanmak için tuttu "asgari kadronun 2 katına kadar benden izinsiz kadro ilanına çıkabilirsiniz ancak fazlası için yine benden izin alacaksınız" dedi.

Yani dostlar alışverişte görsün hesabı bir işlem yapıldı.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
yaşar hocam bu konuda görüşünüz nedir acaba

Bir öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı konusunda YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın bir beyanatını ölçüt alırsak ortalama 58 öğrenci bile çok fazla iken 1.000 öğrencinin normal kabul edilmesi abesle iştigal olur..

Norm Kadro Yönetmeliği yayınlandıktan sonra hala öğretim üyesi ilanları çıkabiliyorsa (Temmuz'dan önce izni alınan kadrolar geyiğine lütfen girmeyin birincisi izin alınan kadrolar dışında da ilanlar verildi biliyorum ikincisi izni alınmış olsa da nasıl öğretim elemanı ilanları çıkılamayacak diye ahkam kesiliyorsa bunlarında çıkılmaması gerekirdi bu durumda..) öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının alım usul ve koşullarını belirleyecek olan yönetmelik yayınlandıktan sonra bu ilanlarda rahatlıkla çıkılabilir. Ben burada varsayımla konuşmuyorum temellendirmediğim hiçbir iddiam şimdiye kadar olmadı. Ne kadar gereksiz bir takıntı haline geldi şu norm kadro yönetmeliği neyse dileyen dilediğini düşünür ve buna inanır ben gördüğüm ne ise onu söylüyorum.

Ar-Gör

Öğrenci
İlk yönetmelik çıkınca hemen biri üniversitelere yazı gelmiş diye yazmıştı.Nerde ?
Bilmediğinizi yazmayın şuraya !
Umut tüccarları!

Sinirim bozuldu arkadaşlar.
Günler geçiyor,yaş geçiyor, bir yanda tez bir yanda ales süresi .
Bu gece bir şey olur mu?

Maalesef sadece bilse bilse Resmi Gazete'nin yayımlanmasıyla ilgili memur biliyordur belki de ama biz basit bir hesap ile tahmin etmeye çalışabiliriz.

Şöyle: 31 Ekim 2018 Çarşamba günü YÖK her iki yönetmeliğin de yayınlanması için yetkili kuruma gönderildiğini söyledi. Yetkili Kurum iki gün sonra yani 2 Kasım 2018 Cuma günü Norm Kadro Yönetmeliği'ni (3 Sayfacık) yayımladı ki bu iki günlük gecikme standart olan gecikme. Haftasonu girdi ve bugün 5 Kasım 2018 Pazartesi'nin ilk saatlerinde Atatma Usûl ve Esaslarına Dair Yönetmelik henüz ortada yok. Belki de içeriği daha uzun ya da önemli olduğu için bazı nedenlerden ötürü bekletiliyor bilemeyiz ama standart gecikmeleri hesaba katarak 7 Kasım 2018 Çarşamba veya 9 Kasım 2018 Cuma gününe kadar sabırlı olmak zorunda olduğumuzu söylemeliyim ki zaten 13 Kasım 2018 Salı gününe kadar bekleyecektik normalde. Ayrıca en kötü ihtimalle 13 Kasım 2018 Salı günü bile yayımlansa el mecbur Aralık ayına kadar beklemek zorundayız. Bence Üniversiteler ilanlara Aralık ayında çıkmaya kilitlendikleri için yönetmeliğin çıkmasını geciktirmeye yönelik ricalarda bulunmuş olabilirler. Kendi açılarından haklılar çünkü bizler ilanı görür görmez ilanlar çıksın diye baskıya başlayacağız ki artık herkes sabırsızlığımızı hissediyor. Neyse fazla uzatmayayım ama 13 Kasım 2018 Salı'ya kadar da sabırla bekleyelim derim ben!

Son düzenleme:

mollose0

Öğrenci
Katılıyorum hocam. Yalnızca bir sorum olacak. Sizlere belki saçma gelecek bu soru lâkin cevabını hakikaten merak ediyorum, bu konuda hiçbir fikrim yok: Üniversiteler bu durumdan (ilana çıkamamak) rahatsız mı hakikaten? Sabırsızlanıyorlar mı yahut durumun onlara yansıyan belirgin bir zararı var mı? Bu konuda görüştüğünüz kişiler neler söylüyor?

Adessss

Öğrenci
Arkadaşlar bir şey soracağım bu norm kadro yönetmenliği öğretim üyelerini de kapsıyor ve yönetmelik ilan edildikten sonra izni alınan kadrolar dahil rektörlüğe iade edildi. Fakat yönetmelik ilan edildikten sonra birçok üniversite öğretim üyesi kadro ilanı çıkmaya devam etti. Hani aralıkta talep toplanacaktı. Nasıl oldu bu iş kafam karıştı