Kalmadı derken doktora için başka yere mi gittiler yani kadroları duruyor kendileri mi yok yoksa herhangi bir sebeple ayrıldılar mı? Bölümlerde sadece öğrenci sayısına göre belirlenmeyecek norm kadro bu sene düşer ertesi sene artar bunu kimse kestiremez hiç yok ise muhakkak alım yapılacaktır.
Norm kadronun belirlenme sınırı asgari kadroya bağlanırsa hiçbir üniversitede işler yürümez. Bizim bölümde lisans, yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programları var. Önümüzdeki sene uzaktan öğretim programı da açılacak. Bölümde 18 öğretim üyesi var. Benim anabilim dalımda 2 profesör 2 de doçent var. Dr. öğretim üyesi yok. Bölümün, üniversite havuz dersleri de var. Üstüne üstlük her sene 2.,3. ve 4. sınıflara bolca seçmeli ders açıyoruz ki uzmanlaşma sağlayabilelim.
Şimdi bu bölüm nasıl 6 kişiyle yürütsün işlerini? 18 kişi bile yetmiyor. Daha bunun danışmanlığı, idari görevi var. Kaldı ki her anabilim dalının hocası her dersi veremez. Akademi uzmanlaşma işidir. Temel dersler tamam. Ama 2. sınıftan itibaren artık temel ders filan kalmıyor.
Bunun yanı sıra kadro kısıtı sadece norm kadro ile sınırlı kalırsa, yani norm dışı kadro verilmezse, bir kişi bulunduğu kurumda nasıl yükselebilir? Düşünebiliyor musunuz? Doktora programı açmak istiyor bir bölüm. Profesör lazım elbette. Bu bölümde 2 tane doçent profesörlük hakkını almış olsun. Ama norm kadro var diye profesör kadrosu alamıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Eşyanın tabiatına aykırı.
Sonuç olarak YÖK, rektörlere "alın size maksimum 6 kadro, bunları bana sormadan ilana çıkabilirsiniz" diyerek "haydi siz kumda oynayın" demiştir. Diğer kadrolar için YÖK izni gerekecek. Yani aynı tas, aynı hamam.
- - - Güncellendi - - -
Yil sonuna kadar alim olmayacaktir. Bu sene boyle kapatilir. Norm kadro adi altinda da 2019 da az sayida kadro verilir. Kac aydir bos yere bekliyoruz. O kadar emek çaba veriliyor kimsenin umrunda değil. Surecin uzamasinda hic bi mantikli yan yok. O kadar hevesim kirildi ki. Gelismeleri dahi takip edesim gelmiyor. Akademi daha dahil olmadan bu kadar ömür yiyorsa sonrasini dusunemiyorum.
Anlamadığınız konu şu sanırım. Norm kadro verilmeyecek. Norm kadro, asgari kadro üzerinden, üniversiteler tarafından belirlenecek ve YÖK izni gerekmeden ilan edilebilecek kadrolardır. Kadro ver yetkisi Maliye Bakanlığı'nındır. YÖK, kadro kullanım izni veriyordu. Hala daha veriyor. Sadece norm sayısı kadar kadro YÖK'e sorulmadan ilan edilebilecek. Geri kalan kadrolar için yine YÖK iznia lınacak.