YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Arkadaşlar bir yerde eksik düşünülüyor, Asgari kadro sayısı 3 tür bölüm açmak için, ancak örneğin tıp fakültesi, bu tür fakültelerde artık asgari 3 sayısı anabilim dallarına ayrılır, yani patoloji asgari 3, histoloji asgari 3 vs vs.. Ya da iktisat bölümü için makro iktisat 3+mikro iktisat 3 vs, sayılar toplanır... Kaldı ki bu sayılar asgaridir, Üniv yönetim kurulları Yök onayıyla asgari sayıları öğrenci ve bilimsel ihtiyaçlar çerçevesinde atıyorum 3 den 10 a çıkarabilir ... Sıkıntı 2/3 noktasında, gelecek açısından baktığınızda doçentlik kriterleri çok agır, Dr.Öğr Üyesi birikimi olacak ve bu kadroya girmek 3-4 yıl sonra imkansız gibi bir şey olup Doçent olana kadar Öğr.gör-Arş.gör kadrosunda bekleyeceksiniz...

[MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam, öğr. üyesi ilanları çıkmaya devam ediyor ancak bu noktada ciddi bir sıkıntı var, norm kadro yönetmeliği ilan edildği tarih itibari ile yürülüğe girer" bu yayınlanan ilanlar, ilan sürecine girmiş oldukları için yayınlanıyor, o mekanizmada ilan ile ilgili yapıların bu ilanları engelleme yetkisi olmadığı için, norm kadro yönetmeliğinden daha önce yazışmalara dahil olduğu için yayınlanıyor diye düşünüyorum. Ciddi bir çelişki değil mi sizce? yasal olarak problemli bu ilanlar, mecburen iptal edileceğini düşünüyorum yönetmelik maddelerine dayanarak... Siz ce aksi durum, yani ilanların normalliği veya kadroların tahsisinde bir sakınca olmayacağının dayanağı ne olabilir? Bu gün yine Öğr. üyesi kadroları için ilan çıkabilir ancak bir kaç gün sonra tamamen kesilecektir ilanlar, aralık sonuna kadar, aksi halde yönetmelik hiçe sayılmış olur.. Mantığım almıyor.

gknhc

Öğrenci
Hocam maalesef hocaya sürekli soru sorabilecek bir durumda değilim. Ancak, üniversitede acilen ihtiyaç olan öğretim üyesi açığı için sürekli ilana çıkmaya çalıştıkça yeni bir durumla karşılaştıklarını biliyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda uzunca süredir yöneticilik de dahil görev yaptığım için bu yönetmelikten kişisel yorumum şudur. Yönetmelik genelde öğretim üyeleri ile ilgili sınırlamalar koyuyor. Araştırma görevlisi ve öğretim görevlileri ile ilgili bir kısıt göremedim ya da ilgi alanıma girmediğim için dikkatimi çekmedi. Eğer öyleyse affınıza sığınıyorum. Ancak, öğretim üyesi dışındaki kadrolara atama ile ilgili yönetmeliğin çıkacağından bahsedilmişti. Belki onu bekliyorlardır.

Görüştüğüm üniversite özelinde söyleyebileceğim şey, şu anda norm kadro belirledikleri, yönetmelikteki sınırlamalara göre eksik fazla durumuna bakacakları ve sonrasında aralık-ocak gibi işler netleşince ilana çıkacaklarıdır. Şu anda ilana çıkmalarına bir engel bulunmamakla birlikte yeni alacakları öğretim üyesinin norm kadro fazlası olma ihtimalinde kişinin kazanılmış hakkı olacağından yönetimin sıkıntı çekeceği aşikardır. Nitekim, yönetmelik sadece ilan edildiği güne kadar çıkan ilanlar ve halihazırda var olan hocaların norm fazlası olma durumunu kabul etmektedir.

Sizlere çalışmalarınızda başarılar dilerim. Umarım hakettiğiniz kadrolara kavuşursunuz. Saygılarımla.

Bekleyiş

Öğrenci
Yaşar hocamın bu soruya cevabını bende merak ediyorum hocam.

Ama öğretim üyeleri ile ilgili norm kadro düzenlemesi yapıldı. Onları ilgilendiren kısmı en azından tamamlandı ve çıkan ilanların sadece önceki ilanlar olduğunu değil güncel ilanların da aralarında olduğunu Yaşar hocam belirtmişti zaten, ben bunu başka yerlerden de duydum.

Bizim beklediğimiz “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hala çıkmadığı için, neye göre kriterleri belirleyecekleri muallak, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı bu yüzden yok diye düşünüyorum.

m.arvas

Öğrenci
Hocalarım sıkıntı olan bir durum yok. Bir bölüm 6fazla öğretim elamanı alabilir. Durum mu şöyle özetleyebiliriz.
Bir bölüm için en az 3 öğretim elemanı olması şart
6 öğretim elamanı bir bölüm için norm kadro
Bölüm ihtiyacı olduğunda bölüm başkanlığının talebi üzerine norm dışı kadro açılabiliyor.
Yani bir bölüm 6 öğretim elemanına ilave araştırma görevlisi, öğretim üyesi talep edebilir ve böylede olacak.
Üniversiteler kadro taleplerini şu anda yapıyorlardır. Hatta talep etmiş bile olabilirler. 15kasımdan sonra ilanlar çıkmaya başlar merak etmeyin.

Bekleyiş

Öğrenci
Konumuzla değil ama geleceğimizle alakalı, Dicle Üniversitesi 186 tane akademik ilana çıkmış, %20 ilk kota belirlendiğinden başvuru yapılabilecek Dr öğretim üyesi kadrosu yoktur diyor sadece Prof ve Doç ilanı 186 tane!!!

Hadi şu beklediğimiz aşamayı geçtik diyelim,Dr bitince baya sittinsene bekletilecek..

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu hocam, öğr. üyesi ilanları çıkmaya devam ediyor ancak bu noktada ciddi bir sıkıntı var, norm kadro yönetmeliği ilan edildği tarih itibari ile yürülüğe girer" bu yayınlanan ilanlar, ilan sürecine girmiş oldukları için yayınlanıyor, o mekanizmada ilan ile ilgili yapıların bu ilanları engelleme yetkisi olmadığı için, norm kadro yönetmeliğinden daha önce yazışmalara dahil olduğu için yayınlanıyor diye düşünüyorum. Ciddi bir çelişki değil mi sizce? yasal olarak problemli bu ilanlar, mecburen iptal edileceğini düşünüyorum yönetmelik maddelerine dayanarak... Siz ce aksi durum, yani ilanların normalliği veya kadroların tahsisinde bir sakınca olmayacağının dayanağı ne olabilir? Bu gün yine Öğr. üyesi kadroları için ilan çıkabilir ancak bir kaç gün sonra tamamen kesilecektir ilanlar, aralık sonuna kadar, aksi halde yönetmelik hiçe sayılmış olur.. Mantığım almıyor.

Hocam çok detaya girmeden mesajınızın içerisinden bir cevap vereyim İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dışında Öğretim Elemanı ilanı çıktı hemen ertesi gün geri çektirildi bakmayın sehven ilan edildi yazıldığına hoş öyle bile olsa aynı prosedür Öğretim Üyesi ilanları için de geçerli olurdu eğer norm ile ilgili bir sorun olsaydı onlarda geri çekilir/çektirilirdi.. Norm Kadroları üniversiteler belirleyecek o nedenle sorun yaşamayacaklardır.

Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı ilanları ilgili yönetmeliği bekliyor.. Bunu aylar önce yazmıştım bu ilanların çıkmama sebebi norm kadro yönetmeliğinin değil ilgili usul ve koşul yönetmeliğinin revize edilme gerekliliği idi..

Akademi11

Öğrenci
Benim söyle bir sorum olacaktı. Mesela sosyoloji, psikoloji bölümleri farklı anadallara ayrılıyor. Bu Bölümler Abadan bazında mi yoksa bölüm bazında mi öğretim üyesi alacaklar? Ders Programı 1 tane

EYMENS

Öğrenci
Benim söyle bir sorum olacaktı. Mesela sosyoloji, psikoloji bölümleri farklı anadallara ayrılıyor. Bu Bölümler Abadan bazında mi yoksa bölüm bazında mi öğretim üyesi alacaklar? Ders Programı 1 tane

Benim de sosyoloji bölümüm kardeşim doktora yapıyorum anabilim dalı(uygulamalı sosyoloji, kurumlar sosyolojisi, sosyometri, genel sosyoloji ve metodoloji vb.), bazında almaları lazım yukardaki arkadaşın söylediğine(her a.b.d. içinn 3 kuralına) ben de katlıyorum yoksa çok kısıtlama olur, öyle saçmalık olmaz yuh artık olursa da bıırakalım ölelim biz o zaman be !

- - - Güncellendi - - -

Gerçi sen öğretim üysini sormuşsun o her 1'i için 3 kişi kuralı onun için geçerli olmaz ama şundan eminim kesinlikle ayrı öğretim üyeleri alınır, 9 kr mantık, 16kr felsefe, 16 kr psikoloji aldık biz okurken formasyon vs. için o alanlarının birbiriyle alakası yok, aynı hoca alınması o işi grmez kesinlikle farklı olacaktır ama öğretim elamanı sandım da 3 falan yazdım ben, tekrar belirteyim.

Sayın arkadaşlar iyi geceler. İsmini yüksek makamından dolayı açıklayamayacağım devlet büyüğümüzden dolaylı yoldan edindiğim bilgiyi aynen aktarayım. Sarfettiği cümle 'Üniversiteler aralık ayının sonuna kadar norm düzenlemesi yapacak ve düzenlemeler bitmeden hiçbir ilana çıkılmayacak.'

LEO

Öğrenci
Bu ay ilanlar çıkar umarım yoksa beklediğimizle kalıcaz :( seneye sarkar diyenler neye göre diyor ? artık duyumları bıraksak aylardır duymadığımız duyum kalmadı sonuç ortada...

Xxxabze

Öğrenci
Hocam çok detaya girmeden mesajınızın içerisinden bir cevap vereyim İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dışında Öğretim Elemanı ilanı çıktı hemen ertesi gün geri çektirildi bakmayın sehven ilan edildi yazıldığına hoş öyle bile olsa aynı prosedür Öğretim Üyesi ilanları için de geçerli olurdu eğer norm ile ilgili bir sorun olsaydı onlarda geri çekilir/çektirilirdi.. Norm Kadroları üniversiteler belirleyecek o nedenle sorun yaşamayacaklardır.

Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı ilanları ilgili yönetmeliği bekliyor.. Bunu aylar önce yazmıştım bu ilanların çıkmama sebebi norm kadro yönetmeliğinin değil ilgili usul ve koşul yönetmeliğinin revize edilme gerekliliği idi..

hocam o zaman bu usul ve esasların yer aldığı yönetmeliğin yayınlandığının ertesi günü öğretim görevlisi, arş. gör. ilanlarına çıkılabilir? doğru mu anladık? norm kadro sayısıyla, onun belirlenmesiyle alakası yok. bu yüzden aralığa, ocağa sarkma durumu da yok?? sizin kanaatiniz bu yönde yani?

cenkkk

Öğrenci
yönetmeliği tam detaylı incelemedim ama mutlaka hocalarımız yönetmeliğin bir açığını bulup kadrolaşmanın yolunu bulacaktır.

H

hkn23

Guest
Sayın arkadaşlar iyi geceler. İsmini yüksek makamından dolayı açıklayamayacağım devlet büyüğümüzden dolaylı yoldan edindiğim bilgiyi aynen aktarayım. Sarfettiği cümle 'Üniversiteler aralık ayının sonuna kadar norm düzenlemesi yapacak ve düzenlemeler bitmeden hiçbir ilana çıkılmayacak.'

Yayınlanan yönetmelikte araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarını bağlayan bir durum söz konusu değil normal şartlarda alım usulleri ile ilgili yönetmelik yayınlandığı takdirde ilana çıkılabilir. Yukarıdan talimat gelirse hiçbiri ilana çıkmayacaktır nitekim cb kararnamesi ile de bu yol açılmıştı ancak çıkılmadı.

Ayrıca bu duyumları bu kadar dikkate almamanızı tavsiye ederim.

Bekleyiş

Öğrenci

İnanın hocam birazcık ümidimiz var o da bu söylemlerle bitiyor..sizinle alakası yok tabi ki.. umarım yanılır söyleyen devlet büyüğümüz.. büyük devletimize yakışan şekilde çözülür bu sorunlar

Yayınlanan yönetmelikte araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarını bağlayan bir durum söz konusu değil normal şartlarda alım usulleri ile ilgili yönetmelik yayınlandığı takdirde ilana çıkılabilir. Yukarıdan talimat gelirse hiçbiri ilana çıkmayacaktır nitekim cb kararnamesi ile de bu yol açılmıştı ancak çıkılmadı.

Ayrıca bu duyumları bu kadar dikkate almamanızı tavsiye ederim.

İnanın ben de bir an önce kadroların ilan edilmesini ümit ediyorum. Aldığım duyuma gelince biri gitmiş görüşmüş, ben de ondan duydum tarzı bir duyum değil. Bizzat bu konu için randevu alınıp yapılan görüşme sonrası verilen cevaptır.

Ş

şeydaf

Guest
norm kadro ar. görevlisi vb. elemanları kapsamıyor. ilgili yönetmelikten sonra neden ilana çıkılmasın ki.