YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Ph.D.

Öğrenci
Bir tane babayiğit de çıkıp da ayağını denk al YÖK efendi, "yetki devri" adı altında ne dolaplar çeviriyorsun diyemiyor ya en çok da ona sinirlerim bozuluyor. Oyuncak ettiler akademik sistemi. Böyle rezalet olmaz.

enerjim

Öğrenci
Bir tane babayiğit de çıkıp da ayağını denk al YÖK efendi, "yetki devri" adı altında ne dolaplar çeviriyorsun diyemiyor ya en çok da ona sinirlerim bozuluyor. Oyuncak ettiler akademik sistemi. Böyle rezalet olmaz.

Memlekette oyuncak olmayan bişey mi kaldı. Devletin her yanı yalan dolan olmuş görüyoruz sayıştay raporlarını. Alacakları 2bin 3bin akademisyenin maaş yükü enflasyonu krizi durduracaksa gerek yok batsın o devlet. Bu nedir yaa 5ayı geçti daha bide öncesi var kişiden kişiye değisen. Onca senelik emeklerin karşılığı mu saçmalıklar mı ? Cb. bir zamanlar okuyan avrupaya kaçıyo giden gelmiyor diyordu beyin göçünü önleyeceğiz diyordu. O zamanlar milli duygularla gidenleri bende eleştiriyordum. Şu an üst seviye yabancı dilim olsa 1 dk durursam adam değilim.

Yeni YÖK bugün yine yapacağını yapmış ve 2 Kasım sonrası ilan edilen öğretim üyesi kadrolarının iptal edilmesi hususunda üniversitelere yazı göndermiş. @AkademikBezgin hocam haklı çıktınız bu kadar saçmalayabileceklerini kesinlikle düşünmemiştim.. Bu vakitten sonra üniversitelerin işi gerçekten çok zor tabi bizlerin de..
Hocam yasa dışı iş, bugün yine ilan çıkmış, yök birşey demese bir muhalif çıkar yargıya taşır, kazanır mahkemeyi, böyle saçma sapan işlere düştük, delirtecekler bizi, çok istikrarlı saçmalıyorlar...

Realisst

Öğrenci
Ya ne alakası var arkadaşlar enflasyonla vs. Sanki dersiniz binlerce kişi alacaklar da bütçeyi düşünüyorlar. Kurumların neredeyse tüm birimlerine alım yapılıyor da akademik personele verilecek 4 bin civarı kadroyla mı enflasyona destek olacaklar. Ne kadar basite indiregeyebiliyorsunuz durumu. Üniversitelerin elzem ihtiyaçları söz konusu, bilim ilerleyemiyor, akademi gelişemiyor, bi yerde bi tıkanma yaşanıyor ve koskoca Türkiye Cumhuriyeti yönetimi bunu "enflasyona destek" olarak mı adlandıracak. Sanki dersiniz A101'den bir kilo un talep ediyorsunuz da enflasyon desteğiyle karşılaşıyorsunuz. Akademiden, bilimden, ilerlemeden, gelişmekten bahsediyoruz arkadaşlar illaki vardır bu sıkıntıların bi sebebi en kısa sürede de çözülmesini temenni ediyoruz lakin lütfen bu kadar basit düşünmeyelim.

NJNJ

Öğrenci
Esasında norm yönetmeliği yayımlandıktan sonra -hatta yayımlanacağı ifade edilen kararnamenin ardından- yapılması gereken şey buydu. Sıkıntılı olan yönetmeliğin zamanlaması. Eğer norm yönetmeliği Aralık'ta yapılacak planlamalar sonrasında, bir sonraki yıl için geçerli olacak şekilde yürütülseydi ve Aralık sonunda YÖK norm planlamalarını açıklayana kadar tüm öğretim elemanlarının ilanları her zamanki gibi devam etseydi, daha az sorun olurdu. 2 Kasım'da çıkardığınız yönetmelik ile Aralık’ta norm planlaması istiyorsunuz üniversitelerden. Örneğin 1 Kasım'da çıkan Doç. ilanına atanacak olan kişi norm yönetmeliğine tabi olmayacakken 3 Kasım'da çıkan Doç. ilanına atanacak kişi olacaktı. İlanlar da her gün çıkmaya devam etti, ki Kasım-Aralık her kademeden akademik kadro ilanlarının arttığı aylar olduğundan artacaktı da. Bu da norm kadro planlamasında karışıklık yaratacaktı.

Tabii bunları öğretim üyeleri için söylüyorum. Zaten garip olan normdan daha çok etkilenecek olan öğretim üyesi kadrolarının ilana çıkabilmeye devam etmesiydi. Bu konu burada biraz normalleştirildi. [MENTION=103802]AkademikBezgin[/MENTION] bahsetmişti, absürttü devam etmesi. Makul olan şey buydu ve bu daha önce yapılsaydı bir yandan da işler hızlanabilirdi diye düşünüyorum açıkçası. Eğer öğretim üyesi ilanları da askıya alınsaydı 9 Temmuz'da, norm yönetmeliği de daha çabuk çıkabilirdi. Zira üst kadroların sesleri ancak kendilerine dokununca çıkıyor. Böylelikle YÖK'e giden baskı artardı. Etkilenen sadece araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadroları olunca zaten senede bir kez ilana çıkan bir okulun bir bölümü için çok büyük sıkıntı olmadı birkaç ay beklemek.

Araştırma görevlisi ilanlarının teknik olarak yeni yönetmeliğin ardından yayımlanabiliyor olması gerekiyor aslında norm yönetmeliğinde direkt tanımlanmadığı için ancak bu durumda yeni yönetmelik tarihini de öteleyerek aynı zamanda izin çıkaracaklar belli ki hepsine. Öğretim görevlisi kadroları MYO asgari kadroları açısından norm yönetmeliğin içindeki tanımlara direkt karşılık geldiğinden ve fakültelerde artık ancak YÖK'ten norm dışı kadro ile istenebileceğinden, öğretim üyesi ilanları gibi bekletilmesi garip değil zaten. Araştırma görevlisi kadrolarına dair direkt bir ifade olmadığı için norm yönetmeliğinde, teknik olarak yeni yönetmeliğin ardından ilanların çıkabileceğini düşündük ama şu anki durumda Aralık ayını beklemeleri için bahaneleri var ne yazık ki.

Son düzenleme:

erdal34

Araştırma Görevlisi
Yine elde var sıfır.
Müjde diye sevinmistik.
Yönetmelik çıktı , ikincisi de geliyor diye .
Ee ne oldu.
Al gülüm ver gülüm.
Hiçbir ilerleme yok.

ogulhero06

Öğrenci
Akıllı ve adaletli bir tek kimse yokmu şu yönetmeliği hazırlayanlar arasında son maddeyi "yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer" yazarken düşünmüyorlar mı acaba bu madde ile kaç kişinin hakkı yenecek, kaç kişi mağdur olacak kaç kişinin canı yanacak, kaç kişi hakettiği bir ünvanı alması yarım kalacak diye. Şu şekilde yazmak ne kadar zor olabilir " yönetmelik 1 ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girer" diye yazmak. Çok ilginç ve anlamsız yapılanlar. Herkese kolaylıklar ve sabırlar diliyorum.

Adessss

Öğrenci
Rektör yardımcısı ile görüştük 15 aralık tarihine kadar norm çalışmalarını YÖK e göndereceklerini ve onların onayıyla beraber hemen kadroya çıkacaklarını söylediler. Umarım YÖK onayını geciktirmez bence aralık bitmeden kadroların yetişme durumu olabilir.

onuronur

Öğrenci
Rektör yardımcısı ile görüştük 15 aralık tarihine kadar norm çalışmalarını YÖK e göndereceklerini ve onların onayıyla beraber hemen kadroya çıkacaklarını söylediler. Umarım YÖK onayını geciktirmez bence aralık bitmeden kadroların yetişme durumu olabilir.

YÖK onayı dersen sana demediklerini bırakmazlar:) Ben dedim bu durumu da işitmediğim laf kalmadıydı... Oligarşik bürokrasi, otokontrol, otosansür nedir bilmeyenler burada diğerlerini ezmeye çalışıyorlar da...

onuronur

Öğrenci
bu norm kadronun meb mantığında hazırlanacağını tahmin ettim, kısıtlayıcı olacağını tahmin ettim, öğrenci-hoca sayısına endeksli olacağını tahmin ettim, Aralık ayından önce işin çözülmeyeceğini tahmin ettim, en son norm kadroların YÖK onayıyla uygulamaya gireceğini tahmin ettim; bunların hiçbirisi canımı sıkmadı zaten neler olacağını tahmin ettiğim için. Fakat şu 2/3 kuralı en moralimi bozan oldu.

Bundan sonra birçok üniversitede dr. öğretim üyeliği kadrosu almak çok zor olacaktır. öğretim görevliliğinden doçentliğe direkt başvuru yapılabiliyor, fakat bu sefer de üak komisyonu "daha dr öğretim üyeliği yapmamış" diyerek insanlara düşük seviyeden doçentliğe başvuru yapıyormuş gözüyle bakacaklardır. Şu anda bizler doçentlik başvurularına uzağız, fakat çok acımasız doçentlik raporları çıkıyor arkadaşlar. bir arkadaşım dr. mezuniyetinden 2. yıl yrd doç olarak doçentliğe başvurduğu için red almıştı bir üyeden. Gerekçe: "bu kadar kısa sürede bir kişi doçentlik kapasitesine çıkamaz". arkadaşın puanları tamdı oysaki. aynı çekincem şimdi de öğretim görevliliğinden başvurularda olur diye. Arkadaşıma bu gerekçeyle red veren birisi öğretim görevlisinin dosyasına neler yazar kim bilir...

Son düzenleme:
A

Akademi84

Guest
Norm kadro

Merhabalar, daha önceden izni alınan ve ilana çıkması beklenen öğretim görevlisi kadrolarının durumu ne olacak acaba

kamajikaciya

Öğrenci
Yardımcı doçentlik kaldırılıp (?) doktor öğretim üyeliği getirildiğinde ne değiştiyse şimdi de norm kadro ile bundan önceki işleyiş o kadar değişmiştir.

Bahsedilen "norm kadro", 2. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine istinaden YÖK'ten kullanım izni alınmaya gerek olmadan ilan edilecek kadrodur. Norm kadro sayısından fazla olan ve yönetmelikte de "norm dışı kadro" olarak belirtilen kadrolar ise, aynen eskisi gibi YÖK'ten izin alınarak ilana çıkabilecek kadrolardır.

Yani norm kadro dışında da, aynen eskisi gibi YÖK'ten izin alınarak , kadrolar ilan edilebilecektir. Yönetmeliğe tabii bütün sınırlamalar sadece ama sadece norm kadrolar için geçerlidir.

Çünkü üniversitelerin kadro sayısını belirleyen Maliye Bakanlığı'dır. Kadronun hangi ünvan için, hangi koşullarda ilan edileceğini denetleyen ve onaylayan ise YÖK' tür.

Bunun yanı sıra, norm kadro yönetmeliğinden önce ilan edilmiş (izni alınmış değil, ilan edilmiş) hiçbir kadro geri alınamaz. Bu tamamen hukuksuzdur. Bu konuda, bu ilanlara başvuruda bulunmak isteyen ya da halihazırda başvurmuş kim varsa acilen idare mahkemesinde dava açarak yürütmeyi durdurma kararı alabilir. Ancak burada, zaman aşımına uğramamak adına süre çok önemlidir.

Son düzenleme:

kamajikaciya

Öğrenci
YÖK onayı dersen sana demediklerini bırakmazlar:) Ben dedim bu durumu da işitmediğim laf kalmadıydı... Oligarşik bürokrasi, otokontrol, otosansür nedir bilmeyenler burada diğerlerini ezmeye çalışıyorlar da...

YÖK'ün burada vereceği onay, üniversitenin norm kadro yönetmeliğine uygun bir kadro sayısı belirleyip belirlemediğinin onayıdır. Kadronun yapısı ve miktarı norm kadro yönetmeliğine uygunsa YÖK'ün bu kadroların ilanına dair herhangi bir söz hakkı yoktur.

- - - Güncellendi - - -

Merhabalar, daha önceden izni alınan ve ilana çıkması beklenen öğretim görevlisi kadrolarının durumu ne olacak acaba

Üzülerek belirtmek isterim ki yönetmeliğin yayınlanmasından önce ilan edilmemiş kadrolar için yapılabilecek hiçbir şey yok. Ancak muhtemeldir ki YÖK ilerleyen aylarda, norm dışı kadro adı altında, tekrar bir izin sürecine tabi tutmak suretiyle, bu kadrolara da izin verecektir.

Xxxabze

Öğrenci
Konu bence aralık kasım mevzusu değil. Konu ciddiye alınmamak ve bir açıklama yapılmaması. Yani bu kadar genç , eğitimli, vasıflı bir ordu (!) bir açıklamayı dahi hak etmiyor mu? Çıkasalar deseler ki 2. Yönetmelik 15 kasımda yayınlanacak, üniversiteler norm kadro çalışması yapacak ve alımlar 15 aralıkta başlayacak. Bitti gitti. Ya da 2018 de kadro kullanımı olmayacak alımlar ocak ayı içersinde başlayacak. Yani bunu söyleyip insanların, bu kadar kaliteli iş gücünün, kendi planlamasını yapmasına izin vermemektir ülkenin/yöneticilerin en büyük sıkıntısı. Çok yazık.. karşıda bir muhattap yok..

erdal34

Araştırma Görevlisi
Gerçekten bıktık.
Bu nedir yahu?
Bu süreç neden hızlı ilerlemiyor?

Ales süresi dolacak bir sürü insan var.
22 Kasım 2018 son.
O zaman ek hak verilsin.
Bir seneye yakın hicbir ilana başvurmadık.

Yaşı geçenler var araştırma görevlisi ilanı çıksa onlar da başvuramayacak.

Yüksek lisans süresi dolanlar var.Azami süren doldu denilecek.

Bekle bekle bıktık.

Allah rızası için biri bir şey desin.

Yekta Hoca bir twit atın lütfen.
Bilgilendirin.
Merak hasta edecek bizi.