YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Vahdet Hoca bugün üniversiteler resmi gazeteye ilan göndermiş demiş.
Yukarılarda yazıyordu .

Hocam üniversiteler isterlerse öğleden sonra bile Ar.Gör. ilanına çıkabilirler yazmıştı yanılmıyorsam ama sanmıyorum Norm çalışmaları tamamlanmadan devlet üniversitelerinin ilana çıkacaklarını.. Ayrıca hali hazırda 20'ye yakın üniversitede Rektör atanma süreci yaşandığı için bu üniversiteler imkanları olsa da çıkmazlar ilana.

eekoparan

Öğrenci
Arkadaşlar arş gör kadrosu için nihai sınav olan yazılı sınav yerine sözlü sınav mı geldi yoksa ben sözlü sınav jürisi ibaresini yanlış mı yorumluyorum bilginiz varsa aydınlatabilirseniz çok sevinirim

Realisst

Öğrenci
Hocam üniversiteler isterlerse öğleden sonra bile Ar.Gör. ilanına çıkabilirler yazmıştı yanılmıyorsam ama sanmıyorum Norm çalışmaları tamamlanmadan devlet üniversitelerinin ilana çıkacaklarını.. Ayrıca hali hazırda 20'ye yakın üniversitede Rektör atanma süreci yaşandığı için bu üniversiteler imkanları olsa da çıkmazlar ilana.

Yaşar hocam, Ar.Gör ilanlarının norm çalışmalarıyla bir bağlantısı olmadığı halde ve ilanlar için hiçbir engelin de olmadığı halde norm çalışmalarının tamamlanmasını beklenmesi gibi bir durumun sebebi ne olabilir ?

Cgnf

Öğrenci
İyi akşamlar
Tüm mesajları okudum ancak kafamda netlesmedi. Yeni yönetmelik ile sağlık myo'larında öğretim görevlisi ilanina sadece yüksek lisans mezunu olanlar mi basvurabilecek, yoksa bu kriter sadece lisans duzeyinde eğitim veren Yüksekokullar için mi geçerli. 2 yıllık eğitim veren sağlık myo içinde yüksek lisans şartı aranacak mi

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
İyi akşamlar
Tüm mesajları okudum ancak kafamda netlesmedi. Yeni yönetmelik ile sağlık myo'larında öğretim görevlisi ilanina sadece yüksek lisans mezunu olanlar mi basvurabilecek, yoksa bu kriter sadece lisans duzeyinde eğitim veren Yüksekokullar için mi geçerli. 2 yıllık eğitim veren sağlık myo içinde yüksek lisans şartı aranacak mi

Evet YÖK'ün belirleyeceği uzmanlık alanlarındaki bölümler hariç tüm Öğretim Görevlisi kadrolarına TEZLİ YÜKSEK LİSANS MEZUNLARI başvuru yapabilecek..

Yaşar hocam, Ar.Gör ilanlarının norm çalışmalarıyla bir bağlantısı olmadığı halde ve ilanlar için hiçbir engelin de olmadığı halde norm çalışmalarının tamamlanmasını beklenmesi gibi bir durumun sebebi ne olabilir ?

Hocam YÖK denetimi görüntü olarak bitmiş olsa da hiç bir üniversite yönetimi YÖK'ü karşısına almaz ve YÖK ilanlardan önce Norm Çalışmasının bitirilmesini istediğini açıkça ortaya koydu bu birincisi. İkincisi YÖK üniversitelere gönderdiği yazıda tüm boş ve saklı kadroları (öğretim üyesi/öğretim görevlisi/araştırma görevlisi ayrımı yapmadan) resen Rektörlüğe çekti. Bu nedenle ben ilana çıkmayacaklarını düşünüyorum.

Ayrıca Norm kadro ile Ar.Gör. kadroları bağlantılı benim de dikkatimden kaçmış ama norm kadro yönetmeliğinde Ar.Gör. kadroları da norm düzenlemesine dahil edilmiş..

MADDE -4 (7) (...) Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.

NOT: Nasıl olsa sorulacaktır tüm bunlar devlet üniversiteleri için geçerli. Vakıf üniversiteleri diledikleri ilana çıkabilirler.

Son düzenleme:

senolten

Öğrenci
merakla beklenen 60 gun bu pazartesı-salı bıtıyor bakalım ondan sonrakı surecte neler olcak gercekten korku fılmı ızler gıbı takıp edıyorum :S

Akademi11

Öğrenci
Öncelikle herkese merhaba. Biliyorum burada özellikle araştırma görevlisi kadroları ele alınıyor ama ben yine de sormak istiyorum. Bölümler norm kadronun oldukça üzerinde. Yeni öğretim üyesi nasıl talep edecekler? İhtiyaç var ise, örneğin belli dersleri verecek bir öğretim üyesine ihtiyaç var ise, o kişinin alınma durumu ne olabilir? Aralık ayında kadroya çıkacaklar midir?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
merakla beklenen 60 gun bu pazartesı-salı bıtıyor bakalım ondan sonrakı surecte neler olcak gercekten korku fılmı ızler gıbı takıp edıyorum :S

Hocam 60 gün derken? Yayımlanacak her şey yayımlandı siz hala neden 60 günü bekliyorsunuz?

- - - Güncellendi - - -

Öncelikle herkese merhaba. Biliyorum burada özellikle araştırma görevlisi kadroları ele alınıyor ama ben yine de sormak istiyorum. Bölümler norm kadronun oldukça üzerinde. Yeni öğretim üyesi nasıl talep edecekler? İhtiyaç var ise, örneğin belli dersleri verecek bir öğretim üyesine ihtiyaç var ise, o kişinin alınma durumu ne olabilir? Aralık ayında kadroya çıkacaklar midir?

Norm fazlası talepler YÖK'ün iznine tabii..

wxyz_06

Öğrenci
Hocam 60 gün derken? Yayımlanacak her şey yayımlandı siz hala neden 60 günü bekliyorsunuz?

- - - Güncellendi - - -

Norm fazlası talepler YÖK'ün iznine tabii..

Yaşar hocam, 2018 yılı bütçe kanununa göre bu yıl için biliyorsunuz 4000 araştırma görevlisi ve Öğretim görevlisi tahsis edilmişti. Bu kadroların bir kısmı Temmuz ayına kadar kullanıldı ama çok büyük bir kısmı duruyor. Yanlış hatırlamıyorsam yılsonuna kadar ilan edilmeyen kadrolar iptal ediliyor (hatalıysam düzeltin lütfen). Buna göre kalan kadrolar ne zaman ilan edilebilir size göre?

kadirk

Öğrenci
Yaşar Hocam,

Dediğiniz gibi üniversiteler normkadrolarını belirleyecekler peki bunu şuanda da yapabilirlermi yani bir kaç güne zaten ellerinde herşeyin listesi var. YÖK en son süreyi verdimi ya da kısaca söyleyim sizin tahmininiz ilanları ne zaman görmeye başlarız en iyi ve en kötü ihtimalle

- - - Güncellendi - - -

Yaşar hocam, 2018 yılı bütçe kanununa göre bu yıl için biliyorsunuz 4000 araştırma görevlisi ve Öğretim görevlisi tahsis edilmişti. Bu kadroların bir kısmı Temmuz ayına kadar kullanıldı ama çok büyük bir kısmı duruyor. Yanlış hatırlamıyorsam yılsonuna kadar ilan edilmeyen kadrolar iptal ediliyor (hatalıysam düzeltin lütfen). Buna göre kalan kadrolar ne zaman ilan edilebilir size göre?

Benim forumdaki bilgileri ve diğer yorumları dikkate alarak yaptığım yorum artık 4000 den eser kalmadı. Norm kadrosunu yaptıktan sonra üniversiteler bu sene ilanlara girerlerse belki 1000 belki 5000 olur ama sonra seneye yer boşaldıkca alım olcagı için standarta baglanır. Tabi yaşar hocam daha iyi bilir :)

R2-D2

Öğrenci

Ben bu konuyla alakalı yök temsilcisiyle telefonda görüştüm. 2018 de kadro tahsis edilmeyen bölümler bile açabileceklermiş norm kadro uygulamasına tabii değil herhangi bir kısıtlama da yok dediler ütopik geldiğinden emin olmak için 2 kişiyle görüştüm ikisi de aynı şeyi söyledi, hatta biri bugün ilan bildiren üniversitelerden telefon aldıklarını söyledi

kadirk

Öğrenci
Ben bu konuyla alakalı yök temsilcisiyle telefonda görüştüm. 2018 de kadro tahsis edilmeyen bölümler bile açabileceklermiş norm kadro uygulamasına tabii değil herhangi bir kısıtlama da yok dediler ütopik geldiğinden emin olmak için 2 kişiyle görüştüm ikisi de aynı şeyi söyledi, hatta biri bugün ilan bildiren üniversitelerden telefon aldıklarını söyledi

Bence bu konuyu bilen biri açıklık getirmeli Yaşar hocamında dediği gibi suan tüm kadrolar rektörülüğe çekildi ve norm kadro yönetmeliğinde cıktından sonraki gün dedi yani 2019 ocak demedi. yani kadro planlamasını yapcaklar eksik varsa alcaklar yoksa kalacak diye tahmin ediyorum

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yaşar hocam, 2018 yılı bütçe kanununa göre bu yıl için biliyorsunuz 4000 araştırma görevlisi ve Öğretim görevlisi tahsis edilmişti. Bu kadroların bir kısmı Temmuz ayına kadar kullanıldı ama çok büyük bir kısmı duruyor. Yanlış hatırlamıyorsam yılsonuna kadar ilan edilmeyen kadrolar iptal ediliyor (hatalıysam düzeltin lütfen).

Yanlış hatırlamıyorsunuz kullanılmayan kadrolar ertesi yıla devretmez.

Yaşar Hocam,Dediğiniz gibi üniversiteler normkadrolarını belirleyecekler peki bunu şuanda da yapabilirlermi yani bir kaç güne zaten ellerinde herşeyin listesi var. YÖK en son süreyi verdimi ya da kısaca söyleyim sizin tahmininiz ilanları ne zaman görmeye başlarız en iyi ve en kötü ihtimalle

Hocam yönetmelikte açıkça Aralık ayı yazılmış öncesinde ilan edemez üniversiteler Norm Kadrolarını. Üniversitelerin tutumuna bağlı çalışmalarını bitirip 1 Aralık'ta norm kadrolarını ilan ederlerse (ki bu kadar hızlı çalışacaklarını sanmıyorum) 2 Aralık'ta kadro ilanına çıkabilirler. Ama tabi bu arada YÖK canım sıkıldı siz yine çıkmayın ilanlara yazısı göndermezse!

Teşekkür ederim cevabınız. Peki Kadroyu YÖK mü verecek, yoksa rektörlüğün elindeki kadrolara izin mi verecek?

Hocam YÖK'ün kadro vermesi diye bir durum söz konusu değil aynı şekilde serbest kadro diye bir kavram (CB tarafından tahsis edilecek Ar.Gör. kadroları hariç) yok artık izin diye bir şey de yok (norm fazlası talepler hariç) norm kadro düzenlemesine göre ihtiyaç olan yerlerde münhal kadro var ise Rektörlükler ilana çıkabilecekler.

wxyz_06

Öğrenci

Nasıl yani hocam? Detaylı şekilde açıklar mısınız?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör

Hocam YÖK hattı ile görüştüyseniz onlara göre Eylül'de bile ilana çıkılmasında mahsur yoktu buradan defalarca arayan oldu değişen bir şey yok yöksis ilanı takip edin dediler yaz boyu :)

X

xsrn

Guest
Bugün üniversitede personel daire başkanı ile görüştüm.
YÖK yönetmelikle ilgili üniversitelere yazı göndermiş. Yönetmelik sonuçları itibariyle akademiye büyük zararlar verecek.
5 aylık bekleme süresinde ortaya çıkan şey akademiye içinden çıkılmaz bir sürü sorun oluşacak.

Yeni yönetmeliğin getirdikleri:
1- Tüm öğretim elemanları norm kadroya tabi olacak. Araştırma görevlisi de dahil. Örneğin bir bölümde 6 öğretim elemanı varsa o bölüme 1 tane araştırma görevlisi almak bile çok zor olacak. Çünkü bu bölümdeki öğretim elemanlarının bir üst ünvana geçmesi gerekir ki yer açılabilsin. (örneğin dr. öğrt. üyesi doçent olmalı ki araştırma görevlisi için yer açılabilsin.)

2- YÖK'ün emriyle tüm üniversitelerde öğrencisi olmayan bölümler ile bu yıl öğrenci kaydı olmayan bölümler kapatılıyor. Bu ara üniversite senatoları her gün toplanıp bölüm kapatma kararları alıyorlar. Bu bölümlerdeki akademisyenler en yakın başka bölümlere kaydırılacak. Buda o bölümlerdeki norm kadronun dolmasına neden olacak. Böyle o bölüm için yeni kadro açılamayacak.

3- Fakültelerde öğretim görevlisi kadroları artık olmayacak. Sadece MYO'ların bazı bölümlerinde öğretim görevlisi kadrosu açılabilecek. Öğretim görevlisi kadrosu bekleyen yüksek lisans mezunu veya doktorası devam edenler öğretim görevlisi olma şansını kaybedecek. Bu kişiler ancak doktorayı bitirdikten sonra o alanda kadro bulabilirse öğretim üyeliğine başvurabilecekler. Norm kadro bunun önünde büyük bir engel olacak.

4- Şuan devlet üniversiteleri norm çalışması yapıyor. Sayılar YÖK'e bildirilecek. Bu çalışma ocakta ancak bitermiş. Çalışma bitmeyene kadar YÖK kadro ilanlarına izin vermeyecek. Yeni kadro ilanları ancak şubat ayında çıkabilecek. Çok az kadro ilanı çıkacak norm kadrodan dolayı.

5- Rektörler artık istedikleri gibi kadro açamayacak. Yönetmelikten önce rektörlerin böyle bir hakkı vardı. Bu yönetmelik rektörlerin elini kolunu bağlıyor.

6- Yeni yönetmelik üniversitelere tamamen bir sınırlama getiriyor. Kadro bekleyen akademisyenler büyük hayal kırıklığı yaşayacak. Akademi dünyasında beyin göçü hızlanacak. Kadro alamayan çok akademisyen çareyi Avrupaya gitmekte bulacak.

R2-D2

Öğrenci
Açıklama bana da mantıklı gelmedi, tam olarak öğrenebileceğimiz biryer var mıdır bilmiyorum

- - - Güncellendi - - -

Hocam YÖK hattı ile görüştüyseniz onlara göre Eylül'de bile ilana çıkılmasında mahsur yoktu buradan defalarca arayan oldu değişen bir şey yok yöksis ilanı takip edin dediler yaz boyu :)
Doğrudur hocam, araştırma görevlisi alımı konusunda bu kadar sınırsız yetki verilmesinin sonuçları uzun vadede kötü olur ben de böyle bir adım atılmaz diye umuyorum aralık ayında herşey netleşecektir inşallah