Anladım teşekkür ederim yine de cevapladığınız için ne diyelim hakkımızda hayırlısı olsun artık...
Rica ederim Hocam. Şayet bilgi edinirsem paylaşırım sizinle
Anladım teşekkür ederim yine de cevapladığınız için ne diyelim hakkımızda hayırlısı olsun artık...
Yaşar hocam bununla ilgili görüşlerinizi nedir acaba?
Bugün üniversitede personel daire başkanı ile görüştüm.
YÖK yönetmelikle ilgili üniversitelere yazı göndermiş. Yönetmelik sonuçları itibariyle akademiye büyük zararlar verecek.
5 aylık bekleme süresinde ortaya çıkan şey akademiye içinden çıkılmaz bir sürü sorun oluşacak.
Yeni yönetmeliğin getirdikleri:
1- Tüm öğretim elemanları norm kadroya tabi olacak. Araştırma görevlisi de dahil. Örneğin bir bölümde 6 öğretim elemanı varsa o bölüme 1 tane araştırma görevlisi almak bile çok zor olacak. Çünkü bu bölümdeki öğretim elemanlarının bir üst ünvana geçmesi gerekir ki yer açılabilsin. (örneğin dr. öğrt. üyesi doçent olmalı ki araştırma görevlisi için yer açılabilsin.)
2- YÖK'ün emriyle tüm üniversitelerde öğrencisi olmayan bölümler ile bu yıl öğrenci kaydı olmayan bölümler kapatılıyor. Bu ara üniversite senatoları her gün toplanıp bölüm kapatma kararları alıyorlar. Bu bölümlerdeki akademisyenler en yakın başka bölümlere kaydırılacak. Buda o bölümlerdeki norm kadronun dolmasına neden olacak. Böyle o bölüm için yeni kadro açılamayacak.
3- Fakültelerde öğretim görevlisi kadroları artık olmayacak. Sadece MYO'ların bazı bölümlerinde öğretim görevlisi kadrosu açılabilecek. Öğretim görevlisi kadrosu bekleyen yüksek lisans mezunu veya doktorası devam edenler öğretim görevlisi olma şansını kaybedecek. Bu kişiler ancak doktorayı bitirdikten sonra o alanda kadro bulabilirse öğretim üyeliğine başvurabilecekler. Norm kadro bunun önünde büyük bir engel olacak.
4- Şuan devlet üniversiteleri norm çalışması yapıyor. Sayılar YÖK'e bildirilecek. Bu çalışma ocakta ancak bitermiş. Çalışma bitmeyene kadar YÖK kadro ilanlarına izin vermeyecek. Yeni kadro ilanları ancak şubat ayında çıkabilecek. Çok az kadro ilanı çıkacak norm kadrodan dolayı.
5- Rektörler artık istedikleri gibi kadro açamayacak. Yönetmelikten önce rektörlerin böyle bir hakkı vardı. Bu yönetmelik rektörlerin elini kolunu bağlıyor.
6- Yeni yönetmelik üniversitelere tamamen bir sınırlama getiriyor. Kadro bekleyen akademisyenler büyük hayal kırıklığı yaşayacak. Akademi dünyasında beyin göçü hızlanacak. Kadro alamayan çok akademisyen çareyi Avrupaya gitmekte bulacak.
Yaşar hocaya aynı sorular sayısızca geldi ki ben adamın sabrına hayranım, yarın birgün Rektör olursam ilk çalışmak istediğim adamdır. Ancak arkadaşlar net konuları bile tekraren soruyorsunuz
Bugün üniversitede personel daire başkanı ile görüştüm.
YÖK yönetmelikle ilgili üniversitelere yazı göndermiş. Yönetmelik sonuçları itibariyle akademiye büyük zararlar verecek.
5 aylık bekleme süresinde ortaya çıkan şey akademiye içinden çıkılmaz bir sürü sorun oluşacak.
Yeni yönetmeliğin getirdikleri:
1- Tüm öğretim elemanları norm kadroya tabi olacak. Araştırma görevlisi de dahil. Örneğin bir bölümde 6 öğretim elemanı varsa o bölüme 1 tane araştırma görevlisi almak bile çok zor olacak. Çünkü bu bölümdeki öğretim elemanlarının bir üst ünvana geçmesi gerekir ki yer açılabilsin. (örneğin dr. öğrt. üyesi doçent olmalı ki araştırma görevlisi için yer açılabilsin.)
2- YÖK'ün emriyle tüm üniversitelerde öğrencisi olmayan bölümler ile bu yıl öğrenci kaydı olmayan bölümler kapatılıyor. Bu ara üniversite senatoları her gün toplanıp bölüm kapatma kararları alıyorlar. Bu bölümlerdeki akademisyenler en yakın başka bölümlere kaydırılacak. Buda o bölümlerdeki norm kadronun dolmasına neden olacak. Böyle o bölüm için yeni kadro açılamayacak.
3- Fakültelerde öğretim görevlisi kadroları artık olmayacak. Sadece MYO'ların bazı bölümlerinde öğretim görevlisi kadrosu açılabilecek. Öğretim görevlisi kadrosu bekleyen yüksek lisans mezunu veya doktorası devam edenler öğretim görevlisi olma şansını kaybedecek. Bu kişiler ancak doktorayı bitirdikten sonra o alanda kadro bulabilirse öğretim üyeliğine başvurabilecekler. Norm kadro bunun önünde büyük bir engel olacak.
4- Şuan devlet üniversiteleri norm çalışması yapıyor. Sayılar YÖK'e bildirilecek. Bu çalışma ocakta ancak bitermiş. Çalışma bitmeyene kadar YÖK kadro ilanlarına izin vermeyecek. Yeni kadro ilanları ancak şubat ayında çıkabilecek. Çok az kadro ilanı çıkacak norm kadrodan dolayı.
5- Rektörler artık istedikleri gibi kadro açamayacak. Yönetmelikten önce rektörlerin böyle bir hakkı vardı. Bu yönetmelik rektörlerin elini kolunu bağlıyor.
6- Yeni yönetmelik üniversitelere tamamen bir sınırlama getiriyor. Kadro bekleyen akademisyenler büyük hayal kırıklığı yaşayacak. Akademi dünyasında beyin göçü hızlanacak. Kadro alamayan çok akademisyen çareyi Avrupaya gitmekte bulacak.
Yaşar hocam bununla ilgili görüşlerinizi nedir acaba?
Dediğiniz gibi yaşar hocamızdan haber bekliyoruz
Yaşar Hocam saygılar tüm mesajlarınızı okuyorum, bölümümle ilgili özel olacak ama yorumunuzu merak ediyorum.
Ben fizik bölümünde yüksek lisans yapıyorum ve Ales,Yds puanlarım da iyi durumda.
Normalde bizim bölüm için malum yönetmelik süreci olmasaydı 1 tane araştırma görevlisi kadrosu açılacaktı fakat maalesef olmadı.
Ve şuan bizim bölümde şubat ayında hiç araştırma görevlisi kalmıyor,hepsinin görev süresi doluyor.Hatta şuan bile yetmiyor ve yüksek lisans öğrencilerinden part time laboratuar görevlisi alındı.Çünkü malumunuz bizim bölümde laboratuar yükü çok ağır.Bölümün kendi lisans,yüksek lisans ve doktora öğrencisinin yükünün yanında bir çok fakülteye de fizik laboratuar uygulamaları var.
Öğretim üyesi sayısı da norm kadronun üstündedir diye düşünüyorum.Bu bizim araştırma görevlisi alımını etkiler mi bu durumda?
Yönetmeliklerden önce onaylanan araştırma görevlisi alımı yapılır mı yoksa yeni yönetmeliğe göre yeniden kadro onayı mı gerekecek?
Yani şuan aşırı elzem bir durum var yorumunuzu merak ediyorum.
Biraz uzun oldu sanırım, teşekkürler şimdiden...
Yahu [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam, sizin gibi tecrübeli bir hocamız ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ kadroları hususunda yönetmelik maddesini nasıl gözünden kaçırıyor anlamıyorum! Araştırma görevlisi kadroları yönetmelikte hiçbir kıstasa tabi değil! Bölüm başına şu kadar, 2/3, 1/2 tarzı hesaplamalara da dahil değil!
Araştırm görevlisi kadrolarının adedini ve bölümlere dağılımını belirleyecek tek yetkili kurum REKTÖR, SENATO ve akademik birimleridir! 2018 merkezi bütçesinden üniversitelere ayrılmış olan arş ve öğr görevlisi kadro sayısı dahilinde rektörülükler DİLEDİĞİ bölüme araştırma görevlisi kadrosu açabilir! İster o bölümde 10 tane araştırma görevlisi olsun, isterse hiç olmasın. Memurlar.net'te bunun böyle olduğunu ifade etti zaten. Saygılarımla yaşar hocam.
Eksik okumadım sayın [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam. Siz demediniz mi arş gör kadroları da yönetmeliğe tabi? Aralık ayı gelmeden ilana çıkamazlar da dediniz.
Aslında anlaşamadığımız tek husus şu, arş gör norm kadrolarının belirlenmesini YÖK yönetmeliği değil, Rektörlük belirleyecek! Yani rektörlüğü arş gör norm kadrosunu belirlerken kısıtlayacak hiçbir madde koyulmamış. Ben bunu söylüyorum yaşar hocam. Hemfikir miyiz?