YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

wxyz_06

Öğrenci
Yanlış hatırlamıyorsunuz kullanılmayan kadrolar ertesi yıla devretmez.

Hocam yönetmelikte açıkça Aralık ayı yazılmış öncesinde ilan edemez üniversiteler Norm Kadrolarını. Üniversitelerin tutumuna bağlı çalışmalarını bitirip 1 Aralık'ta norm kadrolarını ilan ederlerse (ki bu kadar hızlı çalışacaklarını sanmıyorum) 2 Aralık'ta kadro ilanına çıkabilirler. Ama tabi bu arada YÖK canım sıkıldı siz yine çıkmayın ilanlara yazısı göndermezse!

Hocam YÖK'ün kadro vermesi diye bir durum söz konusu değil aynı şekilde serbest kadro diye bir kavram (CB tarafından tahsis edilecek Ar.Gör. kadroları hariç) yok artık izin diye bir şey de yok (norm fazlası talepler hariç) norm kadro düzenlemesine göre ihtiyaç olan yerlerde münhal kadro var ise Rektörlükler ilana çıkabilecekler.

Yaşar hocam peki bu kadrolar ne zaman yayınlanmaya başlar?

A

Akdmkruya12

Guest
Yanılıyorsunuz hocam, memurlar.net ve Vahdet hoca söylediler ki, ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ kadroları norm kadro yönetmeliğine dahil değildir!

R2-D2

Öğrenci
Nasıl yani hocam? Detaylı şekilde açıklar mısınız?
Araştırma görevlisi ilanı norm kadro yönetmeliğine tabi değil anladığım kadarıyla şu anda ilanların çıkması için bir engel var mıdır dediğimde üniversiteler bugünden itibaren isterse ilana çıkabilir dediler, 2018 de kullanılmayan haklar mı kullanacak bu sene sonuna kadar dedim hayır öyle bir kısıtlama yok isteyen ilana çıkabilir araştırma görevlisi kadrosu norm kadroya tabi değil dediler bir sayı kısıtlaması yok mu dediğimde de şu anda öyle bir uygulama yok cevabını aldım. Beni yanlış anlamış ya da yanlış bilgi vermiş olabilirler diye düşünüp ikinci kez aradım yine aynı cevapları aldım vahdet hoca da bu bilgileri destekler paylaşımlar yapmış bana hala mantıklı gelmiyor

mtz

Öğrenci
Ben bu konuyla alakalı yök temsilcisiyle telefonda görüştüm. 2018 de kadro tahsis edilmeyen bölümler bile açabileceklermiş norm kadro uygulamasına tabii değil herhangi bir kısıtlama da yok dediler ütopik geldiğinden emin olmak için 2 kişiyle görüştüm ikisi de aynı şeyi söyledi, hatta biri bugün ilan bildiren üniversitelerden telefon aldıklarını söyledi

Yök İletişim Merkezi'nden ben şimdiye dek hiçbir soruma net cevap alamadım, alabilen varsa buyursun gelsin :) CİMER üzerinden Bilgi Edinme başvurularıma aylar sonra cevap geliyor. Gelişmeleri memurlar ve bu sayfadan takip ediyorum.

'' Meslek Yüksekokullarının YÖK tarafından belirlenecek uzmanlık alanlarına atanacak hariç bütün öğretim görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans şartı getirilmiştir. '' Bu durumda lisans mezunu olup alanında tecrübeli olanlar Myo Öğr. Gör. kadrolarına başvuramayacak yani (belirlenen uzmanlık alanları hariç)

Merkezi sınav ALES'in tanımı değiştirildi. Bu sınavın yalnızca ÖSYM tarafından yapıldığına dair ifade "Yükseköğretim Kurulu tarafından yaptırılan" oldu. Bu düzenlemeden gözüken ilerleyen süreçte hem ÖSYM hem de YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerde ALES'in yaptırılması yüksek ihtimal gözüküyor. Bu açıklamanın ucu çok açık bırakılmış, farklı yorumlar çıkıyor. ALES'in kusurlu yönlerinden söz edip duruyoruz ama yerine şayet bir sınav yapılacaksa bu sınav umarım bize ''gelen gideni aratır.'' dedirtmez.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yaşar hocam peki bu kadrolar ne zaman yayınlanmaya başlar?

Hocam az önce ki mesajımda da belirttiğim gibi Üniversitelerin tutumuna bağlı çalışmalarını bitirip 1 Aralık'ta norm kadrolarını ilan ederlerse 2 Aralık'ta kadro ilanına çıkabilirler. Hiçbir üniversite elinde kullanabileceği kadroların yanmasını istemez. Önlerine yeni bir engel çıkarılmazsa Aralık ayı bitmeden yoğun biçimde ilana çıkılacaktır.

- - - Güncellendi - - -

Araştırma görevlisi ilanı norm kadro yönetmeliğine tabi değil anladığım kadarıyla şu anda ilanların çıkması için bir engel var mıdır dediğimde üniversiteler bugünden itibaren isterse ilana çıkabilir dediler, 2018 de kullanılmayan haklar mı kullanacak bu sene sonuna kadar dedim hayır öyle bir kısıtlama yok isteyen ilana çıkabilir araştırma görevlisi kadrosu norm kadroya tabi değil dediler bir sayı kısıtlaması yok mu dediğimde de şu anda öyle bir uygulama yok cevabını aldım. Beni yanlış anlamış ya da yanlış bilgi vermiş olabilirler diye düşünüp ikinci kez aradım yine aynı cevapları aldım vahdet hoca da bu bilgileri destekler paylaşımlar yapmış bana hala mantıklı gelmiyor

Hocam aşağıdaki maddeye bakarsak Ar.Gör. kadroları da Norm Kadro Yönetmeliğine tabii..

MADDE -4 (7) (...) Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.

eekoparan

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, yönetmelikte arş gör kadrosu için nihai sınav olan yazılı sınav yerine sözlü sınav jürisi ibaresini yanlış mı yorumluyorum yoksa yazılı alan sınavı yerine sözlüye mi geçiliyor bilginiz varsa aydınlatabilirseniz çok sevinirim

A

Akademikkarmasa

Guest
Şimdi arkadaşlar anlamadığım bir durum var. Örneğin özel güvenlik ve koruma bolumunun lisan ve yuksek lisans bölümu yok. Basvuranlarda genelde yuksek lisans mezunu besyocu arkadaslar. Ama bu bolumde silah bilgi dersi kriz yonetimi toplumsal olaylara mudahale yakin savuma taktikleri gibi dersler mevcut. Simdi bu dersleri beden eğitimi mezunu yuksek lisans yapmis arkadaslar mi verecek. Bilgisi veya tecrubesi olan arkadaslar cevap verebilirse sevinirim. Hali hazirda yuksek lisans ogrencisiyim ocakta tez savunmam var inşallah.

Ferahnuma

Öğrenci
alakalı yök temsilcisiyle telefonda görüştüm. 2018 de kadro tahsis edilmeyen bölümler bile açabileceklermiş norm kadro uygulamasına tabii değil herhangi bir kısıtlama da yok dediler ütopik geldiğinden emin olmak için 2 kişiyle görüştüm ikisi de aynı şeyi söyledi, hatta biri bugün ilan bildiren üniversitelerden telefon aldıklarını söyledi[/QUOTE]

Hocam yani 2018 in kadroları unilerin ellerinde varsa hiçbir kısıtlama yok eski düzen alabilir mi diyorsunuz? Mesela yüksek lisans şartı olmadan eskisi gibi alabilir mi ?

Realisst

Öğrenci
Evet YÖK'ün belirleyeceği uzmanlık alanlarındaki bölümler hariç tüm Öğretim Görevlisi kadrolarına TEZLİ YÜKSEK LİSANS MEZUNLARI başvuru yapabilecek..

Hocam YÖK denetimi görüntü olarak bitmiş olsa da hiç bir üniversite yönetimi YÖK'ü karşısına almaz ve YÖK ilanlardan önce Norm Çalışmasının bitirilmesini istediğini açıkça ortaya koydu bu birincisi. İkincisi YÖK üniversitelere gönderdiği yazıda tüm boş ve saklı kadroları (öğretim üyesi/öğretim görevlisi/araştırma görevlisi ayrımı yapmadan) resen Rektörlüğe çekti. Bu nedenle ben ilana çıkmayacaklarını düşünüyorum.

Ayrıca Norm kadro ile Ar.Gör. kadroları bağlantılı benim de dikkatimden kaçmış ama norm kadro yönetmeliğinde Ar.Gör. kadroları da norm düzenlemesine dahil edilmiş..

MADDE -4 (7) (...) Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.

NOT: Nasıl olsa sorulacaktır tüm bunlar devlet üniversiteleri için geçerli. Vakıf üniversiteleri diledikleri ilana çıkabilirler.

Teşekkür ederim hocam, gayet açıklayıcı oldu.

Görünen o ki insanların kafası karma karışık. Bu durum gayet normal çünkü önümüzde toplaöda 6 sayfa bir yönetmelik var, haricinde spesifik merak edilen durumlarda netlik yok. Ancak var olan yönetmeliği de okumadan burada hala aynı/benzer sorular ısrarla soruluyor. Akademisyen araştırmacıdır, geleceğinizle ilgili durumları önce ilgili yönetmeliği iyice okuyarak anlamaya çalışmanız gerekir. Yaşar hocaya aynı sorular sayısızca geldi ki ben adamın sabrına hayranım, yarın birgün Rektör olursam ilk çalışmak istediğim adamdır. Ancak arkadaşlar net konuları bile tekraren soruyorsunuz, ben nacizane toparlayayım.
1. Öğr üyesi ve Görevlisi kadroları aralık ayında ilan edilecektir
2. Arş Gör kadroları tasnifi rektörlüklere çekildi, yönetim kurulu kararlarıyla tekrar bölümlere dağılıp yayınlanacak, bu süreç yine aralığı bulur ve ayrıca bu kadrolar Rektörlerin çok da umurunda olmayan kadrolar,
3. Ales ve yüksek lisans olmadan alım yapılabilecek öncelikli alan kavramı net değil ancak bu alanlar spesifik de değil bence, bu alanı yönetim kurulu belirleyip, yöke sunacak ve ilanda ayrıca bu şartlar belirlenecek, örneğin güzel sanatlara akademiden gelen biri değil, tecrübesiyle kendini kanıtlamış univ mezunu birileri, işte bir yönetmen, sanayici, müzisyen, sağlıkçı, sporcu vs belirli kriterler belirlenip alınacak, bu ayrıntı için ümitlenmeyin, geneli bağlayan durum yok.
4. Myo lara yükseklisans harici yapmayanlar giremeyecek
5. Norm kadrodan fazla kadrosu bulunan birimlere yine personel almak istenirse yök e yazı yazıp izin istenecek, yök de bölümün durumunu inceleyip karar verecek ki bu iş zor, çok öğrencisi ve yükü olursa bölümün ancak izin çıkar..
Umarım toparlayıcı olmuştur..

Merve

Baş Editör
Hocam yani 2018 in kadroları unilerin ellerinde varsa hiçbir kısıtlama yok eski düzen alabilir mi diyorsunuz? Mesela yüksek lisans şartı olmadan eskisi gibi alabilir mi ?
Alamazlar, eski düzen olabilir mi artık açıklamalardan sonra. Ayrıca yök çağrı merkezinin verdiği bilgilere o kadar itibar etmenizi tavsiye etmem. Öyp zamanında ielts'le ilgili defalarca yanlış bilgi verdiklerini gördük burada.

Son düzenleme:

Realisst

Öğrenci
Görünen o ki insanların kafası karma karışık. Bu durum gayet normal çünkü önümüzde toplaöda 6 sayfa bir yönetmelik var, haricinde spesifik merak edilen durumlarda netlik yok. Ancak var olan yönetmeliği de okumadan burada hala aynı/benzer sorular ısrarla soruluyor. Akademisyen araştırmacıdır, geleceğinizle ilgili durumları önce ilgili yönetmeliği iyice okuyarak anlamaya çalışmanız gerekir. Yaşar hocaya aynı sorular sayısızca geldi ki ben adamın sabrına hayranım, yarın birgün Rektör olursam ilk çalışmak istediğim adamdır. Ancak arkadaşlar net konuları bile tekraren soruyorsunuz, ben nacizane toparlayayım.
1. Öğr üyesi ve Görevlisi kadroları aralık ayında ilan edilecektir
2. Arş Gör kadroları tasnifi rektörlüklere çekildi, yönetim kurulu kararlarıyla tekrar bölümlere dağılıp yayınlanacak, bu süreç yine aralığı bulur ve ayrıca bu kadrolar Rektörlerin çok da umurunda olmayan kadrolar,
3. Ales ve yüksek lisans olmadan alım yapılabilecek öncelikli alan kavramı net değil ancak bu alanlar spesifik de değil bence, bu alanı yönetim kurulu belirleyip, yöke sunacak ve ilanda ayrıca bu şartlar belirlenecek, örneğin güzel sanatlara akademiden gelen biri değil, tecrübesiyle kendini kanıtlamış univ mezunu birileri, işte bir yönetmen, sanayici, müzisyen, sağlıkçı, sporcu vs belirli kriterler belirlenip alınacak, bu ayrıntı için ümitlenmeyin, geneli bağlayan durum yok.
4. Myo lara yükseklisans harici yapmayanlar giremeyecek
5. Norm kadrodan fazla kadrosu bulunan birimlere yine personel almak istenirse yök e yazı yazıp izin istenecek, yök de bölümün durumunu inceleyip karar verecek ki bu iş zor, çok öğrencisi ve yükü olursa bölümün ancak izin çıkar..
Umarım toparlayıcı olmuştur..

"Çok da umrunda olmayan kadrolar"dan kastınız nedir ? Ar.Görevlileri üniversiteler için bir anlam teşkil etmiyor mu ?

Merve

Baş Editör
Bugün üniversitede personel daire başkanı ile görüştüm.
YÖK yönetmelikle ilgili üniversitelere yazı göndermiş. Yönetmelik sonuçları itibariyle akademiye büyük zararlar verecek.
5 aylık bekleme süresinde ortaya çıkan şey akademiye içinden çıkılmaz bir sürü sorun oluşacak.

Yeni yönetmeliğin getirdikleri:
1- Tüm öğretim elemanları norm kadroya tabi olacak. Araştırma görevlisi de dahil. Örneğin bir bölümde 6 öğretim elemanı varsa o bölüme 1 tane araştırma görevlisi almak bile çok zor olacak. Çünkü bu bölümdeki öğretim elemanlarının bir üst ünvana geçmesi gerekir ki yer açılabilsin. (örneğin dr. öğrt. üyesi doçent olmalı ki araştırma görevlisi için yer açılabilsin.)

2- YÖK'ün emriyle tüm üniversitelerde öğrencisi olmayan bölümler ile bu yıl öğrenci kaydı olmayan bölümler kapatılıyor. Bu ara üniversite senatoları her gün toplanıp bölüm kapatma kararları alıyorlar. Bu bölümlerdeki akademisyenler en yakın başka bölümlere kaydırılacak. Buda o bölümlerdeki norm kadronun dolmasına neden olacak. Böyle o bölüm için yeni kadro açılamayacak.

3- Fakültelerde öğretim görevlisi kadroları artık olmayacak. Sadece MYO'ların bazı bölümlerinde öğretim görevlisi kadrosu açılabilecek. Öğretim görevlisi kadrosu bekleyen yüksek lisans mezunu veya doktorası devam edenler öğretim görevlisi olma şansını kaybedecek. Bu kişiler ancak doktorayı bitirdikten sonra o alanda kadro bulabilirse öğretim üyeliğine başvurabilecekler. Norm kadro bunun önünde büyük bir engel olacak.

4- Şuan devlet üniversiteleri norm çalışması yapıyor. Sayılar YÖK'e bildirilecek. Bu çalışma ocakta ancak bitermiş. Çalışma bitmeyene kadar YÖK kadro ilanlarına izin vermeyecek. Yeni kadro ilanları ancak şubat ayında çıkabilecek. Çok az kadro ilanı çıkacak norm kadrodan dolayı.

5- Rektörler artık istedikleri gibi kadro açamayacak. Yönetmelikten önce rektörlerin böyle bir hakkı vardı. Bu yönetmelik rektörlerin elini kolunu bağlıyor.

6- Yeni yönetmelik üniversitelere tamamen bir sınırlama getiriyor. Kadro bekleyen akademisyenler büyük hayal kırıklığı yaşayacak. Akademi dünyasında beyin göçü hızlanacak. Kadro alamayan çok akademisyen çareyi Avrupaya gitmekte bulacak.

Burada yazılanlar doğruysa boşuna bekliyoruz.

wxyz_06

Öğrenci
Bugün üniversitede personel daire başkanı ile görüştüm.
YÖK yönetmelikle ilgili üniversitelere yazı göndermiş. Yönetmelik sonuçları itibariyle akademiye büyük zararlar verecek.
5 aylık bekleme süresinde ortaya çıkan şey akademiye içinden çıkılmaz bir sürü sorun oluşacak.

Yeni yönetmeliğin getirdikleri:
1- Tüm öğretim elemanları norm kadroya tabi olacak. Araştırma görevlisi de dahil. Örneğin bir bölümde 6 öğretim elemanı varsa o bölüme 1 tane araştırma görevlisi almak bile çok zor olacak. Çünkü bu bölümdeki öğretim elemanlarının bir üst ünvana geçmesi gerekir ki yer açılabilsin. (örneğin dr. öğrt. üyesi doçent olmalı ki araştırma görevlisi için yer açılabilsin.)

2- YÖK'ün emriyle tüm üniversitelerde öğrencisi olmayan bölümler ile bu yıl öğrenci kaydı olmayan bölümler kapatılıyor. Bu ara üniversite senatoları her gün toplanıp bölüm kapatma kararları alıyorlar. Bu bölümlerdeki akademisyenler en yakın başka bölümlere kaydırılacak. Buda o bölümlerdeki norm kadronun dolmasına neden olacak. Böyle o bölüm için yeni kadro açılamayacak.

3- Fakültelerde öğretim görevlisi kadroları artık olmayacak. Sadece MYO'ların bazı bölümlerinde öğretim görevlisi kadrosu açılabilecek. Öğretim görevlisi kadrosu bekleyen yüksek lisans mezunu veya doktorası devam edenler öğretim görevlisi olma şansını kaybedecek. Bu kişiler ancak doktorayı bitirdikten sonra o alanda kadro bulabilirse öğretim üyeliğine başvurabilecekler. Norm kadro bunun önünde büyük bir engel olacak.

4- Şuan devlet üniversiteleri norm çalışması yapıyor. Sayılar YÖK'e bildirilecek. Bu çalışma ocakta ancak bitermiş. Çalışma bitmeyene kadar YÖK kadro ilanlarına izin vermeyecek. Yeni kadro ilanları ancak şubat ayında çıkabilecek. Çok az kadro ilanı çıkacak norm kadrodan dolayı.

5- Rektörler artık istedikleri gibi kadro açamayacak. Yönetmelikten önce rektörlerin böyle bir hakkı vardı. Bu yönetmelik rektörlerin elini kolunu bağlıyor.

6- Yeni yönetmelik üniversitelere tamamen bir sınırlama getiriyor. Kadro bekleyen akademisyenler büyük hayal kırıklığı yaşayacak. Akademi dünyasında beyin göçü hızlanacak. Kadro alamayan çok akademisyen çareyi Avrupaya gitmekte bulacak.

Yaşar hocam bununla ilgili görüşlerinizi nedir acaba?

selam5454

Öğrenci
şubatta çıkacaklarına inanmak istemiyorum...ANCAK MALESEF ŞU YÖNETMELİK İÇİN BİZİ TOTALDE 4 AY BEKLETTİKLERİNİ DÜŞÜNÜNCE TAŞLAR YERİNE OTURUYOR..RESMEN VAKİT GEÇİRİYORLAR GALİP FUTBOL TAKIMI GİBİ..

alfisti

Öğrenci
Hocalarım merhaba. Benim merak ettiğim bir durum var. Ben Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde doktora yapıyorum. Biliyorsunuz bizim bölüm öğrenci sayısı bakımından her yıl hemen her üniversitede tam dolu olur. Ama aynı oranda Dr. Öğr. Üyesi, Doç. Dr. Prof. Dr. kadroları da bir o kadar doludur.

Bu Norm Kadro Yönetmeliğine göre durum benim aleyhime mi lehime mi görünüyor?

eskidilci

Öğrenci
Hocalarım merhaba. Benim merak ettiğim bir durum var. Ben Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde doktora yapıyorum. Biliyorsunuz bizim bölüm öğrenci sayısı bakımından her yıl hemen her üniversitede tam dolu olur. Ama aynı oranda Dr. Öğr. Üyesi, Doç. Dr. Prof. Dr. kadroları da bir o kadar doludur.

Bu Norm Kadro Yönetmeliğine göre durum benim aleyhime mi lehime mi görünüyor?

Merhaba hocam ben de Türk Dilinde doktora yapıyorum. Ben şunu merak ediyorum sizin bir bilginiz var mı acaba eskiden okutmanlık şimdi öğretim görevliliği olan kadro için (ortak zorunlu dersler için) bir üniversitedeki olması gereken öğretim görevlisi sayısı nasıl hesaplanıyor yani Türk Dili bölümünde en fazla ne kadar öğretim görevlisi olabilir

alfisti

Öğrenci
Merhaba hocam ben de Türk Dilinde doktora yapıyorum. Ben şunu merak ediyorum sizin bir bilginiz var mı acaba eskiden okutmanlık şimdi öğretim görevliliği olan kadro için (ortak zorunlu dersler için) bir üniversitedeki olması gereken öğretim görevlisi sayısı nasıl hesaplanıyor yani Türk Dili bölümünde en fazla ne kadar öğretim görevlisi olabilir

Maalesef bir bilgim yok Sayın Hocam...