YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

A

Akdmkruya12

Guest
Kesinlikle [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam. :) Zaten üniversite rektörlüklerinim en önemli kıstası üniversitelere verilmiş olan; "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elamanı Kadro Sayısıdır." Bu sayının üstüne çıkmaları mümkün değil zaten malumunuz. Ve fakat, diyelim ki bir yüksekokul da 10 araştırma görevlisi var ve hiçbir şekilde ihtiyaç söz konusu değil, ama referansı güçlü bir akademisyen adayı için 11. kadroyu açma yetkisi senatonun elinde. Kendilerine verilmiş olan kadro sayısının 1'ini o torpilli bireye dilerse açabilir. Saygılar Yaşar hocam, seviliyorsunuz. :)

K

KörolasıKadro

Guest
Arş.gor. norm kadro

Arkadaşlar bu tartışma bana fazlasıyla yersiz geldi. Norm kadrodan önce YÖK üniversitelere belli sayılarda öğretim elemanı kadrosu yolluyordu. Bu kadroların kullanacağı bölümler senato tarafından belirlenip YÖK'e yollanıyordu. (Onay için) YÖK'ün onay verdiği kadrolar ilana çıkılıyordu. İzin vermedikleri ise ilana çıkılamıyordu. Bu norm kadro ile değişen tek şey üniversitelerin kendilerine toplu halde verilen kadroların, dağıtımını yapıp YÖK'e sunup onay alma yoluna gitmek yerine artık kadroları bölüm bölüm , YÖK'ün belirleyecek olmasıdır. Ben kesinlikle özerk olarak üniversitelere bırakılacağına ihtimal vermiyorum. Öyle olduğu takdirde bir bölümde 10 tane arş.gör. görürüz. Sizce YÖK buna izin verir mi? Ayrıca üniversitelere yetki devri tamamıyla hikâye, şu süreçte de gördük ki üniversiteler YÖK'ün ağzına bakıyor. Eğer öyle olmasaydı Cb kararnamesinden sonra kadroları görürdük. Bence boşa kendinizi yormayın bekleyin. Ama sizin forumda defalarca yazdığınız kadro belirleme yetkisi üniversitelerde olayının olma ihtimali yok. Böyle bir şeyin beklentisine girmek bile akıl işi değil. Bu yazımdan sonra eleştiri alçağım belki ancak ben 2 yıldır kadro bekliyorum. Kadro işleri hakkında Forumda yazanların %95'inden fazla bilgim olduğuna inanıyorum. İnanmaktan ziyade zaten bu süreçleri fakülte dekanlarından ve öğrenci işleri daire başkanlığından öğrenerek buraya yorum olarak yazıyorum. Öyle altı boş, dayanağı olmayan tek söz içermiyor bu bilgiler... Sağlıcakla kalın, akıl sağlığı önemli hocalarım ...
Sizin psikolijiniz elden gittikten sonra ne YÖK'ün umrunda olursunuz ne de universitelerin. Önce sağlık ...

M

MYCE

Guest
Sosyal bilimlerde arş. gör. olmak hususunda şunu diyebilirim ki; bizlere kaybettirilen zamanın, kendimizi ve hayallerimizi tüketme sebebimizin maalesef mesleğimizin ve ulaşmak istediğimiz konumun (bir sosyal bilim alanında arş. gör. olmak) suistimale çok açık bir pozisyon olması ve seleflerimizin iliklerine kadar bu alanları sömürmüş olmasıdır. Diğer alanlar için katılırsınız, katılmazsınız, bilemem. Lakin üzülerek belirtiyorum ki; bizim alanımızın ehemmiyetinin fark edilmemiş olması ve şu an bizlerin çektiği çilenin sebebi:
seleflerimiz, seleflerimizin kifayetsizliği ve bunlardan mütevellit karar vericileride oluşan basiretsizliktir.
En başından beri takipte olduğum bu forum konusunda, yaşamakta olduğum hüznü ancak sizlerle paylaşabilirim ki zaten ancak sizler beni anlayabilirsiniz. Paylaşmak istedim... Herkese sabırlar diliyorum.

enerjim

Öğrenci
Bugün bir üniversitenin per.d.başkanı ile görüştüm. İlanların en erken aralık ortasında çıkabileceği söyledi. Bu ayın 20-25i arasında bir gün yök de per.d.başkanları toplantısı yapılacakmış. Yönetmeliklerin uygulama esasları konusulacakmış. Norm hesaplamalarının nasıl yapılacağı belirlenecekmiş. Ayrıca bu sene verilen ve kullanılmayan kadrolar 31 aralıkta yanıyor gibi bir durumda yokmuş. 2/3 oranı durumunun kesin tartışılacağını söyledi. Bu kişiden daha önce aldığım duyumlarda doğru çıkmıştı. Şahsı kanaati, ilanların büyük çoğunluğunun yeni yıla sarkacağı, aralık sonuna norm uygulamasını tamamlayan ve çok acil alım yapması gereken üniversitelerin ilana çıkabileceği, çoğu üniversitenin yök ten izin bekleyeceğini, Rektör atamalarının süreci uzatacağını ve bu genel karmaşanın sistem oturana kadar devam edeceğini (en az 6 ay diyo) söyledi. Tabi bunları öğretim görevlisi alımı için konuştum ama bence araştırma görevlisi alımlarıda çok farklı olmayacaktır. Bu yökteki toplantıdan sonra tekrar konuşacam bakalım ne çıkacak?

qrace07

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Kafama takılan bir husus var. Bazı bölümlerin 4 yıllık programları mevcut değil. Bu bölümlere Öğretim Görevlisi alınırken, Tezli Yükseklisans şartını nasıl sağlayıp da başvuru yapabileceğiz? Örneğin, Kabin Hizmetleri Bölümü?

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

agoodperson

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Kafama takılan bir husus var. Bazı bölümlerin 4 yıllık programları mevcut değil. Bu bölümlere Öğretim Görevlisi alınırken, Tezli Yükseklisans şartını nasıl sağlayıp da başvuru yapabileceğiz? Örneğin, Kabin Hizmetleri Bölümü?

Bahsettiğiniz MYO bölümlerine alımları (torpilliler dışında) verilecek derslere göre yapabiliyorlar. Şöyle ki, genelde MYO'ların önemli bir bölümünde bir İşletme, iktisat, kamu yönetimi mezunu bulunur. Yönetim, para, muhasebe vb. ile ilgili dersleri verebilecek biri olsun diye. Bu alanların da YL programı var malumunuz.

Yani illa ki bölüm ismiyle aynı alanda eğitim almak zorunluluğu yok. Kabin hizmetleri bölümü için iletişim alanında YL yapmış birini istihdam edebilirler mesela.

E

ekonomist17

Guest
meslek yüksekokullarında tezli yüksek lisans + en az 5 yıl deneyim falan derlerse olur da salt tezli yüksek lisansı kabul ederlerse bence hiçbir işe yaramaz. adamın mesleki uygulama tecrübesi yok. örneğin muhasebe bölümüne öğretim görevlisi alıyorsun adam beyanname nasıl verilir bilmiyor ki

qrace07

Öğrenci
Bahsettiğiniz MYO bölümlerine alımları (torpilliler dışında) verilecek derslere göre yapabiliyorlar. Şöyle ki, genelde MYO'ların önemli bir bölümünde bir İşletme, iktisat, kamu yönetimi mezunu bulunur. Yönetim, para, muhasebe vb. ile ilgili dersleri verebilecek biri olsun diye. Bu alanların da YL programı var malumunuz.

Yani illa ki bölüm ismiyle aynı alanda eğitim almak zorunluluğu yok. Kabin hizmetleri bölümü için iletişim alanında YL yapmış birini istihdam edebilirler mesela.
Anladım, uygulamalı dersleri işletme vb. mezun arkadaşlar verebilir. (Ne kadar mantıklıysa artık) [emoji6]

aresavas

Öğrenci
Biraz saçma bir soru olacak ama, ünvanlar birleştirilirken rektörlüğe bağlı birimlerde görevli ve ders vermeyen uzman kadroları ne olacak şimdi?
Yüksek lisans yerine sektörel deneyimi hedeflemiş , uluslararası sertifikasyon ve yeterliliklere sahip olan , yapı işleri, bilgi işlem ve benzeri birmlerde görev alabilmeyi hayal ederek ales ve yabancı dil sınavlarına giren biri olarak bu tezli yüksek lisans durumu biraz üzücü oldu kendi adıma...
Umarım ders verme zorunluluğu olmayan uzman karşılığı kadrolara yapılacak atamalarla ilgili bir kolaylık sağlayacak bir düzenleme olur.. Yoksa ben ve benim gibi şartlara sahip aday arkadaşlarıma üniversite hayali hayal olarak kalmaya devam edecek :)

qrace07

Öğrenci
Biraz saçma bir soru olacak ama, ünvanlar birleştirilirken rektörlüğe bağlı birimlerde görevli ve ders vermeyen uzman kadroları ne olacak şimdi?
Yüksek lisans yerine sektörel deneyimi hedeflemiş , uluslararası sertifikasyon ve yeterliliklere sahip olan , yapı işleri, bilgi işlem ve benzeri birmlerde görev alabilmeyi hayal ederek ales ve yabancı dil sınavlarına giren biri olarak bu tezli yüksek lisans durumu biraz üzücü oldu kendi adıma...
Umarım ders verme zorunluluğu olmayan uzman karşılığı kadrolara yapılacak atamalarla ilgili bir kolaylık sağlayacak bir düzenleme olur.. Yoksa ben ve benim gibi şartlara sahip aday arkadaşlarıma üniversite hayali hayal olarak kalmaya devam edecek :)
Seninle aynı durumdayız arkadaşım. [emoji5] Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunuyum ve alanımda 6 yıllık bir deneyimim var. Sektöre girdiğimden bu yana almış olduğum sertifikaları buraya yazsam liste uzar da gider. Kesinlikle Tezli Yükseklisans Mezunu arkadaşlara lafım yok ama kendi alanım da böyle bir arkadaş varsa gelsin bilgi ve birikimlerimizi karşılayalım isterim [emoji4]

Örneğin kendi bölümümle alakalı olarak, Tehlikeli Maddeler diye bir ders var, bu dersi veren kişinin sertifikası olması gereklidir. Sivil Havacılık Mevzuatına göre ama kalkıp da yükseklisans mezunu bir arkadaşım bu sertifikaya paralar döküp de almaz. Kağıt üzerinden okur geçer. [emoji4] Bu sadece bir örnekti. Diğer bölümler içinde çoğalır gider. Her neyse olan oldu artık. Önümüze bakalım.

Son düzenleme:

Ferahnuma

Öğrenci
hocalarım YÖK hala uzmanlık alanları dediği alanları açıklamadı değil mi? ales ve dil şartı olmadan alacaktı sanırım. bu bölümler hakkında yorum yapabilir misiniz? mesela besyö, güzel sanatlar , konservatuvar felan sizce bu bölümler uzmanlık alanlarına dahil olur mu ? olursa onlarda bölümlerinde uygulama sınavı yaparak öğr. gör alabilir mi? yorumlarınızı yazarsanız sevinirim hocalarım...

A

Akademikkarmasa

Guest
Yök öncelikli alanlar

Hocam henüz bir açıklama gelmedi ama yök ün web sayfasında yayınladığı basın bildirisine göre endustrinin ihtiyacları doğrultusundaki bölümler olabilir bunlar zannımca. Örnek halı ve kilim dokumacılığı gibi

erdal34

Araştırma Görevlisi
Endüstri diyor bir alt paragrafta da
" beceriye dayalı bazı özellikli alan" gibi bir şey de diyor.
Hem endüstri hem de beceriye dayalı .
Burdan yola çıkınca ferahnuma hoca gibi düşünüyorum.

Son düzenleme:
A

Akdmkruya12

Guest
Sn. Yaşar hocama katılıyor ve ben de diyorum ki, bu ucube yönetmeliğin senesi dolmadan yürürlülükten kaldırılacağını düşünüyorum. Zira, 50/d saçmalığı zaten genç akademisyenlerin önünü tıkıyordu, şimdi bu yönetmelikle akademik yükselme imkansıza yakın hale gelmiştir. Köprünün altından çok sular akar ve ilerleyen süreçte çok şey değişir kanaatindeyim.

Fundafunda

Öğrenci
Herkese iyi akşamlar. Forum ilk açıldığından beri takip ediyorum, bence kritik olan alım şartları degil alımların ne zaman olacağı. Eğer aralık ayı içinde kadrolar açılmazsa yeni kalması durumunda nisan ayından önce ilan gidebileceğimizi sanmıyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Ph.D.

Öğrenci
Şuanda Arş. Gör. kadrolarının yayınlanması için bir engel var mı? İkinci yönetmelik de yayınlandığına göre YÖK hala neyi bekliyor? Tutturdular bir Norm Kadro olayını, saçma sapan bir uygulama başka bir şey değil. Güya "yetki devri" oldu. Yetki devri falan yok kardeşim, hepsi yalan. Sadece kelimelerin ve kavramların yerleri ve isimleri değişti, yoksa değişen hiç bir şey yok. Aynı Yrd. Doç.'liğin Dr. Öğr. Üyesi olması gibi, değişen hiç bir şey yok. Bu memlekette yüksek lisans, doktora yapmak, bilim adamı olmak için yıllarını vermek akıl kar işi değil. Bunu işte ancak bizim gibi azimli insanlar yapabiliyor ama onlar da hak ettikleri konuma gelemiyor.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Şuanda Arş. Gör. kadrolarının yayınlanması için bir engel var mı? İkinci yönetmelik de yayınlandığına göre YÖK hala neyi bekliyor? Tutturdular bir Norm Kadro olayını, saçma sapan bir uygulama başka bir şey değil. Güya "yetki devri" oldu. Yetki devri falan yok kardeşim, hepsi yalan. Sadece kelimelerin ve kavramların yerleri ve isimleri değişti, yoksa değişen hiç bir şey yok. Aynı Yrd. Doç.'liğin Dr. Öğr. Üyesi olması gibi, değişen hiç bir şey yok. Bu memlekette yüksek lisans, doktora yapmak, bilim adamı olmak için yıllarını vermek akıl kar işi değil. Bunu işte ancak bizim gibi azimli insanlar yapabiliyor ama onlar da hak ettikleri konuma gelemiyor.

Hocam yönetmelikte bulunan Ar.Gör. kadroları ile ilgili maddeyi paylaşmıştım orada ifade edildiği gibi bu kadrolar için de Senatolar Norm belirleyecek ilanların bu nedenle çıkmadığını ve bu çalışmalar sona erene dek çıkmayacağını düşünüyorum.

Fundafunda

Öğrenci
Yaşar hocam Iyi aksamlar. Çok uzun zamandır yazdıklarınızı okuyorum, verdiğiniz bilgiler icin çok teşekkürler. Size göre ilanlar ne zmn çıkmaya başlar?

A

Akademik Bilgin

Guest
Hocam yönetmelikte bulunan Ar.Gör. kadroları ile ilgili maddeyi paylaşmıştım orada ifade edildiği gibi bu kadrolar için de Senatolar Norm belirleyecek ilanların bu nedenle çıkmadığını ve bu çalışmalar sona erene dek çıkmayacağını düşünüyorum.

Hocam Aralık ayında üniversiteler norm kadrolarını Yok e bildirirler maddesinde araştırma görevlisi ibaresinin geçtiği maddeyi dahil etmemiş. İlgili yönetmelikte bu şekilde . Bu durumda üniversiteler hemen ilana çıkabilir hiçbir engel yok. Yanlış mıyım?

M

Misafir1111111

Guest
Devlet üniversitelerindeki sınırlandırmayı bir nebze anladık diyelim. O halde özel üniversiteler bu haftadan itibaren ilana çıkacaktır?