YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

X

xsrn

Guest
YÖK bunca insanı aylardır bekletti, bazı insanların ALES/YDS süreleri geçti, kimilerinin Arş. Gör. kadroları için 35 yaş sınırı doldu. Bence bunun telafi edilmesi gerek. Ama söz konusu kurum YÖK olunca bu konuda insanın aklına hiç de olumlu düşünceler gelmiyor. Yılların tecrübesi olarak şunu söyleyebilirim, maalesef ki mevcut düzenlemeler ile akademik sistemde olumlu yönde gelişmelerin olacağını hiç sanmıyorum. Torpili, amcası, dayısı olanlar yine makama mevkiye oturacaklar, kadroyu gerçek manada hak eden insanlar ise daha çok çalışmak ve daha da gayret göstermek durumunda kalacak gibi görünüyor. En çok canımı sıkan nokta YÖK'e ayar verebilecek ve kulağını çekebilecek bir babayiğidin olmaması. Devletin en üst kademelerine bile kafa tutabilen, sorumsuz ve üçkağıtçı bir kurum. Başka da söyleyecek bir şey yok.

Bende 35 yaşa takılıp mağdur olanlardanım. Bu yönetmelikle ilgili iptal davası açılabilir mi? Bilen hocalarım görüş belirtebilirler mi?

qrace07

Öğrenci
yök'ün belirleyeceği bazı alanlarda öğretim görevlisi alımları için lisans sonrası 2 yıl deneyim hala geçerliliğini sürdürürken; eskiden "uzman" olarak anılan -ki adı üstünde uzmanlık gerektiren- öğretim görevlililiği için yüksek lisans mezuniyetinin şart koşulması ne kadar etkin ve efektif bir karardır, sormak gerekir.
Bu konuyu emin olun kendileri de çözemezler...

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

Ph.D.

Öğrenci
...Yüksek lisans derecesine sahip olmak.. ?? Bu ifade de çok net değil. Yüksek lisans yapmakta olan birisi de yüksek lisans derecesine sahip değil midir? Tezli Yüksek lisans mezunu olmak/ tezli yüksek lisans bitirmiş olmak gibi yazardı eskiden. Bir de açıklanması beklenen merkezi sınavdan dil puanında muaf bölümler ile birlikte uygulamalı birimler için de bir düzenleme gelme ihtimali nedir? Malum eski yönetmelikte uygulamlı birim/ ders verecek ayrımı vardı. Burada hiç bahsedilmemiş. Ne olacak uygulamlı birimlerdeki hoca mevzusu?? Yaşar hocam ve diğer fikri/ bilgisi olan hocalarım yanıtlarsanız sevinirim. Sağ olun şimdiden..

Yüksek lisans derecesine sahip olmak; "Yüksek lisans yapmış olmak/yüksek lisans mezunu olmak anlamına gelir.".

selam5454

Öğrenci
yönetmelikler çıkmadan önce daha iyiydi. en azından çıkınca hrmen ilanlatın başlayacağını ümit ediyorduk.. şimdi o kadar belirsiz ki.. ne zaman ne olacağı..

wnaker

Öğrenci
...Yüksek lisans derecesine sahip olmak.. ?? Bu ifade de çok net değil. Yüksek lisans yapmakta olan birisi de yüksek lisans derecesine sahip değil midir? Tezli Yüksek lisans mezunu olmak/ tezli yüksek lisans bitirmiş olmak gibi yazardı eskiden. Bir de açıklanması beklenen merkezi sınavdan dil puanında muaf bölümler ile birlikte uygulamalı birimler için de bir düzenleme gelme ihtimali nedir? Malum eski yönetmelikte uygulamlı birim/ ders verecek ayrımı vardı. Burada hiç bahsedilmemiş. Ne olacak uygulamlı birimlerdeki hoca mevzusu?? Yaşar hocam ve diğer fikri/ bilgisi olan hocalarım yanıtlarsanız sevinirim. Sağ olun şimdiden..

yüksek lisans yapmakta olan birisi yüksek lisans derecesine sahip değildir, yüksek lisansını bitirmesi gerekir, yüksek lisansı bitirene kadar resmiyete halen lisans derecesindedir.

qrace07

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Malumunuz yeni çıkan yönetmelikle birlikte deneyim sahibi adayların öğretim görevlisi olabilme hakları elinden alınmıştı. Bu konu hakkında CİMER üzerinden başvuru yaptığım metni burada paylaşıyorum. Dileyenler kullanabilir dilerseniz ekleme yapabilirsiniz.

9 Kasım 2018 Tarihli ve 30590 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK"in özel şartlar 7. Madde 3. Bendinde belirtilen "Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır." ifadesiyle yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önceki ilanlara başvuru yapma hakkımız elimizden alınmıştır. Şayet yönetmeliğin yayımlanmasını beklenmeden önce akademik kadro ilanları yayımlanmaya devam etseydi birçok ilana başvuru yapabilecektik.
Yaklaşık 5 aylık periyotta yaşadığımız bekleyiş ve mağduriyetimizin giderilmesi maksadıyla "Yönetmeliğin yayınlandığı tarihten önce lisans mezunu olup alanında 2 yıl tecrübe sağlamış adaylarda yönetmelikte belirtilen yüksek lisans yapmış olma şartı aranmaz." şekilde bir ifade eklenirse birçok hak sahibi adayın mağduriyeti giderilmiş olur.
Gereğinin yapılmasını önemle arz ederim.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu hocam, biraz popülist, biraz polyanacı ve biraz da demogojik bir yorum da bulunmuşsunuz.

Sayın hocam aslında yorumuma verdiğiniz cevap ve yersiz kullandığınız kavramlar (Popülizm, Demagoji, Polyannacılık) üzerine burada size makale kıvamında uzunca bir cevap yazardım. Bu sayede hem kendi anlatmak istediğimin ne olduğunu sizin anlayabileceğiniz biçimde anlatmış olurdum hem de bu kavramları daha iyi anlamanızı sağlardım. Ancak konumuz bunlar değil konu dışı yorumunuzda beni etiketlediğiniz için cevap vermiştim şimdi yine etiketlediğiniz için cevap vermek zorunda kaldım ancak bir önceki mesajımda da söylediğim gibi eğer benimle bu konuyu enine boyuna tartışmak istiyorsanız lütfen foruma üye olunuz ve direkt özel mesaj yoluyla bana ulaşınız. Size (bu mevzu ile sınırlı olmak üzere) bir daha cevap vermeyeceğimi bilmenizi isterim selamlar sevgiler..

spain

Öğrenci
Bir kisi zaten akademik kariyer hedefliyorsa yl yapar. Mesleki tecrube ve akademi farkli seylerdir bu sebeple yl kararini mantikli buluyorum ben. Bundan boyle akademik kariyer hedefleyen kisi de tezli yl yapsin madem cok istiyorsa diye dusunuyorum. Mesleki deneyim ile universite deneyimi farkli seylerdir. Her deneyimli calisan ders verebilir diye degerlendirilmemelidir. Mesleki tecrube de gercekten o bolum icin onemli ise yine tezli yl uzerine ozel bir sart olarak eklenebilir ona da kimse birsey diyemez. Ancak temelde bir yl egitimi alinmali en azindan bence. Akademi isteyen birey o yl diplomasi icin bir emek veriyor. Mesleki deneyimi olan da ayni emegi versin yl diolomasini alsin oyle ogretim gorevlisi olsun.

Ogretim gorevlisi atamalarinda ben de lisansin dikkate alinacagini dusunuyorum. Ancak bu durum yonetmelikte belirtilmis mi ve yl ortalamasinin dikkate alinmamasi kesinlik kazanmis bir durum mu bunu merak ettim.

Son düzenleme:

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Ogretim gorevlisi atamalarinda ben de lisansin dikkate alinacagini dusunuyorum. Ancak bu durum yonetmelikte belirtilmis mi ve yl ortalamasinin dikkate alinmamasi kesinlik kazanmis bir durum mu bunu merak ettim.

Sayın hocam yönetmeliğe göre hem ön değerlendirmede hem de nihai değerlendirmede LİSANS NOT ORTALAMASI kullanılması öngörülmüş.

Ön değerlendirme

MADDE 10 (1) (...) bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder.

Nihai değerlendirme

MADDE 12 (1) Sınav jürisinin değerlendirmesinde; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadrolarında, meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dâhil olmak üzere ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler.

Son düzenleme:

spain

Öğrenci
SAyın hocam yönetmeliğe göre hem ön değerlendirme de hem de nihai değerlendirme de LİSANS NOT ORTALAMASI kullanılması öngörülmüş.

Ön değerlendirme

MADDE 10 – (1) (...) bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60’ını ve yabancı dil puanının %40’ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’ini ve lisans mezuniyet notunun %30’unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder.

Nihai değerlendirme

MADDE 12 – (1) Sınav jürisinin değerlendirmesinde; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadrolarında, meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dâhil olmak üzere ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %10’unu, yabancı dil puanının %30’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %30’unu, yabancı dil puanının %10’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini, lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler.

Yasar hocam aciklayici cevap icin tesekkur ediyorum :)

mollose0

Öğrenci
Resmî Gazete’de yeni ilanlar ve bazı eski ilanların geri çekildiğini ilan eden bildirimler var. Fakat özel olsun devlet olsun üniversitelerin yönetmelikler yayımlanmadan önceki gibi ilanlara çıkmaya devam ediyor olması bence oldukça iyi bir gelişme, demek ki üniversitelerin norm kadro çalışması aylarca sürmek zorunda değil.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Resmî Gazete’de yeni ilanlar ve bazı eski ilanların geri çekildiğini ilan eden bildirimler var. Fakat özel olsun devlet olsun üniversitelerin yönetmelikler yayımlanmadan önceki gibi ilanlara çıkmaya devam ediyor olması bence oldukça iyi bir gelişme, demek ki üniversitelerin norm kadro çalışması aylarca sürmek zorunda değil.

Hocam Resmi Gazete'de 1 adet vakıf üniversitesi ilanı var, devlet üniversiteleri tarafından yayımlananlar ise iptal ilanı.. Ayrıca vakıf üniversiteleri Norm Kadro Yönetmeliğine tabii değiller..

mollose0

Öğrenci
Hocam Resmi Gazete'de 1 adet vakıf üniversitesi ilanı var, devlet üniversiteleri tarafından yayımlananlar ise iptal ilanı.. Ayrıca vakıf üniversiteleri Norm Kadro Yönetmeliğine tabii değiller..

Hocam dalgınlığım için kusuruma bakmayın lütfen. Vakıf üniversiteleri bu yönetmeliğe tabi olmadıkları hâlde süreçteki durgunluklarından dolayı onların ilanlarını da ciddiye alıyorum ben. Tabii onlar da araştırma görevlisi ilanı veriyor değiller hâlâ ikinci yönetmelik yayımlandığı hâlde, orası ayrı.

S

sabrın sonu

Guest
bıktık.

Devlet resmen krizde bence. Şu çektiğimizin başka hiçbir açıklaması yok artık. Ekonomik kriz var ve ilk gözden çıkarılanlar bizler olduk. Bir tane delikanlı devletlimiz de çıkıp dürüstçe kabul etmiyor şu rezilliği, itiraf etmiyor. Zehir zıkkım, haram olsun ne hakkım varsa. Bıktım ya

A

Akademik ForumK

Guest
Hem yüksek lisans, hem de alanımda deneyim sahibi biri olarak deneyim şartının kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Bunun yerine pedagojik formasyon şartı getirilmiş olsa daha yerinde bir karar olurdu. Yüksek lisans veya alanında edindiği bilgileri öğrenciye nasıl aktaracağını bilmeyen öğretim görevlileriyle derslerin nasıl işlendiğini herhangi bir önlisans dersine girmiş olsanız rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Not: Öğretim Görevlisiyim 😉

Fundafunda

Öğrenci
Anlaşılan norm kadro çalışmaları tamamlanmadan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadroları göremeyeceğiz. Yani aralık 15 e kadar yine yeniden bir bekleme süreci cıktı bize. Benim tek korkum 2018 icin elde kalan kadroların ilana çıkılamayıp iptal olması durumu ki o durumda zaten hoşgeldin 2019 mayıs. 6 bin adet bekçi alınacakmış buarada.

Realisst

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar sorum olacaktı. Görüyoruz ki Norm kadro çalışmaları tamamlanmadan hiçbir ilan çıkmıyor. Buna göre Norm kadro çalışmalarının tamamlanması ne kadar gibi bir zaman sürer? Aralık ayında ilan görebilir miyiz sizce ? Ve ayrıca 2019 kadrolarının istenmesi durumunda yeni kadroların gelmesi ne zamanı bulur ?

muratyuksel

Öğrenci
Bir kisi zaten akademik kariyer hedefliyorsa yl yapar. Mesleki tecrube ve akademi farkli seylerdir bu sebeple yl kararini mantikli buluyorum ben. Bundan boyle akademik kariyer hedefleyen kisi de tezli yl yapsin madem cok istiyorsa diye dusunuyorum. Mesleki deneyim ile universite deneyimi farkli seylerdir. Her deneyimli calisan ders verebilir diye degerlendirilmemelidir. Mesleki tecrube de gercekten o bolum icin onemli ise yine tezli yl uzerine ozel bir sart olarak eklenebilir ona da kimse birsey diyemez. Ancak temelde bir yl egitimi alinmali en azindan bence. Akademi isteyen birey o yl diplomasi icin bir emek veriyor. Mesleki deneyimi olan da ayni emegi versin yl diolomasini alsin oyle ogretim gorevlisi olsun.

Kıymetli Hocam,

Malumunuz, eskiden "Uzman, Eğitim-Öğretim Planlamacısı ve Çevirici" gibi ünvanlarla ihdas edilen kadrolar, bir önceki değişiklikle Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) ünvanı ile revize edildi.

"Her deneyimli çalışan ders verebilir diye değerlendirilmemelidir" olarak belirtmiş olduğunuz görüşünüzü, sanıyorum, Öğretim Görevlisi (Ders Verecek) için yaptınız. Zira, üniversitelerin Bilgi İşlem Merkezleri'nde akademik kariyerden öte birtakım bilişim çalışmaları yürütülüyor. Yani bilimsel araştırma yöntemleri dersinden daha çok C++, java vb. programlar bilmek icab ediyor. Öte yandan, Rektörlüklere bağlı olan Dış İlişkiler Ofislerinde görevli olan eski adı ile Uzman, yeni adı ile Öğretim Görevlileri (Uygulamalı Birim) derse girmiyor, istese de zaten ofis işlerinden vakit bulamıyor. Bu kişilerin gündemleri Erasmus+, Farabi, Mevlana gibi değişim programlarını ayarlamak oluyor. Yani kişinin Erasmus+ programını bilmesi ve bu konuda deneyim sahibi olması, İstatistik dersinden daha çok en az bir yabancı dili çok iyi bilmesi, sanki daha önemli gibi görünüyor.

Bu itibarla, Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) alımlarında YL mezunu olma şartı konusu da MYO'ların birtakım bölümlerine sağlanacak muafiyetler içerisinde dahil edilebilir.