A
Akademikkarmasa
Guest
Yuksek lisanstan hocam ayni zamanda rektor danismani su an okullarin norm kadro planlamasi yaptigini ve aralik ayina yetistirmeye calistiklarini 2018 kadrolarinin yanmasini istemediklerini ifade etmisti.
...Yüksek lisans derecesine sahip olmak.. ?? Bu ifade de çok net değil. Yüksek lisans yapmakta olan birisi de yüksek lisans derecesine sahip değil midir? Tezli Yüksek lisans mezunu olmak/ tezli yüksek lisans bitirmiş olmak gibi yazardı eskiden. Bir de açıklanması beklenen merkezi sınavdan dil puanında muaf bölümler ile birlikte uygulamalı birimler için de bir düzenleme gelme ihtimali nedir? Malum eski yönetmelikte uygulamlı birim/ ders verecek ayrımı vardı. Burada hiç bahsedilmemiş. Ne olacak uygulamlı birimlerdeki hoca mevzusu?? Yaşar hocam ve diğer fikri/ bilgisi olan hocalarım yanıtlarsanız sevinirim. Sağ olun şimdiden..
Yuksek lisanstan hocam ayni zamanda rektor danismani su an okullarin norm kadro planlamasi yaptigini ve aralik ayina yetistirmeye calistiklarini 2018 kadrolarinin yanmasini istemediklerini ifade etmisti.
Değerli arkadaşlar bir sorum olacak. Ben özel okullarda çalıştım ve hala çalışıyorum şuan 3. yılım ama ilk sene çalıştığım okuldan ayrıldığım için yazın primim yatmadı ve SGK dökümümde 625 gün gözüküyor. Ayrıca yükseklisans tez aşamasındayım. Öğretmenlik alanında 2 yıl tecrübe şartı eğitim-öğretim yılı mıdır yoksa 720 gün olmak zorunlu mudur? Eğer eğitim-öğretim yılıysa 2 eğitim-öğretim yılını doldurdum ama primse maalesef. Cevap verebilecek var mıdır?
Hesap yapmanıza gerek yok, öğretim görevlisi kadrosu için yüksek lisansınızı bitirmeniz gerekiyor. Tecrübe şartı kaldırıldı (özellikli alanlar haricinde)
Sayın hocam yönetmeliğe göre hem ön değerlendirmede hem de nihai değerlendirmede LİSANS NOT ORTALAMASI kullanılması öngörülmüş.
Ön değerlendirme
MADDE 10 (1) (...) bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder.
Nihai değerlendirme
MADDE 12 (1) Sınav jürisinin değerlendirmesinde; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadrolarında, meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dâhil olmak üzere ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler.
Yaşar hocam merhabalar. Size bir sorum olacak müsaadenizle. 9 Kasım günü yayınlanan yönetmelikte 7.madde 1. bendi 2. cümlesinde devlet yüksek öğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlilik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır. Bu cümlenin yorumu olarak; lisans mezunları yalnızca özel üniversitelere mi araştırma görevlisi olarak başvurabilir? Ya da özel üniversiteler için de bir engel söz konusu mudur? Saygılarımla..
Değerli arkadaşlar bir sorum olacak. Ben özel okullarda çalıştım ve hala çalışıyorum şuan 3. yılım ama ilk sene çalıştığım okuldan ayrıldığım için yazın primim yatmadı ve SGK dökümümde 625 gün gözüküyor. Ayrıca yükseklisans tez aşamasındayım. Öğretmenlik alanında 2 yıl tecrübe şartı eğitim-öğretim yılı mıdır yoksa 720 gün olmak zorunlu mudur? Eğer eğitim-öğretim yılıysa 2 eğitim-öğretim yılını doldurdum ama primse maalesef. Cevap verebilecek var mıdır?
Yaşar hocam merhabalar. Size bir sorum olacak müsaadenizle. 9 Kasım günü yayınlanan yönetmelikte 7.madde 1. bendi 2. cümlesinde ââ¬Ëdevlet yüksek öğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlilik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.ââ¬â¢ Bu cümlenin yorumu olarak; lisans mezunları yalnızca özel üniversitelere mi araştırma görevlisi olarak başvurabilir? Ya da özel üniversiteler için de bir engel söz konusu mudur? Saygılarımla..
Cumhurbaşkanı kararıyla öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmisi, Yükseköğretim Kurulu tarafından ülkenin kalkınmasında ve bilim hayatının gelişmesinde öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına tahsis edilir. Bunun dışındaki araştırma görevlisi norm kadroları; öğrenci sayısı, araştırma, proje geliştirme gibi faaliyetler dikkate alınarak ilgili akademik kurulların uygun görüşü üzerine üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bu kadroların kullanımı ilgili yönetim kurulunun kararıyla rektör tarafından gerçekleştirilir.
Yaşar hocam, şu maddeyi sana zahmet yorumlar mısın? Tam ifade edilen nedir? Araştırma görevlisi sayısını belirlemek, ve ilana çıkmak yökten izin almaksızın tamamen üniversitelere mi bırakılmış? Yani en rahat bırakalan kadro türü bu mu olmuş şu anda? Bu yüzde 20 olayı ne? En yalın hali ile nasıl açıklayabiliriz?
Bu soruya ek olarak ben de şunu sormak istiyorum. "araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlilik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır" cümlesi kafamı karıştırıyor. Yüksek lisans mezunu olan kişiler bu kadrolara başvuramıyorlar mı? Sadece öğrenci olanlar mı başvurabiliyor?
Bu konuda yanlışınız var. Kadroların anabilim dallarına dağıtılması için her biri için tekrar kadro ilanına çıkılması gerekmektedir. Aynı bölüm içerisinde anabilim dalı değişikliği gibi bir durum söz konusu olamaz.Bir sorum olacak bilgisi olan biri cevap verebilir mi ? Benim mezun olduğum bölüm 3 4 ay öncesine kadar sadece bölümden ibaretti sonrasında 4 anabilim dalına ayrılmış bölüm hocalarınıda (araştırma görevlileri dahil olmak üzere) uzmanlık alanlarına göre anabilim dalına dağıtmışlar. Bunca senedir olmayan anabilimdalı uygulaması bir anda neden ortaya çıktı ? Bölüm başkanına sordum rektörlük istedi detayını bilmiyorum dedi. Ben norm kadro fazlalığı çıkmaması ve ilerde alım olursa ilana yökden izinsiz çıkabilmek için olduğunu düşünüyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı ?
Hocam maalesef artık YL mezunu olmadan başvuramıyorsunuz ama yine de sorunuzun cevabını da vereyim SGK pirim gün sayınız 720 olmadan 2 yıl tecrübeli sayılmıyorsunuz.
Hocam Haziran ayında yapılan değişiklikte de vakıf üniversiteleri bu şarttan muaf tutulmuştu ve bu durum devam ediyor.
Hocam biliyorsunuz eski uygulamada her yıl belli bir sayıda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları ilave atama izni YÖK tarafından üniversitelere dağıtılmaktaydı. Yeni düzenleme ile bu CB tarafından yapılacak ve bu sayının en fazla %20'si öncelikli alanlara tahsis edilecek. Bunun dışında üniversiteler bölümler ihtiyacına göre norm kadro çalışması yapacak ve gerekli gördüğü yerlere atama yapabilecek. Şuan kağıt üstünde Ar.Gör. alımlarının artmasına neden olacak bir düzenleme olarak görünse de uygulamada nasıl bir yol izleneceğini kestirmek çok güç.
Hocalarım merhabalar. Soracağım soru bu konuyu çok ilgilendirmese de en güncel başlık olduğu için burdan sormak istedim. Ben bir üniversitenin anabilim dalı başkanıyla konuştum ve 50d nin kalmadığını söyledi acaba bu konuyla ilgili net Bilgisi olan yazabilir mi? Eğer 50d ataması varsa neden böyle bir şey söylemiş olabilir?
Yani üniversiteler kendileri, araştırma görevlisi ihtiyaç sayılarını belirleyecekler ve yökten izin almaksızın bunu ilan edecekler? Doğru mudur Yaşar Hocam? Ve bu öncelikli alanlar, hangi alanlar acaba?
Daha önceden 50/d ile atanan Ar.Gör.lerin 33/a ya geçişlerinden bahsediyordur muhtemelen. Ancak bundan sonra yapılacak tüm Ar.Gör. alımları 50/d 'ye göre yapılacak