YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

faruqca

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, bir sorum olacak. Myo'da öğretim görevlisi kadrolarına yüksek lisans mezuniyeti şartının yanında dil şartı istenir mi acaba? Mesela Türk Dili kadrosu için böyle bir şart istenebilir mi?

agoodperson

Öğrenci
Herkese Merhaba,

Uzun zamandır bu konuyu takip ediyorum. Dr. öğr. üyesiyim ve aynı zamanda bölüm başkan yardımcısıyım. Özetle: bu yönetmelik işinin içinden çıkılacak gibi değil. Zaten saçma sapan hazırlanmış, kısa bir yönetmelik ve bir dolu da mantık hatası barındırıyor.

Asgari kadro sayısı nedir hala bilen yok. Biliyorsunuz norm kadro = asgari kadro x üniversite katsayısı olarak hesplanıyor. Benim üniversitem asgari kadroyu 3 olarak yorumluyor (bir bölüm açmak için gereken sayı) ve her bölüm için 3x4=12 gibi saçma sapan bir sayı ortaya çıkıyor. 1000 öğrencisi olan bölümün de kadrosu 12, 100 öğrencisi olan bölümün de kadrosu 12 çıkıyor. Aldığımız duyumlara göre diğer üniversitlerde farklı yorumlar var. Bazı üniversite asgari sayıyı bölümlere bırakmış, bazısı 6 alıyor. Şu an tam bir kaos sözkonusu.

Biz MEB'in rakamlarını bizim bölümümüze uygulayalım dedik. Tabi ki yanlış bir uygulama, ama ilk bu norm kadro işi orada çıkmış. Rakam kaç çıkıyor diye merak ettik. MEB norm kadroları mantıklı olarak öğrenci sayısına göre hesaplıyor. Şube başına 20 öğrenci diyor ve bir hoca haftada 21 saat derse giriyor. Bu rakamları bizim bölüme uygulayınca minimum 20 öü gerekiyor ve biz şu an 18 kişiyiz. Yani rakam çok mantıksız çıkmıyor. Tabi daha araştırma, idari görev, topluma hizmet gibi eklemediğimiz bir dolu yük var. Bu rakam sadece eğitim öğretime devam etmek için gereken minimum sayı.

Sonra, bu 2/3 oranı da çok sıkıntılı. Bölümümüzde 13 profesör var şu an profesörlüğü gelmiş bir doçent hocamız 2 kişinin emekliliğini beklemek zorunda. Ve inanın hem araştırma hem topluma hizmet olarak ünvanı %100 hakeden bir insan. Şimdi bu hocamız yıllarca bekleycek, hatta ironik olarak yurtdışına geri dönmeyi düşünüyor. Biz bu konuda da bir hesap yaptık. İnsanlar 5 sene y.doç, 5 sene doçent, 35 sene prof olarak kalıyor. Bu durumda ister istemez bu 2/3 oranı işlemez. Dengeye ulaşmış bir bölümde bu oran otomatik %80 civarı profesör çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yök'ten kadro kullandırma izinleri alınmıştı ama bence yök bu yetkiyi vermemek içi elinden geleni yapıyor. Bu saçma yönetmelik ile bence Cumhurbaşkanı'nın kararına da aykırı iş yapıyorlar.

Üniversiteler bu norm kadro işinin içinden nasıl çıkacak belli değil. Eğer bu yönetmelik acilen değişmezse olan genç akademisyenlere olacak.

Saygıdeğer hocam, çok güzel izah etmişsiniz. Eksik olmayın. Ben de yakın zamanda bir hocamdan benzer şeyleri duymuştum. Artık eminim diyebilirim. Teşekkür ederim.

pHDoktor

Öğrenci
Saygıdeğer hocam, çok güzel izah etmişsiniz. Eksik olmayın. Ben de yakın zamanda bir hocamdan benzer şeyleri duymuştum. Artık eminim diyebilirim. Teşekkür ederim.

Hocam benim de duyumum o yönde. Öğretimüyesi84 asgari kadro 3 x 4 = 12 demiş, sanırım kendisi bir araştırma üniversitesinde olduğu için 4 katı. Normal üniversitelerde 3 x 2 = 6 oluyor. Ancak Yaşar Hocaya göre ABD eğitimi baz alındığında norm 6, normal üniversitede 12, Araştırma Üniv.de 24 oluyor. Üniversitelere yazı gelmedikçe hepsi faklı uygulayacak ve zaman kaybedilecek gibi.

Bir de örnek verilmiş bölümde 13 profesör olduğu konusunda zaten 12 olursa norm kadro profların da 5 tanesi norm dışında :)

Sekoloji

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, bir sorum olacak. Myo'da öğretim görevlisi kadrolarına yüksek lisans mezuniyeti şartının yanında dil şartı istenir mi acaba? Mesela Türk Dili kadrosu için böyle bir şart istenebilir mi?

Yönetmelikte açıkça yazıyor, öğretim görevlisi kadrosu için yabancı dil aranmamaktadır. Asgari şartı tezli yüksek lisans yapmış olmaktır. ALES ve Ortalama ile ilk sıralama belirlenmektedir. Daha sonra giriş sınavının da belirli yüzdesi alınıp hesaplanmaktadır.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör

Yönetmeliği tekrar incelerseniz eğer böyle bir şartın bulunmadığını görebilirsiniz hocam..

Bende bir soru soracağım.Resmi gazeteye ilan vermeden arş gör alımı mümkün mü?

Hayır böyle bir şey mümkün değil..

Yaşar hocam, daha önce cevapladıysanız kusura bakmayın ama MYO larında onlarda da öğretim üyesi ve ög. görevlisi var yani öğretim görevlileri için nasıl bir kriter olcak neye göre belirlencek myolarında normkadro mesela 2 bölümü olan MYO için ortalama baktıgım 11-14 hoca var tüm hepsi

Hocam sorunuzu daha net daha anlaşılır sorarsanız cevaplamaktan memnuniyet duyarım..

@yasarayanoglu Yaşar Bey, Araştırma Görevlisi olabilmek için herhangi bir kurumda Doktora yapıyor olma şartı var mı şuanda? Doktora mezunları, Arş. Gör. olamaz mı?

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARI İÇİN (VAKIF ÜNİVERSİTELERİ HARİÇ) TEZLİ YÜKSEK LİSANS VEYA DOKTORA ÖĞRENCİSİ OLUNMASI ŞARTTIR..

Hocam benim de duyumum o yönde. Öğretimüyesi84 asgari kadro 3 x 4 = 12 demiş, sanırım kendisi bir araştırma üniversitesinde olduğu için 4 katı. Normal üniversitelerde 3 x 2 = 6 oluyor. Ancak Yaşar Hocaya göre ABD eğitimi baz alındığında norm 6, normal üniversitede 12, Araştırma Üniv.de 24 oluyor. Üniversitelere yazı gelmedikçe hepsi faklı uygulayacak ve zaman kaybedilecek gibi.

Bir de örnek verilmiş bölümde 13 profesör olduğu konusunda zaten 12 olursa norm kadro profların da 5 tanesi norm dışında :)

Bu uzun yazıyı yazan hanımefendi/beyefendi bu konuda bir yasak olmadığına göre net bir biçimde bu bahsi geçen üniversitenin adını veya en azından 18 öğretim üyesi bulunan ve bunların tam 13'ü Prof. olan bölümün hangi bölüm olduğunu yazarlarsa memnun olurum.

Arkadaşlar her bölüm için standart olarak 3 öğretim üyesi baz alınması kadar salakça bir iddia olabilir mi arkadaş bir bölümün yüksek lisans açması / doktora açması için farklı asgari sayıda öğretim üyesi şartı var. Bu arkadaşın yaptığı hesaplama ile Türkiye'de iyi ihtimalle 2015 yılından önce açılmış hiçbir üniversite 1 tane bile öğretim üyesi alamaz uzuuunca yıllar boyunca biraz mantıklı düşünün lütfen. Norm hesaplamaları konusunda artık yorumda bulunmayacağım birkaç hafta içerisinde göreceğiz zaten.

Son düzenleme:

kamajikaciya

Öğrenci
Arkadaşlar her bölüm için standart olarak 3 öğretim üyesi baz alınması kadar salakça bir iddia olabilir mi arkadaş bir bölümün yüksek lisans açması / doktora açması için farklı asgari sayıda öğretim üyesi şartı var. Bu arkadaşın yaptığı hesaplama ile Türkiye'de iyi ihtimalle 2015 yılından önce açılmış hiçbir üniversite 1 tane bile öğretim üyesi alamaz uzuuunca yıllar boyunca biraz mantıklı düşünün lütfen. Norm hesaplamaları konusunda artık yorumda bulunmayacağım birkaç hafta içerisinde göreceğiz zaten.

Üniversitelerin anladığı bu ama hocam. Hazırlanan norm kadrolar hep bu şekilde. Zaten yönetmeliktede aynen bu yazıyor.

Yardımcı doçentlik kaldırıldığında ne olduysa burada da o oldu. Üstüne konuşulacak bir yönetmelik değil bu. Her şey apaçık ortada. YÖK yine "-mış gibi" yapıyor.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Üniversitelerin anladığı bu ama hocam. Hazırlanan norm kadrolar hep bu şekilde. Zaten yönetmeliktede aynen bu yazıyor. Yardımcı doçentlik kaldırıldığında ne olduysa burada da o oldu. Üstüne konuşulacak bir yönetmelik değil bu. Her şey apaçık ortada. YÖK yine "-mış gibi" yapıyor.

Eğer bütün norm cetvelleri bu şekilde çıkarılsın ben de dahil olmak üzere hiç birimiz Türkiye'de kalamayız, kalmamalıyız..

kamajikaciya

Öğrenci
Eğer bütün norm cetvelleri bu şekilde çıkarılsın ben de dahil olmak üzere hiç birimiz Türkiye'de kalamayız, kalmamalıyız..

BU şekilde çıkacak hocam. Ancak diğer kadrolar norm dışı olarak yine YÖK'ten istenecek. Bu kadar basit. Bizim üniversite de aynı şekilde hazırlıyor norm kadro cetvellerini. Yönetmelik yoruma çok açık değil.

Bir yere gitmeye gerek de yok. Tabii norm kadro dışında zinhar kadro verilmeyecekse. Ama bu makul değil. Kimse ne yükselebilir, ne kadro alabilir. 50-60 kişi atanırsa atanır bu sene eğer norm dışı kadro verilmeyecekse.

Son düzenleme:

kadirk

Öğrenci
Hocam sorunuzu daha net daha anlaşılır sorarsanız cevaplamaktan memnuniyet duyarım..

Yaşar Hocam,

Sorum şu MESLEK YÜKSEK OKULLARI normkadro ya dahil değil demiştiniz. Peki MYO larında öğretim elamanları sayı planlaması neye göre yapılacak?

Örneğin bir MESLEK YÜKSEK OKULUNDA 2 bölüm var 1 Prof, 1 Doç, 4 Dr Öğ. Görevlisi, 6 Öğretim Görevlisi var. Buradaki ÖĞRETİM GÖREVLİ SAYISI KAÇ OLMALI? ya da neye göre planlama yapılacak.

İKİNCİ SORUM İSE : MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA öğretim görevlisi olmak için TEZLİ YÜKSEK LİSANS ŞARTI GETİRİLDİ. Çıkacak olan ilanlarda hem yüksek lisans derecesi hemde tecrübe isteyebilirler mi? Mesela ben alanımda 10 yıllık bir deneyime sahibim ve tezli yüksek lisansımda var ama ALES puanım düşük yani benim şansım tecrübe isterlerse artıyor.

R2-D2

Öğrenci
Herkese Merhaba,

Uzun zamandır bu konuyu takip ediyorum. Dr. öğr. üyesiyim ve aynı zamanda bölüm başkan yardımcısıyım. Özetle: bu yönetmelik işinin içinden çıkılacak gibi değil. Zaten saçma sapan hazırlanmış, kısa bir yönetmelik ve bir dolu da mantık hatası barındırıyor.

Asgari kadro sayısı nedir hala bilen yok. Biliyorsunuz norm kadro = asgari kadro x üniversite katsayısı olarak hesplanıyor. Benim üniversitem asgari kadroyu 3 olarak yorumluyor (bir bölüm açmak için gereken sayı) ve her bölüm için 3x4=12 gibi saçma sapan bir sayı ortaya çıkıyor. 1000 öğrencisi olan bölümün de kadrosu 12, 100 öğrencisi olan bölümün de kadrosu 12 çıkıyor. Aldığımız duyumlara göre diğer üniversitlerde farklı yorumlar var. Bazı üniversite asgari sayıyı bölümlere bırakmış, bazısı 6 alıyor. Şu an tam bir kaos sözkonusu.

Biz MEB'in rakamlarını bizim bölümümüze uygulayalım dedik. Tabi ki yanlış bir uygulama, ama ilk bu norm kadro işi orada çıkmış. Rakam kaç çıkıyor diye merak ettik. MEB norm kadroları mantıklı olarak öğrenci sayısına göre hesaplıyor. Şube başına 20 öğrenci diyor ve bir hoca haftada 21 saat derse giriyor. Bu rakamları bizim bölüme uygulayınca minimum 20 öü gerekiyor ve biz şu an 18 kişiyiz. Yani rakam çok mantıksız çıkmıyor. Tabi daha araştırma, idari görev, topluma hizmet gibi eklemediğimiz bir dolu yük var. Bu rakam sadece eğitim öğretime devam etmek için gereken minimum sayı.

Sonra, bu 2/3 oranı da çok sıkıntılı. Bölümümüzde 13 profesör var şu an profesörlüğü gelmiş bir doçent hocamız 2 kişinin emekliliğini beklemek zorunda. Ve inanın hem araştırma hem topluma hizmet olarak ünvanı %100 hakeden bir insan. Şimdi bu hocamız yıllarca bekleycek, hatta ironik olarak yurtdışına geri dönmeyi düşünüyor. Biz bu konuda da bir hesap yaptık. İnsanlar 5 sene y.doç, 5 sene doçent, 35 sene prof olarak kalıyor. Bu durumda ister istemez bu 2/3 oranı işlemez. Dengeye ulaşmış bir bölümde bu oran otomatik %80 civarı profesör çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yök'ten kadro kullandırma izinleri alınmıştı ama bence yök bu yetkiyi vermemek içi elinden geleni yapıyor. Bu saçma yönetmelik ile bence Cumhurbaşkanı'nın kararına da aykırı iş yapıyorlar.

Üniversiteler bu norm kadro işinin içinden nasıl çıkacak belli değil. Eğer bu yönetmelik acilen değişmezse olan genç akademisyenlere olacak.

Hocam araştırma görevlileri için durum nedir?

U

umutsuzzz

Guest
...

İstanbul üniversitesi araştırma görevlisi ilanını neden geri çekti?
Araştırma görevlisi kadrosu norm kadro yönetmeliğinden bağımsız değil mi?
Cevap verirseniz sevinirim.

A

A1b1

Guest
Herkese Merhaba,

Diğer her şeye katılırım tek şey hariç. MEBin hesaplaması üniversitede uygulanamaz. MEBin hesabı öğrencileri şubelere bölme ve ders yükünü buna göre hesaplıyor. Bu bakımdan öğrenci sayısı dets yükünü etkiliyor. Oysa üniversitede öğrenci sayısı ders yükünün belirlenmesinde çok da etkili değil. Biz de ders yükü hesabı maaş karşılığı zorunlu ders+zorunlu ek ders üzerinden yapılabilir.

Ö

öü84

Guest
Hocam, Üniversite yönetiminin bize söylediği bu sene içinde izni alınan kadroların Aralık ayında ilana çıkılacağı yönünde. Önümüzdeki sene için henüz net birşey yok benim anladığım.

Umut Can

Öğrenci
Memurlar net haber yapmış aralık ayında ilanların yoğun bir şekilde çıkacağını belirtmiş amma ben aralığın 3-4 haftası çıkacağı kanaatindeyim her durumda alımlar ocak ayına sarkacaktır. Memurlar net yine abartmış dikkat çekmek için..

pHDoktor

Öğrenci
Üniversitelerin anladığı bu ama hocam. Hazırlanan norm kadrolar hep bu şekilde. Zaten yönetmeliktede aynen bu yazıyor.

Yardımcı doçentlik kaldırıldığında ne olduysa burada da o oldu. Üstüne konuşulacak bir yönetmelik değil bu. Her şey apaçık ortada. YÖK yine "-mış gibi" yapıyor.

Hocam ben de bunu anlatmaya çalıştım ancak yanlış anlaşıldım azarı da yedim. O nedenle bir daha ben de bu konuyu yazmayacağım ve bekleyip göreceğiz. Daha önceki mesajlarımda belirttiğim şekilde norm planlaması yapan ve senatodan geçiren üniversiteler var. Fırat ve 18 mart mesela. Aralarında az fark olsa da temel aynı. Bir de küçük ve yeni üniversitelerin işi daha kolay. Büyük üniversitelerin Bölüm, ABD, Yüksek okul sayılarını düşünün o nedenle önce küçük üniversiteler planlamalarını yayınlayacakve ilana çıkacaktır.

A

Akdmkruya12

Guest
Öğretim elemanı ilanları Aralık'ta yoğun olarak yayımlanacak
Norm kadro yönetmeliği ve öğretim elemanı alım yönetmeliği hayata geçmesine rağmen devlet üniversiteleri neden kadro ilanı yayımlamıyor?
22 Kasım 2018 00:05
Öğretim elemanı ilanları Aralık'ta yoğun olarak yayımlanacak

Bildiğiniz üzere, yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, önlisans, lisans, lisansüstü programlar ve bunların niteliği ile öğrenci sayıları, yükseköğretim kurumunun eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak öğretim elemanı norm kadrolarını ve bunların kullanımına ilişkin esasları düzenleyen "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öte yandan, yaklaşık dört aydır yayımlanması beklenen öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına başvuru ve sınav usullerini düzenleyen "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" ise 09 Kasım 2018 tarihli ve 30590 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan bu mevzuat düzenlemelerinden sonra halen hiçbir devlet üniversitesinin Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrosu ilanına çık'a'maması adaylarda meraklı bekleyişi sürdürüyor.

Ancak, üniversitelerin kadro ilanına hızlı bir şekilde çıkamamalarındaki sebeplerden birisi yine yapılan bir mevzuat düzenlemesi.

"Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" in "Geçiş Hükümleri" başlıklı Geçici 1 inci maddesinde; "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder. Boş ve saklı öğretim elemanı kadroları ise rektörlüğe aktarılır." düzenlemesi yer almıştır.

Bu madde çerçevesinde, tüm devlet üniversitelerindeki boş kadrolar Rektörlük bünyesine aktarıldığından yükseköğretim kurumları ilana çıkamamaktadır.

Öte yandan, 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasında; "Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen (III) sayılı cetveldeki kadroların, eklendikleri tarihten itibaren bir ay içinde derece, unvan ve adet itibariyle, bir üniversite içinde ilgili anabilim dalları arasında dağılımı, yükseköğretim kurumlarının görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılır. " hükmü yer almasından ötürü Rektörlük bünyesine çekilen kadrolardan ihtiyaç duyulanlar ancak yeniden Yükseköğretim Kurulunun izni ile anabilim dallarına tahsis edilecektir.

Bu kapsamda, Üniversiteler yeni kadro taleplerini "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yeniden Yükseköğretim Kuruluna sunacaklar ve uygun görülenlerin ilanı verilebilecektir. (Araştırma Görevlisi kadroları bu maddeye tabi değildir. Bknz. Norm Kadro Yönetmeliği 7. Madde)

Dolayısıyla, bu mevzuat düzenlemeleri sonucunda yaşanan geçiş sürecinde ilanların özellikle Aralık ayında çok fazla sayıda çıkacağını ilgililerin bilgisine sunmak isteriz...

Kaynak: Memurlar.Net

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yaşar Hocam,

Sorum şu MESLEK YÜKSEK OKULLARI normkadro ya dahil değil demiştiniz. Peki MYO larında öğretim elamanları sayı planlaması neye göre yapılacak?

Örneğin bir MESLEK YÜKSEK OKULUNDA 2 bölüm var 1 Prof, 1 Doç, 4 Dr Öğ. Görevlisi, 6 Öğretim Görevlisi var. Buradaki ÖĞRETİM GÖREVLİ SAYISI KAÇ OLMALI? ya da neye göre planlama yapılacak.

İKİNCİ SORUM İSE : MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA öğretim görevlisi olmak için TEZLİ YÜKSEK LİSANS ŞARTI GETİRİLDİ. Çıkacak olan ilanlarda hem yüksek lisans derecesi hemde tecrübe isteyebilirler mi? Mesela ben alanımda 10 yıllık bir deneyime sahibim ve tezli yüksek lisansımda var ama ALES puanım düşük yani benim şansım tecrübe isterlerse artıyor.

Hocam ben MYO'lar norm düzenlemesine dahil değil demedim ki :/ onlarda norm düzenlemesine dahiller. MYO'lardaki tek fark unvan bazında 2/3 kuralının uygulanmayacak olması. MYO'larda işleri daha kolay bölüm açma şartı olan 3 öğretim görevlisi üzerinden belirlenecektir norm kadrolar. Yani maksimum bir bölüm için 6 öğretim görevlisi yazılacaktır norm cetveline ama bu öğrenci sayısına göre değişiklik gösterir bazı bölümlerde asgari öğretim görevlisi sayısının üzerine çıkmayabilirler.

MYO bölümleri için tecrübe şartı istenmeye devam edecektir sadece YL mezuniyeti ile öğretim görevlisi alımı yapılmaz (buna ek olarak tecrübe de istenecek). Yani eskiden olduğu gibi diledikleri süre alanında yahut belirli bir alanda tecrübe şartı istenmeye devam edecektir.

Son düzenleme:

qrace07

Öğrenci
MYO bölümleri için tecrübe şartı istenmeye devam edecektir sadece YL mezuniyeti ile öğretim görevlisi alımı yapılmaz. Eskiden olduğu gibi diledikleri süre alanında yahut belirli bir alanda tecrübe şartı istenmeye devam edecektir.

Yaşar Hocam merhaba, bu söylediğiniz YÖK'ün belirleyeceği uzmanlık alanları için geçerli diye düşünüyorum. Yanlış anlaşılmaya mahal verilmemesi adına yazıyorum bunu. Keşke, tüm bölümler için deneyim şartı olsa ama malum yönetmelik böyle demiyordu. [emoji4]

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.