YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Ek olarak yönetim kurulu bunu 2 ye cikarabiliyor, 2 katı da 4 ediyor. Anlaşılan Yök artan üniv sayısı ve aşırı kadro talepleri nedeniyle ihtiyac duyulan kadrolarla uğraşmamak için bu yönetmeliği çıkarmış, 2/3 kuralı bile otomotiğe bağlanmasının göstergesi, fazla ve özel nedenli kadroları inceleyip öyle izin verecek.. zaten çok hantal çalışıyordu, hızlanacak esas ihtiyaç duyulan kadro atamaları, benim anladığım hususlar bu yönde..

- - - Güncellendi - - -

Doktora için 2 prof veya doç, 1 ögr üyesi yeterli ogulhero..... Yukarida bahsettigim bu sayılar izinle artabiliyor, fazlası için yökten gerekçeli kararla izin istenecek. Diger mesajımda bahsettiğim gibi, yök yetişemiyor, temel ihtiyaçları doğrudan ünivlerin ilan etmesini, fazla ve özel ihtiyaçlar için izin istenmesini sağlayacak bir sistem oluşturulmuş, hepsi bu...

Son düzenleme:
Fakültelere alınmıyor artık öğr gör, eski okutman kadroları da ortak dersler birimlerinde benim tahminim norm olarak 12 dir. Myo larda 6, senato karariyla 2 şer kat artabilir, fazlasi icin yine yökten izin istenir diye düşünüyorum

tumua

Araştırma Görevlisi
Fakültelere alınmıyor artık öğr gör, eski okutman kadroları da ortak dersler birimlerinde benim tahminim norm olarak 12 dir. Myo larda 6, senato karariyla 2 şer kat artabilir, fazlasi icin yine yökten izin istenir diye düşünüyorum

enstitulerden bahsediyorum hocam. Mesela ataturk ilke ve inkilap tarihi enstitusu kudus arastirmalari enstitusu yasayan diller enstitusu. Bu enstitulerin ozellikle birincisi her universitede var Evet fakulteler artik almiyor ogr gor

Son düzenleme:

blastmm

Öğrenci
Özellikle büyük ünivesitelerde norm kadrosu boş olan bölüm var mı acaba? Eğer bahsedildiği gibi tek ABD olan bir bölümün norm kadrosu 3 ve maksimum 6 öğretim üyesi olabiliyorsa vay haline bu bölümlerin. ABD ne kadar fazla ise de o kadar çok öğretim üyesini norm kadrosuna dahil edebilir. Ancak 1-2 ABD olan bazı bölümler 4-6 ABD sahip bölümler ile aynı eğitimi veriyor, öğrenci sayısı, lisansüstü vs. O nasıl olacak?

artık dr öğretim üyesi olmak çok zor olacak. araştırma görevlileri yükselmeyi kariyer yapmayı unutsun...

physics.

Öğrenci
Araştırma görevlisi adayları için söylüyorum; bu kadar karamsar olmayın gelecek için. Şuan araştırma görevlisi olacak birisi 8-9 yıl görev yapacak. Bu ülkede her an her şey değişebiliyor. Mevcut yönetmelikle 9 yıl sonrasının kaygısını yaşamak ülkemiz için yersiz olur. Bu süreçte bu yönetmeliğin altından daha çook sular akar...Önümüzde mevcut hükümet için tarihi bir önem taşıyan 2023 seçimleri var. Kim bilir belki o süreçte bir çok 50/d li 33/a ya geçirilir. Öğretim üyeliği için de bu yönetmelikler zamanla değişecektir diye düşünüyorum. Bu ülkede 10 yıl sonrasının planlarını günümüz şartlarıyla yapmak oldukça güç maalesef...

ogulhero06

Öğrenci
Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Ek olarak yönetim kurulu bunu 2 ye cikarabiliyor, 2 katı da 4 ediyor. Anlaşılan Yök artan üniv sayısı ve aşırı kadro talepleri nedeniyle ihtiyac duyulan kadrolarla uğraşmamak için bu yönetmeliği çıkarmış, 2/3 kuralı bile otomotiğe bağlanmasının göstergesi, fazla ve özel nedenli kadroları inceleyip öyle izin verecek.. zaten çok hantal çalışıyordu, hızlanacak esas ihtiyaç duyulan kadro atamaları, benim anladığım hususlar bu yönde..

- - - Güncellendi - - -

Doktora için 2 prof veya doç, 1 ögr üyesi yeterli ogulhero..... Yukarida bahsettigim bu sayılar izinle artabiliyor, fazlası için yökten gerekçeli kararla izin istenecek. Diger mesajımda bahsettiğim gibi, yök yetişemiyor, temel ihtiyaçları doğrudan ünivlerin ilan etmesini, fazla ve özel ihtiyaçlar için izin istenmesini sağlayacak bir sistem oluşturulmuş, hepsi bu...

Doktora için 2 prof veya doç, 1 ögr üyesi yeterli ogulhero..... demişsiniz fakat her yazdıgınız sayının temeli yok. bakın bakalım 1 prof 1 öğr üyesiyle doktora açabiliyormusunuz

High Education - Yükseköğretim Kurulu

doktora kısmı madde 10. ...ikisi profesör veya biri profesör ikisi doçent olmak üzere altı öğretim üyesinin bulunması şarttır.

yönetmelikte sadece lisans geçiyor, yüksek lisans var doktora var bu nasıl saçmalık.

pHDoktor

Öğrenci
arkadaşlar açıklamada şu cümle ilginç "asgari kadro ve bunun iki katı kadro sayısını" diyor. buradan asgari kadro sayısını da istediği gibi her üniversite kendisi belirleyecek yorumu çıkarılabilir. zaten aylardır sorulup cevabı alınamayan soru asgari kadro sayısı kaç? hiç rakam telaffuz eden olmadı şimdiye kadar. yönetmelikteki anabilim dalı başına 1 sayısında en fazla diye bir ifade yok. bölüm için zaten hiç sayı yok.

- - - Güncellendi - - -

en fazla 2 sayısını nerden çıkardınız hocam acaba. 4. maddede en fazla 1 diye bir ibare yok ki.

Keşke normdan kasıt mevcutlar yada doktora eğitimi veren bölüm için 2 Prof 4 Diğer (Doç, Yrd. Doç.) bunun da 2 katı 4 Prof 8 Diğer (Doç., Yrd. Doç.) şeklinde olsaydı. Ancak Araştırma Üniversiteleri hariç bölümlerde norm max.6 olacak, ABD 3 üzerinde olanlar için x2 şeklinde ABD sayısı x2 yani 5 ABD varsa 10 olacaktır. Maalesef durum bu.

2 prof veya doç olması yeter diye biliyordum, yrd doc bulmada da sikinti yok, kardeş abd dan ögr üyesi görevlendirilerek hallediliyor o işler... Her neyse, sonuç olarak abd doktora programı açacak ise zaten bunu gerekçeli karar alarak yöke iletip norm dışı kadro açabilir. Dediğim gibi, yök temel ve gerekli kadroları incelemeden, doğrudan ilan edilmesinin yolunu açtı. Diğer ihtiyaç duyulan, akademik nitelik ve nicelik açısından ihtiyaç duyulan kadrolar için enerji harcayacak.. anladığım niyet bu..

Ayrıca yönetmelikte yüksek lisans dojtora ibaresine gerek yok, ABD/anasanat dalı olması yeterli, zaten aynı şey... Yönetmeliği okuyun lütfen : "Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır."

Son düzenleme:

selam5454

Öğrenci
2 gün önce bir üniv bilgi işlem daire başkanı ile görüştüm..zannedersem meseleye hala vakıf degiller.. yök x bölüme kadro verirse açacagız herşey yökün elinde falan dedi.... yani Allah aşkına şu ar.gör ilanlarına mani yok da neden patır patır dökülmüyor bunun sebebi nedir aydınlatır mısınız

A

Akdmkruya12

Guest
Selamlar arkadaşlar. Bugün üniversitemizde norm kadro planlama çalışmaları yapıldı. Her fakülte ve bölüm norm kadrolarını belirledi, norm açıklarını ve fazlalarını tablolar halinde rektörlüğe sundular. Rektörlükten gelen yazı ise 3 aralığa kadar tamamlayın gönderin üzerine idi!

3 aralıktan sonra ilanların seri bir şekilde yayınlanacağını düşünüyoruz. Saygılar.

kadirk

Öğrenci
Selamlar arkadaşlar. Bugün üniversitemizde norm kadro planlama çalışmaları yapıldı. Her fakülte ve bölüm norm kadrolarını belirledi, norm açıklarını ve fazlalarını tablolar halinde rektörlüğe sundular. Rektörlükten gelen yazı ise 3 aralığa kadar tamamlayın gönderin üzerine idi!

3 aralıktan sonra ilanların seri bir şekilde yayınlanacağını düşünüyoruz. Saygılar.

Hocam, İnş yayınlanır valla bir tane görsek bence de gerisi gelir İstanbul üni yayınladı ama o değişikmiş herhalde.

Birde normu nasıl belirlediler sayılar v.s. bilgi verebilirseniz çok sevinirim MYO - FAKULTE - BÖLÜM bazlı vs... bu çok önemli

A

Akdmkruya12

Guest
Herhangi bir üniversitenin personel daire başkanlığına girin, orada dün yapılan toplantının sunumu var ve detaylı bir şekilde norm kadro planlaması anlatılıyor.

Araştırma görevlisi kadrosu bekleyenler çok daha rahat olsunlar, norm kadro planlamasına dahil değiller! Bugün belirlenen tablolarda yer alan unvanlar; Prof, Doç, Dr. Öğr. Üyesi ve Öğr. Gör. kadrolarıydı! Baya bir arş görevlisi ilanı çıkacaktır.

kadirk

Öğrenci
Herhangi bir üniversitenin personel daire başkanlığına girin, orada dün yapılan toplantının sunumu var ve detaylı bir şekilde norm kadro planlaması anlatılıyor.

Araştırma görevlisi kadrosu bekleyenler çok daha rahat olsunlar, norm kadro planlamasına dahil değiller! Bugün belirlenen tablolarda yer alan unvanlar; Prof, Doç, Dr. Öğr. Üyesi ve Öğr. Gör. kadrolarıydı! Baya bir arş görevlisi ilanı çıkacaktır.

Hocam, bu kadar yazacağınıza nerde gördüğünüzü yazsaydınız keşke şuan 12 tane universitenin personel başkanlıklarına baktım sunum yok sadece haber tarzında olanlar var.

Ne zamandır demek istediğim bu lütfen bildiklerinizi net paylaşınki forumda herkes bunu takip ediyor öğrenmek istiyor böyle yaparak amacnızı anlayamadım sır da değilmiş bildikleriniz ama ben bir yerde göremedim

tekrar rica ediyorum genel bilgileri değilde faydalı bilgileri verebilirmisiniz bize veya ulaşacağımız bir yer varsaki onu

Son düzenleme:

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam, bu kadar yazacağınıza nerde gördüğünüzü yazsaydınız keşke şuan 12 tane universitenin personel başkanlıklarına baktım sunum yok sadece haber tarzında olanlar var.

Ne zamandır demek istediğim bu lütfen bildiklerinizi net paylaşınki forumda herkes bunu takip ediyor öğrenmek istiyor böyle yaparak amacnızı anlayamadım sır da değilmiş bildikleriniz ama ben bir yerde göremedim

tekrar rica ediyorum genel bilgileri değilde faydalı bilgileri verebilirmisiniz bize veya ulaşacağımız bir yer varsaki onu

Norm Kadrolar ile ilgili YÖK'ün sunum dosyasını dosya.tc ye yükledim aşağıdaki linkten erişebilirsiniz arkadaşlar..

Dosya.tc - Ücretsiz, Hızlı ve Kolay Dosya Paylaşımı

gimmurat

Öğrenci
[MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam dosya paylaşımınız için teşekkür ederim. sunuyu baştan sona çok ayrıntılı inceleme fırsatı bulamasam da incelemeye çalıştım. kesinlikle ama kesinlikle alelade hazırlanmış baştan sağma bir sunu olduğunu düşünüyorum. insanların kafasındaki en büyük problem, norm hesaplamasında asgari sayının anabilim dalına bakılmaksızın her bölüm için 3 mü alınacağı yoksa her anabilim dalında 1 öğretim üyesi olacak şekilde mi hesaplanması şeklindeydi. bu sorunun cevabı ''X araştırma üniversitesi tarih bölümünde 7 anabilim dalı var ise'' şeklindeki slaytta verilmeye çalışılmış ama resmen verilememiş. sizlerinde fikirlerini almak istiyorum ben mi algılayamıyorum diye de sorguluyorum kendimi ancak her anabilim dalında bir öğretim üyesi olacak şekilde dendikten sonra araştırma üniversitesinde maksimum planlamayı nasıl 14 olarak belirlemişler. araştırma üniversitesinde 4 katına kadar asgari sayının norm planlaması yapılır şeklinde yönetmelik, haliyle de bu sayının 28 olması gerekmez mi ? bu kısımda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum ya 14 sayısı yanlış ya da araştırma üniversitesi yazılması yanlış olmuş. ey gidi 80 milyonluk ülkenin akademisine biçim veren kuruluş 1 aydır insanların aklını allak bullak et sonra da sorulara cevap vereceğim diye hazırladığın metinde 40 sayfada (ki bu 40 sayfanın sadece 7 8 sayfası sayılarla örneklemeler üstünedir) saçma sapan kafa karıştırıcı örneklemeler yap. ne diyelim son 6 aydır dediğimiz gibi hakkımızda hayırlısı olsun diyelim yine...

- - - Güncellendi - - -

Yanıtlayabilecek yok mu ?

Hocam kadro ilanında en sağda kadro derecesi yazıyor zaten 5 6 gibi. Dilekçede başvurduğunuz ilanın yanında yazan açıldığı kadro derecesini belirteceksiniz.