YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

A

AF 76

Guest
Profluk olası değil

Sevgili Yaşar hocam,

Özellikle büyük üniversitelerde 2/3 büyük sorun olacağa benziyor. Bu durum örneğin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde ya da Hacettepe Tıp'taki doçentlerin norm dışı taleplerinin de reddedileceği ve prof olamayacakları anlamına geliyor gibi gözüküyor. Öte yandan bu üniversitelerin tıp fakülteleri de tıp alanında ülkenin can damarı. Prof'luğa yükselmenin mümkün olmadığı takdirde bu fakültelerdeki doçentlerin kaderi ne olacak? Bu konudaki fikrinizi öğrenebilir miyim? Teşekküler

selam5454

Öğrenci
bir ünivin p.daire başkanlığı nı aradım.. ilanlar ne zaman çıkacak diye ... hiç belli değik ama çok yoğun bi şekilde ünivler norm kadro planlaması yapıyor biz de yapıyoruz dedi... ilanlar için süre veremedi.. ne yönetmelikmiş arkadaş

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sevgili hocalarım. Bugün bizim üniversitede de bir sunum yapıldı. Tıp Fakültesi norm dışı kadroların ek ödemelerden (performans vs.) daha az pay alacakları şeklinde bir not düşüldü. Bu konuda herhangi bir yönetmelik vs. var mıdır? Bu konuda bir bilgisi olan var mıdır?
Teşekkür ederim. Saygılar

Bu konuda herhangi bir kural yahut yönetmelik yok üniversite senatosunun takdiridir hocam..

yaşar hocam sizin de ilanlar noktasında sizin de ümidiniz azaldığına göre bu iş sıkıntılı demek ki bi hayli

Hocam ümitsizlikten değil o kıymetli arkadaşımız çok kısa sürede vereceği önemli bir karar ile ilgili değer verip görüşümü istemiş ancak bu YÖK'e ve Üniversite yönetimlerine güvenerek net bir şey söyleme şansım olmadığı için yönlendirici olmak istemedim.

Sevgili Yaşar hocam,

Özellikle büyük üniversitelerde 2/3 büyük sorun olacağa benziyor. Bu durum örneğin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde ya da Hacettepe Tıp'taki doçentlerin norm dışı taleplerinin de reddedileceği ve prof olamayacakları anlamına geliyor gibi gözüküyor. Öte yandan bu üniversitelerin tıp fakülteleri de tıp alanında ülkenin can damarı. Prof'luğa yükselmenin mümkün olmadığı takdirde bu fakültelerdeki doçentlerin kaderi ne olacak? Bu konudaki fikrinizi öğrenebilir miyim? Teşekküler

Hocam Norm konusunda atladığımız bir nokta var norm dışı hiç kadro talep edilemeyecek gibi bir algı var durum tam olarak öyle değil ama. Keza norm dışı kadro taleplerini ben değerlendiririm diyor YÖK yani eski sistemde olduğu gibi benden talep et gerekçesiyle birlikte kabul yahut reddederim diyor. Yani norm dışı kadro asla açılmayacak gibi bir durum söz konusu değil.

Arkadaşlar pek bi ümitsizlik ve bezginlik hakim... Okudukça içimi karartıyorsunuz iyice... :) Bu gün Bartın Üniv in kadro ilanı norm kadro yönetmeliğine uygun bir ilan. Gece 12 de ve sonraki günlerde de öğretim üyesi ilanları görmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Benim üniversitem de bu ay içerisinde ilana çıkacak.. Hayırlısı...
Arş gör ilanları için ısrarla Vakıf ünivleri çıkar kimse karışamaz algısı var, aylarca neden çıkamadılar? bu durum vakıf ünivlerin daha hızlı, sorumluluk almaktan çekinmeyen yapılarıyla ilgili, şu an devlet ünivlerin esas derdi öğretim üyesi kadroları, ancak arş gör kadro ilanları da bu aralar çıkmaya başlayacaktır... Norm olayını da 2/3 oranını da kafanıza takmayın, daha önce de söyledim, esas ihtiyaç duyulan 206 üniversitenin öğrenci alabilmesi- yüksek lisans-doktora programlarının devamı için Asgari kadro ve bunun 2 katına kadar ki ilanlar için YÖK üzerine binen yük sebebiyle uğraşmak istemiyor, diğer "ekstradan kadro isteyecekseniz o zaman gerekçeniz ile birlikte bana gelin, izin isteyin diyor.. Liyakatli gelecekler diliyorum...

A

Akdmkruya12

Guest
Bugün bulunduğum üniversite de senato toplantısı yapıldı. Toplantı saat 9.30 da başlayıp, öğleden sonra 14.30 da son buldu.

Müdürümle yaptığım görüşme de bölüm başkanlıklarından gelen norm kadroların senato tarafından karara bağlandığı ve çıkılabilecek ilanlara karar verildiği bilgisini aldım. Norm kadroların üniversite sitesinden ilan edilmesi ve YÖK ile paylaşılması akabinde, ki bu takriben 1 hafta sürer diye söylendi, ilan metinleri hazırlanıp en geç 2 hafta içerisinde Norm açığı öğretim üyesi ve öğretim görevlisi ilanı ve senato tarafından belirlenen araştırma görevlisi ilanlarının yayınlanacağı bilgisi net ve kesin bir biçimde bizlerle paylaşılmıştır. Saygılarımla...

A

AK 76

Guest
Profluk olası değil

Bu konuda herhangi bir kural yahut yönetmelik yok üniversite senatosunun takdiridir hocam..

Hocam ümitsizlikten değil o kıymetli arkadaşımız çok kısa sürede vereceği önemli bir karar ile ilgili değer verip görüşümü istemiş ancak bu YÖK'e ve Üniversite yönetimlerine güvenerek net bir şey söyleme şansım olmadığı için yönlendirici olmak istemedim.

Hocam Norm konusunda atladığımız bir nokta var norm dışı hiç kadro talep edilemeyecek gibi bir algı var durum tam olarak öyle değil ama. Keza norm dışı kadro taleplerini ben değerlendiririm diyor YÖK yani eski sistemde olduğu gibi benden talep et gerekçesiyle birlikte kabul yahut reddederim diyor. Yani norm dışı kadro asla açılmayacak gibi bir durum söz konusu değil.

Hocam yanlışdam lütfen düzeltin. norm dışı talepler de 2/3 e uymak zorunda ve bu üniversitelerde prof oranları 2/3 ün çok üzerinde. Bu işin doğası gereği böyle çünkü proflul ömür boyu doçentlik ise 5 senelik bir kadro. Sizce gerekçe güçlüysr yökün norm dışı taleplerde 2/3 oranını askıya alma ihtimali var mıdır? Saygılar

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam yanlışdam lütfen düzeltin. norm dışı talepler de 2/3 e uymak zorunda ve bu üniversitelerde prof oranları 2/3 ün çok üzerinde. Bu işin doğası gereği böyle çünkü proflul ömür boyu doçentlik ise 5 senelik bir kadro. Sizce gerekçe güçlüysr yökün norm dışı taleplerde 2/3 oranını askıya alma ihtimali var mıdır? Saygılar

Hocam 2/3 oranı da norm kadro uygulaması dahilinde bir kural norm dışı talep olduğunda zaten normun dışına çıkılacağı için doğal bir sonuç olarak bu oranın da bir ehemmiyeti kalmıyor.

Zaten dikkat ederseniz maddede "Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3'ü aynı unvan için kullanılabilir." ifadesi geçiyor yani asgari kadro ve norm sınırları içerisindeki atamaları kapsayan bir koşul. Ben yönetmelikte norm fazlasını da bağladığına dair bir ifade göremedim.

Son düzenleme:
Yönetmelikte norm dışı talepler de 2/3 oranına uymalı anlamını "asgari dahil tüm atamalar" ibaresinden çıkarıyorum şahsen. Bu noktada prof alacaksa doc ya da Dr ogr uyesi de istemek zorunda bence

Son düzenleme:
M

Muhibban

Guest
Konuyla doğrudan alakası yok ama yine de anlayışınıza sığınarak buraya yazıyorum. Ben hali hazırda kamuda kadrolu olarak çalışıyorum. Araştırma görevlisi olmak için yeterli dil ve ales puanlarım var. Yüksek lisans ders dönemindeyim. Sizce araştırma görevliliğine geçersem ileride pişmanlık yaşar mıyım? İşsiz kalma riskinden dolayı. Yardımcı olurdanız çok sevinirim. Çok kararsız bir durumdayım.

A

AK 76

Guest
Profluk olası değil

Sevgili hocam. Yanitlariniz icin cok tesekkur ederim. Bu endiseli bekleyis durumunda fikir paylasimi insanin icine su serpiyor. Bugun forumda bir arkadas yok baskanliginin universitelere kadrolarla ilgili yaptigi sunumu paylasmis. Bu sunumun 35. Slaytinda norm disi kadrolarda da 2/3 oraninin gozetilecegi yazmakta.
Saygiyla

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sevgili hocam. Yanitlariniz icin cok tesekkur ederim. Bu endiseli bekleyis durumunda fikir paylasimi insanin icine su serpiyor. Bugun forumda bir arkadas yok baskanliginin universitelere kadrolarla ilgili yaptigi sunumu paylasmis. Bu sunumun 35. Slaytinda norm disi kadrolarda da 2/3 oraninin gozetilecegi yazmakta.
Saygiyla

Hocam sunumu ben paylaştım burada kendimde inceledim ancak dikkatimden kaçmış demek ki. Eğer böyle bir uygulama yapılacaksa bu durum çok saçma sonuçlar doğurur. Basit bir örnek bölümde 1 adet Prof. kadrosu açılma şansı var diyelim 2/3 kuralına göre ve aynı anda iki Doçentin Prof.luk hakkı elde ettiğini ve tüm koşullarının eşit olduğunu düşünelim bu olamayacak bir durum değil; bu koşullar altında neye göre kime verilecektir Prof. kadrosu? Kura mı çekecekler?

pHDoktor

Öğrenci
Sanırım norm ve norm dışı kadrolar da 2/3 kuralı dengeli olacak. Norm dışı bırakılacak kadrolar da ona göre ayarlanacak. Üniversiteler norm kadro planlarını ilan etmeye başlarsa anlarız durumu.

A

AK 76

Guest
Profluk olası değil

Haklisiniz hocam. Su anda Ankara ve Hacettepe tiplarda infial soz konusu. Zora profluk esiginde bir suru insan var. Bu kisiler hizmet.ve akademik anlamda bu kurumlari tabiri caizse sirtinda tasiyan kisiler ve artik profluk hak edilen bir statu degil. Yillarca verilen emekler heba oldu gozuyle bakiliyor. Ankaradan tablo bu sekilde goruluyor.
Saygilar

A

AK 76

Guest
Profluk olası değil

Evet hocam. Su anda ozellikle Ankara, Hacettepe ve Gazi tiplarda docentler arasinda infial soz konusu. Bu bolumlerde profluk bekleyen bir suru insan var. Buralarda 2/3 kriterinin saglanmasi mumkun degil. 5000 yatakli hastanelerden bahsediyoruz. Bu kisiler bolumlerini hem akademik hem hizmet anlaminda sirtinda tasiyan kisiler ve artik profluk 'hak edilen' bir pozisyon olmaktan cikmis durumda. Burasi Turkiyede tibbin kalbidir. Hayatlarini akademiye yatiran bizler icin yillarca verilen emegin karsiliksiz kalmasi soz konusu. Ankaradan durum bu sekilde goruluyor.
Saygilar

Arkadaşlar bence aralık 2019 a kadar bir denge getirecekler, ondan sonra mevcut durumu değerlendirip sistemi yeniden revize edecekler. Milli eğitimi getirdikleri halden daha şükela hale getirmeden yakamızı bırakmayacaklar. Tanrı sabırlar versin, ülke zaten tımarhaneye döndü...

pHDoktor

Öğrenci
Arkadaşlar bence aralık 2019 a kadar bir denge getirecekler, ondan sonra mevcut durumu değerlendirip sistemi yeniden revize edecekler. Milli eğitimi getirdikleri halden daha şükela hale getirmeden yakamızı bırakmayacaklar. Tanrı sabırlar versin, ülke zaten tımarhaneye döndü...

Bence de bu yıl böyle geçecek. 2019 yılı için Allah kerim. İyice tıkanmadan da geri adım atmazlar

kadirk

Öğrenci
Arkadaşlar yine bir arkadaş yazmıs yök e gönderilip yayınlancak 1-2 haftayı bulur diye
ve yasar hocam da yazmıs bu universiteler bilgi yoksunu diye tamamen katılıyorum yönetmelikte yök e gönderilecek bi durum yok diyor norm dısı harici
bugunde bi hocamla konustum neden cıkmıyor dedim bizde alımlar acılsın diye bekliyoruz diyor :) cok konusamadım sadece bir ortamda muhabbetteydi
demek istediğim şu keşke bir kaç üniversite cıksa da ilanlara onlarda cıkılabilceğini anlasalar artık

Konuyla doğrudan alakası yok ama yine de anlayışınıza sığınarak buraya yazıyorum. Ben hali hazırda kamuda kadrolu olarak çalışıyorum. Araştırma görevlisi olmak için yeterli dil ve ales puanlarım var. Yüksek lisans ders dönemindeyim. Sizce araştırma görevliliğine geçersem ileride pişmanlık yaşar mıyım? İşsiz kalma riskinden dolayı. Yardımcı olurdanız çok sevinirim. Çok kararsız bir durumdayım.
Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok, girersin akademiye, yarın doktora biter kimse yüzüne bakmaz. Bir hocaya denk gelirsin, sahip çıkar, ışığını görür, devam eder yükselirsin. Risktir, garanticiyseniz işinize devam edin, idealistseniz ve kendinize güveniyorsanız ve arş görlük için asistanı olabileceğiniz değerli bir hoca varsa akademi yi tercih etmenizin uygun olacağını söyleyebilirim...

- - - Güncellendi - - -

Bence de bu yıl böyle geçecek. 2019 yılı için Allah kerim. İyice tıkanmadan da geri adım atmazlar
Hocam sencesi bencesi yok, mevcut yetki devri Aralık 2019 a kadar, 1 yıl böyle sürcek, sonrası için dı pörsin yu hef kold