YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

tumua

Araştırma Görevlisi
Norm dışı kadro talepleri YÖK'ün iznine tabi! Araştırma görevlisi kadroları norm kadrolara tabi olmadığından bu söz konusu değil [MENTION=2365]Merve[/MENTION] hanım.

Degerli hocalarim. Merve hocamin dedigi dogru. Norm kadroya gore fazlasi yok hatta 2 kadro eksigi olan bir bolum bugun dr ogr uyesi kadro istegini yoke gonderdi. Hocalar “rektorluge cekilen kadrolara ne oldu nasil is bu” diyerek hayiflandilar. Yani norm fazlasi ya da norm dahili farketmiyor. Hocalara soyle bir aciklama yapilmis: simdi yökten istiyoruz ama kabul edilen kadrolari kullanmak bolume kalmis. Yök norm kadroya gore uygundur deyip kadro iznini verecek bu iznin ya da olur komutunun ardindan bolum ya da universite ne zaman isterse yöke danismaksizin kadroya cikacakmis. Yani universiteye devredilen mesele buymus herhalde. Ben de anlayamadim.

Son düzenleme:

finduilas

Profesör
Merhaba arkadaşlar

Bu gün Başkent Üniversitesi ' nin ilanında bir ayrıntı fark ettim. Araştırma kadrolarında '' Ankara�daki üniversitelerden birinde Tezli Yüksek Lisans yapıyor olmak '' diye bir şart var. Ben Ankara'da yüksek lisans yapmıyorum yani baş vuramayacağım. Biliyorum Başkent Üniversitesi vakıf üniversitesi ama böyle bir şartı keyfi koyabilir mi yada böyle bir hakkı var mı? Daha da önemlisi bundan sonra gelecek ilanlarda böyle bir şehir şartı olur mu ?
Baskent Universitesi hep bu sarti koyuyor, bundan sonra da koyacaktir.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

GİZBAYGİZ

Öğrenci
Degerli hocalarim. Merve hocamin dedigi dogru. Norm kadroya gore fazlasi yok hatta 2 kadro eksigi olan bir bolum bugun dr ogr uyesi kadro istegini yoke gonderdi. Hocalar “rektorluge cekilen kadrolara ne oldu nasil is bu” diyerek hayiflandilar. Yani norm fazlasi ya da norm dahili farketmiyor. Hocalara soyle bir aciklama yapilmis: simdi yökten istiyoruz ama kabul edilen kadrolari kullanmak bolume kalmis. Yök norm kadroya gore uygundur deyip kadro iznini verecek bu iznin ya da olur komutunun ardindan bolum ya da universite ne zaman isterse yöke danismaksizin kadroya cikacakmis. Yani universiteye devredilen mesele buymus herhalde. Ben de anlayamadim.

Benim anlayamadığım da buydu hocam. Üniversite kadro talep ettik bekliyoruz diyor. Sadece senato kararıyla olacaksa sınırsız istediği kadar araştırma görevlisi alsın üniversite mümkün mü bu

B

Baytar bey

Guest
200 lü sayfalardan beri forumu takip ediyorum bir hafta daha geçti yine umutlar gelecek haftaya kaldı. Acaba kimsenin umrundamıyız diye düşünmeden edemiyorum. Hocalara sorduğum zaman hep azar işitiyorum bekle bekle insanlar yıllarca bekledi diye hiçbir cevap alamıyorum. Tek ümidim şu forum umarım haftaya da devlet üniversitesi öğretim elemanı kadro ilanları tek bir üniversite ile sınırlı kalmaz.

Mr December

Baş Editör
50d veya 33a ibaresini neye dayanarak verebiliyor ? 50d maddesinde öğrenci statüsündeyken ilişiğiniz kesilemiyor ne zamanki mezun durumuna geçersiniz o vakit ilişik kesilme durumu söz konusu olur. Fakat özel bir üniversite bunu nasıl uygulayabilir, hadi uyguladı diyelim doktora sonrası yüzde 20lik kesime nasıl dahil edecek personelini ? Tüm özel üniversiteler toplanıp kendi aralarında bir yüzde oluşturup bu yüzdenin içerisinden yüzde 20lik bir grup mu seçecek? Yani şimdiye kadar sanki tüm özel üniversiteler 33a kadrosu açıyordu da 33a olayı ortadan kaldırılınca onlar da 55d uygulamasına geçti

Hocam özel üniversitedir istediğini yapar. Asistanlarını doktora bitince hoca yapacaklar diye birşey yok. İstediği gibi davranır. Öğretim üyesi almak istiyorsa istediği şartla ilana çıkarak alır. Şu an tüm kadrolar 50d. 33a yı ve geçmişi düşünerek kafanızı bulandırmayın, önünüze bakın.

A

Akdmkruya12

Guest
[MENTION=104203]GİZBAYGİZ[/MENTION] ve [MENTION=98156]tumua[/MENTION] arkadaşlar anlatamıyoruz herhalde!

1-Sınırsız araştırma görevlisi ilanı mümkün değil. Her yılın başında merkezi bütçeden üniversitelere dağıtılan öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadro adedi ne ise ona göre üniversiteler ilana çıkar. X üniversitesinin 50, Y üniversitesinin 30 olabilir ama genel olarak bu civarlardadır. Bu kadro adedini, norm kadro yönetmeliğine göre üniversite senatoları dilediği fakülte ve bölüme kullanabilir. Öğr. Gör. Kadrolarında norm kadroya uymak zorunda, Arş. Gör. Kadrolarında ise uymaz!

2- YÖK sadece denetim yapar! İzin vermez! Açılan öğretim 0yesi ve öğretim görevlisi ilanları norma uygun mu değil mi? Arş. Gör. Kadroları bütçeye göre verilen kontenjanlara uygun mu değil mi o kadar!

3- Sizce İstanbul ve Bartın üniversitesi nasıl bu kadar kolay ve hızlı ilana çıkabildi? YÖK izni gerekse süreçleri daha da uzamaz mıydı?

Hülaseten, ilanlar hususunda, özellikle Arş. Gör. İlanları hususunda rahat olun!

Hocam özel üniversitedir istediğini yapar. Asistanlarını doktora bitince hoca yapacaklar diye birşey yok. İstediği gibi davranır. Öğretim üyesi almak istiyorsa istediği şartla ilana çıkarak alır. Şu an tüm kadrolar 50d. 33a yı ve geçmişi düşünerek kafanızı bulandırmayın, önünüze bakın.

Hocam ben de tam anlamıyla bundan bahsediyorum. istediği gibi davranıyorlar ne yazık ki. haklısınız ben de bunlara takılmayıp önümüze bakmamız gerektiğini düşünüyorum

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam önemli bir soru ben de cevap bekliyorum. Yaşar hocanın paylaştığı Yök slaytında bu konuyla ilgili bir şey göremedim ben. Ama forumda önceki muhabbetlerde araştırma görevlileri için norm kadroya dahil olmadığıyla ilgili muhabbetler vardı. Yaşar hocam araştırma görevlilerin atanmasıyla ilgili bir sınırlama, norm var mıdır acaba?

Bu norm sayısını üniversite senatoları belirleyecek bu da elbette ki gerekçesi ile birlikte mantıklı ve makul ölçülere dayandırılacak..

tumua

Araştırma Görevlisi
[MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam hocalara kadrolari yoke gonderdik izin bekliyoruz denilmesine dair dusunceleriniz nelerdir? bu sadece benim degil diger 2 arkadasin da farkli universitelerdeki duyumlari

[MENTION=25535]akdmk[/MENTION]ruya12 arkadasim senin burada maddeledigin seyleri 5 aydir biz konusuyoruz zaten. Ancak hocalara yokten izin bekleniliyor tarzi bir aciklama yapilmis. Kaldi ki bu ar gor ilani icin de degil dr ogretim uyesi ilani icin. Bu aciklamayi ayni sekiilde bu forumdaki 2 arkadas da duyduysa demek ki ortada bir durum var. Onu cozmeye anlamaya calisiyoruz. Yoksa saydigin maddeleri ben ve diger arkadaslar temmuzdan beri tartisiyoruz merak buyurmayiniz

Son düzenleme:
A

Akdmkruya12

Guest
[MENTION=98156]tumua[/MENTION] ben forumu ilk gününden beri takip ediyorum rahat ol! Bizim üniversitemizde izin diye bir şey konuşulmadı, ki bildiğim üniversitelerde de ! Bu izin değil, norm sayılarının onaylanması ve denetlenmesidir!

tumua

Araştırma Görevlisi
Biz de zaten bu nedir diye burada tartismaya actik. Sahsi olarak uye dahi olmayan bir kisinin yaptigi agresif yorumlar bana yeterli gelmiyor dolayisiyla ilk gunden beri burada beraberce nefes tukettigimiz hocalarin da bu meseleyi yorumlamasini istiyorum. Sana gore bu izin ya da onay meselesi kolay ve umursanmayacak bir seyse yorumunu yapar cekilirsin. Ben diger hocalarimin yorumlarini istiyorum. Lutfen cevap verme zorunlulugu hissetme. Zira koydugun unlemlerden dolayi yazdigin metin okunmuyor zaten

Hocalarim bu yokten izin alma ya da durumu yoke bildirme neden 2018 kadrolari icin tekrarlaniyor. 2019da acilacak olan kadrolar icin boyle bir durum soz konusu evet ama mesela 1 hafta sonra yayinlanacak olan kadro icin yoke bildirmenin mantigi nedir? Universiteler zaten kendi norm profillerini olusturdu ve hatta norm fazlasi cikan ilanlari dahi iptal ettiler

Son düzenleme:

Genç Aday

Öğrenci
Sayın hocalarım x üniversitesinde rektör bu hafta içi kadro için yöke yazı gönderdik bekliyoruz demiş araştırma görevlisi kadroları da dahil yani sadece norm kadrolarla ilgili değil norm kadroya tabii olmayan kadro için de yazı gönderilmiş.

tumua

Araştırma Görevlisi
evet bu durum nedir? oldukca merak konusu [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam herhangi bir yorum ya da bilginiz var mi? Yukaridaki arkadas ile birlikte 4 kisi ayni durumu aktariyor

Arkadaşlar hepiniz kendi duyumlarınıza göre haklısınız. Bu duruma sebep olan nokta ise Yök ün önce "normları belirleyin, bana gönderin sayfadan ilan edin" yazısı, ve ardından personel daire başkanlarıyla yaptığı karmaşık toplantı, ardından "yetki devri"... Personel daire başkanları da bir insan, Rektörler baskı yaparsa çıkıyor ilanlar yapmazsa bu işi çözebilen, neyi nasıl yapacağını bilen başkanlar aracılığıyla çıkacak ilanlar, birbirlerinden öğrenecekler. Bizler kadar umurunda değil çoğu yetkilinin, şimdilik tek tük çıkıyor, yakın zamanda, önümüzdeki hafta, 1-2 haftaya ardı ardına çıkacaktır ilanlar, gereksiz yere ben daha iyi biliyorum, sen saçmalıyorsun tartışmalarına girmeyelim derim, derdimiz aynı. Gelir geçer bu işler, zaten zirvelerde yıpranan bir ülkenin vatandaşlarıyız... Tanrı güç versin...

gimmurat

Öğrenci
evet bu durum nedir? oldukca merak konusu [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam herhangi bir yorum ya da bilginiz var mi? Yukaridaki arkadas ile birlikte 4 kisi ayni durumu aktariyor

Hocam ben bu durumun tamamen üniversitelerin ne yapacağını bilememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Norm kadro yönetmeliği öncesinde üniversitelerin öğretim üyesi ilanı için iki yolları vardı. İlki sene başında yök tarafından üniversitelere verilen kadro sayıları dahilinde yapılacak atamalara üniversiteler sadece kadro kullanım izni isterdi. Şöyle açıklayayım yök üniversiteye 20 dr öğretim üyesi kadrosu verdiyse ve bu sayı içinde atama yapılırken üniversite ben 2 tane a bölümüne 1 tane b bölümüne gibi kadro kullanım iznini yökten ister, ekstra bir kadro sayısı isteği olmadığı içinde bir iki hafta içinde yök onayı verip ilana çıkılırdı. Diğer yol bu sayıların dışında üniversitenin yökten direk kadro talebi olmasıydı. Bu durumda da üniversite sen bana 20 verdin ama benim şu bölümümde ihtiyaç oluştu ben senden ekstra istiyorum gerekçeside şu şeklinde oluyordu. Bu daha uzun bir süreç. İki aya kadar uzayabiliyordu bu taleplerin cevaplanması. Şimdi siirt, bartın ve bu gece erciyes üniversitelerin ilanlarını görünce zaten ikinci seçeneğin olabilme olasılığı yok çünkü bu üniversiteler normlarını ne zaman belirledi de bu bir iki aylık süreci tamamlayıp kadroları geldi ve ilana çıktılar. Üniversitelerin norm belirlemesi sonucunda normunda boş olan bölümlere sadece kadro kullanım izni istediğini düşünüyorum ancak bu da çok mantıklı değil çünkü yökün kadro devri kararında durum aynen şu şekilde açıklanmış. ''YÖK Yürütme Kurulunda alınan karar gereği üniversitelerdeki asgari kadro aktarımı artık YÖK'ün onayına ihtiyaç duyulmaksızın üniversite yönetim kurulunun kararıyla gerçekleştirilebilecek.'' YÖKün onayına ihtiyaç duyulmadan dendikten sonra neden yökten kadro kullanım izni istensin ki. Özetle üniversitelerin normunda boşluk olan bölümlere açılacak kadrolarda dahi yökten izin istemesi bence tamamen ne yapacaklarını bilmediklerinden kaynaklanıyor. Muhtemelen çok uzayan bir süreç değil zaten. YÖK hemen onaylayıp geri dönüyor. Bartın Üniversitesi öğretim üyesi ilanına çıkalı neredeyse bir hafta oldu ve yeni ilanlarda gelmekte. Geri dönüşlerin YÖK'ten uzun sürelerde olması durumunda norm yasası sonrasında bu kadar erken kadro ilanları göremeyeceğimizi düşünüyorum.

tumua

Araştırma Görevlisi
Hocam ben bu durumun tamamen üniversitelerin ne yapacağını bilememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Norm kadro yönetmeliği öncesinde üniversitelerin öğretim üyesi ilanı için iki yolları vardı. İlki sene başında yök tarafından üniversitelere verilen kadro sayıları dahilinde yapılacak atamalara üniversiteler sadece kadro kullanım izni isterdi. Şöyle açıklayayım yök üniversiteye 20 dr öğretim üyesi kadrosu verdiyse ve bu sayı içinde atama yapılırken üniversite ben 2 tane a bölümüne 1 tane b bölümüne gibi kadro kullanım iznini yökten ister, ekstra bir kadro sayısı isteği olmadığı içinde bir iki hafta içinde yök onayı verip ilana çıkılırdı. Diğer yol bu sayıların dışında üniversitenin yökten direk kadro talebi olmasıydı. Bu durumda da üniversite sen bana 20 verdin ama benim şu bölümümde ihtiyaç oluştu ben senden ekstra istiyorum gerekçeside şu şeklinde oluyordu. Bu daha uzun bir süreç. İki aya kadar uzayabiliyordu bu taleplerin cevaplanması. Şimdi siirt, bartın ve bu gece erciyes üniversitelerin ilanlarını görünce zaten ikinci seçeneğin olabilme olasılığı yok çünkü bu üniversiteler normlarını ne zaman belirledi de bu bir iki aylık süreci tamamlayıp kadroları geldi ve ilana çıktılar. Üniversitelerin norm belirlemesi sonucunda normunda boş olan bölümlere sadece kadro kullanım izni istediğini düşünüyorum ancak bu da çok mantıklı değil çünkü yökün kadro devri kararında durum aynen şu şekilde açıklanmış. ''YÖK Yürütme Kurulunda alınan karar gereği üniversitelerdeki asgari kadro aktarımı artık YÖK'ün onayına ihtiyaç duyulmaksızın üniversite yönetim kurulunun kararıyla gerçekleştirilebilecek.'' YÖKün onayına ihtiyaç duyulmadan dendikten sonra neden yökten kadro kullanım izni istensin ki. Özetle üniversitelerin normunda boşluk olan bölümlere açılacak kadrolarda dahi yökten izin istemesi bence tamamen ne yapacaklarını bilmediklerinden kaynaklanıyor. Muhtemelen çok uzayan bir süreç değil zaten. YÖK hemen onaylayıp geri dönüyor. Bartın Üniversitesi öğretim üyesi ilanına çıkalı neredeyse bir hafta oldu ve yeni ilanlarda gelmekte. Geri dönüşlerin YÖK'ten uzun sürelerde olması durumunda norm yasası sonrasında bu kadar erken kadro ilanları göremeyeceğimizi düşünüyorum.

Aciklama icin tesekkurler hocam. Ben de ayni sekilde dusunuyorum aslina bakarsaniz. Bence bu yök’e yazi gonderip danisma meselesi yökten herhangi bir izin icin degil Yök’e durumu bildirmek bana yil basinda sagladigin ve norm kadro yonetmeligine uyan kadrolarin su kadarini ilan edecegim seklinde durumu yöke bildirmektir. Yani bundan baska bir durum da aklima gelmiyor. Yökten bir daha izin istenmesi. Bu dedigimiz gibi durumu yöke raporlama olabilir. Yök acaba ne kadar sure icerisinde buna cevap veriyor?

A

Akdmkruya12

Guest
[MENTION=98156]tumua[/MENTION] bey/hanım, gereksiz yere bana atarlanarak konuşma yaptınız, lakin benim söylediğimi şimdi tekrarlamışsınız. İner misin çıkar mısın. :) Sakın benim dediğim çıktı veya benim dediğime geldin triplerinde olduğumu sanmayasın ha! Biz onları aşalı yıllar oldu. Bir şey sormuşsun ne zaman YÖK cevap veriyor diye, çok kısa sürede verdiğine emin olabilirsin, örneğin; İstanbul, Bartın ve Erciyes Üniversitesi.