YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

kalamarr123

Öğrenci
Yoruldum artık, devletin yaptığın sınavlara bir yığın para vererek giriyoruz, gerekli puanları da elde ediyoruz ama gel gör ki kadro açmıyorlar. Bu ne biçim bir iş, kadro açıldı kazandım diyelim yine yarınım belli değil. 50D'imiş, buradan 50d'yi akademiye getiren düşüncesiz kimselere soruyorum senin evladın aynı durumda olsa gece gözüne uyku girer mi ? Utanç verici bir durum. İlk bulduğum fırsatta herhangi bir AB ülkesine gidip herhangi bir iş yaparak hayatımı devam ettirmek istiyorum, en azından yarınım belli. Sevgi ve selamlarımla.

Aguney

Öğrenci
Hocalarım günaydın. Bu gece ilan edilen Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi ilanından görebileceğiniz üzere norm işi filan kimsenin umrunda değil. Açılan Dr. Öğr. Üyesi kadrolarının birçoğu norm dışında açılmış kadrolar (örneğin 6 ana bilim dallı fizik bölümüne 23.öğretim üyesi alımı gibi). Hayır madem YÖK bu işi bu kadar denetlemeyecekti apar topar ilan edilmiş ya da kendinden istenen kadroları ne diye iptal etti? Yazık günah değil mi bizlere.
Anlaşılan o ki, norm kadro planlaması üniversitelerin yapılanma hedeflerine uymadı. Şu ana kadar çıkan ilanların çoğu norm dışı, bundan sonra da öyle devam edecek gibi.

pHDoktor

Öğrenci
Arkadaslar norm olayi anabilim dali degil fakultedeki toplam ogfetim uyesi sayisi uzerinden hesaplaniyor.

Emin misiniz böyle olduğundan ben birimlerde hesaplanıyor diye biliyorum ve öyle de yapılıyor.

- - - Güncellendi - - -

Hocalarım günaydın. Bu gece ilan edilen Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi ilanından görebileceğiniz üzere norm işi filan kimsenin umrunda değil. Açılan Dr. Öğr. Üyesi kadrolarının birçoğu norm dışında açılmış kadrolar (örneğin 6 ana bilim dallı fizik bölümüne 23.öğretim üyesi alımı gibi). Hayır madem YÖK bu işi bu kadar denetlemeyecekti apar topar ilan edilmiş ya da kendinden istenen kadroları ne diye iptal etti? Yazık günah değil mi bizlere.

Akdeniz Üniversitesi de benzer şekilde ilana çıktı neredeyse tüm ilanlar norm dışı gibi duruyor

A

akadi

Guest
Araştırma görevlisi ilânları niçin bu kadar kısıtlı acaba? Formdaki pek çok arkadaş araştırma görevlisi ilanını bekleyenlerin sıkıntı yapmamalarını yakında çok sayıda ilan çıkacağını söylemişti ancak mevcut durum yıpratıcı...😔 İnşallah biranevvel ilanların sayısında büyük bir artış olur...

belone

Öğrenci
Merhabalar, aranıza yeni katıldım, son sayfalara göz gezdirdiğimde, Akdeniz Üniversitesinin öğretim üyesi ilanı ile ilgili değerli üyelerin yazdıkları gözüme çarptı. Bildiğim kadarı ile duruma açıklık getirmek isterim. Hatırlarsanız, 12 Eylül'de YÖK'ün norm kadro yönetmeliğini hazırlaması için 60 gün süresi olduğu (Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ileydi sanırım) belirtilmişti, bunun için 12 Kasıma dek bir son süre bulunmaktaydı. Bu arada da rektörlükler, ellerindeki öğretim üyesi kadrolarını kullanabileceklerdi. Bu arada bir çok üniversite, norm kadro yönetmeliği (NKY) çıkmadan ilana çıktı ve alımlarını gerçekleştirdi. YÖK, 31 Ekimde NKY'yi tamamlayarak Cbaşkanlığına gönderdi ve 2 Kasım'da NKY resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2 Kasımdan sonra da 4-5 gün kadar daha, 20-25 kadar üniversitenin ilanları Resmi gazetede yayınlanmaya devam etmişti. İşte bu ilanlar, 2 Kasım tarihinden önce basım yayın kurumuna gönderilen ilanlardı. YÖK ise, 7 Kasımda rektörlüklere gönderdiği resmi yazıda, 2 kasıma kadar basım yayın kurumuna gönderilen ilanlardan 1 kasım tarihi dahil yayınlanan ilanların olduğu gibi kabul edileceğini, sonrasında çıkanların ise a) norm kadro dahilinde olanların yayınlanmasının kabul edildiğini, b) norm dışı olanların ise YÖK tarafından ivedilikle değerlendirileceğini belirtmişti. İşte Akdeniz Üniversitesinin geçen gün çıkan ilanı, az önce belirttiğim, 2 kasımdan önce yayınlanmak üzere basım yayın kurumuna gönderilen ilanların norm kadro dışı olduğu için ilk ilanda geçici olarak iptal edilen, sonradan b maddesi hükmünce onaylanan kısmı diye biliyorum. Yani, bildiğim kadarıyla yeni/planlanmadan/yönetmelik sonrası gönderilmiş norm dışı kadro ilanı değildir değerli hocalarım. saygılarımla.

- - - Güncellendi - - -

Dilerseniz, üniversitenin 2 kasımdan hemen sonra yayınlanan ilanla, sonrasında düzeltilerek yayınlanan ilandaki norm içi kadroları çıkarıp, üzerinde konuşulan son ilanı karşılaştırabilirsiniz. Saygılarımla.,

Aguney

Öğrenci
Merhabalar, aranıza yeni katıldım, son sayfalara göz gezdirdiğimde, Akdeniz Üniversitesinin öğretim üyesi ilanı ile ilgili değerli üyelerin yazdıkları gözüme çarptı. Bildiğim kadarı ile duruma açıklık getirmek isterim. Hatırlarsanız, 12 Eylül'de YÖK'ün norm kadro yönetmeliğini hazırlaması için 60 gün süresi olduğu (Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ileydi sanırım) belirtilmişti, bunun için 12 Kasıma dek bir son süre bulunmaktaydı. Bu arada da rektörlükler, ellerindeki öğretim üyesi kadrolarını kullanabileceklerdi. Bu arada bir çok üniversite, norm kadro yönetmeliği (NKY) çıkmadan ilana çıktı ve alımlarını gerçekleştirdi. YÖK, 31 Ekimde NKY'yi tamamlayarak Cbaşkanlığına gönderdi ve 2 Kasım'da NKY resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2 Kasımdan sonra da 4-5 gün kadar daha, 20-25 kadar üniversitenin ilanları Resmi gazetede yayınlanmaya devam etmişti. İşte bu ilanlar, 2 Kasım tarihinden önce basım yayın kurumuna gönderilen ilanlardı. YÖK ise, 7 Kasımda rektörlüklere gönderdiği resmi yazıda, 2 kasıma kadar basım yayın kurumuna gönderilen ilanlardan 1 kasım tarihi dahil yayınlanan ilanların olduğu gibi kabul edileceğini, sonrasında çıkanların ise a) norm kadro dahilinde olanların yayınlanmasının kabul edildiğini, b) norm dışı olanların ise YÖK tarafından ivedilikle değerlendirileceğini belirtmişti. İşte Akdeniz Üniversitesinin geçen gün çıkan ilanı, az önce belirttiğim, 2 kasımdan önce yayınlanmak üzere basım yayın kurumuna gönderilen ilanların norm kadro dışı olduğu için ilk ilanda geçici olarak iptal edilen, sonradan b maddesi hükmünce onaylanan kısmı diye biliyorum. Yani, bildiğim kadarıyla yeni/planlanmadan/yönetmelik sonrası gönderilmiş norm dışı kadro ilanı değildir değerli hocalarım. saygılarımla.

- - - Güncellendi - - -

Dilerseniz, üniversitenin 2 kasımdan hemen sonra yayınlanan ilanla, sonrasında düzeltilerek yayınlanan ilandaki norm içi kadroları çıkarıp, üzerinde konuşulan son ilanı karşılaştırabilirsiniz. Saygılarımla.,
Ne demek istediğinizi anlamadım? Sonuç olarak, norm kriterlerine uygun olmayarak YÖK
onayına gönderilmiş ve YÖK onayı ile ilana çıkmış ise norm dışı olmuyor mu?

tumua

Araştırma Görevlisi
Hocam yök onayina norm dahilindeki kadrolar icin de istek yapildi. Gecen hafta bagli bulundugum fakultede bir bolum norm kadrosu dahilinde olan -norm fazlasi kesinlikle degil- kadro ilani icin yöke yazi yazdilar cevap bekliyorlar.

- - - Güncellendi - - -

- - - Güncellendi - - -

Hocam hosgeldiniz. Bahsettiginiz Akdeniz Unv. ornegi onemli bir cikis noktasi olabilir ancak 2 Kasim’dan sonra Basim Yayina gitmis olan ve norm disi olarak degerlendirilecek bir baska universitemizin de ilani mevcut. Siz oglen bunu yazdiktan sonra soz konusu bahsettigim universitede erisebilecegim
kisilerle iletisime gectim ve ilanin 2 Kasim’dan cok sonra ilan izni ciktigi surecte gonderildigini soylediler

Keynesmith

Öğrenci
Arkadaşlar, resmi gazetede sorun mu var? İlanlara bakabilen var mı? Bugünün ilanları da eski ilanlar da yani kısacası ÇEŞİTLİ İLANLAR bölümü açılmıyor. Bilgisi olan var mı?

A

Akadrum

Guest
Norm kadro yönetmeliğinde her ana bilim dalında en az 1 öğretim üyesi olması gerekir diyor. Ata. Uni. Genel fizikte öğretim üyesi yok. Zaten yönetmeliğe göre buraya öncelikle alım yapmaları gerekiyor.

mvltaydn

Öğrenci
Herkese iyi geceler, arkadaşlar ilanlar için istenilen özgeçmiş yök'ün formatında mı olmak zorunda yoksa kendi hazırladığımız cv yi gönderebilir miyiz ?

spain

Öğrenci
Arkadaslar bazi ogretim gorevlisi ilanlarinda lisans mezuniyeti sonrasi 5 yil 8 yil gibi tecrube istenmekte. Yl sonrasi degil lisans sonrasi tecrube isteyen ilanlari kastediyorum. Bu durumda yaptigimiz yl tecrube sartina geciyor mu? Geciyorsa kac yil yerine gecmekte? Atiyorum yl 5 yillik tecrube yerine geciyor ise ve ve 3 yilda is deneyimimiz varsa 8 yil tecrube (5yl+3is) isteyen bir alana basvurabilir miyiz? Ben ylin is deneyimi yerine gectigini biliyorum kac yil oldugunu tam olarak bilmesem de yl en az 5 yil deneyim sayiliyor diye biliyorum . Oyle oldugu halde neden ilanda yl mezunu olmak ve alaninda 5 yil tecrubeye sahip olmak diye ilanlar cikmakta onu da anlamis degilim. Yanlis bir bilgim var ise lutfen duzeltin. Konuya hakim, iyi bilen arkadaslar aydinlatabilirse cok memnun olurum.

- - - Güncellendi - - -

Biraz baktim da myolarda yl 2 yil deneyim yerine geciyormus. O zaman 5 yil deneyim isteyen ilanlar mantikli oluyor. Ama bu konuyu net bilen arkadaslar yine de bilgi versinler ki kafamizda soru olmasin bu konuda.

Son düzenleme:

kadirk

Öğrenci
Arkadaslar bazi ogretim gorevlisi ilanlarinda lisans mezuniyeti sonrasi 5 yil 8 yil gibi tecrube istenmekte. Yl sonrasi degil lisans sonrasi tecrube isteyen ilanlari kastediyorum. Bu durumda yaptigimiz yl tecrube sartina geciyor mu? Geciyorsa kac yil yerine gecmekte? Atiyorum yl 5 yillik tecrube yerine geciyor ise ve ve 3 yilda is deneyimimiz varsa 8 yil tecrube (5yl+3is) isteyen bir alana basvurabilir miyiz? Ben ylin is deneyimi yerine gectigini biliyorum kac yil oldugunu tam olarak bilmesem de yl en az 5 yil deneyim sayiliyor diye biliyorum . Oyle oldugu halde neden ilanda yl mezunu olmak ve alaninda 5 yil tecrubeye sahip olmak diye ilanlar cikmakta onu da anlamis degilim. Yanlis bir bilgim var ise lutfen duzeltin. Konuya hakim, iyi bilen arkadaslar aydinlatabilirse cok memnun olurum.

- - - Güncellendi - - -

Biraz baktim da myolarda yl 2 yil deneyim yerine geciyormus. O zaman 5 yil deneyim isteyen ilanlar mantikli oluyor. Ama bu konuyu net bilen arkadaslar yine de bilgi versinler ki kafamizda soru olmasin bu konuda.

Hocam, Yeni yönetmelikte zaten özel alanlar harici tüm bölümlerde YÜKSEK LİSANS şartı getirildi. Eskiden bende öyle bi duyum alıp araştırmıştım ama YÜKSEK LİSANS ayrı TECRÜBE ayrı denildi.

Tecrübeli örnek DOĞRU İlan metni (Özel Alan olmayan bir bölüm için) İşletme Yüksek Lisans Mezunu ve ...... Alanında LİSANS SONRASI (VEYA YÜKSEK LİSANS SONRASI) 2-5... Yıl deneyime sahip olmak

Tecrübeli örnek YANLIŞ İlan metni (Özel Alan olmayan bir bölüm için) En Az ...... alanında Tezli Yüksek Lisans Mezunu olup ya da ...... alanında lisans mezunu olup 2 yıl deneyim sahibi
*Bu tip ilanlar tekrar çıktı ama artık çıkmaması gerekiyor.

İlgili Maddeler
(5) Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar.

(6) İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilir.

(3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır.

(4) Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak olanlarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe sahibi olmak şartı aranır.

ozcanalp

Öğrenci
Merhabalar,

Atatürk Üniversitesi'nin ilanına baktığımda örneğin bilgisayar mühendisliği 2 Dr. Öğr. Üyesi alım ilanı çıkmış. Bölümde mevcutta 1 prof. + 8 dr. Öğr. Üyesi görev yapmakta 2/3 kuralını açıkçası sağlamamış gibi, 2/3 kuralı bölüm bazında sağlanması gerekmiyor muydu ? Bu kural esnetilebiliyor mu özel izin alarak v.s yorumu olan hocalarımız var mıdır ?

Teşekkürler

ozgekklcc

Öğrenci
MYOlarda yüksek lisans 2 yıl deneyim yerine geçiyor. Fakültelere alınan öğr.gör. için 5 yıl deneyim olarak sayılıyor ancak artık enstitü dışında fakültelere öğr.gör. alınmayacak diye biliyorum. Daha önce MYOda bir ilan için yüksek lisansımı 2 yıl deneyim olarak göstermiştim. Herhangi bir sıkıntı olmadı.

MYOlarda yüksek lisans 2 yıl deneyim yerine geçiyor. Fakültelere alınan öğr.gör. için 5 yıl deneyim olarak sayılıyor ancak artık enstitü dışında fakültelere öğr.gör. alınmayacak diye biliyorum. Daha önce MYOda bir ilan için yüksek lisansımı 2 yıl deneyim olarak göstermiştim. Herhangi bir sıkıntı olmadı.
Yeni alım kriterlerine göre yl zorunlu. Yl yanında deneyim de istenirse, yüksek lisans deneyim yerine geçmiyor.

pHDoktor

Öğrenci
Merhabalar,

Atatürk Üniversitesi'nin ilanına baktığımda örneğin bilgisayar mühendisliği 2 Dr. Öğr. Üyesi alım ilanı çıkmış. Bölümde mevcutta 1 prof. + 8 dr. Öğr. Üyesi görev yapmakta 2/3 kuralını açıkçası sağlamamış gibi, 2/3 kuralı bölüm bazında sağlanması gerekmiyor muydu ? Bu kural esnetilebiliyor mu özel izin alarak v.s yorumu olan hocalarımız var mıdır ?

Teşekkürler

Hocam herşey karışık isteyen kadrosunu talep ediyor. Norm falan hikaye. Eğer izin de alınıyorsa YÖK kolayca iznini de veriyor. Benim anladığım bu.

Sekoloji

Öğrenci
Yüksek Lisans tecrübe yerine geçmiyor arkadaşlar. Zaten yüksek lisans olmadan ilan çıkartamıyorlar artık. Yüksek lisans şartından sonra gelen tecrübe şartı için ayrıca çalışmış olmak gerekiyor.