YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

tumua

Araştırma Görevlisi
vallahi norm filan hikaye oldu. Rektorler tak tak ilana cikiyor. Yök yetki devri diyerekten denetlemiyor. zaten ne izni gonderiliyor oraya hala anlayabilmis degilim. Ataturk Universitesinin ilanini gordunuz mu? nerede 2/3 kurali nerede norm?

pHDoktor

Öğrenci
vallahi norm filan hikaye oldu. Rektorler tak tak ilana cikiyor. Yök yetki devri diyerekten denetlemiyor. zaten ne izni gonderiliyor oraya hala anlayabilmis degilim. Ataturk Universitesinin ilanini gordunuz mu? nerede 2/3 kurali nerede norm?

Şimdi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ilanı gördüm. Benzer durumlar devam. Sadece Eğitim Fakültesi kadro ilanlarına baktım o bile yetti. Norm kadro yönetmeliği bence iptal edildi ve haberimiz olmadı.

tumua

Araştırma Görevlisi
Şimdi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ilanı gördüm. Benzer durumlar devam. Sadece Eğitim Fakültesi kadro ilanlarına baktım o bile yetti. Norm kadro yönetmeliği bence iptal edildi ve haberimiz olmadı.

Isteyen rektor ilan izni veriyor istemeyen norm kadro yonetmeligini kullanisli bir arac olarak one suruyor. Bir kisim universite norm icindeki kadrolari kullanmak icin yöke yazi yazip izin istiyor.Bir kismi direkt ilana cikiyor. Bir universite arastirma gorevlisi alinmayacak yakin zamanda diyor bazi bolumler itiraz edince iyi hadi sizin fakulteye 7 adet ar gor verdim ilana cikabilirsiniz diyor. Cok Anabilimdali olmayan bir bolum icindeki 23 hocanin uzerine 2 hoca arti 2 asistan daha almak icin ilana cikiyor. 2 anabilimdalinda toplam 25 hoca olacak sekilde ayarlaniyor. Bu ilanin uzerinden 1 bucuk hafta geciyor kimse de ne yapiyorsunuz yahu demiyor. Norm yonetmeligine gore dolu olan bir bolumun hocasina ayni fakultede baska bir bolumden kadro aciliyor edebiyat bolumunde yar doc olan hoca felsefe bolumunden docentlik aliyor. Hadi diyelim ki Ocak 2019’da daha siki isleyecek -bence ayni devam edecek- o zaman neden yeni yonetmelik yeniyildan itibaren gecerlidir denilmek yerine 2018 yilinin taa 7. ayinda yilin ortasinda kadrolari durdurup yeni yonetmelik yapiyoruz deniliyor. Gorduklerim duyduklarim. Ne degisti ne anladik?

Son düzenleme:

Ar-Gör

Öğrenci
Arkadaşlar lütfen saçmalamayı bırakın çünkü hiçbir şeyin iptal edildiği yok!! ABD üzerinden alım yapılıyor ve fazla olanlara YÖK SORGUSUZ İZİN VERİYOR!! Bunun nedeni ise 2018 yılı bitmeden üniversitelerin öğretim üyesi kadrolarını yönetmelikten önce talep etmiş olmaları.. Çıkarak çıkardı yönetmelikten önce çıkaramayan da YÖK'e dedi ki biz dereyi görmeden paçayı sıvamadık o yüzden şimdi bizim kadrolar için (en azından 2018 bitene kadar) bize kolaylık sağla.. Olay bu kadar basit.. 8 gün boyunca böyle ilanlar görmeye devam edecez ama 2019 artık yeni yönetmeliklerim tam anlamıyla uygulandığı bir yıl olacak.. NORM hikaye ya da iptaloldu gibi dayanaksız yorumlar yapmaktan kaçının ki hepimiz biliyoruz ki YÖK yönetmeliği yayımladığında bütün var olan kadroları iptal ettirdi.. Burada bi hata olsa onları da iptal ettirirdi!!

tumua

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar lütfen saçmalamayı bırakın çünkü hiçbir şeyin iptal edildiği yok!! ABD üzerinden alım yapılıyor ve fazla olanlara YÖK SORGUSUZ İZİN VERİYOR!! Bunun nedeni ise 2018 yılı bitmeden üniversitelerin öğretim üyesi kadrolarını yönetmelikten önce talep etmiş olmaları.. Çıkarak çıkardı yönetmelikten önce çıkaramayan da YÖK'e dedi ki biz dereyi görmeden paçayı sıvamadık o yüzden şimdi bizim kadrolar için (en azından 2018 bitene kadar) bize kolaylık sağla.. Olay bu kadar basit.. 8 gün boyunca böyle ilanlar görmeye devam edecez ama 2019 artık yeni yönetmeliklerim tam anlamıyla uygulandığı bir yıl olacak.. NORM hikaye ya da iptaloldu gibi dayanaksız yorumlar yapmaktan kaçının ki hepimiz biliyoruz ki YÖK yönetmeliği yayımladığında bütün var olan kadroları iptal ettirdi.. Burada bi hata olsa onları da iptal ettirirdi!!

Hocam, bulundugum bolumde bir ogretim uyesi ilani cikacakti Mayis Haziran gibi. Alimlar durunca o da kaldi. simdi hocalar o kadroyu kullanmak istediler direkt kullanamadilar. Yök’e sistemden dilekce gonderdiler cevap bekliyorlar. Yok onay verirse kullanacaklar. Bir cok universite boyle arkadaslar yazmisti gecen hafta. Bu da yonetmelikten once istenen kadroydu ama tak diye cikmadi. Ki kadro norm fazlasi da olmuyor uyuyor her sekilde yonetmelige. Madem sizin dediginiz sekilde olacakti o halde neden bu yonetmelik 2019’dan itibaren gecerlidir denmedi de yilin ortasinda milleti beklettiler. Hadi yonetmelik hazirladigini duyur ama seneye gecerli olacak dersin is biter. Elbette iptal olmadi norm yonetmelik ama uygun sekilde islemiyor. Bolumlere verilen kadrolar zaten rektorluge cekilmisti. Yonetmelik yayinlandigi andan itibaren gecerlidir deniliyor maddede. Yani 2018 kadrolari icin de gecerli bir durum.
Ayni sekilde sizin dediginiz gibi bir durum olsaydi docentlik kadrosu almis ama norm
yonetmelikten dolayi onu kullanamayan hocalarimizin kadrosu iptal olmaz ya da baska bolumden docent olmazlardi. Ay bitene kadar ilana cikarlardi ki docentligi
gelmis hocanin yani.

pHDoktor

Öğrenci
Hocam, bulundugum bolumde bir ogretim uyesi ilani cikacakti Mayis Haziran gibi. Alimlar durunca o da kaldi. simdi hocalar o kadroyu kullanmak istediler direkt kullanamadilar. Yök’e sistemden dilekce gonderdiler cevap bekliyorlar. Yok onay verirse kullanacaklar. Bir cok universite boyle arkadaslar yazmisti gecen hafta. Bu da yonetmelikten once istenen kadroydu ama tak diye cikmadi. Ki kadro norm fazlasi da olmuyor uyuyor her sekilde yonetmelige. Madem sizin dediginiz sekilde olacakti o halde neden bu yonetmelik 2019’dan itibaren gecerlidir denmedi de yilin ortasinda milleti beklettiler. Hadi yonetmelik hazirladigini duyur ama seneye gecerli olacak dersin is biter. Elbette iptal olmadi norm yonetmelik ama uygun sekilde islemiyor. Bolumlere verilen kadrolar zaten rektorluge cekilmisti. Yonetmelik yayinlandigi andan itibaren gecerlidir deniliyor maddede. Yani 2018 kadrolari icin de gecerli bir durum.
Ayni sekilde sizin dediginiz gibi bir durum olsaydi docentlik kadrosu almis ama norm
yonetmelikten dolayi onu kullanamayan hocalarimizin kadrosu iptal olmaz ya da baska bolumden docent olmazlardi. Ay bitene kadar ilana cikarlardi ki docentligi
gelmis hocanin yani.

Çok haklısınız hocam. Böle bir çelişki nasıl olur. İptal etmeseydi izni alınanları. Norm neden var amacı ne? Dediğiniz gibi 2019 yılından itibaren geçerli olsaydı. Şimdi Norm dışı bir sürü yeni ilan. 2019 yılında kadro isteyenlerin yada isteyeceklerin suçu ne?

D

DrOgrUyesi 85

Guest
2/3 kuralı hikaye. Bölümümüze Dr. Öğretim Üyesi kadrosu istedik. 2/3 kuralına takıldığı için Dekanlık'a norm dışı talepte bulunmayı teklif ettik. Dekanlıktan gelen cevap ise, kadro kullanım izni üniversitede olduğu için sorun olmayacağını belirttiler. Yanı hem norm kadrodan kullanılacak, hem de 2/3 kuralına uymayacak şekilde ilana çıkılacak.
Bunun haricindeki norm dışı kadro kullanımının ise eski usülde aynen devam ettiğini, çıkan ilanlar vesilesiyle görüyoruz.

Yani, panik yapmaya gerek yok. Değişen çok fazla bir şey yok...

tumua

Araştırma Görevlisi
Arti olarak norm kadro meselesinden dolayi 2018 kadrosu 2019 kadrosu ayrimindan ziyade Bolumlere ait genel gecer kadrolar var norm kadro yonetmeliginde en az ve en fazla seklinde belirtilen sayilar dahilinde. Norm kadroya uyuyorsa 2018’de izin verilmis olan kadrolar 2019’da da kullanilabilinir. Eskiden o yil verilip kullanimayan kadro sonraki yilin ilk birkac ayinda kullanilabilirken artik norm
kadroya uyuyorsa 2018’de verilen kadrolar 2019’un haziraninda dahi ilana cikilabilir. Norm sayilarinda var olan bir degisiklik olursa -anabilimdali acilir, hocalardan biri gider, ogrenci sayisi artar norm duzenlenmesi gerekir- bu tarz degisiklikler de her yilin Aralik ayinda YOK’e bildirilir sonraki yilda yapilacak duzenlemeler icin. Bu konuda oldukca emin konusuyorum cunku hocalarimiz bu soruyu yöke yoneltti ve boyle bir cevap
aldilar. O sebeple aman 2018 bitmeden bize izin verin de su zaten izni alinmis kadrolari cikaralim duyumu pek de gecerli ve dogru degil. Zaten bu sebeple yonetmelik yeni yilda degil de yayinlandigindan itibaren gecerli kilindi.

pHDoktor

Öğrenci
Arti olarak norm kadro meselesinden dolayi 2018 kadrosu 2019 kadrosu ayrimindan ziyade Bolumlere ait genel gecer kadrolar var norm kadro yonetmeliginde en az ve en fazla seklinde belirtilen sayilar dahilinde. Norm kadroya uyuyorsa 2018’de izin verilmis olan kadrolar 2019’da da kullanilabilinir. Eskiden o yil verilip kullanimayan kadro sonraki yilin ilk birkac ayinda kullanilabilirken artik norm
kadroya uyuyorsa 2018’de verilen kadrolar 2019’un haziraninda dahi ilana cikilabilir. Norm sayilarinda var olan bir degisiklik olursa -anabilimdali acilir, hocalardan biri gider, ogrenci sayisi artar norm duzenlenmesi gerekir- bu tarz degisiklikler de her yilin Aralik ayinda YOK’e bildirilir sonraki yilda yapilacak duzenlemeler icin. Bu konuda oldukca emin konusuyorum cunku hocalarimiz bu soruyu yöke yoneltti ve boyle bir cevap
aldilar. O sebeple aman 2018 bitmeden bize izin verin de su zaten izni alinmis kadrolari cikaralim duyumu pek de gecerli ve dogru degil. Zaten bu sebeple yonetmelik yeni yilda degil de yayinlandigindan itibaren gecerli kilindi.

Hocam o zaman bu ilanlar nasıl çıkabiliyor? Ben görmezden gelindiğini yada görülmediğini sanmıyorum. Yoksa ilan eden edebiliyor sorun yok mu? Yani eskisi gibi mi sistem. Ben de sizin yazdığınız gibi biliyorum. Norm kadro yönetmeliği çıktığında tüm kadrolar havuza aktarıldı ve bundan sonra yönetmeliğe göre kadro verilecek? Yönetmelik ne diyor bir bölüme en fazla 6 öğretim üyesi yada her ABD başına 2 öğretim üyesi. Şimde bir de ilanlara bakın. İlan çıkan bölümler normun neredeyse 2 katı ama yeni kadro ilanları var. Onun da üstünde bir de 2/3 kuralı vs hiç biri uygulanmamış

Ph.D.

Öğrenci
Hocalarım günaydın. Bu gece ilan edilen Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi ilanından görebileceğiniz üzere norm işi filan kimsenin umrunda değil. Açılan Dr. Öğr. Üyesi kadrolarının birçoğu norm dışında açılmış kadrolar (örneğin 6 ana bilim dallı fizik bölümüne 23.öğretim üyesi alımı gibi). Hayır madem YÖK bu işi bu kadar denetlemeyecekti apar topar ilan edilmiş ya da kendinden istenen kadroları ne diye iptal etti? Yazık günah değil mi bizlere.

Atatürk Üniversitesi'nin ilanını göremedim. Hangi tarihe aitti?

Akademik aday

Öğrenci

enerjici

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, bugün ikinci 100 günlük eylem planı içinde ''YÖK-05 Akademik İstihdam Platformunu oluşturulması'' diye bir madde bulunmakta bu acaba yoksis gibi bir platform mu ?

finduilas

Profesör
Bu forumda ne kadar bilmeden okumadan atıp tutan arkadaş çoğaldı. Tezli yüksek lisans yapmış olmak=lisans sonrası 5 yıl tecrübe

https://www.memurlar.net/haber/588020/tezli-yuksek-lisans-tecrube-yerine-gececek.html
Ogretim Gorevlisi ilanlarinda "tezli yuksek lisans mezunu olmak" ibaresi artik zorunlu. Okullar bunun haricinde isterse deneyim sarti koyabilir. Yani deneyim sartli ilanlar artik su sekilde cikacak: ".... alaninda tezli yuksek lisans mezunu olmak ve ... yil deneyim sahibi olmak" Arada "ve" baglaci oldugu icin ikisini de saglamak zorunda olacaksiniz. Yani yuksek lisansiniz deneyim yerine sayilmayacak.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

Ar-Gör

Öğrenci
gelmis hocanin yani.

Keşke sizin kadronuz da norm fazlası olsaydı hocam çünkü benim çizdiğim çerçeveye göre sizin kadronuz norm fazlası olsaydı YÖK üniversiteniz mağdur olmasın diye ona direkt izin verirdi ama norm'a uygun diye 2019 kadrolarına bırakıyor olabilir. Doçentliği gelmiş olan hocalar için ise bir şey diyemiyorum çünkü o apayrı bir mevzu ki norm kadro kısıtlayacı olduğu için (özellikle öğretim üyeliğinde) orada başka şeyler oluyor olabilir. Kısacası bence 2018 bitene kadar bu böyle devam eder ve 2019 esas uygulama safhası olur diyorum ikinci defa!!

Akademik aday

Öğrenci
Ogretim Gorevlisi ilanlarinda "tezli yuksek lisans mezunu olmak" ibaresi artik zorunlu. Okullar bunun haricinde isterse deneyim sarti koyabilir. Yani deneyim sartli ilanlar artik su sekilde cikacak: ".... alaninda tezli yuksek lisans mezunu olmak ve ... yil deneyim sahibi olmak" Arada "ve" baglaci oldugu icin ikisini de saglamak zorunda olacaksiniz. Yani yuksek lisansiniz deneyim yerine sayilmayacak.

YÖK yl mezunu olmayı 5 yıl tecrübeli olarak sayılması yönünde karar almış hocam. Bu 5 yıl muhabbeti niye geçiyor o zaman yök neden böyle karar almış? Dediğiniz gibiyse bu saydıkları 5 yıl nerde kullanılacak o zaman? Tamam isterlerse fazlasını isteyebilirler. Ama açık açık yazmış kararda tezli yl mezunlarının 5 yıl tecrübeli sayılması diye...

Aguney

Öğrenci
Keşke sizin kadronuz da norm fazlası olsaydı hocam çünkü benim çizdiğim çerçeveye göre sizin kadronuz norm fazlası olsaydı YÖK üniversiteniz mağdur olmasın diye ona direkt izin verirdi ama norm'a uygun diye 2019 kadrolarına bırakıyor olabilir. Doçentliği gelmiş olan hocalar için ise bir şey diyemiyorum çünkü o apayrı bir mevzu ki norm kadro kısıtlayacı olduğu için (özellikle öğretim üyeliğinde) orada başka şeyler oluyor olabilir. Kısacası bence 2018 bitene kadar bu böyle devam eder ve 2019 esas uygulama safhası olur diyorum ikinci defa!!

Arkadaşlar, komik olmayın lütfen.
Yönetmelikte ilgili maddeler gayet açık ve net. Bu yönetmelik, yayımlandığı gün uygulamaya girer.
"2018 sonuna kadar idare edelim, geçiş dönemi olsun, 2019'da tam anlamıyla uygulamaya koyalım" gibi bir düşünce olabilir mi? Kim böyle bir uygulamaya cesaret edebilir? Bugüne kadar YÖK'ün çıkardığı yönetmeliklerde muallakta kalan noktalarda atılan adımlar "EMSAL KARAR" oluşturmuştur.

Dolayısıyla, bu işin uygulama kısmı "esnek" olarak başladıysa 2019 yılında da bu şekilde devam eder ve büyük ihtimalle yıl sonunu görmeden yürürlükten kalkar.

Son düzenleme:

finduilas

Profesör
YÖK yl mezunu olmayı 5 yıl tecrübeli olarak sayılması yönünde karar almış hocam. Bu 5 yıl muhabbeti niye geçiyor o zaman yök neden böyle karar almış? Dediğiniz gibiyse bu saydıkları 5 yıl nerde kullanılacak o zaman? Tamam isterlerse fazlasını isteyebilirler. Ama açık açık yazmış kararda tezli yl mezunlarının 5 yıl tecrübeli sayılması diye...
O karar "yuksek lisans mezunu olmak veya ... yil deneyim sahibi olmak" ya da "... yil deneyim sahibi olmak" ilanlari icindi. Bu durumlarda ylniz deneyim yerine sayiliyordu. "Ve" baglaci olan ilanlarda eskiden de ikisini de saglamak zorundaydiniz. Simdi "veya" baglacli ya da sadece deneyim isteyen ilan kalmadigi icin karari da bir anlami yok. Sadece ozel nitelikli alanlarda sadece deneyim isteniyor, orada kullanilabilir.

Ayrica dikkat ettiyseniz karar 2016da alinmis. Yani gunumuzle alakasi yok, o zamanlar sartlar farkliydi.