YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

A

Akdmkruya12

Guest
[MENTION=2365]Merve[/MENTION] hocam benim anlayamadığım şu özür dileyerek sormak istiyorum. Şimdi YÖK kadro kullanımına mı izin verecek yoksa üniversitelerin hangi anabilim dalında veya bölümde ne kadar ve hangi unvanlarda ilana çıkanileceğine mi karar verecek? Yani diyelim ki bir üniversite ihtiyacı olmadığı halde ekstradan 1 arş veya öğr görevlisi ilanına çıkmak istediğinde YÖK bunu mu değerlendirmeye alacak? İhtiyacınız yok açmayın bu ilanı mı diyecek?

Veyahut YÖK sadece genel olarak mı izin veriyor? Yani biz elinizdeki kadro adedi neyse onu kafanıza göre kullanabilirsiniz izin verdik mi?

A

Akademik 123

Guest
erciyes cumhurbaşkanlığı kararnamesini yazarak cıkmıs ilana bence su maddeye atıfta bulunmusBu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen (III) sayılı cetveldeki kadroların, eklendikleri tarihten itibaren bir ay içinde derece, unvan ve adet itibariyle, bir üniversite içinde ilgili anabilim dallan arasında dağılımı, yükseköğretim kurumlannm görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılır. Bu dağılım Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu dağılımda sonradan yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir.

Merve

Baş Editör
[MENTION=2365]Merve[/MENTION] hocam benim anlayamadığım şu özür dileyerek sormak istiyorum. Şimdi YÖK kadro kullanımına mı izin verecek yoksa üniversitelerin hangi anabilim dalında veya bölümde ne kadar ve hangi unvanlarda ilana çıkanileceğine mi karar verecek? Yani diyelim ki bir üniversite ihtiyacı olmadığı halde ekstradan 1 arş veya öğr görevlisi ilanına çıkmak istediğinde YÖK bunu mu değerlendirmeye alacak? İhtiyacınız yok açmayın bu ilanı mı diyecek?

Veyahut YÖK sadece genel olarak mı izin veriyor? Yani biz elinizdeki kadro adedi neyse onu kafanıza göre kullanabilirsiniz izin verdik mi?
Kadro kullanımı için izin değil, anabilim dalı bazında. Şu bölümden şu anabilim dalı için kadro talebi yöke gidiyor. Araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi ikisi için de bu şekildeymiş.
Yani biz kadro iznini verdik, siz ihtiyaca göre kullanın demiyor.

tumua

Araştırma Görevlisi
Kadro kullanımı için izin değil, anabilim dalı bazında. Şu bölümden şu anabilim dalı için kadro talebi yöke gidiyor. Araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi ikisi için de bu şekildeymiş.
Yani biz kadro iznini verdik, siz ihtiyaca göre kullanın demiyor.

Peki [MENTION=2365]Merve[/MENTION] hocam, talep yöke gittiğine yök, norm kadro yönetmeliğine her şekilde uyan ar gör ya da öğr. gör kadrosunu veriyor mu? Yoksa norma uysa dahi vermeme durumu var mıdır? Maddede yök'ün görüşünümn alınacağı yazdığı için ben sadece norma bakılıyor uygunsa veriliyor izlenimine kapıldım.

Merve

Baş Editör
Peki [MENTION=2365]Merve[/MENTION] hocam, talep yöke gittiğine yök, norm kadro yönetmeliğine her şekilde uyan ar gör ya da öğr. gör kadrosunu veriyor mu? Yoksa norma uysa dahi vermeme durumu var mıdır? Maddede yök'ün görüşünümn alınacağı yazdığı için ben sadece norma bakılıyor uygunsa veriliyor izlenimine kapıldım.

Vermeme durumu var diye düşünüyorum. Bu benim izlenimim ama bilgi değil yani.

Ar-Gör

Öğrenci
Hocam buralardayım gözlerim hep forumun üzerinde :)

Yüksek Lisans Mezuniyeti şartının üzerine diledikleri şekilde tecrübe şartı koyabilirler buna engel bir durum yok.

Peki Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin ilanında Veterinerlik Fakültesi Öğr-Gör ilanına çıkmış.. Fakültelerin elinden bu alınmamış mıydı?? Ayrıca nereden çıktı YL şartına tecrübe eklenebilir olayı anlamış değilim çünkü yönetmelik ilk çıktığında bu sadece özel alanlar için tecrübe aranır diye konuşuldu, hiç YL'ye tecrübe ekleyebilir diye bişeye denk gelmedim diye hatırlıyorum!!

- - - Güncellendi - - -

Ozel belirlenmis alanlar haricinde yuksek lisanssiz deneyim sarti aranmaz. Yuksek lisans + deneyim sarti koyabilir.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

Peki Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin ilanında Veterinerlik Fakültesi Öğr-Gör ilanına çıkmış.. Fakültelerin elinden bu alınmamış mıydı?? Ayrıca nereden çıktı YL şartına tecrübe eklenebilir olayı anlamış değilim çünkü yönetmelik ilk çıktığında bu sadece özel alanlar için tecrübe aranır diye konuşuldu, hiç YL'ye tecrübe ekleyebilir diye bişeye denk gelmedim diye hatırlıyorum!!

tumua

Araştırma Görevlisi
Vermeme durumu var diye düşünüyorum. Bu benim izlenimim ama bilgi değil yani.

Hocam eski yönetmelik işlerken yök'ün talep edilen kadroyu vermemesinin başlıca ve belki de tek sebebi bölüm ya da anabilim dalının dolu olduğuydu (diğer bir deyişle bahsettiğimiz sessiz norm kadro uygulaması). Şimdi üniversiteler zaten açık açık yeni yönetmelik gereği kendi kendine norm kadroları çıkarttı onaylattı. Bunun yanı sıra artık 2019 2020 kadroları gibi ayrımlar kalmadığı için üniversitelerdeki eleman sayısı daha sağlam denetim altında çünkü açık bir şekilde norm sayıları var. Aynı zamanda yök onay verdikten sonra ilana çıkılacak zaman da üniversitelere bırakıldı ki benim okuduğum fakültede bir bölüm adayları ve hatta acil ihtiyaçları olmamasına rağmen norm kadroya uyduğu için "elimizde bulunsun" diyerek doç. dr. ilan izni de gönderdi yök'e. Dolayısıyla ben bu konuya daha pozitif bakıyorum.

Yani yukarıdaki temel sebeplerden dolayı yök'ün onaylamama gibi bir durumu inşallah olmaz zaten norm sayıları belli ve artık yıl ayrımı da kalmadığına göre norm kadro yönetmeliğine uyanlar onaylanır diye umuyorum ki zaten artık norm kadroya uyuyorsa yök'ün onaylamama gibi bir durumu da olduğunu sanmıyorum. O halde yetki bahsedildiği şekilde üniversitelerde değildir hâlâ. Yök'ün onaylayamayacağı ve üzerine uzunca düşüneceği kadro talepleri kendilerine gönderilen norm fazlası kadro talepleri olduğunu düşünüyorum.

A

Akdmkruya12

Guest
[MENTION=2365]Merve[/MENTION] hocam öncelikle cevaplar için teşekkür ediyorum. YÖK anabilim dalı bazlı inceleme yapıyor ve ihtiyaca göre kadro açılmasını veya kişiye özel ilan açılmamasını sağlamaya çalışıyor olsa özellikle Pamukkale'nin ilana çıkamaması gerekirdi diye düşünüyorum. Pamukkale sadece bir örnek şuana kadar yaklaşık 20 üniversite öğretim elemanı ilanına çıktı bu ilanların birçoğu ihtiyaç olmadığı halde çıkılmış ilanlar ve kişiye özel ilanlar. Öğretim üyesi ilanları ise başlı başına FACİA! Süreci takip edip ne olacak görmek gerek. Teşekkürler.

ogulhero06

Öğrenci
ÖNEMLİ.... Sayın hocalarım, senato üyesi hocalarımızdan alınan son duyumlarda malesef pek parlak bir tablo yok gibi. YÖK üniversitelere 2019 icin kadro planlamalarınızi yapın norm, norm fazlası gibi ama bunları bize göndermeyin bekletin demiş. Bunuda hicbir personele duyurmayın diye belirtilmiş. Anlayacagınız 2019 yılı icin kadro isleri hayal gibi eger söylenenler dogruysa. Yani perdenin önünde başka arkasında başka bir oyun oynanıyor, Insanların hayalleriyle. Yetki devri, yok öğrenci sayisi, yok egitim kalitesi hepsi hikaye bu durumda. Alelacele çıkarılan Akademik tesvik, Norm kadro gibi yönetmeliklerin tek amacı var demekki 1 yıl herkesin taleplerini susturmak, nedeni ise akademiye gelince bütçe yetersiz. Inşaallah birileri emeklerimizin boşa gitmemesi icin önayak olurda bu haksizliklar giderilir. Yoksa geciken adalet ancak küskünlük ve nefret doğurur. bu konuyu teyit eder duyumu olan arkadaşlar varmı acaba.

tumua

Araştırma Görevlisi
ÖNEMLİ.... Sayın hocalarım, senato üyesi hocalarımızdan alınan son duyumlarda malesef pek parlak bir tablo yok gibi. YÖK üniversitelere 2019 icin kadro planlamalarınızi yapın norm, norm fazlası gibi ama bunları bize göndermeyin bekletin demiş. Bunuda hicbir personele duyurmayın diye belirtilmiş. Anlayacagınız 2019 yılı icin kadro isleri hayal gibi eger söylenenler dogruysa. Yani perdenin önünde başka arkasında başka bir oyun oynanıyor, Insanların hayalleriyle. Yetki devri, yok öğrenci sayisi, yok egitim kalitesi hepsi hikaye bu durumda. Alelacele çıkarılan Akademik tesvik, Norm kadro gibi yönetmeliklerin tek amacı var demekki 1 yıl herkesin taleplerini susturmak, nedeni ise akademiye gelince bütçe yetersiz. Inşaallah birileri emeklerimizin boşa gitmemesi icin önayak olurda bu haksizliklar giderilir. Yoksa geciken adalet ancak küskünlük ve nefret doğurur. bu konuyu teyit eder duyumu olan arkadaşlar varmı acaba.

Geçersizdir efendim. Üniversitelerin büyük kısmı 2019 norm kadrolarını hazırlayıp YÖK'e gönderdiler bile. En erkeni Aralık ayının başında oldu. Aralık'ın ilk ve ikinci haftaları çoğunluktaydı. Geçen cuma da süreç tamamlandı. Ayrıca hiçbir personele duyurmayıp size söylemeleri de ayrı bir hoşluk :)

Ar-Gör

Öğrenci
Geçersizdir efendim. Üniversitelerin büyük kısmı 2019 norm kadrolarını hazırlayıp YÖK'e gönderdiler bile. En erkeni Aralık ayının başında oldu. Aralık'ın ilk ve ikinci haftaları çoğunluktaydı. Geçen cuma da süreç tamamlandı. Ayrıca hiçbir personele duyurmayıp size söylemeleri de ayrı bir hoşluk :)

HAHAAHAHA ben de aynı noktaya değinecektim, hiçbir personel değil demek arkadaş :D Ya nedir bu forumun oğul....'lardan çektiği [MENTION=98156]tumua[/MENTION] hocam :D

Arkadaslar bir konuda size danismak istiyorum.Myo bunyesinde ogretim gorevlisi olmak icin hangi ales turu gerekiyor?Artik tyt ile ogrenci alinmaya basladi bu durumda herhangi bir ales puan turu yeterli oluyor mu?Mevzuatta ya mezun olunan puan turu ya da ogrenci kabul edilen alandaki puan turune gore ales sonucu kullanilabiliyor deniyor.

bekleyiş123

Öğrenci
İyi bir haber vereyim. Bugün araştırma görevlisi bir arkadaşım, bağlı bulunduğu fakülteye bir öğretim üyesi bir de araştırma görevlisi alınacağını, ilanların yakın zamanda çıkacağını belirtti. Tabi sadece kendi fakültesi adına konuştu ama anladığım kadarı ile YÖK ile iletişimden kaynaklı bir gecikme bulunuyor.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Peki Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin ilanında Veterinerlik Fakültesi Öğr-Gör ilanına çıkmış.. Fakültelerin elinden bu alınmamış mıydı?? Ayrıca nereden çıktı YL şartına tecrübe eklenebilir olayı anlamış değilim çünkü yönetmelik ilk çıktığında bu sadece özel alanlar için tecrübe aranır diye konuşuldu, hiç YL'ye tecrübe ekleyebilir diye bişeye denk gelmedim diye hatırlıyorum

Bakınız birincisi fakültelerde klinik ve laboratuvar uygulamaları hariç Öğretim Görevlisi planlaması yapılamaz ilgili madde:

(6) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ders verecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlar ile sağlık programlarındaki klinik ve laboratuvar uygulamaları veya mühendislik laboratuvar uygulamalarında ihtiyaç duyulanlar hariç olmak üzere, fakültelerde öğretim görevlisi kadro planlaması yapılamaz.

Sizin bahsettiğiniz ilan Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü için açılmış sanırım bu kadar açıklama yeterlidir.

İkincisi Tezli Yüksek Lisans şartının üzerine tecrübe istenemeyeceğini asıl nereden çıkardığınızı ben anlamadım ayrıca burada öyle konuşulmadı böyle konuşuldu diye ilanlar buna uygun çıkacak şartı yok hiçbir yönetmelikte.

Kızgın olabilirsiniz en az sizin kadar ben de kızgınım, isyan ediyor olabilirsiniz ben de ediyorum ancak bu durum burada ünlem işaretleri ile ne bana ne de başka bir üyeye hesap sorar gibi mesaj yazma hakkını size tanımaz, lütfen mesajlarınızda daha dikkatli olunuz. Burada herkes elinden geldiğince ve nezaket kuralları çerçevesinde sorulan soruları yanıtlamaya yahut sorularına yanıt bulmaya çalışıyor lütfen biraz daha özenli olalım.. Selamlar sevgiler..

Arkadaslar bir konuda size danismak istiyorum.Myo bunyesinde ogretim gorevlisi olmak icin hangi ales turu gerekiyor?Artik tyt ile ogrenci alinmaya basladi bu durumda herhangi bir ales puan turu yeterli oluyor mu?Mevzuatta ya mezun olunan puan turu ya da ogrenci kabul edilen alandaki puan turune gore ales sonucu kullanilabiliyor deniyor.

Başvurulan bölüm en son hangi alandan öğrenci alımı yaptı ise o alanda ALES puanına sahip olmanız gerekiyor.

Son düzenleme:

parafiskalite

Yardımcı Editör

O eskı yonetmelık aslında. Son cıkan yonetmelıkte mezun olunan alanın puan turu kullanılacak denıldı fakat cıkan ılanlara bakıyorum eskı sartı yazıyorlar.

Alanlarındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Yonetmelikte bu cumle yer aliyor ancak dediginiz gibi ilanlardaki sart ogrenci alinan puanin turu olarak belirtilmis.Bu sebeple alanlarindaki kelimesini ogrenci Kabul eden ya da kendi mezuniyet alani diye yorumladim.Cunku yonetmelikte direkt mezun olunan alandan 70 puan almak gerekiyor demiyor.Cikan ilanlar da cikarimi destekliyor sanki

parafiskalite

Yardımcı Editör
Alanlarındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Yonetmelikte bu cumle yer aliyor ancak dediginiz gibi ilanlardaki sart ogrenci alinan puanin turu olarak belirtilmis.Bu sebeple alanlarindaki kelimesini ogrenci Kabul eden ya da kendi mezuniyet alani diye yorumladim.Cunku yonetmelikte direkt mezun olunan alandan 70 puan almak gerekiyor demiyor.Cikan ilanlar da cikarimi destekliyor sanki

Hayır yanlıs yorumluyorsunuz oyle olsa eskı yonetmelıkte oldugu gıbı “basvurulan alanın puan turu” dıye eklenırdı. Artık tyt sıstemınde boyle bır puan turu ayırımı olmadıgı ıcın eskı usule gerı donuldu ve alanındakı puan turu sartı getırıldı. Burada alan denılen sızın mezun oldugunuz alan. Bu dogrultuda cıkan ılanlar gorduk, eskı usulde de cıkanları goruyoruz. Suan tumuyle devlet/vakıf farketmeden hepsınde bır tutarsızlık var. En kısa surede net bır yonetmelık yayınlanır da kımsenın hakkı yenmemıs olur umarım.
Sayet dedıgınız gıbı olsa dırekt 70 alan basarılı sayılır denırdı. “Alanlarındakı” denılmesınde bahsı gecılen durum; sayısalcının sayısaldan 70, sozelcının sozelden 70, esıt agırlıkcının ea’dan 70 alıp basarılı sayılmasıdır.

Son düzenleme:

Aguney

Öğrenci
Yaşar Hoca, bölümün en son öğrenci aldığı puan türü; siz ise mezun olunan alan türünden puan alınması gerektiğini söylüyorsunuz. Benim de kafan karıştı.