YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

finduilas

Profesör
Hocalarım merhaba, daha önce sormuştum ancak netleştiremediğim için tekrar sormak istiyorum. Araştırma görevlisi nihai değerlendirmede, transkriptinde hem 4lük hem de 100lük notu olan bir kişinin, yök skalası dönüşümü yapılmadan, transkriptte bulunan yüzlük notunun kullanılması mümkün mü acaba? Bu zamana kadar ben de mümkün olmadığını düşünüyordum ama bazı değerlendirme tutanaklarında kullanıldığına şahit oldum ve işler iyice karıştı. Sanırım bu konuda net bir söylem yok yönetmeliklerde. Sadece 4lük notların 100lük çevriminde yök dönüşüm tablosu kullanılır ibaresine rastladım ben ancak hem 4lük hem 100lük içeren transkriptler muamma. Bu konuda yorum yapabilecek ve ilgili yönetmeliği paylaşabilecek olan var mı acaba?
Mumkun degil, YOK donusumu alinir.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

mech-eng

Öğrenci
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Ancak bunu destekleyecek yönetmelik maddesi yok ya da ben bulamıyorum. Konu ile ilgili tek ibare şu "Ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4’lük ve 5’lik not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliğine yükseköğretim kurumlarının senatoları karar verir." Burada da yök dönüşüm tablosu kullanılması zorunludur demiyor. Ve transkriptindeki 100lük notun nihai değerlendirmede kullanıldığına şahit oldum. Bu sebeplerle konuyu daha çok araştırmak istiyorum. Daha net bilgi verebilecekler olursa müteşekkir olurum.

boldpilot1912

Öğrenci
Bana göre bir adayın transkriptinde hem 100'lük hem 4'lük sistem notu yazıyorsa 100'lük sistem dikkate alınır.
YÖK Tablosu, 100'lük notu olmayanlar için 4'lük veya 5'lik sistemi 100'lük sisteme çevirmeye yarayan bir tablo.
Bu durumda 100'lük notu olan birinin çeviriye ihtiyacı yok demektir.
Ama tabi ki YÖK, bu durumla alakalı da kesin bir yargı ortaya koymadığı için Üniversitelerde jürilerin inisiyatifine kalıyor.
Jüriler de kendilerini korumak için her notu YÖK tablosuna göre dönüştürüyor.

Transkriptte ne yazarsa yazsın "Ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4’lük ve 5’lik not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliğine yükseköğretim kurumlarının senatoları karar verir." ibaresi nedeniyle YÖK çevrimi kullanılmalıdır. İtiraz ederseniz kesinlikle düzeltilecektir. Sadece 100'lük not ortalaması varsa neye göre çevireceği belli olmadığından mecburen 100'lük kullanılıyor. Ben de geçen gün farkettim bir kadrodaki yanlışlığı. Hatta MYO Müdürüyle konuşmamızda o da benimle aynı fikirdeydi. Ama sınavım kötü geçtiği için itiraz etme gereği duymadım. Eğer böyle bir şekilde hakkım yenirse dava açmaya kadar giderim. Şu 2 satırı okuyup anlayamayan adamlar akademiye niyet eder olmuş. Eskiden bu forumun bir seviyesi vardı.

pHDoktor

Öğrenci
İlan iptal edilmiş arkadaşlar.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğünden:
İPTAL İLANI
25.01.2019 tarihli ve 30666 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 676/1-1 nolu Üniversitemiz
öğretim üyesi alım ilanı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öğretim üyesi kadro
sayıları belli olmadığından dolayı iptal edilmiştir.

Geçmiş olsun. Böyle olacağı belliydi ancak yine de bir umut beklemiştik yeni ilanları. YÖK bu ilanları görmüyor mu görmezden mi geliyor? Peki ilana çıkan rektörlere ne demeli?

mech-eng

Öğrenci
Transkriptte ne yazarsa yazsın "Ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4’lük ve 5’lik not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliğine yükseköğretim kurumlarının senatoları karar verir." ibaresi nedeniyle YÖK çevrimi kullanılmalıdır. İtiraz ederseniz kesinlikle düzeltilecektir. Sadece 100'lük not ortalaması varsa neye göre çevireceği belli olmadığından mecburen 100'lük kullanılıyor. Ben de geçen gün farkettim bir kadrodaki yanlışlığı. Hatta MYO Müdürüyle konuşmamızda o da benimle aynı fikirdeydi. Ama sınavım kötü geçtiği için itiraz etme gereği duymadım. Eğer böyle bir şekilde hakkım yenirse dava açmaya kadar giderim. Şu 2 satırı okuyup anlayamayan adamlar akademiye niyet eder olmuş. Eskiden bu forumun bir seviyesi vardı.

"Ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4’lük ve 5’lik not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliğine yükseköğretim kurumlarının senatoları karar verir." Sizce bu ifade açıkça yök dönüşüm tablosu kullanılır anlamı taşıyor mu? Bu ifade Yükseköğretim Kurulu'nun hangi kararına gönderme yapıyor? Ayrıca kullandığınız ifadeler seviyenizi ortaya koyar nitelikte. Belli ki polemik besin kaynağınız. Bana gelmez ama bu muhabbetler. Size iyi myo lar. Yardımcı olma niyetinde olan arkadaşları tenzih ederim.

- - - Güncellendi - - -

Bana göre bir adayın transkriptinde hem 100'lük hem 4'lük sistem notu yazıyorsa 100'lük sistem dikkate alınır.
YÖK Tablosu, 100'lük notu olmayanlar için 4'lük veya 5'lik sistemi 100'lük sisteme çevirmeye yarayan bir tablo.
Bu durumda 100'lük notu olan birinin çeviriye ihtiyacı yok demektir.
Ama tabi ki YÖK, bu durumla alakalı da kesin bir yargı ortaya koymadığı için Üniversitelerde jürilerin inisiyatifine kalıyor.
Jüriler de kendilerini korumak için her notu YÖK tablosuna göre dönüştürüyor.

Teşekkür ederim anlatmak istediğim nokta bu benim de. Yönetmelikteki ifade bana göre, her aday için yök dönüşüm tablosu kullanılması anlamını taşımıyor. "4lük ve 5lik sistemlerin 100lük sistem eşdeğerliği" ifadesi halihazırda 100lük notu bulunan bir adayı bağlamamalı.

boldpilot1912

Öğrenci

Sen ne diyorsun ya terbiyesizlik yapma.

O ifadenin muallak olduğunu bütün akademi camiası kabul ediyor.
4'lük ve 5'lik sistemlerin 100'lük not sistemine dönüştürülmesi tabi ki YÖK tablosuna göre yapılacak.
Ancak adayın zaten 100'lük not sistemi üzerinden bir notu varsa bu dönüştürmeye ihtiyacı yok demektir.

Bu konuda YÖK daha açık ve net bir yazı vs çıkarmalıdır.
Üniversiteler YÖK tablosuna göre dönüştürerek kendilerini garantiye alıyor haklılar da çünkü ortada net bir durum yok.

fozgul

Öğrenci
2019 Bütçe Kanununda öğretim üyesi kadro sayıları belli olmadığından üniversiteler verdikleri öğretim üyesi ilanlarını iptal ediyor. Bu sayı ne zaman belli olur? Öğretim üyesi ilanları ne zaman verilir? Bilgisi olanlar cevap verirlerse memnun olurum teşekkürler.

Transkriptte 100lük not bulunsa bile, üniversitenin not sistemi 4lük ya da 5lik ise, 100lük sisteme çeviri YÖKün tablosu üzerinden yapılır. Üniversitelerin herbirinin 4lük ya da 5lik karşılığı olarak belirlediği 100lük notlar arasında farklılıklar vardır.

finduilas

Profesör
"Ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4�lük ve 5�lik not sistemlerinin 100�lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100�lük not sistemine eşdeğerliğine yükseköğretim kurumlarının senatoları karar verir." Sizce bu ifade açıkça yök dönüşüm tablosu kullanılır anlamı taşıyor mu? Bu ifade Yükseköğretim Kurulu'nun hangi kararına gönderme yapıyor? Ayrıca kullandığınız ifadeler seviyenizi ortaya koyar nitelikte. Belli ki polemik besin kaynağınız. Bana gelmez ama bu muhabbetler. Size iyi myo lar. Yardımcı olma niyetinde olan arkadaşları tenzih ederim.

- - - Güncellendi - - -

Teşekkür ederim anlatmak istediğim nokta bu benim de. Yönetmelikteki ifade bana göre, her aday için yök dönüşüm tablosu kullanılması anlamını taşımıyor. "4lük ve 5lik sistemlerin 100lük sistem eşdeğerliği" ifadesi halihazırda 100lük notu bulunan bir adayı bağlamamalı.
Hocam transkriptte 4luk notunuz varsa universitenizin not sistemi 4luk sistemdir. Universiteniz senato karari geregince bir not cevrimi kullanarak 100luk notunuzu da transkripte koymustur ancak aslolan 4luk notunuzdur. YOKSIS'teki mezuniyet bilgilerinizde de, OSYM'deki mezuniyet bilgilerinizde de 4luk notunuz gorunur cunku universiteniz onu bildirir, kontrol edebilirsiniz. O nedenle bu maddenin de anlami aciktir, "bir universite 4luk not sistemini kullaniyorsa, o universiteden mezun bir adayin 100luk notu alinirken YOK cevrimi kullanilir." Transkriptte 100luk notun da bulunmasi bu durumu degistirmez maalesef.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

Yönetmeliğe göre 4 lük ve 5 lik not sistemine göre mezuniyet ortalamaları olanların değerlendirmelerde 100 lük sistem not karşılıkları alınırken Yök'ün dönüşüm tablosu kullanılır diyor. Olmadığında senato tarafından belirlenir ibaresi var. Ancak uygulamada birkaç üniversitenin ön değerlendirme aşamalarında bazı adayların 100 lük sistem not karşılıklarının Yök'ün tablosunda bulunmadığını gördüm. Örnek olarak söylüyorum; adayın ön değerlendirmede mezuniyet ortalaması 80,69. Bu ortalamanın yökün dönüşüm tablosunda bir karşılığı yok. Tabloda 3,16=80,40 3,17= 80,63 3,18=80,86 görünüyor. Değerlendirmeyi yapan üniversiteyi aradığımda senato kararına göre verildi diyor ancak ilgili üniversitenin adayın mezun olduğu dönemdeki lisans yönetmeliğini okudum ve okul 4 lük not sistemi kullanıyor. Şahsi kanaatim bazı okullar bu maddeyi kendi öğrencilerine avantaj sağlamak adına kullanmakta. Çünkü örnek veriyorum 3 ortalama ile mezun olan 2 kişiden biri A üniversitesinden mezun olduğu için 100lük sistem karşılığı 75 civarı olurken, B üniversitesinden mezun olanın 100 lük sistem karşılığı 80 olabilmekte. Bunu da senato kararına göre aldık diyebilmekteler. Ortada böyle bir karmaşa var ve mağduriyetlere sebebiyet veriyor maalesef. Merak edenlere belgeli olarak kanıtlayabilirim. İyi günler herkese.

enerjim

Öğrenci
Başvuru yapıp listeye giremediğim yerlerin sınav sonuçlarına bakıyorum sınavlara max 5 kişi girmiş. Madem girmeyeceksiniz ne diye başvuru yapıp başkasının girmesine engel oluyorsunuz ? Listeye girmekten zevk alıyolar heralde.

eem90

Öğrenci
Arkadaşlar Bolu üniversitesinde 22.01.19 tarihinde araştırma görevlisi sınavına girdim. Resmi gazetede 25.01.19 tarihinde açıklanan sonuçlarda girdiğim bölümün sonuçları açıklanmamış. Üniversiteyle iletişime geçtiğimde herhangi bilgi alamıyorum. Bugün 29.01.19 üstünden 4 gün geçmesine rağmen hala açıklanmadı. Böyle bir durumla karşılan var mı ? Böyle bu durumda ne yapmalıyım ? Kiminle iletişime geçmeliyim ?

F

Forumx

Guest
Transkrip

Transkirip ile ilgili paylaşımları görünce yazmak istedim. Transkirip belgemde hem dörtlük hemde 100 lük not yer alıyor. Ön değerlendirmede bazı üniversiteler 4 lük notun yökteki karşılığını alırken bir kaç üniversite doğrudan transkiripteki 100 lük notu baz aldı ( yök dönüşüm tablosuna bakılmasızın). Anlayacağınız kim yönetmeliği nasil yorumlarda öyle oluyor.

F

Forum47465

Guest
Ön değerlendirme katilleri

Başvuru yapıp listeye giremediğim yerlerin sınav sonuçlarına bakıyorum sınavlara max 5 kişi girmiş. Madem girmeyeceksiniz ne diye başvuru yapıp başkasının girmesine engel oluyorsunuz ? Listeye girmekten zevk alıyolar heralde.
Ben burda cok dile getirdim ama kimse oralı bile olmadı. Aç gözlü mezunlar gitmeyecekleri yerlere bile deneme amaçlı başvuru yapıyorlar. Ben yedekte kaldim, sınava girmeyen 6 kişi vardı. Onlardan olmazda sınava hakkım doğuyor. Lafa gelince mangalda kul bırakmayannalr en büyük haksızlığı yapıyor.

cenkkk

Öğrenci

Hocam o iş öyle olmuyor işte. Herkes bir ihtimal alınacak kişi listeye giremez belki diye başvurusunu yapıyor. Ön değerlendirme sonuçları açıklandığında eğer alınacak kişi listeye girmişse insanlar bir sürü masraf yapıp o kadar yol çekip figuran olmak istemiyor.

gimmurat

Öğrenci
Hocam o iş öyle olmuyor işte. Herkes bir ihtimal alınacak kişi listeye giremez belki diye başvurusunu yapıyor. Ön değerlendirme sonuçları açıklandığında eğer alınacak kişi listeye girmişse insanlar bir sürü masraf yapıp o kadar yol çekip figuran olmak istemiyor.

Hocam çoğu arkadaş Türkiye'nin her köşesindeki kadrolara başvuruyor. Sizde de durum öyledir sanırım. Nereye kimin alınacağını nerden biliyorsunuz da belgeyi yolladıktan sonra gitmemeyi tercih ediyorsunuz. İletişiminizin olduğu yerler vardır evet oradaki durumu bilirsin alınma ihtimali olan kişiyi tanırsın gitmezsin anlarsın da farklı farklı yerler için belge yollayıp gitmeyen insanlar için bu dedikleriniz bir bahane olamaz. Defalarca arkadaşları için öndeğerlendirmeye belge yollayan insanlar gördüm. 4 yakın arkadaşlar 4ünün de öndeğerlendirme puanları yakın belgeleri yolluyorlar ve içlerinden bir tanesi sınava geliyor. Kafadan 3 kişi zaten elendi. Kalan 6 dan da 3ü gelmese 4 kişiyle mücadele et. Öndeğerlendirmeye belge yollayıp gitmeyen her insan bunu yapıyor demiyorum elbette birsürü nedeni olabilir bunun. Ancak durum sizin düşündüğünüz kadar da masum değil her zaman.

cenkkk

Öğrenci
Hocam çoğu arkadaş Türkiye'nin her köşesindeki kadrolara başvuruyor. Sizde de durum öyledir sanırım. Nereye kimin alınacağını nerden biliyorsunuz da belgeyi yolladıktan sonra gitmemeyi tercih ediyorsunuz. İletişiminizin olduğu yerler vardır evet oradaki durumu bilirsin alınma ihtimali olan kişiyi tanırsın gitmezsin anlarsın da farklı farklı yerler için belge yollayıp gitmeyen insanlar için bu dedikleriniz bir bahane olamaz. Defalarca arkadaşları için öndeğerlendirmeye belge yollayan insanlar gördüm. 4 yakın arkadaşlar 4ünün de öndeğerlendirme puanları yakın belgeleri yolluyorlar ve içlerinden bir tanesi sınava geliyor. Kafadan 3 kişi zaten elendi. Kalan 6 dan da 3ü gelmese 4 kişiyle mücadele et. Öndeğerlendirmeye belge yollayıp gitmeyen her insan bunu yapıyor demiyorum elbette birsürü nedeni olabilir bunun. Ancak durum sizin düşündüğünüz kadar da masum değil her zaman.

Hocam biraz akademinin içindeyseniz bu işi az çok anlarsınız. Özellikle öğretim görevliliği alımında yüksek lisans mezunu dışında bir şart varsa o ilandan kimsesiz adama bir şey çıkma şansı yok. Sadece yüksek lisans mezunu şartı varsa listenin sonlarındaki adama bakarsınız soy isim benzerliği varsa oda bellidir. Daha sonra hocalarla aranız iyiyse bir şekilde kulağınıza geliyor. Araştırma görevlisi alımlarında da kadronun açıldığı yerdeki öğrencilerden listeye giren varsa o alınır kimse tanımadığı adamı istemiyor. Eğer kendi öğrencileri de listeye giremedi o durumda yine ufak bir araştırmaya göre durum kendini belli ediyor bu durumda hala sıradan bir adayın şansı var kadro yanmasın diye en iyisini seçmeye çalışıyorlar. Ayrıca bazı bölümlerde bir ekipte oluşturuyorlarmış önceden kızıyordum ama şimdi hak veriyorum. 4-5 tane notları iyi olan arkadaş kadrolara başvuruyorlar alınacak kişiyi liste dışına atıp kendilerini aldırmaya çalışıyorlar. Belki sizin dediğiniz kadrolar için bu yöntem uygulanmıştır. Ayrıca ilanların hepsinin aynı anda çıkması da işleri biraz karıştırdı. İnsan ister istemez her yere başvuruyor bir yer olunca ya da olacağına inanınca diğer yerlere gitmeye gerek duymuyor.

Rsvs

Öğrenci
Merhaba hocalarim,
kimse bunu zevkine yapmaz diye düsünüyorum. 4 yildir alanimda alim bekliyorum. Ilk defa aralikta birden fazla kadro aciklandi. Kadrolarin ayni anda acilmasindan sinavlari da ya cakisti ya da pespese oldu. Kimisi basvuru yaparken bunu dikkate alamiyor, kimisi daha dikkatli davraniyor. Listelerde hemen hemen ayni kisiler vardi. Konya`da sinav oldugu gün Corum`da da sinav oldu hemen bir gün sonra Rize`de. Ben sadece Konya ve Rize'ye basvurdum. Konya'da katilan arkadaslar Rize'ye bosuna gidiyorsun, adaylari belliymis demelerine ragmen 2 yasindaki cocugumla 1000 km yakin bir mesafe gittik, gece ordaydik, sabah sinava girdim. Kimse bunu zevkine yapmaz. Bizim arabamiz vardi gittik gidemeyen de olmustur elbet. Konya'da 8 kisi girmistik, Rize'de 6.
Bazen sartlar el vermiyor hocam. Gidemeyedebilirdim.

Basvurdugum tüm kadrolarda ön degerlendirmede 1. sirada, nihai sonuc aciklaninca yedek adayim. Önümde 12'sinde Kocaeli'nde 1 sinav kaldi ve benim ümidim tükendi. Emin olun zevkime gitmiyorum her seferinde 1000 km'yi.
Dilerim herkes hak ettigini alir ve kimsenin bu ugurda daha fazla hakkina girilmez!