YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Yine ne yaptıkları belli değil. Norm Kadro Yönetmeliği öğretim üyelerini etkileyecekti; öğretim görevlilerini ve araştırma görevlilerini değil. Şimdi ise öğretim üyesi ilanları hiçbir engele takılmadan çıkıyor ama araştırma görevlisi olarak verilen kullanım izinleri sıkı sıkıya uygulanacak gibi duruyor. Üstelik sayılar çok az. Her üniversitenin bir bölümüne bir kadro düşüyor sene boyunca neredeyse. Sanırsın Norm Kadro Yönetmeliği araştırma görevlisi kadrosu için çıktı.

Ne olacak bu Norm Kadro Yönetmeliği ben anlayamıyorum. Çıkan öğretim üyesi ilanlarının çoğu norm dışı görünüyor, yani YÖK'ten izin almadan çıkamaz. Bu kadar kısa zamanda izinlerin alınması zor. Bazı arkadaşların da dediği gibi dikkate almadan çıkıyor üniversiteler, denetleyen de yok. Yönetmelik geçerli mi değil mi bir karar verseler artık.
Öğretim üyesi kadrolarında, norm dışı kadrolar için YÖK izni sağlamak yeterli. Öğretim üyesi kadroları atama izni sayısı ile sınırlı değil. Araştırma görevlisi kadrosu ilanında ise bütçe sınırları içinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenen atama izni sayısı dışına çıkılamaz. Zaten toplam 4000 atama izni veriliyor. 200 kusur üniversiteye düşen sayı belli.

NJNJ

Öğrenci
Öğretim üyesi kadrolarında, norm dışı kadrolar için YÖK izni sağlamak yeterli. Öğretim üyesi kadroları atama izni sayısı ile sınırlı değil. Araştırma görevlisi kadrosu ilanında ise bütçe sınırları içinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenen atama izni sayısı dışına çıkılamaz. Zaten toplam 4000 atama izni veriliyor. 200 kusur üniversiteye düşen sayı belli.

Farklı bir şey söylemedim ki. Ben izin alındığını düşünmüyorum bu kadar kısa zamanda YÖK’ten. İzin alınıyorsa da; madem izin almak bu kadar kolaydı, aylarca bizi yönetmelik diye bekletmenin, işleri karıştırmanın ne anlamı vardı ve öğretim üyeleri hiçbir engele takılmadan kadro alırken araştırma görevlisi sayısı niye her sene ısrarla bu kadar az tutuluyor diye sitem ediyorum esasında.

kalamarr123

Öğrenci
Herkese merhaba, benden çok daha tecrübeli olan akademisyen adaylarına ve halen akademisyen olarak görev yapan hocalarıma danışıyorum; ben nerede hata yapıyorum ? 4 yıllık lisans dönemimin 2. yılının sonunda akademisyenlik hayali ile yola çıktım ve YDS çalışmaya başladım. 4. sınıfın sonunda en yüksek 90 puan alarak yabancı dil derdinden kurtuldum (Sırası ile 35-55-64-78-90), bu arada ALES'i de kendimce hallettim (75.50, bizim bölümler için kötü bir puan değil), ardından araştırma görevlisi sınavlarını kovaladım ve 2018 yılından bu yana 3 üniversitede sınava girmeye hak kazandım 2 üniversitede ön elemede 1. 1 üniversite ön elemede 2. olarak. Ardından sınavlara gittim ve gittiği her üniversitede sınav sonrası 2. (Yedek) olarak eve döndüm. Sınava girmeden önce bana referans olan dekan hocalarım olmasına rağmen (Yaptıkları şey hakkını yemeyin çalışkan birisidir demek) ben niçin 2. oluyorum ? sınavlarım da iyi geçerken bunun sebebi nedir, nerede yanlış yapıyorum bu bilgiler doğrultusunda bana öneride bulununuz lütfen ? Çıkmaza düştüm hevesimin tükenmesinden korkuyorum. Şuan İzmir'de büyük bir devlet üniversitesi yüksek lisans yapıyorum ve tezi savunmaya çıkmayacağım, bu işin sonu ne olacak yaşayanlar lütfen bir öneride bulunsun. Teşekkürler.

pHDoktor

Öğrenci

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi teoride güzel bir uygulama başlatmış ancak pratikte ne olur bilinmez. Her şey çok güzel ve düzenli görünüyor en azından kadro talebi ve ilan tarihleri planlı görünüyor. Ancak üniversitelerimizde her şeyin böyle tıkırında gitmediğini hepimiz biliyoruz. Bir yönetmelik çıkıyor, planlar tepetaklak oluyor. Bakalım diğer üniversiteler böyle bir programa yapacak mı?

A

Akademig

Guest
pHDoktor hocam neredeyse bütün ilanlar haziran gibi cıkacak gözüküyor ebyü'de. Bütün üniveristelerde de böyle olur mu?

Kartvel

Öğrenci
Herkese merhaba, benden çok daha tecrübeli olan akademisyen adaylarına ve halen akademisyen olarak görev yapan hocalarıma danışıyorum; ben nerede hata yapıyorum ? 4 yıllık lisans dönemimin 2. yılının sonunda akademisyenlik hayali ile yola çıktım ve YDS çalışmaya başladım. 4. sınıfın sonunda en yüksek 90 puan alarak yabancı dil derdinden kurtuldum (Sırası ile 35-55-64-78-90), bu arada ALES'i de kendimce hallettim (75.50, bizim bölümler için kötü bir puan değil), ardından araştırma görevlisi sınavlarını kovaladım ve 2018 yılından bu yana 3 üniversitede sınava girmeye hak kazandım 2 üniversitede ön elemede 1. 1 üniversite ön elemede 2. olarak. Ardından sınavlara gittim ve gittiği her üniversitede sınav sonrası 2. (Yedek) olarak eve döndüm. Sınava girmeden önce bana referans olan dekan hocalarım olmasına rağmen (Yaptıkları şey hakkını yemeyin çalışkan birisidir demek) ben niçin 2. oluyorum ? sınavlarım da iyi geçerken bunun sebebi nedir, nerede yanlış yapıyorum bu bilgiler doğrultusunda bana öneride bulununuz lütfen ? Çıkmaza düştüm hevesimin tükenmesinden korkuyorum. Şuan İzmir'de büyük bir devlet üniversitesi yüksek lisans yapıyorum ve tezi savunmaya çıkmayacağım, bu işin sonu ne olacak yaşayanlar lütfen bir öneride bulunsun. Teşekkürler.

Hocam çok saçma gelecek ama, 5 yıldır öğretim görevlisi olarak çalışan biri olarak söylüyorum bunları, anladığım kadarıyla akademisyenlik dediğimiz şey hedeflenerek ulaşılabilecek bir şey değil sanki. Örnek olarak üniversiteye giriş şeklimi anlatayım: Meb'de öğretmenken yüksek lisans yaptım (30 yaşımda başladım), sonra da doktoraya başladım. Ama bu işlerle bir şey hedeflediğim için değil, yaşadığım yer küçük bir yer olduğu için bir anlamda meşgale olsun diye, elimde hazır dil puanı olduğu için (dersane ögretmeniydim ve bir şekilde o döngüden çıkmak istediğim için üds, ales, kpss hepsine girmiş; öğretmen olarak atanmıştım. Dil puanı ve ALES de yanıma kar kalmıştı. Y. Lisans'a girişte de mülakat olmadığını öğrenince elime mi yapışacak deyip, ki yapıştı, belgeleri gönderip şansımı denemek istemiştim.) uğraşmaya başladım. Tabii aklımda belli belirsiz bir hedef vardı, nedir işte doktoram bitince herhalde bir yrd.doç.'lik bulurum diye düşünüyordum ama öyle hayal düzeyinde bir şey bu. Bu hedefsizlikten ciddiyetsizlik anlamı da çıkmasın, yaş da belirli bir seviyede olduğu için herhalde, lisans öğrencisi gibi "Ya hocam yaaa!" demiyor; hocalarım ne derse ben 2 katını yapıyorum, 3 katını özenle yapıyordum; saygıda kusur etmiyordum.

Neyse.

Doktoramın ikinci senesinde danışman hocam beni birine gönderdi. "O sana anlatacak meseleyi." dedi. Gittim, bir bölüm başkanı, bölümdeki hoca sıkıntısını, başka fakültelerden hatta MEB'den hoca bulmak zorunda kaldıklarını ve artık bundan sıkıldığını; bu geçici çözümlerin öğrenciye faydalı olamadığını, ders programlarının vs.'nin zorluklarından falan bahsetti ve nihayet ağzındaki baklayı çıkardı: Bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmamı istiyordu.

Velhasıl ilana çıkıldı. İki kişi sınava girme hakkı kazandı. Diğer kişi sınava da gelmedi
-ki sonradan öğrendiğime göre onun da girme ihtimali varmış aslında, bu nedenle şartı uyan herkes bence kadrolara başvurmalı; çünkü neyin ne olacağı belli olmaz- ve ben de böylece, aklımın ucundan geçmediği halde, öğretim görevlisi olmuş oldum. Ne üniversitede çalışan bir akrabam ne bir siyasi tanıdığım ne de zengin bir yakınım vardı; ama süreç yukarıda anlattığım gibi ilerledi ve hiçbir tanıdığımın olmadığı bir şehirde, sadece danışmanımın, zannederim, bende bir şeyler görmesiyle bu iş böylece olmuş oldu.

Herkesin farklı hikayesi vardır elbette; ama benim gördüğüm, üniversiteye girmek, biraz da danışmanların önayak olmasıyla mümkün senin benim gibiler için. Yani danışmanlarının inisiyatif alıp seni bir yerlere önermesinden başka bir yol çok zorlu olacaktır ama imkansız da değil. Sen başvurmaya devam et, doktoran bitene kadar. Doktoran bitince elbet bir yer bulunur bence.

tumua

Araştırma Görevlisi
Araştırma görevlisi alımları için Haziran-Eylül-Aralık dönemi belirtilmiş. Bu genelleme diğer üniversiteler için de geçerli olacak mıdır? Elbette her üniversitenin planı farklıdır ama bu sıralar hiç ilan açılmadığı için akıllarda soru işareti bırakıyor.

Sanmiyorum hocam cunku listede arastirma gorevlisi ilan surecinde 11 Mart ya da 5 Mart ile tarihlenen ilk asamalari bazi universiteler coktan bitirdi ve bir iki hafta ilana cikmayi beklemekteler

Mehmet123456

Öğrenci
Farklı bir şey söylemedim ki. Ben izin alındığını düşünmüyorum bu kadar kısa zamanda YÖK’ten. İzin alınıyorsa da; madem izin almak bu kadar kolaydı, aylarca bizi yönetmelik diye bekletmenin, işleri karıştırmanın ne anlamı vardı ve öğretim üyeleri hiçbir engele takılmadan kadro alırken araştırma görevlisi sayısı niye her sene ısrarla bu kadar az tutuluyor diye sitem ediyorum esasında.

Cumhurbaşkanlığına değil yine YÖK e soruluyor. 3 sayısının şifresi ;)

pHDoktor

Öğrenci
İlanlar hızlandı. Bugün Atatürk Üniversitesi de ilana çıkmış. Şöyle bir göz gezdirdim. Su Ürünleri fakültesi normnun dışında 7 Prof 6 dr. öğretim üyesi var. Norm dışı kadrosu var görünüyor. Ama 3 adet daha ilan vermiş.

Academy35

Öğrenci
Öğretim görevlisi hiç mi alınmayacak? O kısmı anlayamadım. Biri tam olarak açıklayabilir mi? Örneğin tarih, İngilizce veya Türk dili gibi yök dersleri için öğretim görevlisi alınmayacak mı?

pHDoktor

Öğrenci
Öğretim görevlisi hiç mi alınmayacak? O kısmı anlayamadım. Biri tam olarak açıklayabilir mi? Örneğin tarih, İngilizce veya Türk dili gibi yök dersleri için öğretim görevlisi alınmayacak mı?

Norm dışı kadro talebiyle gerekçe düzgün açıklandıktan sonra olabilir. Ancak bunun yerine zaten sağlam gerekçe ile Dr. Öğr. Üyesi kadrosu ilanına çıkmak daha gerçekçi olur.

Academy35

Öğrenci
Hocam, ben ancak öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrolarına başvurabildiğim için bu durumu sordum. 😂 Doktoranın hemen bitmesini ve Dr öğr ü kadrosunu ben de isterdim ama şimdilik dediğime bakabilirim. Açıkçası tam olarak anlamadım hala. Neden böyle bir karar alınmış? Bir anda her şey değişiyor. Yine karamsarlık hakim havada.😕

genetikter

Öğrenci
Selamlar değerli hocamlarım bilgisi olan cevaplaması umuduyla sormak istedim lakin sağlıklı ve tatmin edici bir cevap bulamadım farklı forumlardan.
İstanbul’da ki vakıf üniversitelerinde öğretim görevlisi maaşları ne kadar? Evli birisinin bu alacağı maaşla geçinmesi mümkün mü ? Cevaplamanız beni sevindirecek...