Herkese selamlar,
4 yıllık üniversite mezunuyum, okul bittikten sonra 2 yıllık tecil Hakkı'mı kullandım.. 23/06/2016 da bu süre dolacak.. Yaz sonunda yüksek lisans a başlayacağım.. Arada yaklaşık 2 ay boşluk olacak.. Bu süre içinde askere alınmam gibi bir durum olabilir mi ?
Bir de Temmuz ayında otelde kalırsam sorun olur mu ? Bildiğim kadarıyla polis gelip kağıt imzalatıyor 15 gün içerisinde şubeye gidilmesi yönünde..
Teşekkürler..
MERHABA ;
son cümleyle ne demek istediğinizi anlıyamadım ,ancak sizin bu dönem içersinde tezli bir programa kayıt yaptırmış olmanız gerekirdi. şu haliyle temmuzda asker olacaksınız. ancak birkaç açıklayamadığım durum mevcut bunlarda ;
1)sevk tehirinizin yapılmış olduğu tarihten sonra ,bildiğim kadarıyla 3 ay kadar daha tehir edilebilmektedir. ancak ne gibi bir beyanda bulunması gerektiğini bilmiyorum,bu nedenle bu durumu
bağlı bulunduğunuz askeri şube ile görüşünüz çünkü ekim sonuna kadar ,bir tezli programa kayıt yaptırmanız dahilinde kayıt yaptırdığınız tarih itibariyle, yeni bir 3 yıl 4 ay teciliniz yapılacaktır.
2) şimdi burada ,askeri şubeyle yapacağınız görüşmenizin olumsuz değerlendirilmesi
varsayımıyla bu açıklamayı yapıyorum. tezsiz yl ile tezsiz yl programları farklı programlar. başvuruları da farklılık arzedebilir (tarihleri farklı olabilir) , ancak tezsiz yl programlarının ücretli olduğu bilgisi mevcut. bu nedenle ,sizi askere almazdan önce belki tezsiz bir programa kayıt yaptırmanız mümkün olursa ,o zaman sizi isteseler de zorla askere alamayacaklar. önerim : bu mümkün ise ilk önce bir tezsiz programa (ama sadece ilk dönemine) kayıt yaptırn ,daha sonra elde edeceğiniz tehirden sonra arada kalan zamanda (1 dönem) tezli programlara başvurun ,kazanırsanız eski programdaki kaydınızı sildirip ,tezli programa devam edersiniz.
LÜTFEN DİKKAT: bence plan çok önemlidir ,muhtemelen hayatınızın baharında,normal yaşam diliminizin en güzel yıllarını yaşıyorsunuzdur. bu nedenle başlamadan önce kurallı ve tutarlı bir plan zannımca en önemlisi olacaktır.
başarılar dilerim..
- - - Güncellendi - - -
Merhaba,
Yüksek lisansta 1. üniversiteden tecilim Temmuz'da bitiyor. 2. üniversite'ye Ocak'ta kayıt yaptırdım ama 1. üniversiteden tecilim olduğu için yeni tecil yapılmıyor tabi. İlk üniversiteden de kayıt sildirmek istemiyorum çünkü tez dönemine geldim, bedelli çıktığı gibi tezimi vermek istiyorum.
Aklıma gelen üç yol var ama hangisi doğru yol, bunu sormak istiyorum:
A) 1. üniversiteden kayıt sildirmeden, "sevk tehiri iptali" isteyerek, tecilim düştükten sonra 2. üniversiteden tecil alabilir miyim?
B) Temmuz'da 1. üniversiteden tecilim bitince 2. üniversiteden tecil alabilir miyim yoksa asker kaçağı mı olmuş olurum?
C) 1. üniversiteden kayıt sildirmek. Bunu yapmam gerekirse nelere dikkat etmem gerekiyor?
Teşekkürler.
SELAM ;
Ne yazık ki MSB nin uygulamakta olduğu hiyerarşiden dolayı ilk 2 planınızı yapamamaktasınız , ancak 3. öncülde verdiğiniz yol için ,belki kayıt yaptırmış olduğunuz okula önceden haber vererek (ki buda tek tek ilgili akademisyenlere onay için bir bir imzasına sunulacağı için çok etkili olmayacaktır zannımca), belki ilk programdaki kaydınızı sildirip ancak bu esnada ,almış olduğunuz derslerin detaylı dökümlerini
resmi belge İle beyan edip , yeni kayıt yaptırmış olduğuınuz bu programda eski derslerinizi
saydırabilirsiniz., yani genelde böyle yapılır ve geçtiğiniz her dersi saydırabilirsiniz. ancak bazı okullarda ,dersler ilgili akademisyenlere tek tek arzedileceği için her hoca buna muafiyet vermeyebilir. ki siz tez dönemine girdiğiniz için zaten ders dönemi tamamlanmıştır. ben bunu deneyebileceğinizi düşünüyorum ve tutarlı da olur bence. ancak lütfen tarihlere dikkat edin. bildiğim kadarıyla şu ikisinden biri mutlaka geçerli olur (genellikle).
*** muafiyet başvuruları genellikle ders eğitim öğretim
yılının ilk 2 haftasında alınır
*** muafiyet başvuruları genellikle
kayıt yaptırdığınız dönemin ilk 2 haftasında alınır
bu tarihi atlarsanız okul okul muafiyet vermeyebilir ,onun için lütfen buna dikkat ediniz.
BAŞARILAR DİLERİM..