Yüksek Lisans ve Askerlik Tecili

marskartal

Öğrenci
iyi günler nazmi hocam;

hocam benim size 1 soru olacak. Ben 07.02.2014 yılında yüksek lisansa başladım. ders dönemimi bitirdim. şu an tez dönemindeyim ve 6. yarıyıl ders kaydı yaacam. Ancak benim tecil sürem 07.02.2017 tarihinde doluyor. yani yüksek lisansım bitmiyor. şimdi ben 1 yıl daha tecil ettirebilir miyim? tecil uzatma imkanı varsa nasıl yapabilirim?

engere

Öğrenci
iyi günler nazmi hocam;

hocam benim size 1 soru olacak. Ben 07.02.2014 yılında yüksek lisansa başladım. ders dönemimi bitirdim. şu an tez dönemindeyim ve 6. yarıyıl ders kaydı yaacam. Ancak benim tecil sürem 07.02.2017 tarihinde doluyor. yani yüksek lisansım bitmiyor. şimdi ben 1 yıl daha tecil ettirebilir miyim? tecil uzatma imkanı varsa nasıl yapabilirim?

Enstitünüze şu ifadeleri içeren bir dilekçe verebilirsiniz:

26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 6569 Sayılı Kanun’un 32. Maddesi uyarınca 2547 sayılı Kanun’a eklenen geçici 67. Madde hükmünde belirttiği üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim sürelerinin dikkate alınmamasının uygulanmasına ilişkin 15.07.2015 tarihli YÖK Yürütme Kurulu Kararı [EK1] neticesinde askerlik sevk tehirine esas teşkil eden azami süremin yeniden hesaplanması gereği doğmuştur.
Bu hususlar neticesinde askere sevkimin yeniden tehir işleminin yapılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Ek1:Ekli dosyayı görüntüle 5758

Tekrar erteleme için işlemlerin başlatılması gerekiyor.Yeni sevkiniz 26 kasım 2017'e kadar uzatılabilir.

Son düzenleme:
şu anda bir sene tecilim var fakat çok uzak bir şehirde yüksek lisans tezli kazanmışım derslere hiç gitmeyeceğim ihtiyacım olan 2 sene tecil. kayıt yaptırıp gitmediğim için aniden ilişiğimin kesilme ve tecilimin bozulma riski var mı yoksa hemen kayıt yapacağım?

- - - Güncellendi - - -

hocalarım, 3 sene içinde tezliyi bitirmeden mesela 2.senede ayrıldım diyelim başka bir tezliye geçtim yeniden tecil alabiliyor muyum?

engere

Öğrenci
şu anda bir sene tecilim var fakat çok uzak bir şehirde yüksek lisans tezli kazanmışım derslere hiç gitmeyeceğim ihtiyacım olan 2 sene tecil. kayıt yaptırıp gitmediğim için aniden ilişiğimin kesilme ve tecilimin bozulma riski var mı yoksa hemen kayıt yapacağım?

- - - Güncellendi - - -

hocalarım, 3 sene içinde tezliyi bitirmeden mesela 2.senede ayrıldım diyelim başka bir tezliye geçtim yeniden tecil alabiliyor muyum?

Hayır,böyle bir risk olmaz,askerlik tehirinin iptalinin kaydınızı silecek bir gelişmeyle ilgisi vardır.O da iki dönem üst üste ders kaydı yapmamanız durumunda olabilir.Enstitünüzün yönergesine bakın bu konuda.
2. sorunuz için ise,Evet yapma şansı bulabilirsiniz.

marskartal

Öğrenci
engere hocam bu kararın kısaca özeti nedir? af gelen öğrencilere mi yoksa yüksek lisansı uzatanlar için mi? bu arada nisan 2016 da çıkarılan yüksek lisansla ilgili yök kanununda azami bitirme süreleri ile ilgili düzenleme yapıldı ya o yasa ile tekrardan sevk tarihi hesaplanır mı? birde 26 kasım 2017 tarihini neye göre belirlediniz. Cevabınız için teşekkürler hocam

engere

Öğrenci
engere hocam bu kararın kısaca özeti nedir? af gelen öğrencilere mi yoksa yüksek lisansı uzatanlar için mi? bu arada nisan 2016 da çıkarılan yüksek lisansla ilgili yök kanununda azami bitirme süreleri ile ilgili düzenleme yapıldı ya o yasa ile tekrardan sevk tarihi hesaplanır mı? birde 26 kasım 2017 tarihini neye göre belirlediniz. Cevabınız için teşekkürler hocam

Bu kanun maddesinin uygulanmasını şu şekilde düşünebilirsiniz: 26 Kasım 2014(yayım tarihi) ten önce kayıtlı olan öğrenciler için geçen süreleri sıfırlayarak o tarihten itibaren azami süreyi yeniden başlatıyor.Bu kapsamda lisansüstü öğrenciler için de enstitüler bu sürenizi yeniden hesaplıyorlar.Yeniden hesaplanan süreye göre de askerliğinizi de erteletme imkanınız oluyor.Azami süre tezli yüksek lisans için 3 yıl olduğundan 26 kasım 2017'e kadar uzatılabiliyor.Bu tüm ön lisans-lisans-lisansüstü öğrenciler için geçerli. Nisan 2016'da çıkan yönetmeliğin bu düzenlemeyle bir bağı yok.O yönetmelik bu dönemden itibaren kaydolacak öğrencileri kapsayacak.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar merhaba. Tezli Yüksek Lisansa kayıt hakkı kazandım. Enstitüye "Askerlik durum belgesini e-devlet üzerinden almamız yeterli midir?" diye sordum ve gelen mailde "ASKERLİK BELGESİNİ TERHİS İSENİZ E DEVLET ÜZERİNDEN ALINABİİLİR, TECİL İSENİZ ŞUBEDEN GÜNCEL TARİHLİ OLMASI GEREKMEKTEDİR." yanıtını aldım. İlla o şubeye gitmek zorunda mıyım? Bunun başka bir yolu yok mu? Bu nasıl bir saçmalık, eğer devlet kurumları bu belgenin e-devlet çıktısını kabul etmeyecekse bu hizmet neden var. Ne dersiniz, belgeyi e devletten alıp götürsem kaydımı yapmazlar mı? Teşekkürler...

fets

Öğrenci
Değerli hocalar merhaba;
Mart 1989 doğumluyum. 19 Eylül 2014 te TEZLİ YÜKSEK LİSANS a başladım ve Enstitü Tecilimi Eylül 2017 ye kadar yaptırmış. 22 Eylül 2017 ye kadar sakınca yoktur diyor E-Devlet te.
1- Tezli Yüksek Lisans olduğu için üniversitenin 3 yıl 4 ay yapması gerekmiyormuydu?
2- 10 Mart 2018 de 29 yaşım bitmiş 30 yaşından gün alacağım. Askerlik tecilimi en geç hangi aya kadar yaptırabilirim. Şu an 2 sene yani 4 yarıyılı bitti. 5.yarıyıla geçeceğim ve tez aşamasındayım. Ne kadar daha uzatabilirim?

En kısa sürede yanıtlarsanız çok sevinirim, Saygılarımla...

emrekck

Öğrenci
Kolay gelsin benim bir sorum olacaktı.
Geçen sene temmuz ayında lisans eğitimimi tamamladım ve akabinde askerlik tecil işlemimi yaptım. Ardından ise yüksek lisansa başladım. İlk dönem dersleri verdim ancak 2. dönem çalıştığımdan dolayı sınavlara giremedim ve derslerin hepsinden kaldım. Yani okulum otomatik 1 sene uzadı. O öfkeyle işten ayrıldım, askerlik şubesinin yolunu tutup tecilimi bozdum. Şimdi benim burada nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yüksek lisansa devam etmek istiyorum. Dondurabilir miyim? ya da ne yapmalıyım? (birde dondurduğumda yüksek lisans kredim ne oluyor) bilgi verirseniz sevinirim.

Hakan_Aslan

Öğrenci
arkadaşlar benim durumum sizlerden de vahim 2 yıldır bakayayım. Kimse de gelip arayıp sormadı. Bir kez otelde tutanak imzalatıldı 3*4 ay önce o kadar.
yarın askerlik şubesine gittiğimde bana celp dönemi çıkacak . (ceza allah'ın emri ödeyeceğiz)
o celp dönemine kadar yüksek lisansa başvurabilir miyim?
halihazırda bir enstitü beni kabul etti. Adam bana bu kayıt tarihleri arasında askerlikle alakalı bir problem olmaması gerekiyor dedi.
Askerlikten nasıl bir evrak almam gerekiyor? Yarın gideceğim acil cevaplarsanız büyük amme hizmeti olur.

Not: Sahip olduğum sebeplerle kim olsa gitmez.. ailem söz konusu yoksa kaçak olmak hoş bir durum değil.

Enstitülerin çoğu kesin kayıt yaptırırken askerlik durum belgesi ister ve bakaya durumdaysanız malesef kazanmış olduğunuz kayıt hakkınız iptal edilir.

caletti

Öğrenci
merhabalar.

MADDE 12 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

program 3 dönem. ben 1. döneme kayıt yaptırdım. 1. dönem geçti. (sdü tezsiz yüksek lisansta öğrenim görüyorum)

sorum şu ki;
2. döneme kayıt yaptırmasam direk ilişiğim kesiliyor mu? yoksa her ne olursa olsun 3 dönem sonunda mı kesiliyor?

''başarısız olan veya programı tamamlamayan öğrencinin yök ile ilişiği kesilir diyor'' şu cümleyi yorumlayamadım.

yada bunu öğrenmek için okulun yüksek lisans yönetmeliğine mi bakmalıyım?

horozigo

Araştırma Görevlisi
her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır.

program 3 dönem. ben 1. döneme kayıt yaptırdım. 1. dönem geçti.

Hocam "kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az 2 yarıyıl" diye belirtiliyor, sizin daha 1 döneminiz geçmiş. Bu durumun sorun teşkil etmemesi lazım. Ancak yakın bir arkadaşım da SDU'de tezsiz yüksek lisans yapıyordu, ikinci dönem kaydını yenilemediği için ilişiği kesildi. Okula da sorup net bilgi alabilirsiniz.

ercanerten

Öğrenci
Şöyle bir durumum var:

Eylül 2016'da tecilim bitiyor ve bakaya durumuna kalıyorum. Önümüzdeki BAHAR döneminde de yüksek lisans yapmak istiyorum. Şimdi konu şu ki bakaya durumunda yüksek lisans başvurusu yapamıyorsun. Şöyle bir şey yapabilir miyiz? Mesela Mayıs dönemine kadar kaçak olarak kalıp, sonrasında şubeye gidip sevk işlemlerini başlatsam ki bu durumunda Ağustos ayına kadar askerlikle ilgili bir durumu bulunmamaktadır şeklinde bir belge alabilirim. İşte bu belgeyle YL kaydını yaptırdıktan sonra enstitü askerliği tecil edebilir mi? Yani şube çıkıp der mi ki "senin sevk işlemin başlamış ağustosta ya da kasımda askere gitmen gerekiyor." diye?

blackboy22

Öğrenci
Merhaba, örneğin bir yüksek lisans programına kayıtlıyken başka bir yüksek lisans programı kazanıldığında, mevcut programdan kayıt sildirmeden yeni kazanılan program üzerinden askerlik tecili yapılabilir mi???

Teşekkürler

P

padawan

Guest
Merhaba, örneğin bir yüksek lisans programına kayıtlıyken başka bir yüksek lisans programı kazanıldığında, mevcut programdan kayıt sildirmeden yeni kazanılan program üzerinden askerlik tecili yapılabilir mi???

Teşekkürler

Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken şey geçerli bir tecilin olup olmadığıdır. Şayet varsa önceki programdan tecil iptal işlemi yaptırılır sonra da ikincip programdan tecil yazısı gönderttirilir. Çünkü geçerli bir tecil varken başka bir kurumun tecil talebi kabul görmeyecektir.
Dikkat edilecek diğer bir nokta da artık yasanın aynı anda iki tezli programa veya iki tezsiz programa kayıtlı olunmasına izin vermemesidir. Ama iki ve üzeri uzaktan tezsiz yüksek lisans kaydı aynı anda hala mümkün.

Benim sorum: Yüksek lisans değiştirme işlemi aynı üniversite bünyesinde yapılsa dahi tecil kabul edilir mi?

Captain3

Öğrenci
Merhaba,yüksek lisansla tecilliyim fakat dövizli askerliğe başvurmak istiyorum bu durum dövizli askerlik tecil tarihini etkiler mi ya da dövizli askerliğe engel oluşturur mu? bilgisi olan cevaplarsa çok sevinirim

H

Hiçkimseninadı

Guest
Merhaba arkadaşlar gerçekten yardımınıza ihtiyacım var. Bayram tatili nedeniyle askerlik şubesine gidip danışamadım.
1.Ben 27.08.2014 tarihinde lisanstan mezun oldum. e devlette 31.12.2016 tarihine kadar askerlikle ilgli sorunu bulunmamaktadır, erteleme nedeni 35/c eyt yazdığı için hiç askerlik şubesine gidip tecil işlemi yaptırmadım bugüne dek. Yani mezuniyetim üstüne iki yılık tarih doldu.
2-eve gelen askerlik tebligatında ise 31.12.2016 tarihine kadar varsa erterleme nedeninizi bildiriniz yoksa ocak sonu askerlik işleminiz başlayacaktır gibi bir yazı geldi.
3-Bu sene eylül ayının sonunda ise bir yüksek lisansa kayıt olacağım, başvurumu yaptım.

Şimdi bayram sonu askerlik şubesine gittiğimde, lisansatan sonra iki yıllık tecili yaptırmadığım için lisans tecili yapılmaz mı?
yapılsa bile bu tecilin sonu mezuniyetten sonra iki yıl olan 27.08.2016da dolacağı için, eylül yani dokuzuncu ayda kayıt olduğum yüksek lisans askerliğimi ertelemeyecek mi? Yani yüksek lisansa kayıt tarihimin erteleme süresi içinde mi olması gerekiyordu? Fakat ocak ayında askerlik işlemlerine başlanacağı bana gelen kağıtta yazıyor?

Kafam çok karıştı lütfen yardım edin.

Merhaba arkadaşlar gerçekten yardımınıza ihtiyacım var. Bayram tatili nedeniyle askerlik şubesine gidip danışamadım.
1.Ben 27.08.2014 tarihinde lisanstan mezun oldum. e devlette 31.12.2016 tarihine kadar askerlikle ilgli sorunu bulunmamaktadır, erteleme nedeni 35/c eyt yazdığı için hiç askerlik şubesine gidip tecil işlemi yaptırmadım bugüne dek. Yani mezuniyetim üstüne iki yılık tarih doldu.
2-eve gelen askerlik tebligatında ise 31.12.2016 tarihine kadar varsa erterleme nedeninizi bildiriniz yoksa ocak sonu askerlik işleminiz başlayacaktır gibi bir yazı geldi.
3-Bu sene eylül ayının sonunda ise bir yüksek lisansa kayıt olacağım, başvurumu yaptım.

Şimdi bayram sonu askerlik şubesine gittiğimde, lisansatan sonra iki yıllık tecili yaptırmadığım için lisans tecili yapılmaz mı?
yapılsa bile bu tecilin sonu mezuniyetten sonra iki yıl olan 27.08.2016da dolacağı için, eylül yani dokuzuncu ayda kayıt olduğum yüksek lisans askerliğimi ertelemeyecek mi? Yani yüksek lisansa kayıt tarihimin erteleme süresi içinde mi olması gerekiyordu? Fakat ocak ayında askerlik işlemlerine başlanacağı bana gelen kağıtta yazıyor?

Kafam çok karıştı lütfen yardım edin.
Ocak ayına kadar Yüksek lisansa kayıt yaparsanız 3 yıl daha tecil ettirilir. Lisans sonrası tecil hakkı 2 yıldır zaten sizinki de yapılmış. Bundan sonra sadece yüksek lisans ile ettirebilirsiniz. Misal benim de mezuniyetim haziran 2014 idi 30 eylül 2016 kadar otomatik tecilim yapılmıştı.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son düzenleme:
H

Hiçkimseninadı

Guest
Ocak ayına kadar Yüksek lisansa kayıt yaparsanız 3 yıl daha tecil ettirilir. Lisans sonrası tecil hakkı 2 yıldır zaten sizinki de yapılmış. Bundan sonra sadece yüksek lisans ile ettirebilirsiniz. Misal benim de mezuniyetim haziran 2014 idi 30 eylül 2016 kadar otomatik tecilim yapılmıştı.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.konu benim için çok önemli, biraz fazla evham yapmış durumdayım, Bayramın dahi tadını çıkaramayacağımı düşünüyorum.

Şu anda yüksek lisansa başvurdum ve sonucunu bekliyorum, başvurduğum üniversitedeki kayıt elemanı üniversite lisans eğitiminden sonra iki yıllık tecilini askerlik şubesine giderek yapman lazımdı, önce ordan tecil ettirmen gerekir dedi. FAKAT ben üni mezuniyetimin üstünden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen hiç askerlik şubesine gitmedim.
1-Şu anda şundan korkuyorum: Edevlette görünen kayıt üniversiteden mezun olmadığım varsayımına dayanıyor olabilir mi? 35/C öğrenci eyt yazıyor. Bu yüzden mi 31.12.2016 tarihini gösteriyor? Yoksa lisans mezuniyetimi devlet otomatik görerek askerlik şubesine ben gitmeden tecil mi ettirmiş? Otomatik iki yıl tecil ettiklerine emin misiniz? Bu konu çok önemli.
2)Ben 27.08.2014'te mezun olduğum ve iki yıl içinde şubeye gidip tecil ettiremediğim için yüksek lisans ertelemesini yapamazsın, çünkü lisansı erteleme Hakkın bitmiş/ ertelesek bile 27.08.2016 tarihine ertelenir sen bu tarihler içinde yüksek lisansa kayıt olmamışsın bu yüzden erteleyemeyiz diyebilirler mi?
Son olarak tecil bitiş tarihi içinde mi YL'yr kayıt olmalıyız erteleme için yoksa .... Tarihine kadar sorunu yoktur tarihinden önce mi?

H

Hiçkimseninadı

Guest
Bir de siz otomatik tecil dediğiniz olaydan sonra yüksek lisans ile tecil ettirebildiniz mi? Yani gerçekten kendiliğinden tecil oluyor mu?