Yüksek Lisans ve Doktora İçin Atılma Geri mi Geliyor?

A

Akademik Forum

Guest
Merhabalar, atılmalarla alakasız olacak belki ama YÖK bilgi notundaki bu ifade ne anlama geliyor?
Lisansüstü programları rektörlüğünün bulunduğu il dışında sürdüremeyeceği hüküm altına alınmıştır

r2dr

Öğrenci
Bugün saat 17.00'de 0850 470 09 65 numaralı telefondan YÖK'ün çağrı merkezini aradım. Özellikle bu yönetmelik mevzusundan sonra yoğunlukları iyice artmış olmalı ki epeyce bir süre hatta bekledim. Nihayet telefonu bir bayan açtı. Daha ben yönetmelik bile demeden "tamam hemen bilgi vereyim" dedi. Artık günde kaç kere aynı soruya cevap veriyorlar bilemiyorum.

Bana söylenen şudur.
"Bu yönetmelik YÖK Hukuk Müşavirliği ile (şu an adını hatırlayamadığım) başka bir birim tarafından ortak olarak hazırlandı. Size son ve kesin olarak vereceğim bilgi yeni yönetmeliğin eski öğrencileri kapsamadığı. 20 Nisan 2016 tarihiyle eski öğrencilerin tümünün kaydı sıfırlanıyor, bu öğrencilere yüksek lisans için 6, doktora için 12 yarıyıl tanınıyor." Ne yalan söyleyeyim insan aptala anlatır gibi anlatmalarını bekliyor artık. Hepimizi deliye döndürdüler. Çağrı merkezindeki bayana söylediklerini tekrar ettim ve "aynen öyle" şeklinde teyit aldım.

Konuşmada benim daha önemli gördüğüm asıl husus şu.
Bazı enstitülerin bu bilgiyi YÖK'ten farklı olarak kendilerine göre yorumladığını ve bazı arkadaşlara herkesi kapsayacak şekilde bir düzenleme getirildiği bilgisinin verildiğini söyledim. Bu durumun bir ikilik yarattığını söyleyerek YÖK'ün bu konuyla ilgili herhangi bir adım atıp atmayacağını sordum.

Görevli bayan, bu konuyla ilgili bir bilgilendirme yazısının hazırlanarak enstitülere gönderilmeye başladığını ve tahminen bir hafta içerisinde bütün üniversitelere tebliğ edileceğini söyledi.

Herkes bu mevzuyla ilgili olarak hatları sürekli meşgul ediyor olmalı. Nitekim görevli bayanın ifadeleri bunalmışlığıyla doğru orantılı olarak oldukça netti. Benim diyeceklerim budur.

Son düzenleme:

Hellraiser

Öğrenci
Vay arkadaş. Ama yönetmelik böyle bir yetki vermiyor ki. Verse bile keyfilik olur ki vermiyor yahu.

Bu 'Didisinin didisinin YOK Yonetim Kurulu'nda kayincosu varmis' tarzi sozde bilgilendirmeler sadece kirlilik yaratiyor. Yonetmelik son derece net, hicbir yerinde karar enstitulere-okullara birakilmistir gibi bir ibare yok. Eger boyle birsey olsa zaten YOK niye yonetmelik hazirlasin? Her okul kendi kafasina gore takilir o zaman. A okulu herseyi sifirlar B okulu patir patir insan atar donem sonunda, B'dekilerin gunahi ne o zaman? Bu tur bir uygulama zaten merkezi bir yonetmeligin ruhuna aykiri. Yonetmelik kanuna aykiri olamaz, okullarin alacagi kararlar da bu yonetmelige aykiri olamaz. Dolayisi ile bu facebook iletisindeki bilgi kesinlikle dogru olamaz. YOK net bir sekilde bilgi veriyor dunden itibaren: Kayitli ogrencilerin azami suresi 20 Nisan 2016 tarihi ile yeniden hesaplaniyor.

Hellraiser

Öğrenci

Bu facebook sayfasindaki gibi "Kayincomun YOK yonetiminde tanidigi var, o dedi" turu sozde bilgilendirmeler sadece kirlilik yaratiyor. Yonetmelikte YOK'un bu yetkiyi okullara-enstitulere biraktigina dair tek bir ibare var mi? Yoruma acik olan gecici madde ile ilgili bizlerin resmi olarak ulasabilecegi en dogru kaynak YOK Cagri merkezi ve oradaki gorevliler de artik haliyle bunalmis sekilde azami surelerin 20 Nisan 2016 itibariyle baslatilacagini soyluyorlar. Zaten YOK'un boyle cok kritik bir karari okullarin inisiyatifine birakmasi esitlik prensibi ile kesinlikle bagdasmayan birsey olur: A okulu sureleri sifirliyor, B okulu donem sonunda milleti patir patir atiyor. B okulunda okuyanlarin gunahi neydi o zaman? Boyle birsey soz konusu olamaz. Su an benim kulaklarimla duydugum ve buradaki diger arkadaslarin da duydugu azami surenin 20 Nisan 2016 baslangic alinarak yeniden hesaplandigi. Bu tarz kaynagi kuskulu paylasimlara itibar etmeyelim.

TarIk1

Öğrenci
Bu facebook sayfasindaki gibi "Kayincomun YOK yonetiminde tanidigi var, o dedi" turu sozde bilgilendirmeler sadece kirlilik yaratiyor. Yonetmelikte YOK'un bu yetkiyi okullara-enstitulere biraktigina dair tek bir ibare var mi? Yoruma acik olan gecici madde ile ilgili bizlerin resmi olarak ulasabilecegi en dogru kaynak YOK Cagri merkezi ve oradaki gorevliler de artik haliyle bunalmis sekilde azami surelerin 20 Nisan 2016 itibariyle baslatilacagini soyluyorlar. Zaten YOK'un boyle cok kritik bir karari okullarin inisiyatifine birakmasi esitlik prensibi ile kesinlikle bagdasmayan birsey olur: A okulu sureleri sifirliyor, B okulu donem sonunda milleti patir patir atiyor. B okulunda okuyanlarin gunahi neydi o zaman? Boyle birsey soz konusu olamaz. Su an benim kulaklarimla duydugum ve buradaki diger arkadaslarin da duydugu azami surenin 20 Nisan 2016 baslangic alinarak yeniden hesaplandigi. Bu tarz kaynagi kuskulu paylasimlara itibar etmeyelim.

kendisini tanımıyorum. ekşi sözlük'te gördüm sayfasını. öğretim elemanları sendikası başkanı olduğu yazıyor. muteber bir kaynak olduğu ve bağlantıları bulunduğunu düşündüğüm için önerdim.

Hellraiser

Öğrenci
kendisini tanımıyorum. ekşi sözlük'te gördüm sayfasını. öğretim elemanları sendikası başkanı olduğu yazıyor. muteber bir kaynak olduğu ve bağlantıları bulunduğunu düşündüğüm için önerdim.
Ben de takip ediyorum bu facebook sayfasini, bu paylasimi ben de gordum, size degil tepkim :) O kadar fazla bilgi kirliligi oldu ki 3 gundur, is sinir harbine dondu. Eldeki en resmi bilgi bizim YOK'ten edindiklerimiz diye dusunuyorum.

nymphe

Öğrenci
Madem süreler sıfırlanıyor, öğrencilik süresine bağlı 50/d kadrosu da bundan olumlu etkilenir mi? Yine her şey birbirine karıştı.

r2dr

Öğrenci
Peki YÖK öğrenim sürelerini sıfırlayacaksa 50d li kadrolara başvuru süresi bundan etkilenirmi

Madem süreler sıfırlanıyor, öğrencilik süresine bağlı 50/d kadrosu da bundan olumlu etkilenir mi? Yine her şey birbirine karıştı.

Herhangi bir kaynağa dayandırmadan eski uygulamadan fikir yürütme yapacak olursak, 50/d'li arkadaşların bu sıfırlanma ile kadro sürelerinin de uzatılacağını pek sanmıyorum. Saçma, mantıksız ve adaletsiz olduğunun farkındayım.

[MENTION=68414]Hellraiser[/MENTION] adlı arkadaş atılmayla ilgili diğer başlıkta aşağıdaki linki paylaşmış. Buradaki karar metnine bir göz atın. Lisansüstü öğrencilerin azami sürelerinde başlangıcın 2014-2015 Güz olarak belirlenmesi uygun görüldükten sonra bunun yalnızca öğrenciliği kapsadığını, kadro süresine yönelik herhangi bir süre uzatmanın söz konusu olmadığını belirtmek için ikinci bir karar metni (yani bu linkte yer alan) yayımlanmış.

İlgili Link: http://oyp.metu.edu.tr/oyp/pages/showFile.htm?type=3&duyuruId=270

50/d'li arkadaşlar için süre uzatılmasını bırakın, 33a'yı da 50/d gibi yapacak gibi duruyorlar. Nasıl ki lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinin değişim sinyalleri verildi ve bir gün yaptım-oldu şeklinde karşımıza çıkıverdi, şimdi yok yeni taslak, yok devlet memurları kanunu falan derken ortalık bulandırılarak aynısının yapılacağını düşünüyorum. Umarım yanılıyorumdur.

Son olarak şu Bilgi Notu'yla ilgili kısa bir sorum olacak.
Yahu ben herkesin gördüğü bir noktayı kaçırıyor olabilir miyim?
Hem enstitülerin hem de halihazırda lisansüstü eğitimini sürdüren arkadaşların kafasını karıştıran ve en fazla karmaşaya yol açan temel konu "yeni yönetmeliğin eski öğrencileri hangi şartlarda kapsayıp kapsamadığı" değil miydi? O halde ben niçin madde madde sıralanmış onlarca satırın arasında bu konuyla ilgili tek bir açıklama dahi göremiyorum?..veya ne bileyim şu konuya ilişkin detaylar ilerleyen günlerde açıklığa kavuşturulacaktır tarzı bir ibare de yok. Allah aşkına metne bir bakın. Koskoca devlet kurumunda bir tane kurallı cümle kurmayı bilen adam kalmadı mı? Yüzlerce insanı ilgilendiren metinler "vs.."ler, anlatım bozuklukları, ucu açık ifadelerden geçilmiyor. Ben şu forum mesajını bile gönder demeden önce tekrar okuyorum. Anlamak mümkün değil.

Son düzenleme:

Hellraiser

Öğrenci
Herhangi bir kaynağa dayandırmadan eski uygulamadan fikir yürütme yapacak olursak, 50/d'li arkadaşların bu sıfırlanma ile kadro sürelerinin de uzatılacağını pek sanmıyorum. Saçma, mantıksız ve adaletsiz olduğunun farkındayım.

[MENTION=68414]Hellraiser[/MENTION] adlı arkadaş atılmayla ilgili diğer başlıkta aşağıdaki linki paylaşmış. Buradaki karar metnine bir göz atın. Lisansüstü öğrencilerin azami sürelerinde başlangıcın 2014-2015 Güz olarak belirlenmesi uygun görüldükten sonra bunun yalnızca öğrenciliği kapsadığını, kadro süresine yönelik herhangi bir süre uzatmanın söz konusu olmadığını belirtmek için ikinci bir karar metni (yani bu linkte yer alan) yayımlanmış.

İlgili Link: http://oyp.metu.edu.tr/oyp/pages/showFile.htm?type=3&duyuruId=270

50/d'li arkadaşlar için süre uzatılmasını bırakın, 33a'yı da 50/d gibi yapacak gibi duruyorlar. Nasıl ki lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinin değişim sinyalleri verildi ve bir gün yaptım-oldu şeklinde karşımıza çıkıverdi, şimdi yok yeni taslak, yok devlet memurları kanunu falan derken ortalık bulandırılarak aynısının yapılacağını düşünüyorum. Umarım yanılıyorumdur.

Son olarak şu Bilgi Notu'yla ilgili kısa bir sorum olacak.
Yahu ben herkesin gördüğü bir noktayı kaçırıyor olabilir miyim?
Hem enstitülerin hem de halihazırda lisansüstü eğitimini sürdüren arkadaşların kafasını karıştıran ve en fazla karmaşaya yol açan temel konu "yeni yönetmeliğin eski öğrencileri hangi şartlarda kapsayıp kapsamadığı" değil miydi? O halde ben niçin madde madde sıralanmış onlarca satırın arasında bu konuyla ilgili tek bir açıklama dahi göremiyorum?..veya ne bileyim şu konuya ilişkin detaylar ilerleyen günlerde açıklığa kavuşturulacaktır tarzı bir ibare de yok. Allah aşkına metne bir bakın. Koskoca devlet kurumunda bir tane kurallı cümle kurmayı bilen adam kalmadı mı? Yüzlerce insanı ilgilendiren metinler "vs.."ler, anlatım bozuklukları, ucu açık ifadelerden geçilmiyor. Ben şu forum mesajını bile gönder demeden önce tekrar okuyorum. Anlamak mümkün değil.

Hocam, cok bariz sekilde bu bilgi notu daha onceden hazirlanmis zaten. Muhtemelen gecici maddenin cok iyi anlasilacagini hesap edip bilgi notunu hazirlarken icine bu konuda bir aciklama koyma geregi duymadilar. Son 3 gundur cikan infialden sonra muhtemelen ikinci bir aciklama yayinlarlar veya size YOK'ten verilen bilgi dogrultusunda enstitulere aciklayici yazi yollarlar.

singularity

Öğrenci
ya arkadaşlar defalarca YÖK’le görüşüldüğü yazıldı süreler sıfırlanması kesin hukuk müşavirliği de çağrı merkezi de aynı görüşte neden hala olumsuz yorumlar yapıyorsunuz:)

thesolvent2

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, genel itibariyle herkes süreye takılmış durumda ama bir vahim durumda derslerini tamamlayanlar için, şu anda doktora yapmaktayım ve enstitümde doktorada seminer dersi yok ve bir yılda aldığım akts 60 bu durumda ne olacak? Tekrar ders mi alacağım? Bununla ilgili YÖK ile konuşan var mı?

finduilas

Profesör
Arkadaşlar merhaba, genel itibariyle herkes süreye takılmış durumda ama bir vahim durumda derslerini tamamlayanlar için, şu anda doktora yapmaktayım ve enstitümde doktorada seminer dersi yok ve bir yılda aldığım akts 60 bu durumda ne olacak? Tekrar ders mi alacağım? Bununla ilgili YÖK ile konuşan var mı?

Sordugunuz sorudan bir sey anlamadim, seminer dersinin olmamasi aldiginiz 60 krediyi neden etkilesin ki?

sueno

Kısıtlanmış Üyelik

MERHABA;

ben önce kendi düşüncemi aktarayım: seminer dersinin zorunlu olmayabileceğini düşünüyorum..
Süre

MADDE 17 - (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya yükseköğretim kurumunun öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.

(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

hocam burada kredili derslerden bahsedilmiş. önceki maddelerde yine eskiden olduğu gibi seminer dersinin ise kredisiz bir ders olduğu yeniden zikredilmiş. dolayısyla ders bazında ben bu dersi de almış olmanın bir zorunluluk olmayabileceğini düşünüyorum zaten akış şemasında 2. maddede söylenen "kredili dersleri başarıyla bitiren" olarak geçiyor , siz yinede Daha net ve daha doğru bilgi için bağlı olduğunuz enstitü ile görüşün. veya buna muadil ve (aslında) daha güvenli bir yol olarak enstitünün anasayfasında yeralan yönetmeliği yeniden gözden geçiriniz ,ayrıca enstitüler genellikle açılan ve açılması muhtemel ders kataloglarına da yer verdiğinden , bu dersin kesinen yer alıp almadığından da emin olunuz.

YALNIZ ;

atlamış olduğunuz bir durum var sanırım..yada o kısmı ben yanlış anladım yazdıklarınızdan.

MADDE 15 - (1) Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.

(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

elbette yeterlik sınavına girebilmeniz için 2.bir eğitim öğretim dönemi daha geçireceksiniz. ayrıca da seminer dersi teze geçmeden ve teze geçmeye hazır hale gelmiş olacak şekildeki dönemde alınabilir bir kredisiz derstir.

Yani yeterlik sınavına girebilmeniz için alacağınız 60 AKTS lik ders daha ile geçireceğiniz 2.bir eğitim - öğretim yılınız daha var.

başarılar.

Son düzenleme: