Yüksek Lisans ve Doktora İçin Atılma Geri mi Geliyor?

siber

Öğrenci
Sordugunuz sorudan bir sey anlamadim, seminer dersinin olmamasi aldiginiz 60 krediyi neden etkilesin ki?

Anladığım kadarıyla seminer dersinin YÖK yönetmeliği ile birlikte zorunlu hale gelmesiyle, dersleri bitirdiğim halde tekrar ders aşamasına mı döneceğim diye sormuş. Yeni yönetmelik diğer bazı arkadaşların da dediği gibi eski öğrencileri bağlamayacak. Yani bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

finduilas

Profesör
Anladığım kadarıyla seminer dersinin YÖK yönetmeliği ile birlikte zorunlu hale gelmesiyle, dersleri bitirdiğim halde tekrar ders aşamasına mı döneceğim diye sormuş. Yeni yönetmelik diğer bazı arkadaşların da dediği gibi eski öğrencileri bağlamayacak. Yani bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

Yeni yonetmelikten ben seminer dersinin zorunlu oldugu anlamini cikarmamistim, o yuzden anlamamisim sanirim.

thesolvent2

Öğrenci
MERHABA;

ben önce kendi düşüncemi aktarayım: seminer dersinin zorunlu olmayabileceğini düşünüyorum..
Süre

MADDE 17 - (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya yükseköğretim kurumunun öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.

(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

hocam burada kredili derslerden bahsedilmiş. önceki maddelerde yine eskiden olduğu gibi seminer dersinin ise kredisiz bir ders olduğu yeniden zikredilmiş. dolayısyla ders bazında ben bu dersi de almış olmanın bir zorunluluk olmayabileceğini düşünüyorum zaten akış şemasında 2. maddede söylenen "kredili dersleri başarıyla bitiren" olarak geçiyor , siz yinede Daha net ve daha doğru bilgi için bağlı olduğunuz enstitü ile görüşün. veya buna muadil ve (aslında) daha güvenli bir yol olarak enstitünün anasayfasında yeralan yönetmeliği yeniden gözden geçiriniz ,ayrıca enstitüler genellikle açılan ve açılması muhtemel ders kataloglarına da yer verdiğinden , bu dersin kesinen yer alıp almadığından da emin olunuz.

YALNIZ ;

atlamış olduğunuz bir durum var sanırım..yada o kısmı ben yanlış anladım yazdıklarınızdan.

MADDE 15 - (1) Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.

(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

elbette yeterlik sınavına girebilmeniz için 2.bir eğitim öğretim dönemi daha geçireceksiniz. ayrıca da seminer dersi teze geçmeden ve teze geçmeye hazır hale gelmiş olacak şekildeki dönemde alınabilir bir kredisiz derstir.

Yani yeterlik sınavına girebilmeniz için alacağınız 60 AKTS lik ders daha ile geçireceğiniz 2.bir eğitim - öğretim yılınız daha var.

başarılar.

Cevabınız için teşekkür ederim. Yeni yönetmelikte doktora için bir dönemde 60 AKTS, yani bir yıl boyunca 120 AKTS'lik dersten ve seminer dersinden bahsetmektedir. Sadece seminer için de değil, ben seminer dersi almadım ayrıca bir yıl boyunca 60 AKTS lik ders aldım, bu sorun yeni yönetmeliğin eski öğrencileri kapsamayacağı ile çözülebilir ancak buna yönelik bir düzenleme de söz konusu değil... Bence soru gayet açık ve net anlayan anlamış, tekrar teşekkür ederim.

thesolvent2

Öğrenci
İşte sorun şu ki, 1 yıldır ders almışım zaten ve normal şartlar altında 2 nci yılımda yeterliliğe girecektim, şimdi ise ister istemez doktora programım 5 yıla çıkıyor, sorun sadece süreler yönünden değil, bu tüm doktora programındaki arkadaşlar için geçerli, enstitüler nasıl çözecek bu durumu bilmiyorum, konuştuğumuzda göreceğiz deyip geçiyorlar...

sueno

Kısıtlanmış Üyelik
Cevabınız için teşekkür ederim. Yeni yönetmelikte doktora için bir dönemde 60 AKTS, yani bir yıl boyunca 120 AKTS'lik dersten ve seminer dersinden bahsetmektedir. Sadece seminer için de değil, ben seminer dersi almadım ayrıca bir yıl boyunca 60 AKTS lik ders aldım, bu sorun yeni yönetmeliğin eski öğrencileri kapsamayacağı ile çözülebilir ancak buna yönelik bir düzenleme de söz konusu değil... Bence soru gayet açık ve net anlayan anlamış, tekrar teşekkür ederim.

hayır sorun yoktur. şimdi 60 AKTS lik ders zaten yıllık olarak düzenlenmiş. ama bu tabiiki bir yılda en a 60 AKTS almanız gerektiği anlaşılmakta. yani bir yıl (iki dönem) içersinde pekala 60 AKTS den fazla ders almanız mümkündür. buradan anlaşılıyor ki yök bu durumu enstitülerin kararına bırakmıştır.

ancak muhtemelen tek bir dönem (güz veya bahar dönemi gibi yıl değl) içersinde 60 AKTS almanız imkansızdır. yök yönetmeliğin içine 1 yıl ibaresini neden alelade bir eğitim öğretim dönemi olarak yazdırdı onuda anlamış değilim.ama alışmamız lazım gibi,dün okuduğum bazı duyurularında anlatım bozuklukları dil yetersizlikleri felan had safhadaydı. belki de bana denk geldi.

yeterlik sınavına da normal şemalandırmada (zaten) 2. yılın sonunda veya 3. yılın başında girebilirsiniz.doktora eğitimi yine normal şemalandırmada 2 yıl ders dönemi 2 yılda tez-araştırma dönemi olarak planlı 4 yıllık bir eğitimdir.

dolayısyla bir sorun yoktur. seminer dersini de dediğim gibi ben bu dersi alma ile lgili bir zorunluluk olduğunu düşünmüyorum. ancak dilerseniz enstitüyü arayın.veya kendiniz dikkatle istenenleri gerçekleştirin.

ben yeni yönetmeliğin ben pek tutarlı olduğunu düşünmüyorum.
yani yeni yönetmelik özellikle öyp de senet imzalamış arkadaslara yoğun stres yaratabilir... pek tutarlı olmamış.ve çok (etraflıca) düşünülmeden-kafa yormadan hazırlanmış kendi görüşüm.

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
hocam yönetmelik 20 nisanda yayınlandı ya biz bu dönem başlamış mı oluyoruz yanı 2016 bahar döneminde başlamış gibi mi kabul etmeliyiz kendimizi?

singularity

Öğrenci
alıntıdır;

NURR
26 Nisan 2016, 09:55
ARKADAŞLAR MÜJDE….. BİR ÇOK KİŞİ İLE GÖRÜŞTÜM, SONUÇ: YENİ YÖNETMELİK İLE BAHSEDİLEN AZAMİ SÜRENİN HERKES İÇİN GEÇERLİ OLDUĞUNU ANCAK ESKİ ÖĞRENCİLERİN AZAMİ SÜRELERİNİN 20 NİSAN 2016 TARİHİ İLE BAŞLAYARAK, TEZİNİ 3 YIL İÇİNDE TESLİM ETMESİ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENDİM. YANİ 3 YILIMIZ DAHA VAR… İÇİNİZ RAHAT ETMESİ İÇİN ŞUNU DA BELİRTEYİM Kİ BU CEVABI VEREN KİŞİ BU AÇIKLAMAYI, YÖNETMELİĞİ HAZIRLAYANLARIN YAPMIŞ OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZDİ VE ÇOK NET KONUŞTU. OKULLARINIZ BİLMEYEBİLİR AMA BU ŞEKİLDE OKULLARA DA TALİMAT VERİLECEK DİYE DE EKLEDİ

horozigo

Araştırma Görevlisi
Yönetmeliği okudum ama işin içinden çıkamadım. Şöyle bir sorunum var; araştırma görevlisi alım şartlarını sağlayabilmek için başka bir şehirde yüksek lisans kaydımı yapmıştım ama hiç gitmedim. Bu sene bulunduğum şehirdeki okulda program açılırsa başvurmayı düşünüyordum. Şu durumda başvuru yapamıyorum diye yorumladım, bilen varsa aydınlatabilir mi?

yakamoz

Öğrenci
Yönetmeliği okudum ama işin içinden çıkamadım. Şöyle bir sorunum var; araştırma görevlisi alım şartlarını sağlayabilmek için başka bir şehirde yüksek lisans kaydımı yapmıştım ama hiç gitmedim. Bu sene bulunduğum şehirdeki okulda program açılırsa başvurmayı düşünüyordum. Şu durumda başvuru yapamıyorum diye yorumladım, bilen varsa aydınlatabilir mi?

aynen öyle hocam

A

Akademik Forum

Guest
Yüksek Lisans

Merhabalar. Ben tezli yüksek lisans yapıyorum 2014 yılında başladım 4. yarıyılımdayım. 1. dönemden kalma alttan dersimi veremediğim için henüz tez aşamasına geçemedim. Bu durumda benim ilişiğim kesilir mi ya da kesilmezse ne kadar süre uzatma hakkım oluyor?

yakamoz

Öğrenci
Merhabalar. Ben tezli yüksek lisans yapıyorum 2014 yılında başladım 4. yarıyılımdayım. 1. dönemden kalma alttan dersimi veremediğim için henüz tez aşamasına geçemedim. Bu durumda benim ilişiğim kesilir mi ya da kesilmezse ne kadar süre uzatma hakkım oluyor?

atılmayacaksınız hocam. 20 nisandan itibaren 6 yarıyılınız daha var.

singularity

Öğrenci
alıntı;
Ali KILIÇER
26 Nisan 2016, 14:47
Arkadaşlar, ilk olarak buradan bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler bende 14:30 civarında YÖK iletişim merkezi ile görüştüm eski öğrencilerin durumu ile ilgili konuştuk durum şu; diğer yorumcuların dediği gibi eski öğrencilerin durumu sıfırlandı ve 20.04.2016 tarihi itibariyle herkese doktora için 12 dönem (ben doktora yaptığım için doktorayı sordum) verildi yüksek lisans içinde yasa tasarısında ki süre her neyse o kadar. Üniversitelerin aksi bir karar alması söz konusu mu dedim hayır dedi biz tüm üniversitelere 25.04.2016 tarihi itibariyle yazılarımızı gönderdik ve size söylediğimiz şekilde yazarak gönderdik bu sebeple sıkıntı olmayacak dedi…Bu soruyu sorma sebebimde şuydu ilgiliye dedim ki; dün her üniversiteden farklı sesler çıkıyordu ilgili ise şöyle cevapladı; normaldir çünkü kimsenin bilgisi yoktu fakat dün itibariyle tüm üniversitelere yazılar gönderildi dedi…Herkese hayırlı kariyerler umarım tüm arkadaşlarımız kısa sürede yüksek lisans yada doktoralarını tamamlarlar…

waters

Öğrenci
Peki simdi sureler sıfırlandiysa 20 nisandan itibaren tezsiz yuksek lisanslarin 3 yarıyılı varsa su an icinde bulunduğumuz daha finaline mayis sonu gireceğimiz bu dönem bu 3 yarıyıllık sürenin içinde midir dışında mıdır?

Zaten tezsiz yuksek lisansları 6 yarıyıldan 3e indirip bir darbe vurdular bir dönemde buradan darbe yersek kötü olur...

sueno

Kısıtlanmış Üyelik
çengelli pano

Eğer atılırsam intihar mı etsem, PKK ya mı katılsam?

HAHAHAA :D :D :D :angel:

1)dönüp bakın çevrenize ...insanlar var ...insanların ekserisi masumdur aslında ..onu düşünün..

2)kendinize bakın ..siz ne yaptınız ki kendi hayatınıza son vereceksiniz..

3) EĞER ;

Yapılması gerekenler hususnda ,elinizden geleni yaptı iseniz

EĞER ;

Üzerinize düşen sorumluluğu aslında yerine getirdi iseniz , VE HALA DÜŞÜNDÜKLERİNİZ OLMAMIŞSA ...

lütfen bu kadar derin düşünmeyiniz ..sorumluluk sizden geçmiştir..

allah , iffet , fetanet , ismet ,sıdk ,masumiyet koşullarını tüm peygamberler sağladığı halde ..bazen olmadık (nazaridir,bize göresi )dertleri peygamberlere vermiştir..onlar haşa suçlu da değildi ki..hiç yalan da söylememişlerdi..

ama çetin azaplarla imtihan edildiler..

BUNLAR İSLAM DİNİNE TABİİ OLDUĞUNUZ VARSAYIMI ALTINDA.. müslüman değil misiniz..

bir seveniniz var..

BEN SİZİ SEVİYORUM ...:) ,çünkü herkesi seviyorum..(bildiğim bazı belki farklı bilgiler ve buulgular var bunları düzenlenmemiş makale formunda paylaşmıştım.. söylemeye çalıştığım şey : emin olduğumm bir şey var siz sevilmeye LAYIKSINIZ :) )

LÜTFEN DİKKAT : sempati GELEN VEYA GELME İHTİMALİ OLAN RANDEVULARIN BUYUK ÇOĞUNLUĞUNU (>%70)KABUL ETMEMEKTEDİR ,ANCAK AÇIKLAMALAR DOĞRU DUR, KİŞİLER ARASINDA ÜSTTE VERİLEN AÇIKLAMA , TAM DİNÇ VE UYGUN BİR ZAMANLAMA VARLIĞINDA GEÇERLİDİR VE KİŞİLERDEN BAĞIMSIZ (GENEL) YARGILARDIR..

değerli insan;

elzem görülen bu açıklamanın çoğu iletinin ilk kısmı içindi (intihar), gülücüklerim de ikinci kısım içindi..

pkkya katılmak...

SİZİ ÇOK SEVİYORUM ..

:D :D :D

Son düzenleme:

yakamoz

Öğrenci
Peki simdi sureler sıfırlandiysa 20 nisandan itibaren tezsiz yuksek lisanslarin 3 yarıyılı varsa su an icinde bulunduğumuz daha finaline mayis sonu gireceğimiz bu dönem bu 3 yarıyıllık sürenin içinde midir dışında mıdır?

Zaten tezsiz yuksek lisansları 6 yarıyıldan 3e indirip bir darbe vurdular bir dönemde buradan darbe yersek kötü olur...

Hocam orası da ayrı bir saçmalık. yani madem 6 yarıyıl vereceksin bunu 20 nisandan itibaren başlatmanın mantığı nedir? dönem ortasından başlatılınca ne olacak nereye dahil olacak orası da muallak.

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba,

Ben yeterlilikten bir kez kaldım. Şimdi 2. sınava gireceğim. Bu yönetmeliğe - 2. yeterliliğime 1 ay kala değişen kurallara - göre kalırsam okuldan atılıyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

Saygılarımla...

A

Akademik Forum

Guest
bu durumda teciller uzayacak.. birikim olacak gibi cunku suan yukseklisansinda son doneminde olan birine 3 yil daha tecil vericekler.. bir nevi, bonus gibi birsey oldu... tezsiz icin ise 1.5 yila dustu..

helaljordan56

Öğrenci
YÖK Çağrı Merkezini arayıp yukarıda da arkadaşların belirttiği gibi bir cevap aldıktan sonra öncelikle herkese hayırlı olsun diyorum. Benim tez süresi ile ilgili başka bir sorum olacak.

Yüksek Lisansımın üçüncü dönemindeyim ve bu senenin başında Taşrada bir üniversitede 33a kadrosu ile araştırma görevliliğine başladım. ÖYP de 3 yılda tez bitirme zorunluluğu olduğunu biliyorum ama 33a kadrolular için de aynı şey geçerli mi? Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

kuramci

Araştırma Görevlisi
YÖK Çağrı Merkezini arayıp yukarıda da arkadaşların belirttiği gibi bir cevap aldıktan sonra öncelikle herkese hayırlı olsun diyorum. Benim tez süresi ile ilgili başka bir sorum olacak.

Yüksek Lisansımın üçüncü dönemindeyim ve bu senenin başında Taşrada bir üniversitede 33a kadrosu ile araştırma görevliliğine başladım. ÖYP de 3 yılda tez bitirme zorunluluğu olduğunu biliyorum ama 33a kadrolular için de aynı şey geçerli mi? Bu konuda bir bilgisi olan var mı?
33/a'lıların böyle bir zorunluluğu yok. İstediğiniz zaman bitirebilirsiniz.

A

Akademik Forum

Guest
Sürelerin sıfırlanması kesinleştiğine göre 50d araştırma görevlilerin görev süreleriyle ilgili bir bilgi var mı? Çünkü öğrencilik hakkımız uzmış oluyor ve bu kadro da öğrencilikle birebir bağlantılı