Yüksek Lisans ve Doktora İçin Atılma Geri mi Geliyor?

EserKUTAY

Öğrenci
Değerli Arkadaşlar bunda anlaşılmayacak bir durum yok. YÖK açıkça belirtmiş işte maalesef şu anda yüksek lisans eğitimine devam edenleri de kapsıyor yeni bitirme süreleri. Yani Tezsiz yüksek lisansı 3 dönemde, Tezli yüksek lisansı 6 dönemde bitirdin bitirdin yoksa kapı orada diyorlar. Bu durum adil değil. Tezsiz içinde en az 4 yada 6 dönem olmalıydı süre. İnsanlara 10-12 ders üstüne 30-40 sayfalık proje ödevi yüklüyorlar sonrada 3 dönemde bitireceksin diyorlar. Abuk subuk bir yönetmelikle Tezsiz yüksek lisansın akademik kariyer yapma imkanını sonlandıran YÖK şimdi de insanları okuldan attırmak için uğraşıyor ne diyeyim kısas mahşere kalmaz, yargılanacaksınız efendiler ananızdan emdiğiniz süt burnunuzdan gelene kadar yargılanacaksınız. O zaman tezsiz bölümlerini tamamen kapayın olsun bitsin. Bu ne kindir ya?

navierstok

Öğrenci
Yökün açıklamasında belli zaten 2015-2016 Bahar yarıyılı 1. dönem sayılacak

Hocam yökün açıklamasının net olmadığı düşüncesindeyim. Örneğin yeni yönetmelik bugün yayımlansaydı yani nerdeyse final sınavları zamanı yine bu dönemi mi kapsayacaktı ? Yökün açıklamasında olan bu tarihten itibaren yürürlüğe girer ifadesinin bu dönemi kapsamaması gerektiğini düşünüyorum. Yani benim düşüncem bu sürelerin 2016-2017 güz dönemi ile başlayacağı düşüncesindeyim.Yeni yönetmelik dönemsel bazlı süre tanıdığından yarı dönemde yapılan değişikliğin etki etmemesi gerekir .2015 - 2016 bahar döneminin 1. dönem sayılabilmesi için yeni yönetmeliğin bahar dönemi kayıtlarından önce açıklanması gerekirdi bence..

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar merhaba , mevcut durumda olan öğrenciler atılma olmayacak. Hala bazı yanlış bilgiler dolaşmakta maalesef forumda. Belli olmayan durum 4 dönem ders için + 2 dönem tez için olan sürenin bu dönemden itibaren mi başlayacağı yoksa önümüzde ki dönemden itibaren mi başlayacağı ..

Değerli forumdaşım, mevcut durumda olan öğrencilere atılma olmayacak demişsiniz. Kendi enstitünüzden net bilgi mi aldınız? Ben kendi enstitümden yani İstanbul Sosyal Bilimlerden sorduğumda rektörlükten karar beklendiği söylendi. Bundan şunu anladım ki, her üniversitenin yönetim kurulu atılmanın hemen mi olacağına yoksa ek süre mi verileceğine kendisi karar verecek. Yoksa yanılıyor muyum?

moonbless

Öğrenci
Arkadaşlar, ben anadoludaki bir üniversitede doktoradayım.
Bu sabah (6 Haziran 2016) Enstitüyü aradım ve yeni yönetmelik, azami süre ve atılma konusunu sordum. Memur bana ellerinde YÖK'ün, Zirve Üniversitesi'nin görüş isteğine cevaben yazdığı yazı bulunduğunu ve bu yazıya dayanarak süresi dolan öğrencilerin ya atılacağını ya da ek süre verileceğini söyledi. Hafta içerisinde Üniversitenin 3 Enstitüsü kurul toplantısı yapıp son kararı verecekmiş ve durum sonra netleşecekmiş. Bahsettiği yazı bu haberde yeralan yazı mı emin değilim.YÖK'ten Yüksek Lisans ve Doktora İçin Azami Süre Açıklaması | Akademik Personel 2016-2017 Eğer haberdeki yazı sahte değil, gerçekse ve bahsedilen bu yazıysa ki emin değilim, merak ediyorum Enstitü, bu yazıyı mevcut kayıtlı öğrencilerin atılabileceği şeklinde nasıl yorumlayabiliyor. Ya da YÖK'ün üniversitelere gönderdiği başka bir yazı mı var.

Bu konuşmanın sonrasında YÖK Çağrı Merkeziyle görüştüm (6 Haziran 2016 saat 11:25 civarı). YÖK Çağrı Merkezi personelinin bana kendinden emin bir şekilde verdiği yanıt şudur: YÖK Hukuk Müşavirliğinin konu hakkında verdiği bilgiye göre azami sürelerin yönetmelik tarihinden itibaren başlayacağı (20 Nisan), bu durumun 20 Nisan tarihli yönetmeliğin geçici maddesinde açık olduğu. Enstitülere gönderilen bir yazıyla ya da haberdeki yazıyla ilgili bilgisi olmadığı ama Hukuk Müşavirliğine istinaden bu konuda yönetmeliğin açık ve net olduğu ayrıca bir yazıya gerek olmadığı şeklinde. Ayrıca Enstitülerin yönetmelikle çelişir bir uygulama yapamayacağıydı. Eski öğrencilerin sürelerinin yeniden başlatılacağı konusunu özellikle sordum ve teyit aldım.
Bu cevapla içim biraz rahatladı ancak daha sonra bizim Enstitü'nün böyle düşünmediği konusunda duyumlar aldım. Bilgi kirliliği yaratmak istemem o nedenle bahseceklerim şimdilik duyum temelli olduğunun ve kesin kararın kurul toplantısından sonra ortaya çıkacağının altını çizmek istiyorum. Enstitüdekilerin de kafası karışık, YÖK'ün atılma konusunda esnek olduğunu ve kararı üniversitelere bıraktığını, iletişime rağmen net bir cevap alamadıklarını düşünüyor ve tez aşamasında azami süresini dolduran öğrencilere ek süre vermeyi, ders aşamasında azami süresini dolduranları ise direkt atmayı düşünüyorlar. Ancak bu bahsettiklerim sadece duyum.

Şimdi, bağlantıdaki haberde yer alan yazının o şekliyle gerçek olduğunu ve YÖK'ün üniversiteler gönderdiği tek yazı olduğunu, ayrıca Çağrı Merkezinden aldığım bilgiyi dikkate alırsak YÖK ile Enstitüler arasındaki bu çelişki nerden kaynaklanıyor ve hangisine güvenebiliriz. Enstitü kurulunda atılma kararı çıkması ihtimali var mı, bu nasıl engellenir, ya da öyle bir karar çıkarsa en kısa sürede sorun nasıl çözülür, ne yapılabilir düşünmeye çalışıyorum. Açıkcası bütün günüm stres şaşkınlık ve moral bozukluğu ile geçti. Hani YÖK eski öğrencileri hemen atacağız gibi bir açıklama yapmış olsa anlarım da tam tersini söylerken Enstitüler böyle keyfi kararlar almayı nasıl düşünebiliyorlar.

Son düzenleme:

navierstok

Öğrenci
Değerli forumdaşım, mevcut durumda olan öğrencilere atılma olmayacak demişsiniz. Kendi enstitünüzden net bilgi mi aldınız? Ben kendi enstitümden yani İstanbul Sosyal Bilimlerden sorduğumda rektörlükten karar beklendiği söylendi. Bundan şunu anladım ki, her üniversitenin yönetim kurulu atılmanın hemen mi olacağına yoksa ek süre mi verileceğine kendisi karar verecek. Yoksa yanılıyor muyum?

Bu konuda yök çağrı merkeziyle yaptığım görüşme sonucu bunu yazmış bulunmaktayım. Geçici maddelerden de anlaşılcağı gibi süreler 20 nisan tarihinden itibaren sıfırlanıyor. Kendi enstitümü aradığımda bana verdikleri cevabın rektörlükten yanıt bekledikleri yönde . Fakat eminim ki orda çalışanlar bu konuda hiç bir bilgi sahibi değiller . Senin benim gibi öğrenciler aradıkları için böyle bir cevap veriyorlar. Rektörlükten cevap geldiğinde sitemizde ilan etcez diye.

A

Akademik Forum

Guest
Bu konuda yök çağrı merkeziyle yaptığım görüşme sonucu bunu yazmış bulunmaktayım. Geçici maddelerden de anlaşılcağı gibi süreler 20 nisan tarihinden itibaren sıfırlanıyor. Kendi enstitümü aradığımda bana verdikleri cevabın rektörlükten yanıt bekledikleri yönde . Fakat eminim ki orda çalışanlar bu konuda hiç bir bilgi sahibi değiller . Senin benim gibi öğrenciler aradıkları için böyle bir cevap veriyorlar. Rektörlükten cevap geldiğinde sitemizde ilan etcez diye.

Yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılarımla...

moonbless

Öğrenci
Arkadaşlar, internet sitelerindeki ve forumlardaki konuyla ilgil haberler insanın umutlandırıyor ancak biz burada acaba sıfırlanan süre bahar döneminde mi yoksa 2016-17 güzde mi başlar diye tartışırken yukarıda bahsettiğim gibi çeşitli üniversitelerdeki enstitüler halen öğrencileri atsak mı ek süre mi versek diye tartışıyor ve bu yönde kararlar çıkacak. YÖK Çağrı Merkezi bana da süreler sıfırlanacak dedi ama enstitülerden ek süre verme yada direkt atma kararı çıkınca bunun yanlış olduğunu temellendirecek resmi bir dayanağımız var mı?

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar, internet sitelerindeki ve forumlardaki konuyla ilgil haberler insanın umutlandırıyor ancak biz burada acaba sıfırlanan süre bahar döneminde mi yoksa 2016-17 güzde mi başlar diye tartışırken yukarıda bahsettiğim gibi çeşitli üniversitelerdeki enstitüler halen öğrencileri atsak mı ek süre mi versek diye tartışıyor ve bu yönde kararlar çıkacak. YÖK Çağrı Merkezi bana da süreler sıfırlanacak dedi ama enstitülerden ek süre verme yada direkt atma kararı çıkınca bunun yanlış olduğunu temellendirecek resmi bir dayanağımız var mı?

Ben de bu sorunun cevabını arıyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Bilgi edinme başvuruma cevap

20.04.2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Lisansüstü EğitimÖğretimYönetmeliği, 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Kanun’un 28.maddesi ile 2547 sayılı Kanun’un 44.maddesinin (c) fıkrasında yer alan “…lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.” hükmü uyarınca Kurulumuz tarafından hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Adıgeçen yönetmeliğin Geçici Maddesinde yer alan “Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar.” hükmü dikkate alınarak lisansüstü programlarda halen kayıtlı olan öğrencilerin azami süreleri de yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak olup, söz konusu yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren başlayan süre sonunda azami süreyi tamamlayan adayların ilişiği kesilecektir.

Bazı Yükseköğretim Kurumlarının 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin uygulanmasında tereddüt ettikleri hususlara ilişkin yazıları 08.06.2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunda incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 7 inci ve 44 üncü maddesinin (c) fıkrası uyarınca, tereddüt edilen hususlara ilişkin olarak;

a. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Geçici Madde 1 ile halen lisansüstü programlarda öğrenci olanlar için daha önce aldıkları süreler dikkate alınmadan yönetmelikte belirlenen azami süre yeniden başlamış olup, yönetmeliğin 20 Nisan 2016 tarihinde yayınlandığı ve 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminin ortasına gelindiği dikkate alınarak, öğrenciler için yönetmelikte yer alan sürelerin başlangıç tarihi olarak 2016- 2017 güz yarıyılının esas alınması,
b. Azami sürenin yeniden başladığı dikkate alınarak, öğrencilerin ders, yeterlilik, tez vb hususlarda daha önceki başarısız oldukları sayı dikkate alınmadan yönetmelikte yer alan hakların öğrencilere verilmesi gerektiği ve ilişiklerinin kesilemeyeceği,
c. Halen lisansüstü programa kayıtlı olan ve öğrenciler için AKTS kredileri, dersler vb. hususlarda söz konusu yönetmelik ile yapılan değişikliklerin üniversitelerin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması,
d. Lisansüstü eğitim programlarının açılması, programların yürütülmesine ilişkin asgari koşullar vb. hususlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmekte olduğundan ve akademik programlardaki niteliğin vb. artırılması amacıyla değişiklikler yapıldığından, söz konusu yönetmelikte yer almamış olup, 21 Ocak 2015 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karara bağlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Programı Açılması ve Yürütülmesine Dair İlkelerin halen geçerli olduğu

hususlarında açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

Misty

Öğrenci
Hocam benim Şubat ayında 3. yılım dolacak. Yani 2014 şubat ayında başladım yüksek lisansa. Eğer bitiremezsem ilişiğim kesilecek mi? Öyp'li asistanım. Lütfen yardımcı olun. Çok stresliyim.

yakamoz

Öğrenci
20.04.2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Lisansüstü EğitimÖğretimYönetmeliği, 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Kanun’un 28.maddesi ile 2547 sayılı Kanun’un 44.maddesinin (c) fıkrasında yer alan “…lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.” hükmü uyarınca Kurulumuz tarafından hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Adıgeçen yönetmeliğin Geçici Maddesinde yer alan “Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar.” hükmü dikkate alınarak lisansüstü programlarda halen kayıtlı olan öğrencilerin azami süreleri de yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak olup, söz konusu yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren başlayan süre sonunda azami süreyi tamamlayan adayların ilişiği kesilecektir.

Bazı Yükseköğretim Kurumlarının 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin uygulanmasında tereddüt ettikleri hususlara ilişkin yazıları 08.06.2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunda incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 7 inci ve 44 üncü maddesinin (c) fıkrası uyarınca, tereddüt edilen hususlara ilişkin olarak;

a. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Geçici Madde 1 ile halen lisansüstü programlarda öğrenci olanlar için daha önce aldıkları süreler dikkate alınmadan yönetmelikte belirlenen azami süre yeniden başlamış olup, yönetmeliğin 20 Nisan 2016 tarihinde yayınlandığı ve 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminin ortasına gelindiği dikkate alınarak, öğrenciler için yönetmelikte yer alan sürelerin başlangıç tarihi olarak 2016- 2017 güz yarıyılının esas alınması,
b. Azami sürenin yeniden başladığı dikkate alınarak, öğrencilerin ders, yeterlilik, tez vb hususlarda daha önceki başarısız oldukları sayı dikkate alınmadan yönetmelikte yer alan hakların öğrencilere verilmesi gerektiği ve ilişiklerinin kesilemeyeceği,
c. Halen lisansüstü programa kayıtlı olan ve öğrenciler için AKTS kredileri, dersler vb. hususlarda söz konusu yönetmelik ile yapılan değişikliklerin üniversitelerin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması,
d. Lisansüstü eğitim programlarının açılması, programların yürütülmesine ilişkin asgari koşullar vb. hususlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmekte olduğundan ve akademik programlardaki niteliğin vb. artırılması amacıyla değişiklikler yapıldığından, söz konusu yönetmelikte yer almamış olup, 21 Ocak 2015 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karara bağlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Programı Açılması ve Yürütülmesine Dair İlkelerin halen geçerli olduğu

Verecekleri cevap hepi topu 10 satır. Bunu YÖK güzel bir şekilde ilan etseydi de herkesin yüreğine su serpilseydi, başkalarından duydukları, aldıkları bilginin doğruluğunu kontrol etmek zorunda kalmasalardı ne olurdu?

Misty

Öğrenci
Hocam benim Şubat ayında 3. yılım dolacak. Yani 2014 şubat ayında başladım yüksek lisansa. Eğer bitiremezsem ilişiğim kesilecek mi? Öyp'li asistanım. Lütfen yardımcı olun. Çok stresliyim.

yardımcı olacak birileri yok mu?

yakamoz

Öğrenci

yardımcı olacak birileri yok mu?

Hocam ÖYP ile yüksek lisansın ilişkisini bilmiyorum ama yüksek lisans eğitiminiz devam edecek, ilişiğiniz kesilmeyecek.

waters

Öğrenci

Madem 2016-2017 güz dönemini 1. yarıyıl kabul edecek YÖK bunu da düzgünce bir duyuruyla açıklasa da insanlar bu kadar arada kalmasa strese girmese...

A

Akademik Forum

Guest
Çok teşekkürler bilgi edinme cevabını paylaştığınız için. Bizim enstitü dün toplandı ve iki yarıyıl ek süre verip atmayı düşünüyordu bu cevap çok iyi oldu. Yalnız elimizde resmi dayanak olması için bilgi edinmeye nasıl bir soru sordunuz. Biz de soralım resmi belge isteyelim ki garantiye alınsın.